Έπεσαν οι υπογραφές Ρωσίας-Ελλάδας  για το «Νότιο Ευρωπαϊκό Αγωγό»

Έπεσαν οι υπογραφές Ρωσίας-Ελλάδας για το «Νότιο Ευρωπαϊκό Αγωγό»

Υπογράφηκε χθες Παρασκευή από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και από τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντερ Νόβακ το Μνημόνιο Συνεργασίας για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο που θα περάσει μέσα από το ελληνικό έδαφος και θα ονομάζεται «Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός».

Επίσης υπογράφηκε μεταξύ του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και του προέδρου της «Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων (Vnesheconombank-VEB)» Βλαντιμίρ Ντιμίτριεφ κοινή δήλωση για την υποστήριξη του έργου.

Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει έναρξη της κατασκευής του «Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού» το 2016 και έναρξη λειτουργίας το 2019, ισότιμη (50-50) συμμετοχή Ελλάδας - Ρωσίας στην εταιρία που θα αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση του έργου, καθώς και διευκόλυνση της χρηματοδότησης του αγωγού από τη ρωσική πλευρά με εγγύηση τα έσοδα που θα προκύψουν κατά τη λειτουργία του έργου.

Κοινή δήλωση έλληνα και ρώσου υπουργού 

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και ο κ. Ντιμίτριεφ, προχώρησαν σε κοινή δήλωση. «Η εντατική εργασία για την υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει άμεσα με την προετοιμασία της μελέτης βιωσιμότητας, τις τεχνικές μελέτες και τις λοιπές μελέτες σχεδιασμού του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού», ανέφεραν οι κ.κ. Λαφαζάνης και ο Ντιμίτριεφ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση oι δύο πλευρές:

Εξήγγειλαν τη δέσμευση τους να υποστηρίξουν και να διευκολύνουν με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουν την υλοποίηση του έργου υποδομής φυσικού αερίου με την ονομασία «Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός» («ΝΕΑ»), στην ελληνική επικράτεια.Χαιρέτισαν τη σύσταση της νέας Μεικτής Εταιρείας (Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού) για την άμεση υλοποίηση του «ΝΕΑ», με την συμμετοχή ως στρατηγικών επενδυτών (ή ιδρυτών), της VEB Capital και της “Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ - ΔΕΠΕΝΕ Α.Ε.”, μιας νέας εταιρείας του Ελληνικού Δημοσίου, με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, και με σκοπό την προώθηση και συμμετοχή σε επενδύσεις αγωγών φυσικού αερίου και άλλα έργα υποδομών, για την οικονομική ανάπτυξη.Επισήμαναν ότι η νέα Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού θα είναι ο ιδιοκτήτης του «ΝΕΑ» και θα έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του Έργου που θα αποτελείται από αγωγούς, σταθμούς συμπίεσης καθώς και άλλες υποδομές απαραίτητες για τη λειτουργικότητά του.

 

Λαφαζάνης: Ιστορικού χαρακτήρα συμφωνία

 

«Η σημερινή συμφωνία Ελλάδας–Ρωσίας για τον αγωγό με ρώσικο φυσικό αέριο που θα διέρχεται από το ελληνικό έδαφος είναι ιστορικού χαρακτήρα» δήλωσε σε διεθνή ΜΜΕ ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παν.Λαφαζάνης.

 

«Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα ορόσημο στην ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων και ένα άλμα για την ενεργειακή επάρκεια, τη συνεργασία, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή μας και την Ευρώπη» πρόσθεσε.

 

Τόνισε δε ότι «η συμφωνία αυτή δεν στρέφεται εναντίον καμιάς τρίτης χώρας, αλλά υποβοηθά το συμφέρον όλων των πλευρών στον ευρωπαϊκό χώρο».

 

«Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο, πράγμα που είναι αποτέλεσμα μιας ανεξάρτητης και πολυδιάστατης ενεργειακής στρατηγικής. Το έργο του αγωγού είναι από τα μεγαλύτερα στην μεταπολιτευτική Ελλάδα και θα προσφέρει μεγάλα, ίσως τα μεγαλύτερα από το οποιοδήποτε άλλο έργο, οφέλη στα εθνικά συμφέροντα, στην ελληνική οικονομία και στον ελληνικό λαό» επισήμανε ακόμη ο κ. Λαφαζάνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχολείο... αλλιώς από τον Σεπτέμβρη - Όλες οι αλλαγές και τα νέα δεδομένα

Σχολείο... αλλιώς από τον Σεπτέμβρη - Όλες οι αλλαγές...

«Επανάσταση στην Παιδεία και στον τρόπο διεξαγωγής...

Φορολογικές Δηλώσεις:  Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

Φορολογικές Δηλώσεις: Σωρεία προβλημάτων και...

Από την Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων...

Συνάντηση Προεδρείων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της ΠΟΦΕΕ για θέματα του κλάδου τους

Συνάντηση Προεδρείων του Οικονομικού Επιμελητηρίου...

Τα μείζονα θέματα, που απασχoλούν τον κλάδο των...

Τέλος παρεπιδημούντων:  Άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων στους δήμους, αύξηση κατά 2%  του τέλους και επαναλειτουργία  της Πλατφόρμας, ζητά η Αυτοδιοίκηση

Τέλος παρεπιδημούντων: Άμεση απόδοση των...

Το συνολικό ποσό των 120 εκ. ευρώ για το τέλος των...

Έξι «ανοιχτά» προγράμματα της ΔΥΠΑ με επιχορήγηση έως 16.800 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας

Έξι «ανοιχτά» προγράμματα της ΔΥΠΑ με επιχορήγηση έως...

Η ΔΥΠΑ ενημερώνει ότι αυτό το χρονικό διάστημα...

Οι τρίτεκνοι γίνονται... πολύτεκνοι: Άμεσα οι ανακοινώσεις - Τα προνόμια που αποκτούν

Οι τρίτεκνοι γίνονται... πολύτεκνοι: Άμεσα οι...

Την εξίσωση των προνομίων και των επιδομάτων ...

Νέα επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών με «έξυπνο» κουπόνι για κλιματιστικά, πλυντήρια και φούρνους

Νέα επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών με «έξυπνο» κουπόνι...

Νέα επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών φαίνεται να ...

Πανελλήνιες 2024:  68.851 οι εισακτέοι φέτος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση  - Πόσοι ανά σχολή

Πανελλήνιες 2024: 68.851 οι εισακτέοι φέτος στην...

Ο συνολικός αριθμός των εισακτέων σπουδαστών στην...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...