Το μπλοκάρισμα των εξαγωγών φέρνει σε αδιέξοδο τους αγρότες Ημαθίας και Πέλλας

Το μπλοκάρισμα των εξαγωγών φέρνει σε αδιέξοδο τους αγρότες Ημαθίας και Πέλλας

Ευρεία διαπεριφερειακή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη στην Έδεσσα, στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, μετά από τις δυσχέρειες στις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων, λόγω αδυναμίας πραγματοποίησης των διατραπεζικών συναλλαγών. Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των κ.κ. Αντιπεριφερειαρχών Ημαθίας και Πέλλας Κώστα Καλαϊτζίδη και Θεόδωρου  Θεοδωρίδη αντίστοιχα συμμετείχαν ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης, ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας  κ. Χρήστος Γιαννακάκης, στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας, εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών και οργανώσεων της Π.Ε. Πέλλας. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης έδωσε το στίγμα της συνάντησης υπογραμμίζοντας ότι όλοι αναγνωρίζουν τις κρίσιμες συνθήκες στις οποίες έχει περιέλθει η χώρα, αλλά χρειάζεται η ανάληψη κάποιων πρωτοβουλιών προκειμένου οι αγρότες και οι οικογένειές τους να μπορέσουν να επιβιώσουν και να μην καταστραφεί ολοσχερώς η φετινή παραγωγή. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας απέστειλε εξάλλου σχετική επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της χώρας και τον αρμόδιο Αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και θα ακολουθήσουν κι άλλες ενέργειες.

Η παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Καλαїτζίδη επιβεβαιώνει την άριστη συνεργασία και συνέργεια που υπάρχει μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων Ημαθίας και Πέλλας. Άλλωστε, όπως τόνισε ο κ. Καλαϊτζίδης, «είναι σημαντικό να ανταλλάσουμε εμπειρία και τεχνογνωσία σε όλα τα θέματα, ενώ παράλληλα να οργανώνουμε από κοινού τις παρεμβάσεις μας για την επίλυση όλων των ζητημάτων που απασχολούν τους αγρότες».  

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε ακόμη η λειτουργία των χώρων διακίνησης οπωροκηπευτικών (στέκια). Ο Γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας κ. Σίμος Μαρνασίδης ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους για τη σχετική νομοθεσία και το περιεχόμενο των εγκυκλίων του Υπουργείου. Η νομοθεσία είναι ιδιαίτερα αυστηρή για χώρους που λειτουργούν χωρίς αδειοδότηση και τις απαιτούμενες προϋποθέσεις που διασφαλίζουν την ιχνηλασιμότητα, υγιεινή και ασφάλεια των προϊόντων.  Ειδικότερα, προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες, η άρνηση ελέγχου αποτελεί ποινικό αδίκημα ενώ οι αρμόδιες Επιτροπές που έχουν συσταθεί πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους. 

Ο κ. Γιαννακάκης ενημέρωσε για το Πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης οπωροκηπευτικών σε κοινωνικούς φορείς που υλοποιείται με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα έχει δωδεκάμηνη διάρκεια και προβλέπει αυστηρές διαδικασίες και όρους για τη διασφάλιση της ποιότητας και ποσότητας των προϊόντων. Μπορούν να συμμετέχουν ομάδες παραγωγών, αλλά και μεμονωμένοι αγρότες οι οποίοι μπορούν να συνεργάζονται με αγροτικές οργανώσεις, αποτελώντας μία πολύ καλή εναλλακτική λύση για τη διάθεση της παραγωγής.    

Κλείνοντας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ευχαρίστησε τους παριστάμενους για τη συμμετοχή τους και τόνισε ότι «είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση ώστε να μπορέσει γρήγορα η Ελλάδα να μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης, με διασφαλισμένο εισόδημα για τους αγρότες που αποτελούν τη βάση της τοπικής οικονομίας. Έχουμε υποχρέωση όλοι μας να συμβάλλουμε στην τήρηση της νομοθεσίας για την περιβαλλοντικά ορθή καλλιέργεια και την ασφαλή διακίνηση και διανομή των προϊόντων. Με τον τρόπο αυτό προστατεύουμε το περιβάλλον, την υγεία των καταναλωτών και εξασφαλίζουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τους αγρότες και προοπτικές ανάπτυξης της Εθνικής μας οικονομίας».   

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι στην ελληνική αγορά η «BLACK FRIDAY» εξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε «BLACK WEEK»

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι στην ελληνική αγορά η «BLACK FRIDAY»...

Η ΕΣΕΕ ενημερώνει αναλυτικά εμπόρους και καταναλωτές,...

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω χιονόπτωσης και παγετού

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Βόρεια...

Προβλήματα στη διέλευση των οχημάτων λόγω χιονόπτωσης...

Παράπονα επισκεπτών για τα διόδια στα Λουτρά Πόζαρ!

Παράπονα επισκεπτών για τα διόδια στα Λουτρά Πόζαρ!

Ξαφνιάστηκαν, όπως αναφέρουν σε επιστολή τους,...

Πώς θα βρείτε το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας

Πώς θα βρείτε το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναρτώνται τα ειδοποιητήρια...

Ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των επιβατών αεροπορικών πτήσεων

Ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των επιβατών αεροπορικών...

Το ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των επιβατών σε όλες τις...

Για ποιους έρχεται μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 50% - Αναλυτικά παραδείγματα

Για ποιους έρχεται μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 50% -...

Στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, όπως είχε προαναγγείλει ο...

Διαρροή πετρελαίου στη Θεσσαλονίκη

Διαρροή πετρελαίου στη Θεσσαλονίκη

Διαρροή πετρελαίου από βυτιοφόρο σημειώθηκε σήμερα το...

Σεισμός στο Αιγίνιο, αισθητός και στην Ημαθία

Σεισμός στο Αιγίνιο, αισθητός και στην Ημαθία

Σεισμική δόνηση 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Ένα μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα και κυρίως στην κυβέρνηση έδωσε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, όπως χαρακτήρισε το μέγα πλήθος ο Μίκης Θεοδωράκης, στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία. Κόσμος...

Η ΕΣΕΕ ενημερώνει αναλυτικά εμπόρους και καταναλωτές, σχετικά με το τι ακριβώς θα ισχύσει τη γνωστή πλέον εδώ και τρία χρόνια στην ελληνική αγορά, «Black Friday» η οποία για φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 23...

Προβλήματα στη διέλευση των οχημάτων λόγω χιονόπτωσης και παγετού σε οδικά σημεία στην Βόρεια Ελλάδα.Για τα σημεία του οδικού δικτύου στα οποία έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων λόγω χιονόπτωσης και...

Ξαφνιάστηκαν, όπως αναφέρουν σε επιστολή τους, επισκέπτες των Λουτρών Πόζαρ από την Κατερίνη, όταν στην είσοδο των Λουτρών αντίκρισαν μπάρα διοδίων.Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: "Μείναμε άφωνοι!...