Συζητήσεις με Ιβάν Σαββίδη για συνεργασία στις εξαγωγές ροδάκινου και άλλων προϊόντων στη Ρωσία!

Συζητήσεις με Ιβάν Σαββίδη για συνεργασία στις εξαγωγές ροδάκινου και άλλων προϊόντων στη Ρωσία!

Έντονο ενδιαφέρον για συνεργασία μεταξύ συνεταιριστικών οργανώσεων στο ροδάκινο και σε άλλα αγροτικά προϊόντα υπάρχει τις τελευταίες με τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδης. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές οι συζητήσεις που γίνονται μεταξύ του επιχειρηματία και αγροτικών φορέων είναι σε καλό κλίμα, ωστόσο εξαρτώνται άμεσα από τις αποφάσεις που θα πάρουν επί του θέματος και οι κυβερνήσεις Ρωσίας και Ελλάδας, με τη χώρα μας να δεσμεύεται και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Στο πλαίσιο αυτό, το κλίμα ανασφάλειας στον παραγωγικό κόσμο της Ημαθίας εντείνεται, σχετικά με το αν, πότε και πώς θα αρθεί το ρώσικο εμπάργκο, ή για το πώς θα υλοποιηθεί  η εξαγγελία Πούτιν για ελληνορωσικές εταιρείες που θα απορροφήσουν την παραγωγή. Κατά συνέπεια, ίσως η επιλογή Σαββίδη, αν φυσικά ευοδωθεί, θα είναι μια θετική εξέλιξη για τους παραγωγούς και τις οργανώσεις.

 

Στάση αναμονής για το εμπάργκο

Στο μεταξύ, το ρεπορτάζ από το μέτωπο του εμπάργκο είναι ασαφές. Σε λίγες μέρες ξεκινούν τα πρώτα κεράσια και ακόμη η ρώσικη πλευρά δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. Οι τελευταίες δηλώσεις του αρμόδιου του υπουργείου Γεωργίας για το θέμα κ. Αλεξέενκο αφορούσαν σκέψεις άρσης του εμπάργκο για τέσσερα προϊόντα (μεταξύ αυτών και το ροδάκινο) σε όλη την Ευρώπη ή εναλλακτικά άρση εμπάργκο για όλα τα προϊόντα αλλά μόνο για Ελλάδα, Κύπρο και Ουγγαρία. Φυσικά η δεύτερη επιλογή σκοντάφτει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

 

Ταφόπλακα

Προβληματισμό δημιουργούν τα στοιχεία ρώσικων εισαγωγών εννέα βασικών προϊόντων για τις ελληνικές εξαγωγές, το πρώτο τρίμηνο του 2015, διότι υπόκεινται στο εμπάργκο. Πρόκειται για λαβράκια, τσιπούρες, αγγούρια, μανταρίνια, βερίκοκα, ροδάκινα, κεράσια, φράουλες, ακτινίδια.

Σε ενημερωτικό του σημείωμα το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στη Μόσχα παρουσιάζει τα τελευταία στοιχεία από την Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας που αφορούν τα έτη 2013 και 2014 (ανάλυση σε επίπεδο τριμήνου), καθώς και το α΄ τρίμηνο του 2015.

Η εικόνα των ρωσικών εισαγωγών εμφανίζεται σημαντικά επιδεινωμένη το α ́ τρίμηνο του 2015, με τα εννέα προϊόντα να παρουσιάζουν μεγάλη πτώση, εκτός από τα ροδάκινα τόσο σε όρους αξίας όσο και σε όρους ποσότητας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τελωνειακής Υπηρεσίας.

 

Ροδάκινα-κεράσια-ακτινίδια

Σύμφωνα με τη Ρωσική Τελωνειακή Υπηρεσία, παρά τη μικρή μείωση της τάξης του 3,6%, οι ελληνικές εξαγωγές ροδάκινων στη Ρωσία κατάφεραν να αυξήσουν το μερίδιο τους επί των συνολικών ρωσικών εισαγωγών του εν λόγω προϊόντος από 19,5% το 2013 στο 20,6% το 2014, λόγω της μείωσης των συνολικών ρωσικών εισαγωγών ροδάκινων κατά 8,9%.

Έτσι, η Ελλάδα κατέλαβε το 2014 τη 2η θέση μεταξύ των προμηθευτών της Ρωσίας για το συγκεκριμένο προϊόν, μετά την Ισπανία, στην οποία αντιστοιχεί το 44,1% των συνολικών εισαγωγών της Ρωσίας, ενώ ακολουθούν η Τουρκία με 10,2%, η Κίνα με 5,2% και η Σερβία με 3,9%.

Ως νέοι προμηθευτές καταγράφονται η Γεωργία και η Σιγκαπούρη, ενώ σημαντικά αύξησαν τις εξαγωγές τους κατά το επίμαχο διάστημα η Αλβανία, η Αρμενία, το Ιράν, η Κίνα, η ΠΓΔΜ, η Ταϊλάνδη και η Τουρκία.

Μείωση 28% καταγράφηκε και στις ελληνικές εξαγωγές κερασιών προς τη Ρωσία, μειώνοντας το ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών στις συνολικές εισαγωγές κερασιών της Ρωσίας από 18,6% το 2013 στο 17,5% το 2014.

Έτσι, η Ελλάδα κατέλαβε την τρίτη θέση μεταξύ των προμηθευτών της Ρωσίας, μετά την Τουρκία (μερίδιο 29%) και το Αζερμπαϊτζάν (18,9%), ενώ ακολουθούν η Ισπανία (5,3%) και η Σερβία (4,8%). Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση που παρατηρείται στις εξαγωγές του Αζερμπαϊτζάν κατά το γ ́ τρίμηνο 2014, καθώς και της Νέας Ζηλανδίας κατά το α ́ τρίμηνο 2015.

Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές ακτινιδίου προς τη Ρωσία, οι οποίες το 2014 μειώθηκαν κατά 61,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ρωσικών Τελωνειακών Αρχών. Λόγω αυτής της μείωσης, η Ελλάδα έχασε την πρώτη θέση μεταξύ των προμηθευτών της Ρωσίας από το Ιράν, στο οποίο αντιστοιχούν το 35% των συνολικών ρωσικών εισαγωγών. Η Ελλάδα με μερίδιο 20,5%, εμφανώς μειωμένο από το 34,4% που κατείχε το 2013, κατέλαβε τη 2η θέση, ενώ ακολουθούν η Ιταλία με μερίδιο 19,6% και η Χιλή με 17,3%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

Δώρα Κουρκουτά:  «Προσπαθούν σε λίγες  ημέρες να κάνουν ό,τι  επιδεικτικά αγνόησαν 9 χρόνια»

Δώρα Κουρκουτά: «Προσπαθούν σε λίγες ημέρες να κάνουν...

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης της Δώρας Κουρκουτά...

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη:  Ερώτηση στη Βουλή για την δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη: Ερώτηση στη...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και...

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Βάναυση προσβολή προς τον Ελληνικό Λαό η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Αντιπολίτευση

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Βάναυση προσβολή προς τον...

Από το πολιτικό Γραφείο του βουλευτή Ημαθίας Λάζαρου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...