Αναστασία Μπούρτσου: Άμεσα έρχονται 8 μόνιμοι γιατροί στη Μονάδα της Βέροιας και 6 στη Μονάδα της Νάουσας

Αναστασία Μπούρτσου: Άμεσα έρχονται 8 μόνιμοι γιατροί στη Μονάδα της Βέροιας και 6 στη Μονάδα της Νάουσας

Ευχάριστα νέα για τα νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας έδωσε στη δευτεριάτικη πρωινή εκπομπή του Ράδιο Τύπος Fm 99,7 «Επί Τύπου και τόπου» η διοικήτρια του Νοσοκομείου Ημαθίας Αναστασία Μπούρτσου. Όμως μας είπε, άμεσα έρχονται 8 μόνιμοι γιατροί στη Μονάδα της Βέροιας και 6 στη Μονάδα της Νάουσας, ενώ στα νέα κτίρια – πτέρυγες που καλώς εχόντων των πραγμάτων δεν θα αργήσουν να ολοκληρωθούν, θα φιλοξενηθεί σύγχρονο νεφρολογικό τμήμα με περισσότερες κλίνες, νέα σύγχρονα χειρουργεία και το χειρουργικό τμήμα καθώς και η παιδιατρική, ενώ στα παλιά εξωτερικά ιατρεία που κατεδαφίστηκαν, θα γίνει ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την παράδοση, με το κλειδί στο χέρι, των νέων κτιρίων τον Οκτώβριο του 2016.

 

Η πρώτη ερώτηση προς την κ. Μπούρτσου αφορούσε την εκτίμησή της για τη γενικότερη λειτουργία του Νοσοκομείου σήμερα…

«Το Νοσοκομείο είναι ζωντανός οργανισμός. Σήμερα περάσαμε μία δύσκολη φάση και με τα capital controls όσον αφορά την εξόφληση των προμηθευτών μας οι οποίοι είχαν μία δυστοκία να μας προμηθεύσουν τα αναλώσιμα αναγκαία υλικά για τη λειτουργία μας. Έχει ομαλοποιηθεί όμως η κατάσταση. Τώρα βέβαια είμαστε και ενόψει της προκήρυξης των θέσεων επικουρικών γιατρών τόσο για το Νοσοκομείο της Βέροιας όσο και για το Νοσοκομείο της Νάουσας που αναμένουμε αγωνιωδώς διότι προκειμένου να διασφαλιστεί και η λειτουργία του γυναικολογικού τμήματος της Βέροιας που είναι το μοναδικό στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, για το οποίο ζητήθηκε ένας γυναικολόγος επικουρικός γιατρός. Υπάρχουν 8 προτεινόμενες θέσεις επικουρικών για τη Βέροια και 6 θέσεις για τη μονάδα της Νάουσας, με τη σύμφωνη γνώμη της υγειονομικής περιφέρειας. Οπότε αναμένουμε άμεσα τις προσλήψεις. Θεωρούμε ότι δεν θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση και  σίγουρα αυτές θα δώσουν μεγαλύτερες δυνατότητες και θα ενισχύσουν τη στελέχωση των μονάδων μας».

 

-Για ποιες ειδικότητες γιατρών θα γίνουν οι προσλήψεις;

Να σας πω ακριβώς. Για τη Βέροια μιλάμε για δύο αναισθησιολόγους, για μικροβιολόγο, για γυναικολόγο, για εντατικολόγο, για παθολογοανατόμο, για παιδίατρο και χειρουργό και 6 θέσεις για τη Νάουσα μικροβιολόγο, καρδιολόγο, αναισθησιολόγο, παθολόγο, χειρουργό και παιδίατρο. Στην περίπτωση που τελεσφορήσει η έγκριση αυτών των θέσεων (κάτι που το ευχόμαστε) και η πλήρωσή τους με γιατρούς, θα διασφαλιστεί πραγματικά μια καλή λειτουργία στα τμήματά μας.

-Πότε πιστεύετε ότι θα ‘ρθουν οι γιατροί;

Ρεαλιστικά, εάν πούμε ότι δεν ισχύσει αυτό που συνήθως γίνεται στη χώρα μας με τα μπάνια του λαού τον Αύγουστο, και προκηρυχθούν οι θέσεις μέσα σ’ αυτό το μήνα, πιστεύουμε ότι σε λιγότερο από δύο μήνες θα μπορούν να έρθουν και να αναλάβουν καθήκοντα οι γιατροί. Το σημαντικό είναι η κατανομή από τον Υπουργό Υγείας για προκήρυξη μόνιμων θέσεων για το Νοσοκομείο Βέροιας και Νάουσας, ενώ είναι σημαντικό ότι έχει εγκριθεί μόνιμη θέση φαρμακοποιού για τη Μονάδα της Βέροιας, διότι όπως γνωρίζετε από το 2006 δεν υπηρετεί στο Νοσοκομείο φαρμακοποιός και πραγματικά γίνεται αγώνας για να λειτουργήσει εύρυθμα το φαρμακείο. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι τουλάχιστον από τη δική μας θητεία εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου πάνω από 10 αιτήματα έχουμε στείλει γι’ αυτό το σκοπό και είναι πολύ σημαντικό το ότι φαίνεται να τελεσφορεί. Επί πλέον υπάρχουν 3 θέσεις ΔΕ νοσηλευτών για τη Βέροια, ενός ΤΕ ακτινολογίας, ενός ΔΕ χειριστού ιατρικών συσκευών και 1 θέση ΔΕ διοικητικών γραμματέων, και αυτό το λέω για να το γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ώστε να μπορέσουν να υποβάλλουν και τα δικαιολογητικά τους αν θέλουν να συμμετέχουν στην προκήρυξη. Και για το Νοσοκομείο της Νάουσας 3 βοηθούς νοσηλευτές ΔΕ και 1 βοηθό φαρμακείου. Είναι πραγματικά ενίσχυση και την περιμένουμε με ιδιαίτερη χαρά.

 

-Μία θέση γυναικολόγου πιστεύετε ότι καλύπτει τη μαιευτική κλινική;

Ναι βεβαίως, ήδη υπηρετούν δύο. Υπάρχει ο διευθυντής, υπάρχει ένας επικουρικός γιατρός που προσλάβαμε πριν από δύο μήνες περίπου, αξιοποιούμε και σε επίπεδο εφημεριών γιατρό του ΠΕΔΥ Βέροιας η οποία έρχεται και συνδράμει με νόμιμη δυνατότητα και με τον τρίτο γιατρό θα έχουμε βεβαίως πλήρη λειτουργία της κλινικής. Και επειδή ο καινούργιος γιατρός που θα έρθει από Σεπτέμβριο είναι πολύ καλός θα προχωρήσουμε και σε υστερεκτομές και σε άλλου είδους γυναικολογικές επεμβάσεις που τόση ανάγκη έχουν οι γυναίκες της περιοχής μας.

 

-Αυτό γίνεται στο πλαίσιο των 4.500 προσλήψεων που ανακοίνωσε ο κ. Κουρουμπλής;

Ναι, και είναι η πρώτη φάση των μόνιμων θέσεων που θα προκηρυχθούν. Είναι δρομολογημένο.

 

-Με τις εφημερίες τί γίνεται; Ακούσαμε ότι έγινε μία εξώδικη διαμαρτυρία κάποιων γιατρών. Ξέρετε κάτι γι’ αυτό;

Κοιτάξτε νομίζω είναι η δεύτερη, αλλά θεωρούμε ότι είναι αβάσιμη και ανυπόστατη δεδομένου ότι η νομοθεσία πέρα από τις εφημερίες που ανάλογα με ποια ζώνη βρίσκεται το Νοσοκομείο αποζημιώνονται από το Υπουργείο Υγείας, ο Νόμος 3205/2003 προβλέπει σαφέστατα ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες και η εύρυθμη λειτουργία και η εφημέρευση, το Διοικητικό Συμβούλιο, με την πρόταση του Διευθυντή του Τμήματος έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει προγράμματα με πρόσφατες εφημερίες που αντιβαρύνουν βέβαια του ιδίους πόρους του Νοσοκομείου, τόσο σε ειδικούς όσο και σε ειδικευόμενους, για να έχουμε τα τμήματά μας ανοιχτά και να μην έχουμε αναστολή λειτουργίας κλινικών. Σ’ αυτή τη λογική τα τελευταία πολλά χρόνια σε πολλά Νοσοκομεία της χώρας λειτουργεί ο θεσμός των πρόσφατων εφημεριών. Οι ειδικευόμενοι πληρώνονται γι’ αυτές τις εφημερίες, όπως εγκρίναμε κι εμείς πρόσφατα στο Δ.Σ. να πληρωθούν για τις πρόσθετες εφημερίες του Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Άρα δεν υφίσταται ζήτημα. Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να είχαμε παραπάνω γιατρούς ώστε να μην κάνουν επιπλέον εφημερίες. Αλλά από το προσωπικό των ειδικευομένων προέχει η προάσπιση της υγείας των πολιτών και σύμφωνα μ’ αυτό τον γνώμονα η Διοίκηση καταρτίζει και εγκρίνει τα προγράμματα των εφημεριών.

 

-Πώς πάει η λειτουργιά του στεφανιογράφου;

Θεωρώ ότι άμεσα θα έχετε και πιο επίσημα την είδηση ότι έχει γίνει και ο διαγωνισμός για την προμήθεια των στεντς, των καθετήρων, για τη λειτουργία του και πιστεύουμε ότι άμεσα θα είμαστε σε θέση έχοντας προβεί στην προμήθεια όλων των απαιτούμενων αναλώσιμων υλικών να ξεκινήσουμε και τις αγγειοπλαστικές με ευθύνη του επεμβατικού καρδιολόγου κ. Ντάτσιου που πραγματικά είναι ένας εξαίρετος επιστήμονας με ένα πολύ πλούσιο βιογραφικό και μεγάλη εξειδίκευση σ’ αυτόν τον τομέα. Πιστεύουμε ότι άμεσα, αρχές του φθινοπώρου θα είμαστε σε θέση να το ανακοινώσουμε και επίσημα. Όσον αφορά τον αριθμό των στεφανογραφιών που καθημερινά διενεργούνται πάμε πάρα πολύ καλά, ο κόσμος έχει αγκαλιάσει και έχει εμπιστευτεί αυτή την υπηρεσία υγείας που παρέχουμε από τον Μάϊο και μετά, και νομίζω ότι το τμήμα κάνει πραγματικά τα πάντα για να εξυπηρετήσει τους ασθενείς που χρίζουν αυτής της εξέτασης.

 

-Για να πάμε λίγο στο νέο κτίριο, στην προέκταση του Νοσοκομείου που είχε προχωρήσει πάρα πολύ αλλά σταμάτησε λόγω της πολιτικοοικονομικής κατάστασης της χώρας. Τι βλέπει γι’ αυτό, θα συνεχίσει ο εργολάβος, υπάρχει φόβος να μην  ολοκληρωθεί;

Θεωρούμε ότι δεν θα υπάρξει τέτοιος φόβος. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι είναι έργο ΕΣΠΑ κι έχουν παγώσει όλα αυτά τα έργα όπως γνωρίζετε. Θεωρούμε όμως ότι άμεσα θα επανέλθει ο ανάδοχος ο οποίος δούλευε αλλά δεν πληρωνόταν τους λογαριασμούς και γι’ αυτό υπήρξε διακοπή εργασιών αυτό το διάστημα. Πιστεύουμε ότι εφόσον εξασφαλιστεί, που θα εξασφαλιστεί πλέον, η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου θα μπορέσει να συνεχίσει. Βέβαια υπήρξε μία καθυστέρηση στην υλοποίησή του, πιστεύω ότι θα πάει δύο μήνες πίσω αυτή η ιστορία και θα μας πάει και μέσα στο χειμώνα που οι καιρικές συνθήκες μπορεί να μην επιτρέπουν τις εργασίες, ωστόσο θεωρώ ότι το έργο θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί.

 

-Ποιες μονάδες και ποια τμήματα θα μεταφερθούν στα νέα κτίρια;

Σήμερα (χθες) ενημερώθηκα ότι άτυπα ήρθαν κάποια συνεργεία στο επταόροφο κτίριο για να δουν τα εσωτερικά. Οπότε μάλλον έχουμε θετική εξέλιξη και αυτό σας το λέω κατ’ αποκλειστικότητα διότι προφανώς έγινε σε συνεννόηση με τον εργολάβο. Οπότε μάλλον επανεργοποιούνται τα έργα του ΕΣΠΑ, τουλάχιστον αυτό που κατασκευάζεται στο Νοσοκομείο. Στο πρώτο κτίριο, στα παλιά επείγοντα που κατεδαφίστηκαν, θα αναπτυχθεί το τμήμα επειγόντων περιστατικών με τους θαλάμους βραχείας νοσηλείας, με σύγχρονο ακτινολογικό φορητό μηχάνημα και στην επταόροφη πτέρυγα αριστερά της εισόδου θα φιλοξενηθεί μια σύγχρονη μονάδα νεφρού οπότε αυξάνονται και οι θέσεις αιμοκάθαρσης με σύγχρονα μηχανήματα και δίκτυα. Επίσης θα εγκατασταθούν εκεί τα καινούργια χειρουργεία που θα δώσουν μεγάλες δυνατότητες, με τον απαιτούμενο εξοπλισμό και προβλέπεται εκεί να εγκατασταθεί και η χειρουργική κλινική, η παιδιατρική και ότι άλλο αποφασίσει η τότε διοίκηση του Νοσοκομείου. Υπάρχει σχεδιασμός για το ποιες θα μείνουν στο παλιό κτίριο και ποιες θα πάνε στα καινούργια. Η μονάδα εντατικής θεραπείας θα έχει κλίνες και δύο ανάνηψης, οπότε με απαιτούμενη στελέχωση θα κάνουμε μία δυνατή ΜΕΘ που είναι πολύ σημαντική για την ευρύτερη περιοχή αλλά και λόγω του κομβικού σημείου στο οποίο βρίσκεται το Νοσοκομείο μας με τόσα τροχαία που συμβαίνουν στην Εγνατία οδό και διακομίζονται εδώ. Ο στόχος είναι το τμήμα των επειγόντων να παραδοθεί μέσα στο Σεπτέμβριο. Γι’ αυτό περιμένουμε να ολοκληρωθεί το έργο με γρήγορους ρυθμούς και να αποσυμφορηθεί το τμήμα δεδομένου ότι εξυπηρετούμε και ασθενείς από τους όμορους Νομούς. Εξάλλου το χρονοδιάγραμμα για τα νέα κτίρια προβλέπει την παράδοσή τους τον Οκτώβριο του 2016.

 

-Η παροχή υπηρεσιών στη Νάουσα πιστεύετε ότι είναι ικανοποιητική;

Στη Νάουσα δυστυχώς υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης γιατί η κρίση το βρήκε με μικρό αριθμητικά προσωπικό και εκεί υπάρχει πολύ μεγαλύτερη δυσκολία. Πιστεύουμε τώρα με τις καινούργιες προσλήψεις, που θα πάρει τη μερίδα του λέοντος, αξίζει να λειτουργήσει σωστά. Όσον αφορά το κέντρο υγείας της Αλεξάνδρειας το οποίο δεν είναι στην αρμοδιότητά μας αλλά στο ΠΕΔΥ, έχουμε άριστη συνεργασία και αλληλοκαλυπτόμαστε σε ότι χρειάζεται και τους ευχαριστούμε.

 

-Όταν λέτε η «τότε διοίκηση» εννοείτε ότι μπορεί να μην συνεχίσετε εσείς ως διοικήτρια;

Κοιτάξτε κανείς δεν ξέρει, ο Υπουργός σίγουρα θα προβεί στις αξιολογήσεις των διοικητών. Εγώ θα ήθελα να ολοκληρώσω το έργο που όλοι μαζί εδώ υπηρετούμε και αγωνιζόμαστε καθημερινά και τους ευχαριστώ. Ελπίζω να με κρίνουν ικανή και ο Υπουργός αλλά και οι πολίτες και να συνεχίσουμε…

Σοφία Γκαγκούση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Πέμπτη 25 Απριλίου: Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας

Την Πέμπτη 25 Απριλίου: Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού...

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67Α του Ν. 3852/2010,...

Δήμος Νάουσας: Ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής

Δήμος Νάουσας: Ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας της...

Ειδική δημόσια συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής...

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο Παιδαγωγικό Συνέδριο Ημαθίας, με θέμα «Νέοι Γραμματισμοί στη Σχολική Πράξη» (ΦΩΤΟΣ)

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο Παιδαγωγικό Συνέδριο...

Την Παρασκευή 12 Απριλίου και το Σάββατο 13 Απριλίου 2024...

 Μ.Α.μ.Α :Βιωματική δράση στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας:

Μ.Α.μ.Α :Βιωματική δράση στο 5ο Δημοτικό Σχολείο...

Στα πλαίσια των επισκέψεων της Μ.Α.μ.Α. σε σχολεία...

Σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών συμμετέχει η εικαστικός Δήμητρα Κούλα

Σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών συμμετέχει η εικαστικός...

Σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών, με τίτλο: «freedom to say what I...

Παρέμβαση-επιστολή του Επιμελητηρίου  Ημαθίας στο ΥΠΑΑΤ για τις επικείμενες απεργίες των Γεωπόνων δημοσίων υπαλλήλων

Παρέμβαση-επιστολή του Επιμελητηρίου Ημαθίας στο...

Επιστολή – παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής...

Συνελήφθη στην Ημαθία  για ναρκωτικά

Συνελήφθη στην Ημαθία για ναρκωτικά

Συνελήφθη στις 13 Απριλίου 2024 το μεσημέρι, σε περιοχή...

Η Γ. Γρ. Εμπορίου απαντά στην Ερώτηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ: «Η λειτουργία ενός cargo αεροδρομίου στην Ημαθία  θα είναι μία από τις προτάσεις  που θα εξεταστούν προσεκτικά»

Η Γ. Γρ. Εμπορίου απαντά στην Ερώτηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ...

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...