ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η μοναδική ωραιότητα της Αφρικής μέσα από το βιβλίο της Ελένης Γκίνου

Η μοναδική ωραιότητα της Αφρικής μέσα από το βιβλίο της Ελένης Γκίνου

Όταν έχεις γνωρίσει την Αφρική τόσο καλά και την έχεις ερωτευτεί τόπο πολύ όσο η συγγραφέας Ελένη Γκίνου σίγουρα δεν σου φτάνει ένα βιβλίο για να μεταφέρεις όλη αυτή την εμπειρία και τη γνώση τα μαύρης ηπείρου. Το βιβλίο της Αφρικής Μέθεξη από τις εκδόσεις Μίλητος, παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας, από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, η υπεύθυνη της οποίας, Βούλα Κοτσάλου, άνοιξε την εκδήλωση. Για το βιβλίο που όπως φάνηκε το μελέτησαν λεπτομερώς, μίλησαν η κ. Συρμούλα Τζήμα-Τόπη που με τη δική της ματιά, βούτηξε σ’ ένα μυστηριακό και πηγαίο πολιτισμό που αξίζει – όπως είπε -  κάποιος να γνωρίσει. Στάθηκε στις πρωτόγνωρες εικόνες και συναισθήματα του βιβλίου στην απλότητα της ζωής, στις πανάρχαιες φυλές, στο δρόμο του αλατιού, στο δουλεμπόριο που δίνουν το πρόσωπο μιας Αφρικής που ίσως δεν γνωρίσουμε εάν δεν το ψάξουμε. “Αυτό το έκανε για τον αναγνώστη η συγγραφέας που μας μυεί στη φιλοσοφία αυτού του άγνωστου τόπου” τόνισε.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβαζε ενδιάμεσα η ηθοποιός Βιβή Νικοπούλου.

Ακολούθησε η προσέγγιση του βιβλίου από την αρχιτέκτονα Βίλμα Μαυροματίδου η οποία έδωσε τη ματιά της από την πλευρά του περιβάλλοντος (πανίδα-χλωρίδα) και της αρχιτεκτονικής μέσα από γεωμορφολογικά στοιχεία.

Τη δική του παρέμβαση σχετικά με τις ιεραποστολές της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας στην Αφρική μίλησε ο πατέρας Νεκτάριος Σαββίδης.

Τέλος πήρε το λόγο η συγγραφέας και καθηγήτρια του Α.Π.Θ. και του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Ελένη Γκίνου η οποία έχει ταξιδέψει ιδιωτικά σε 70 χώρες στην Ασία, την Αμερική, την Αφρική και την Ευρώπη και αγάπησε περισσότερο από όλες την Αφρική την οποία επισκέφθηκε πολλές φορές και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Αφρική για την συγγραφέα είναι το τελειότερο σχολείο ασκητικής, τη χαρακτήρισε ευλογημένη και μίλησε δείχνοντας παράλληλα φωτογραφικό υλικό για τα βιώματα από τα ταξίδια της εκεί, που έκανε μόνη της με τη φλόγα ενός ερευνητή.

Ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες και συντελεστές της εκδήλωσης καθώς και το κοινό αλλά και την παιδική χορωδία της Ελένης Αναγνώστου που εμφανίστηκε ως ευχάριστη έκπληξη στη σκηνή με τραγούδια και μουσικές από την Αφρική.

Καλεσμένη στη χθεσινή πρωινή εκπομπή του Ράδιο Τύπος Fm 99,7 η κα Γκίνου (φωτο) μετέφερε στους αναγνώστες τα συναισθήματά της για την Αφρική της οποίας βασικό στοιχείο όπως είπε είναι “πως είναι ένας χώρος που σου δίνει δύναμη και ανάταση ψυχής. Ειδικά στην έρημο είσαι αντιμέτωπος με το Θεό, δεν έχεις κάτι άλλο” μας είπε. Το τελικό της μήνυμα ήταν να μπορέσει να κρατηθεί όσο μπορεί μακριά από την εκμετάλλευση των λευκών. «Η Αφρική έχει μια μοναδική ωραιότητα πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη, τουλάχιστον ας την κρατήσουμε…».

Σοφία Γκαγκούση

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πιανιστική εκδήλωση την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου «The Sound of Music» της καθηγήτριας Πόπης Φιρτινίδου

Πιανιστική εκδήλωση την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου «The Sound of...

Το Δημοτικό Ωδείο της πόλης μας παρουσιάζει για 18η...

Την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου: Πασχαλινή Συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας

Την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου: Πασχαλινή Συναυλία του...

Οι σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας, των...

Το Σάββατο 27 Απριλίου: Ρεσιτάλ βιολιού με τη Dominique Chiarappa  στη Δημόσια Βιβλιοθήκη  Βέροιας

Το Σάββατο 27 Απριλίου: Ρεσιτάλ βιολιού με τη Dominique Chiarappa...

Το Σάββατο 27 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα...

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε το 5ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε το 5ο...

Το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 η πόλη της...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ"...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο...

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση χαρακτικής από τον  Σύλλογο για τη Διάδοση των Εικαστικών Τεχνών

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση χαρακτικής από τον Σύλλογο για...

Το βράδυ του Σαββάτου 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν τα...

“Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου” του Γιάννη Καλπούζου με την Χρύσα Παπά στις 24 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας

“Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου” του Γιάννη Καλπούζου με...

«Θα σας διηγηθώ την ιστορία του πατέρα μου…γιατί...

Με επιτυχία το οδοιπορικό στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα από τον Σύλλογο Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως

Με επιτυχία το οδοιπορικό στην Αγία και Μεγάλη...

Tη Δευτέρα 22 Απριλίου το απόγευμα στο Μητροπολιτικό...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...