Η ραδιοφωνική ομάδα του μουσικού σχολείου στο 2ο πανελλήνιο φεστιβάλ μαθητικού ραδιοφώνου

Η ραδιοφωνική ομάδα του μουσικού σχολείου στο 2ο πανελλήνιο φεστιβάλ μαθητικού ραδιοφώνου

Στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου στη Θεσσαλονίκη 3 Απριλίου 2015, συνεδριακό κέντρο “Ν. Γερμανός”, HELEXPO-ΔΕΘ που πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2015 συμμετείχε η ραδιοφωνική ομάδα του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, η οποία είναι μέλος του πρώτου μαθητικού ραδιοφώνου «EuropeanSchoolRadio» (www.esradio.mysch.gr) για τρίτη συνεχή χρονιά.

 

Στόχος ήταν να βρεθούν από κοντά, μαθητικές ραδιοφωνικές ομάδες από σχολεία όλης της χώρας και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους αλλά και να γνωριστούν μεταξύ τους και με τους συντονιστές του Διαδικτυακού Μαθητικού Ραδιοφωνικού σταθμού “EuropeanSchoolRadio”. Επίσης, να βραβευθούν οι νικητές στο διαγωνισμό σύντομου κοινωνικού ραδιοφωνικού μηνύματος “Κάντο να ακουστεί” στον οποίο συμμετείχε η ραδιοφωνική ομάδα του Μουσικού Σχολείου Βέροιας με δύο ραδιοφωνικά μηνύματα. Τελικά, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, περίπου 80 σχολεία συμμετείχαν με πάνω από 1300 μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικούς. Περίπου 40 από αυτά ήρθαν από όλες τις γωνιές τις χώρας  και είχαν παρουσία με σταντ, ενώ τα υπόλοιπα, από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

 

Τα μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας του σχολείου την ευθύνη της οποίας έχει η φιλόλογος, Χαρίκλεια Σκουμποπούλου, παρουσίασαν την τρίχρονη δράση τους στο μαθητικό ραδιόφωνο και παρακολούθησαν τη δουλειά των άλλων ομάδων, ενώ συμμετείχαν στις παράλληλες δράσεις. Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε τρία από τα οκτώ συνολικά εργαστήρια που δόθηκαν από ειδικούς και έμπειρους δημοσιογράφους και επαγγελματίες στο χώρο του ραδιοφώνου, αλλά και από μαθητές/παραγωγούς του EuropeanSchoolRadio και ανθρώπους του θεάτρου και της αφήγησης παραμυθιού και τα οποία εκπαίδευσαν 500 μαθητές.  Πιο συγκεκριμένα συμμετείχαν στο εργαστήρι «Ποιος μας λέει ότι είναι είδηση;» με την καθοδήγηση του κ. Γιώργου Καλιεντζίδη, Δημοσιογράφου και το οποίο αφορούσε τη σύνταξη μιας ραδιοφωνικής εκπομπής καθώς και στο εργαστήρι που αφορούσε την επίδειξη των λογισμικών και τεχνικών που απαιτούνται για την παραγωγή ζωντανών εκπομπών και πρακτική εφαρμογή, υπεύθυνος του οποίου ήταν ο μαθητής/παραγωγός, Σίμος Σιδέρης. Το τρίτο εργαστήρι στο οποίο συμμετείχαν τα μέλη της ομάδας αφορούσε το Θέατρο στο ραδιόφωνο με ασκήσεις και παραδείγματα και δόθηκε από τη Θεατρική ομάδα Παπαλάνγκι. Επίσης, μαθητές συμμετείχαν με επιτυχία στο Παιχνίδι της Θεσσαλονίκης - ThessalonikiCityGame, ένα εκπαιδευτικό και ταυτόχρονα ψυχαγωγικό παιχνίδι, που αποκαλύπτει γνωστές και άγνωστες πτυχές της Θεσσαλονίκης και κυκλοφορεί από τη ΔΕΘ- Helexpo.

Επιπρόσθετα, σημαντική αλλά και συγκινητική ήταν η συμμετοχή του μουσικού συνόλου με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Βασίλη Βαλαβάνη το οποίο παρουσίασε ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα στη σκηνή, η οποία ήταν στημένη στο χώρο του Φεστιβάλ. Ήταν η καλύτερη ευκαιρία, για να παρουσιαστούν τα τραγούδια τα οποία δημιουργήθηκαν από την ομάδα τα τρία χρόνια της συμμετοχής της στο μαθητικό ραδιόφωνο αλλά και άλλες γνωστές ραδιοφωνικές επιτυχίες.

 

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η παρουσίαση της φετινής συνεργατικής εργασίας στο πλαίσιο της δράσης του etwinning στην οποία συμμετέχει τη φετινή χρονιά η ραδιοφωνική ομάδα http://blogs.sch.gr/esrblog/2015/02/05/worldradioday2015/. Πιο συγκεκριμένα στην έναρξη της ημερίδας με θέμα:  “Το Μαθητικό Ραδιόφωνο, η Αγωγή στα Μέσα στην Εκπαίδευση και Η πρόκληση της Ψηφιακής Εποχής”,  όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων, πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι των μαθητών,  οι μαθητές της γ’ τάξης του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου ΔΕΛΑΣΑΛ Θεσσαλονίκης και της ραδιοφωνικής ομάδας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, ερμήνευσαν ζωντανά τα τραγούδια τους, τα οποία δημιούργησαν για τη μουσική επένδυση του ραδιοφωνικού θεατρικού έργου «Ραδιοφωνικές Πτήσεις στον Χρόνο», ενώ μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου χόρευαν μαζί με τη μασκότ του Φεστιβάλ, τον Φώνη Ραδιοφώνη - ήρωα του θεατρικού έργου - στο ρυθμό του τραγουδιού του Φώνη ενώ προβαλλόταν ένα  ιδιαίτερο βίντεο.  Η σύντομη αυτή πολυτροπική παρουσίαση πρόσφερε μια όμορφη νότα στην έναρξη της ημερίδας.

 

Ευχαριστούμε τους μουσικούς, κ. Μπάμπη Τραπεζανλίδη από το ΔΕΛΑΣΑΛ (μελοποίηση τραγουδιού ΔΕΛΑΣΑΛ), κ.κ. Βασίλη Βαλαβάνη (μελοποίηση τραγουδιού Μουσικού Σχολείου, διεύθυνση μουσικού συνόλου), Εύα Ματσίγκου (φλάουτο), Φούλα Τσομάκου (υπεύθυνη χορευτικού), καθηγήτρια καλλιτεχνικών,  κα Φωτεινή Χαμιδιελή (σκίτσο αφίσας) από το Μουσικό Σχολείο Βέροιας για τη συμβολή τους στην παρουσίαση του έργου μας στο Φεστιβάλ.

Στο τέλος της ημέρας η ομάδα επισκέφθηκε το Μουσείο Ραδιοφωνίας που στεγάζεται εντός της ΔΕΘ στο σημείο όπου εξέπεμψε ο πρώτος σταθμός της Ελλάδας το 1928, αποδίδοντας φόρο τιμής στον δημιουργό του, Χρ.Τσιγγιρίδη όπου και ξεναγήθηκε στους χώρους του από τον υπεύθυνο κ. Στέλιο Χατζηγιαννάκη.

https://www.radiomuseum.gr/

 

Το Φεστιβάλ συνδιοργάνωσαν η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και η Επιστημονική Εταιρία “EuropeanSchoolRadio, το πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο”, σε συνεργασία με την Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Θεσσαλονίκης και είχε την υποστήριξη της πόλης μέσω χορηγιών.

Ήταν μια υπέροχη στιγμή, μια καταπληκτική εμπειρία για όλους εμάς και για τα σχολεία. Η χαρά και η ενέργεια δεν περιγράφονται με λόγια!”. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τη συντονιστική ομάδα του μαθητικού ραδιοφώνου «EuropeanSchoolRadio», η οποία δρα σε απόλυτα εθελοντική βάση, με τη συνεργασία μιας ομάδας ενθουσιωδών ανθρώπων οι οποίοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση του 2ου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου και το οποίο ελπίζουμε να γίνει θεσμός.

 

http://2fest.europeanschoolradio.eu

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκδήλωση προς τιμή των Εθελοντών από την Πρωτοβουλία για το παιδί

Εκδήλωση προς τιμή των Εθελοντών από την Πρωτοβουλία...

Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018 στις 20:30 Η Πρωτοβουλία για...

Με ισχυρές επιδόσεις στα τουριστικά μεγέθη η φετινή συμμετοχή της Π. Κ. Μακεδονίας στη Διεθνή Έκθεση “World Travel Market”

Με ισχυρές επιδόσεις στα τουριστικά μεγέθη η φετινή...

Οι ισχυρές επιδόσεις των τουριστικών μεγεθών της...

«Γιοι & Κόρες» από την Ομάδα  Ενηλίκων «Σανίδι» του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας

«Γιοι & Κόρες» από την Ομάδα Ενηλίκων «Σανίδι» του...

10 και 11 Νοεμβρίου στη ΣτέγηΗ Ομάδα «ΣΑΝΙΔΙ» (ενήλικες)...

 «Ο Αττίκ στο Παρίσι…  κι άλλες  ιστορίες» με τον  Γιώργη Χριστοδούλου,  στη Βέροια

«Ο Αττίκ στο Παρίσι… κι άλλες ιστορίες» με τον ...

Την Παρασκευή 16 ΝοεμβρίουΗ  Μικρή Άρκτος  παρουσιάζει...

Στο 14ο Διεθνές  Συνέδριο Θεατρικών  Σπουδών στο Ντίσελντορφ  ο Τάσος Πρωτοψάλτου

Στο 14ο Διεθνές Συνέδριο Θεατρικών Σπουδών στο...

Μία κορυφαία συνάντηση ακαδημαϊκών και...

Stand up comedy – On the Road  και στη Βέροια

Stand up comedy – On the Road και στη Βέροια

Μιχάλης Μαθιουδάκης, Βύρων Θεοδωρόπουλος την Κυριακή...

«Χίλιες και μία νύχτες» στη Βέροια από την Παιδική Σκηνή του Νέου Θεάτρου  Θεσσαλονίκης

«Χίλιες και μία νύχτες» στη Βέροια από την Παιδική...

Την Κυριακή 11 ΝοεμβρίουΤο παραμύθι των παραμυθιών τις...

Stand up comedy

Stand up comedy "On the Road" την Κυριακή 11 Νοεμβρίου στη...

Stand up comedy – On the Road Μιχάλης Μαθιουδάκης, Βύρων...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Παρασκευή 20 Ιουλίου και ώρα 9.15 μ.μ.στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»Η Συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ήταν τελικά… Η Συνάντηση που ζητούν όλοι και αυτήν την χρονιά!Η μοναδική...

Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018 στις 20:30 Η Πρωτοβουλία για το Παιδί διοργανώνει τη τρίτη τακτική ετήσια εκδήλωση προς τιμή των Εθελοντών της, που θα γίνει το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 20:30 στο Κέντρο...

Οι ισχυρές επιδόσεις των τουριστικών μεγεθών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επιβεβαιώθηκαν κατά τη φετινή της συμμετοχή στη διεθνή τουριστική έκθεση “World Travel Market” στο Λονδίνο (5-7 Νοεμβρίου 2018), όπου...

10 και 11 Νοεμβρίου στη ΣτέγηΗ Ομάδα «ΣΑΝΙΔΙ» (ενήλικες) του Τμήματος Θεατρικής Υποδομής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας παρουσιάζει την παράσταση “Γιοι και Κόρες”, του Γιάννη Καλαβριανού, σε  σκηνοθεσία Πέτρου Μαλιάρα,...