ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση στον Βόλο. Βλάχοι: μαρτυρία ορθοδοξίας Ελληνισμού και πολιτισμού

Εκδήλωση στον Βόλο. Βλάχοι: μαρτυρία ορθοδοξίας Ελληνισμού και πολιτισμού

Την Κυριακή, στις 14 Ιουνίου στο Κλειστό Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας (ΒΟΛΟΣ) Νομού  Μαγνησίας έγινε μια εξαιρετική εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε το ‘Κέντρο Λαογραφίας  Εκπαιδευτικών  Ν. Μαγνησίας’ με είσοδο ελεύθερη.

Το θέμα της συγκεκριμένης εκδήλωσης ήταν: Βλάχοι: Μαρτυρία Ορθοδοξίας Ελληνισμού και Πολιτισμού.

Η αίθουσα των 300 θέσεων αδυνάτισε να χωρέσει  τους προσκληθέντες, οι οποίοι απόλαυσαν και καταχειροκρότησαν μια εκπληκτική παράσταση με βλάχικους χορούς, τραγούδια και δρώμενα από τις περιοχές Μετσόβου, Α. Βερμίου (Βέροια), Σερρών και Σέσκλου Μαγνησίας. 

Οι  80 περίπου χορευτές  του Κέντρου Λαογραφίας Εκπαιδευτικών Ν. Μαγνησίας (ΚΛΕΜ) και οι 20 του Πολιτιστικού Συλλόγου Σέσκλου απέδωσαν με  απαράμιλλη πιστότητα τους χορούς, τα ελληνόφωνα και βλαχόφωνα τραγούδια  των προαναφερθέντων περιοχών κάτω από την καθοδήγηση του καταξιωμένου και εμπειρότατου χοροδιδασκάλου Μπάμπη Μούτσελου, ο οποίος ήταν και η ψυχή της όλης εκδήλωσης. Χοροδιδάσκαλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σέσκλου είναι ο  επίσης έμπειρος Θανάσης Μπέας.

Αξίζει να τονιστεί ότι πρωτοχορευτές  στις τρεις περιοχές (Μέτσοβο, Βέροια και Σέρρες) ήταν αντίστοιχα οι Μέτσιος Γιώργος, Τσιαμήτρος Γιάννης και Βέρρος Μάκης, οι οποίοι είναι και από τους αυθεντικούς εκπροσώπους των περιοχών αυτών. Πράγματι με την χορευτική τους δεινότητα και την βιωματική τους εμπειρία ξεσήκωσαν τον κόσμο, προκαλώντας ιδιαίτερη αίσθηση και προσδίδοντας μοναδικό τοπικό   χορευτικό ύφος και χρώμα των περιοχών τους. Σε ξεχωριστή στιγμή οι  Μέτσιος Γιώργος, Τσιαμήτρος Γιάννης και Βέρρος Μάκης τιμήθηκαν από τους διοργανωτές για την προσφορά τους στην έρευνα και στον ελληνικό πολιτισμό γενικά. Ηταν πράγματι μια ηθική επιβράβευση για αυτούς!

Πρέπει να επισημανθεί ότι και οι υπόλοιποι χορευτές παρουσίασαν εκπληκτικά τους χορούς, παρά το γεγονός ότι δεν είναι Βλάχοι και ακόμα ότι  οι παρευρισκόμενοι θεατές (όντας μη Βλάχοι και αυτοί)  είχαν την κατάλληλη παιδεία  να παρακολουθήσουν  με χαρά ένα ιδιαίτερο  και σπάνιο χορευτικό ρεπερτόριο, μη συνηθισμένο για αυτούς.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έγινε ομιλία από τον καθηγητή του ΑΠΘ κ. Μιχάλη Τρίτο με το θέμα της όλης εκδήλωσης (Βλάχοι: Μαρτυρία Ορθοδοξίας, Ελληνισμού και Πολιτισμού). Ο - γνωστός για την επιστημονική του κατάρτιση και τις  γνώσεις του για τους Βλάχους - Μετσοβίτης  καθηγητής με άνεση και στιβαρότητα παρέθεσε εμπεριστατωμένα, αδιάσειστα, ακράδαντα και επιστημονικά στοιχεία για την προσφορά των Βλάχων - του γνήσιου αυτού κομματιού της Ελλάδας -  τόσο στον ελληνισμό, όσο και στην ορθοδοξία και στον πολιτισμό.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν  οι μουσικοί: Καραβιώτης Φώτης στο κλαρίνο, Ρούμπος Αθανάσιος στο βιολί, Σαρακατσιάνος Μάριος στο λαούτο, Σιταράς Θεόδωρος στη κορνέτα, και Παπαδόπουλος Αντώνης στα κρουστά.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης   ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι  στο κέντρο ‘Λίμνη’ Ν. Ιωνίας.

Από το ΚΛΕΜ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η χώρα των νομάδων» (Nomadland) στον Θερινό Κινηματογράφο Νάουσας - Δείτε το trailer της ταινίας

«Η χώρα των νομάδων» (Nomadland) στον Θερινό Κινηματογράφο...

Συνεχίζονται οι προβολές της ταινίας "Wonder Woman 1984"...

Εργαστήρια με τον Ηλία Φλωράκη στην Αλεξάνδρεια - Στα πλαίσια του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Εργαστήρια με τον Ηλία Φλωράκη στην Αλεξάνδρεια - Στα...

Η Λέσχη Κινηματόδρασις ανακοινώνει πως στα πλαίσια...

«Μια δυνατή φιλία»: Πρώτη προβολή της ταινίας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας - Είσοδος ελεύθερη

«Μια δυνατή φιλία»: Πρώτη προβολή της ταινίας του...

Σας προσκαλούμε στην Α προβολή της ταινίας μικρού...

Στο Χώρο Τεχνών και με περιορισμένες θέσεις το Συνέδριο των ΚΖ΄ Παυλείων - Το πρόγραμμα

Στο Χώρο Τεχνών και με περιορισμένες θέσεις το...

Κατόπιν της ειδικής άδειας που εκχωρήθηκε στην Ιερά...

 Πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα

Πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα "Η...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση...

STEAM SUMMER SCHOOL!   - Στο κέντρο Τεχνολογίας και Ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

STEAM SUMMER SCHOOL! - Στο κέντρο Τεχνολογίας και Ρομποτικής...

Το κέντρο Τεχνολογίας και Ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ...

 «Ο ρόλος της ηγεσίας στην επικοινωνία» - Διαδικτυακό σεμινάριο με ελεύθερη συμμετοχή από το Επιμελητήριο Ημαθίας

«Ο ρόλος της ηγεσίας στην επικοινωνία» - Διαδικτυακό...

Το Επιμελητήριο Ημαθίας, η Εταιρεία Επιχειρηματικής...

Εργαστήριο νομικής πληροφόρησης με θέμα «Οι νέες ρυθμίσεις του ασφαλιστικού» στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βέροιας

Εργαστήριο νομικής πληροφόρησης με θέμα «Οι νέες...

Το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. σε συνεργασία με το...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Κατόπιν επικοινωνίας με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Βέροιας όπου επισημάνθηκε η κρισιμότητα της κατάστασης σχετικά με την εμφάνιση του ιού COVID 19 στη Βέροια και σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο Βέροιας , η ΚΕΠΑ...

Με φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής,  πατινάδες και χορούς θα γιορτάσει η Νάουσα την Τσικνοπέμπτη«Ταυτότητά μας,  η Παράδοση»Στην Πλατεία Καρατάσου στις 19:00Ένα παραδοσιακό γλέντι με πατινάδες, χορούς και...

Το Σωματείο Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος πιστό στο ραντεβού του συμμετέχει και φέτος στις αποκριάτικες εκδηλώσεις των καταστημάτων της πόλης."Η προσπάθεια αυτή στηρίζεται από το...

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου του Νέου Πολιούχου Βεροίας επί τη...