ΕΛΛΑΔΑ

ΚΕΔΕ: Στηρίζουμε την προσπάθεια  έντιμης και βιώσιμης συμφωνίας

ΚΕΔΕ: Στηρίζουμε την προσπάθεια έντιμης και βιώσιμης συμφωνίας

Την κατάσταση που επικρατεί στους Δήμους, λόγω της τραπεζικής αργίας εξέτασαν οι δήμαρχοι, στη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ. Οι δήμαρχοι εξέφρασαν την στήριξή τους στην προσπάθεια για μια έντιμη και βιώσιμη συμφωνία με στόχο την παραμομή στην ΕΕ και το ευρώ.

Αναλυτικά:

Δηλώνει την αμέριστη στήριξη των Δημάρχων και της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού στην προσπάθεια επίτευξης έντιμης και βιώσιμης συμφωνίας, με στόχο την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ.

Εξουσιοδοτεί το ΔΣ της ΚΕΔΕ να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα προταθεί στην Πολιτεία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα και δύσκολα ζητήματα που προέκυψαν, δυσχεραίνοντας τη λειτουργία μας, την τοπική οικονομία και την κοινωνική συνοχή.

Η Αυτοδιοίκηση δηλώνει ότι ενωμένη διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο και αρμοδιότητες στη νέα πολιτική και οικονομική πραγματικότητα της χώρας, που θα διαμορφωθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης.

Επεισοδιακή η συνεδρίαση

Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε η έκτακτη Γενική Συνέλευση, από την οποία αποχώρησε η παράταξη «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας την ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ακόμα και αν επιτευχθεί συμφωνία που θα κρατήσει τη χώρα εντός του ευρώ, οι δήμοι τα επόμενα χρόνια θα κληθούν, να λειτουργήσουν «στο νέο πλαίσιο που θα δημιουργηθεί κατ’ εφαρμογή των όρων της συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Γνωρίζω καλά ότι οι νέοι αυτοί όροι θα είναι σκληροί, πιθανόν να κληθεί και πάλι η Αυτοδιοίκηση να σηκώσει μεγάλο βάρος για την επίτευξη των νέων δημοσιονομικών στόχων κι αυτό να σημάνει περαιτέρω περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης» είπε.

Είπε ακόμα ότι δεν μπορεί να διανοηθεί ότι θα επιλεγεί άλλη λύση, πέραν αυτής της παραμονής της χώρας εντός του ευρώ γιατί, όπως ανέφερε, θα ήταν εθνική καταστροφή.

Ο κ. Πατούλης ανέφερε επίσης ότι σήμερα έχουν σταματήσει όλα τα χρηματοδοτούμενα έργα, ενώ είναι στον αέρα η μελλοντική λειτουργία μιας σειράς δημοτικών υπηρεσιών, που προσφέρουν οι δήμοι ως σήμερα στις τοπικές κοινωνίες. 

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «σε αυτή την πραγματικά ιστορική συγκυρία, η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να παρακολουθεί απαθής τα τεκταινόμενα. Δεν μπορεί ως θεσμός του Κράτους, ο εγγύτερος μάλιστα προς τους πολίτες θεσμός, να ανέχεται την επικράτηση της ιδεολογίας του μηδενισμού. Δεν μπορεί να παρακολουθεί αμέριμνη την επικράτηση του λαϊκισμού. Δεν μπορούμε με την ανοχή μας να επιτρέπουμε σε δυναμικές μειοψηφίες να οδηγούν την Πατρίδα μας σε καταστροφικές επιλογές». 

Οι τελευταίες αναφορές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση δημάρχων που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» και δήμαρχος του Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, στην τοποθέτησή του, πριν αποχωρήσει, τον κατήγγειλε με δριμύτητα για την στάση που πήρε η ηγεσία της ΚΕΔΕ υπέρ του ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα, δημιουργώντας «τεχνικούς διαχωρισμούς» στην Αυτοδιοίκηση αλλά και για τις επιθέσεις που εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης, την εβδομάδα που προηγήθηκε.

«Όπως ζητήσατε την παραίτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, θα μπορούσαμε να το ζητήσουμε και εμείς για εσάς». 

Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» και δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στην ηγεσία της ΚΕΔΕ, κατηγορώντας την ότι δεν προέβη σε καμία αυτοκριτική για την στάση της στο δημοψήφισμα και το μόνο που κατάφερε να κάνει, όπως είπε, ήταν «να διχάσει». 

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, σημείωσε ότι τόσο για την Αυτοδιοίκηση όσο και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, το τοπίο τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ δυσκολότερο από ΄ αυτό των 4-5 τελευταίων ετών.

Υπογράμμισε το ρόλο που διαδραμάτισαν οι δήμοι στα χρόνια του Μνημονίου, διαφυλάττοντας και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή, τονίζοντας ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει τώρα να διεκδικήσει τη θεσμική απελευθέρωση και την οικονομική αυτοδυναμία της (π.χ. με είσπραξη από αυτήν του ΕΝΦΙΑ).

Στάθηκε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα δημιουργίας δικτύων συνεργασίας ανάμεσα στους δήμους και έφερε ως παράδειγμα τη «διασύνδεση» των Κοινωνικών Φαρμακείων του Λεκανοπεδίου.

Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» μίλησε ο δήμαρχος Καισαριανής, κ. Σταμέλος, ο οποίος κατήγγειλε ότι «είναι φανερός ο ρόλος της ΚΕΔΕ. Όπως και στο παρελθόν, επιδιώκει να συμβάλλει στην επιβολή του νέου Μνημονίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λήγει στις 30 Απριλίου η προθεσμία για τη διασύνδεση POS - ταμειακών μηχανών

Λήγει στις 30 Απριλίου η προθεσμία για τη διασύνδεση POS -...

Από τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών...

Α. Τζιτζικώστας στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στην Κεντρική Μακεδονία: “Πρώτη Περιφέρεια στη χώρα η Κεντρική Μακεδονία στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου

Α. Τζιτζικώστας στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή...

Ομιλία στο συνέδριο “Κλιματικά Ουδέτερη, Ανθεκτική...

Ευρωεκλογές: «Κόπηκε» από τον Άρειο Πάγο το κόμμα των Σπαρτιατών  Τριάντα ένα κόμματα και συνασπισμοί από τα συνολικά 46, οδεύουν προς τις κάλπες της 9ης Ιουνίου – Ποιοι μένουν εκτός

Ευρωεκλογές: «Κόπηκε» από τον Άρειο Πάγο το κόμμα των...

Τελικά, 31 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων από τα 46 που...

Παράταση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη σήραγγα Μαλακάσι Α’ – Κανένα πρόβλημα στατικότητας

Παράταση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη σήραγγα...

Η συνέχιση των εργασιών συντήρησης των επιφανειακών...

Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων: Ποιες αλλαγές έφεραν οι σφοδρές αντιδράσεις των Δήμων

Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων: Ποιες αλλαγές...

Διευκρινίσεις ύστερα από τον σάλο που ξεσήκωσε η Κοινή...

Επιδόματα εργαζόμενης μητέρας: Μπορούν να φτάσουν και τα 11.000 το χρόνο - Οι προϋποθέσεις

Επιδόματα εργαζόμενης μητέρας: Μπορούν να φτάσουν και...

Τα 11.000 ευρώ μπορούν να φτάσουν ή να ξεπεράσουν...

Το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα

Το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσίασε χθες ο...

Την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,...

Σκυλακάκης: «Η κυβέρνηση αναζητά τρόπο, ώστε  να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες  στη συνένωση των ΔΕΥΑ» -Απέκλεισε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του νερού

Σκυλακάκης: «Η κυβέρνηση αναζητά τρόπο, ώστε να...

«Η βασική επιφύλαξη των καλών ΔΕΥΑ είναι ότι δεν...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...