Ομόφωνα ψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας η δωρεάν διανομή χυμών ροδάκινου στα σχολεία

Ομόφωνα ψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας η δωρεάν διανομή χυμών ροδάκινου στα σχολεία

Για το πρόγραμμα δωρεάν διανομής χυμού ροδάκινου και νεκταρινού, αλλά και νωπών προϊόντων αν χρειαστεί, ενημέρωσε στη δευτεριάτικη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για πρόγραμμα αξιοποίησης της απωλεσθείσας ποσότητας των εξαγωγών προς τη Ρωσία λόγω του εμπάργκο, το οποίο θα πληρωθεί από την Ε.Ε. για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.

Το κόστος χυμοποίησης θα καλυφθεί με παραχώρηση μέρους των προς χυμοποίηση φρούτων, σε αναλογία που θα καθοριστεί από αντίστοιχη απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Οι συνεργαζόμενοι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, μερικοί από τους οποίους ήταν παρόντες στη συνεδρίαση, είναι οι: VENUS GROWERS, Α.Σ. Άμμου «Ν. Αλιάκμων», Α.Σ. Μέσης, Α.Σ. Μελίκης, Α.Ε.Σ. ΚΟΜΕΞ  Α.Ε. (Α.Σ. Νέος Απόλλων Κουλούρας, Α.Σ. Ξεχασμένης) και  Α.Ε.Σ. Απόστολος Παύλος Α.Ε. Τα νωπά φρούτα θα μεταποιηθούν στις εγκαταστάσεις των συνεταιρισμών VENUS και ΑΛΜΜΕ.

 

 Αξιοποιούνται οι μισές ποσότητες

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων ο κ. Γιαννακάκης σημείωσε ότι οι ποσότητες ροδάκινου και νεκταρινού που θα αξιοποιηθούν με το πρόγραμμα είναι περίπου οι μισές από αυτές που απωλέσθηκαν από το εμπάργκο και οδηγούνταν απευθείας στη Ρωσία (21.000 από 40-45.000 τόνους κατά μέσο όρο), ενώ τα ποσά που χάθηκαν για την αγροτική οικονομία είναι απροσδιόριστα.

 

Βοργιαζίδης: Βέλτιστη συνέργεια

«Ζωντανό παραγωγικό κύτταρο της κοινωνίας» χαρακτήρισε τους συνεταιρισμούς ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, χαρακτηρίζοντας βέλτιστη ενέργεια τη συνέργειά τους με τον Δήμο, με πολλαπλά οφέλη. «Την ελάφρυνση των ψυγείων, τη βοήθεια στην τιμή του προϊόντος και την προσφορά στα σχολεία και τις ευπαθείς ομάδες», όπως είπε, ευχόμενος να υπάρξουν και άλλες τέτοιες συνέργειες στο μέλλον.

Συγχαρητήρια σε όλους για την πρωτοβουλία απένειμε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Αντώνης Καγκελίδης, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Θωμάς Αγγελίνας χαρακτήρισε την πρωτοβουλία κάποια ‘ανάσα’ στους αγρότες λόγω των αδιάθετων ποσοτήτων από το εμπάργκο, αλλιώς αντί για 0,27 ευρώ ανά κιλό θα πληρωνόντουσαν 6 λεπτά στη χυμοποίηση. «Ανοίγεται δρόμος συνεργασίας μεταξύ δήμου και συνεταιρισμών, αφού και οι δύο αποσκοπούν στο κοινωνικό συμφέρον», τόνισε ο κ. Αγγελίνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

"Το κόκκινο ποτάμι" του Μανούσου Μανουσάκη θα...

Από τις 10 μέχρι και τις 13 Σεπτεμβρίου θα...

Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουμαριάς «Η Ντόλιανη»

Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών του Πολιτιστικού...

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουμαριάς «Η ΝΤΟΛΙΑΝΗ» καλεί...

Πανόραμα 45ετίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

Πανόραμα 45ετίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

«Συμβούλους προκομμένους μὲ πατριωτισμὸν νὰ βάλωμεν...

«Ναοί - Ιερά» -  Έκθεση φωτογραφίας στο παλιό λεβητοστάσιο της Βέτλανς

«Ναοί - Ιερά» - Έκθεση φωτογραφίας στο παλιό...

Έκθεση φωτογραφίας με θέμα ‘Ιερά – Ναοί’ διοργανώνει...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΑΛΙΑ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ!

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΑΛΙΑ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Τακτική Γενική Συνέλευση Μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουμαριάς «Η ΝΤΟΛΙΑΝΗ»

Τακτική Γενική Συνέλευση Μελών του Πολιτιστικού...

  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουμαριάς «Η ΝΤΟΛΙΑΝΗ»...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων του 4ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στη Βέροια

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια...

Από την Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας ανακοινώθηκαν τα...

Συνάντηση της Πρωτοβουλίας για το Παιδί με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας

Συνάντηση της Πρωτοβουλίας για το Παιδί με τον...

Το πρωί της Πέμπτης, 22 Αυγούστου 2019, ο Πρόεδρος της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Στην αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικειου Βέροιας έγινε στις 12 το πρωί η κλήρωση για την ανάδειξη του προέδρου του Κάτω Βερμίου (Σελίου). Στην κληρωτίδα μπήκαν τα ονόματα των Αντωνη Πιτουλια και Γιώργου...

Νεκρός από ανακοπή καρδιάς  διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Βέροιας, νωρίς το μεσημέρι, ο 60χρονος, συνταξιούχος  βεροιώτης, Απόστολος Χατζηλάμπρου. Το περιστατικό συνέβη στα Δικαστήρια της Βέροιας, όπου...

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...