Ο περιφερειακός δ/ντής Κ. Μακεδονίας της Πειραιώς στον ΄Λαό΄: Με την αγορά εργοσήμων, μέσω της κάρτας συμβολαιακής γεωργίας, μπορούν να πληρώσουν οι αγρότες τους εργάτες γης

Ο περιφερειακός δ/ντής Κ. Μακεδονίας της Πειραιώς στον ΄Λαό΄: Με την αγορά εργοσήμων, μέσω της κάρτας συμβολαιακής γεωργίας, μπορούν να πληρώσουν οι αγρότες τους εργάτες γης

Mε τα capital controls οι αγρότες της περιοχής μας, και όχι μόνο, αντιμετώπισαν μια μεγάλη δυσκολία, στον τρόπο πληρωμής των εργατών γης. Πολλοί αγρότες συνδέονται και με την συμβολαιακή γεωργία της Τράπεζας Πειραιώς και ίσως δεν γνωρίζουν ότι η κάρτα τους (της συμβολαιακής γεωργίας) τους δίνει το δικαίωμα να βγάλουν ένα εργόσημο για τον κάθε εργάτη γης που απασχολούν, τώρα που δεν μπορούν να πάρουν μετρητά από τα ΑΤΜ, καθ’ ότι θα προηγηθεί προφανώς ανάληψη για τις οικογενειακές ανάγκες του καθένα, μπορεί να «ξεκλειδώσει» το σύστημα με την κάρτα του, με την μέθοδο του εργόσημου που μπορεί να πάρει από την τράπεζα και ο εργάτης γης μπορεί να το πληρωθεί από αυτήν.

Για το θέμα, μας μίλησε αναλυτικά ο κ. Ηλίας Γεωργίου, Περιφερειακός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος μας εξήγησε πώς μπορεί να βοηθηθεί ο αγρότης στην επίλυση των προβλημάτων δυσλειτουργίας που δημιούργησε η επιβολή των capital controls. Όπως μας είπε:

«Η επιβολή των capital controls κατά τον τελευταίο μήνα είχε μπλοκάρει τις συναλλαγές και στον αγροτικό τομέα. Η Τράπεζα Πειραιώς έδωσε λύση στο πρόβλημα ρευστότητας, καθώς πέραν της χρήσης της κάρτας συμβολαιακής γεωργίας για αγορές εφοδίων, οι παραγωγοί μπορούν να πληρώνουν με αυτή και τους εργάτες γης εκδίδοντας εργόσημα στα καταστήματά της. 

Ειδικότερα, για την πληρωμή των αμοιβών των εργατών γης, μέχρι πρότινος οι παραγωγοί είχαν τη δυνατότητα να αντλούν μετρητά μέσω της κάρτας. Τα capital controls, όμως, δημιούργησαν νέα δεδομένα στην αγορά με τους περιορισμούς στις αναλήψεις καρτών μέσω ΑΤΜ. Η Τράπεζα Πειραιώς έδωσε τη δυνατότητα ο αγρότης μπορεί να χρησιμοποιεί την κάρτα συμβολαιακής γεωργίας που διαθέτει και για την αγορά εργοσήμων στα καταστήματά της. Στη συνέχεια, ο αγρότης δίνει το εργόσημο στον εργάτη, ο οποίος το καταθέτει στον λογαριασμό του στην Τράπεζα και μπορεί να κάνει τις σχετικές αναλήψεις μετρητών. Παράλληλα, όσοι εργάτες γης δεν διαθέτουν καταθετικό λογαριασμό μπορούν να ανοίξουν τώρα στην Τράπεζα Πειραιώς αποκλειστικά για την εξόφληση των εργοσήμων. 

Με τον τρόπο αυτό, η ειδική κάρτα Συμβολαιακής Γεωργίας –Κτηνοτροφίας «ξεκλειδώνει» τα capital controls για περισσότερους από 15.000 αγρότες και τους απασχολούμενους σε αυτούς εργάτες γης». 

-Πως ακριβώς και με ποια διαδικασία ο αγρότης ή ο κτηνοτρόφος έχει πρόσβαση στην συγκεκριμένη επιλογή δηλαδή την κάρτα Συμβολαιακής Γεωργίας?

Ο αγρότης ή ο κτηνοτρόφος, ο οποίος εντάσσεται στο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας παραλαμβάνει την «ειδική κάρτα», δηλαδή ένα χρηματοδοτικό εργαλείο μέσω του οποίου μπορεί να καλύπτει όλα τα έξοδα κατά τη διαδικασία παραγωγής του προϊόντος του, από τη σπορά, τα φυτοφάρμακα, το πετρέλαιο και την καλλιέργεια μέχρι τα εργατικά στη φάση της συγκομιδής. Οι πληρωμές γίνονται αποκλειστικά μέσω της κάρτας.

-Υπάρχουν πραγματικά οφέλη από την χρήση της κάρτας ειδικά στο θέμα της πληρωμής των εργατικών μέσω του εργοσήμου?  

Η χρήση της κάρτας συμβολαιακής γεωργίας για την αγορά εργοσήμου δημιουργεί πολλαπλά σημαντικά οφέλη:

•Ο αγρότης συνεχίζει την καλλιέργεια της γης του, καθώς δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας και μπορεί να βρει εργάτες που θα συλλέξουν το προϊόν του χωρίς να έχει πρόβλημα στην αποπληρωμή τους.  

•Ο αγρότης ωφελείται και φορολογικά, καθώς το εργόσημο αποτελεί δαπάνη η οποία εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα.

•Ο εργάτης γης πληρώνεται κανονικά, καθώς το μεροκάματό του μπορεί να πιστωθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό, οπότε συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του.

•Ο εργάτης γης δεν περιορίζει τις ευκαιρίες απασχόλησής του μόνο σε όσους έχουν τα μετρητά για να τον πληρώσουν.

•Ο ΟΓΑ στο οποίο αποδίδεται το 10% του εργοσήμου, αυξάνει την εισπραξιμότητα των εισφορών του, βελτιώνοντας έτσι τα έσοδα του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

Δώρα Κουρκουτά:  «Προσπαθούν σε λίγες  ημέρες να κάνουν ό,τι  επιδεικτικά αγνόησαν 9 χρόνια»

Δώρα Κουρκουτά: «Προσπαθούν σε λίγες ημέρες να κάνουν...

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης της Δώρας Κουρκουτά...

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη:  Ερώτηση στη Βουλή για την δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη: Ερώτηση στη...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...