Το μπλοκάρισμα των εξαγωγών φέρνει σε αδιέξοδο τους αγρότες Ημαθίας και Πέλλας

Το μπλοκάρισμα των εξαγωγών φέρνει σε αδιέξοδο τους αγρότες Ημαθίας και Πέλλας

Ευρεία διαπεριφερειακή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη στην Έδεσσα, στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, μετά από τις δυσχέρειες στις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων, λόγω αδυναμίας πραγματοποίησης των διατραπεζικών συναλλαγών. Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των κ.κ. Αντιπεριφερειαρχών Ημαθίας και Πέλλας Κώστα Καλαϊτζίδη και Θεόδωρου  Θεοδωρίδη αντίστοιχα συμμετείχαν ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης, ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας  κ. Χρήστος Γιαννακάκης, στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας, εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών και οργανώσεων της Π.Ε. Πέλλας. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης έδωσε το στίγμα της συνάντησης υπογραμμίζοντας ότι όλοι αναγνωρίζουν τις κρίσιμες συνθήκες στις οποίες έχει περιέλθει η χώρα, αλλά χρειάζεται η ανάληψη κάποιων πρωτοβουλιών προκειμένου οι αγρότες και οι οικογένειές τους να μπορέσουν να επιβιώσουν και να μην καταστραφεί ολοσχερώς η φετινή παραγωγή. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας απέστειλε εξάλλου σχετική επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της χώρας και τον αρμόδιο Αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και θα ακολουθήσουν κι άλλες ενέργειες.

Η παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Καλαїτζίδη επιβεβαιώνει την άριστη συνεργασία και συνέργεια που υπάρχει μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων Ημαθίας και Πέλλας. Άλλωστε, όπως τόνισε ο κ. Καλαϊτζίδης, «είναι σημαντικό να ανταλλάσουμε εμπειρία και τεχνογνωσία σε όλα τα θέματα, ενώ παράλληλα να οργανώνουμε από κοινού τις παρεμβάσεις μας για την επίλυση όλων των ζητημάτων που απασχολούν τους αγρότες».  

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε ακόμη η λειτουργία των χώρων διακίνησης οπωροκηπευτικών (στέκια). Ο Γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας κ. Σίμος Μαρνασίδης ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους για τη σχετική νομοθεσία και το περιεχόμενο των εγκυκλίων του Υπουργείου. Η νομοθεσία είναι ιδιαίτερα αυστηρή για χώρους που λειτουργούν χωρίς αδειοδότηση και τις απαιτούμενες προϋποθέσεις που διασφαλίζουν την ιχνηλασιμότητα, υγιεινή και ασφάλεια των προϊόντων.  Ειδικότερα, προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες, η άρνηση ελέγχου αποτελεί ποινικό αδίκημα ενώ οι αρμόδιες Επιτροπές που έχουν συσταθεί πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους. 

Ο κ. Γιαννακάκης ενημέρωσε για το Πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης οπωροκηπευτικών σε κοινωνικούς φορείς που υλοποιείται με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα έχει δωδεκάμηνη διάρκεια και προβλέπει αυστηρές διαδικασίες και όρους για τη διασφάλιση της ποιότητας και ποσότητας των προϊόντων. Μπορούν να συμμετέχουν ομάδες παραγωγών, αλλά και μεμονωμένοι αγρότες οι οποίοι μπορούν να συνεργάζονται με αγροτικές οργανώσεις, αποτελώντας μία πολύ καλή εναλλακτική λύση για τη διάθεση της παραγωγής.    

Κλείνοντας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ευχαρίστησε τους παριστάμενους για τη συμμετοχή τους και τόνισε ότι «είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση ώστε να μπορέσει γρήγορα η Ελλάδα να μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης, με διασφαλισμένο εισόδημα για τους αγρότες που αποτελούν τη βάση της τοπικής οικονομίας. Έχουμε υποχρέωση όλοι μας να συμβάλλουμε στην τήρηση της νομοθεσίας για την περιβαλλοντικά ορθή καλλιέργεια και την ασφαλή διακίνηση και διανομή των προϊόντων. Με τον τρόπο αυτό προστατεύουμε το περιβάλλον, την υγεία των καταναλωτών και εξασφαλίζουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τους αγρότες και προοπτικές ανάπτυξης της Εθνικής μας οικονομίας».   

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παιδεία, υγεία, ασφάλεια. Τι αλλάζει στην καθημερινότητα των πολιτών

Παιδεία, υγεία, ασφάλεια. Τι αλλάζει στην...

Στις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για...

Κ. Μητσοτάκης: Πέντε έργα αλλάζουν την όψη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας

Κ. Μητσοτάκης: Πέντε έργα αλλάζουν την όψη στο κέντρο...

Εμβληματικά κτήρια  και ολόκληρες γειτονιές...

Πότε πληρώνονται συντάξεις και επιδόματα...

Πότε πληρώνονται συντάξεις και επιδόματα...

Η ερχόμενη εβδομάδα είναι εβδομάδα πληρωμών καθώς θα...

Έχεις κάρτα ανεργίας; Αυτά είναι τα προνόμια

Έχεις κάρτα ανεργίας; Αυτά είναι τα προνόμια

Πέρα από το δικαίωμα για χορήγηση τακτικής επιδότησης...

Έρχονται αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις

Έρχονται αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις

Η συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα και...

Έως και 3 ευρώ   οι χρεώσεις για αναλήψεις από ΑΤΜ άλλων τραπεζών

Έως και 3 ευρώ οι χρεώσεις για αναλήψεις από ΑΤΜ άλλων...

Πιο ακριβά γίνονται τα μετρητά για τους καταναλωτές...

Χρυσοχοΐδης: Ο κρατικός μηχανισμός σε επιφυλακή και το Σαββατοκύριακο

Χρυσοχοΐδης: Ο κρατικός μηχανισμός σε επιφυλακή και το...

Με εντολή πρωθυπουργού είμαστε εδώ και είμαστε διπλά...

Χρήσιμες συμβουλές της ΕΛΑΣ για τις καλοκαιρινές διακοπές

Χρήσιμες συμβουλές της ΕΛΑΣ για τις καλοκαιρινές...

Χρήσιμες συμβουλές για ασφαλές καλοκαίρι... Στην...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Ένα μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα και κυρίως στην κυβέρνηση έδωσε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, όπως χαρακτήρισε το μέγα πλήθος ο Μίκης Θεοδωράκης, στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία. Κόσμος...

Στις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την καθημερινότητα των πολιτών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:Υγεία: Έμμεσες 2.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία κυρίως νοσηλευτών. Εφαρμόζεται αμέσως ο...

Εμβληματικά κτήρια  και ολόκληρες γειτονιές προβλέπεται να αλλάξουν όψη σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.Συγκεκριμένα:1. Ενοποιείται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το Μετσόβιο...

Η ερχόμενη εβδομάδα είναι εβδομάδα πληρωμών καθώς θα δοθούν στους δικαιούχους τα χρήματα για το επίδομα παιδιού Α21, για το ΚΕΑ, αλλά και τα προνοιακά επιδόματα 2019 αλλά αρχίζουν και οι πληρωμές για τις...