Ομόφωνα ψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας η δωρεάν διανομή χυμών ροδάκινου στα σχολεία

Ομόφωνα ψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας η δωρεάν διανομή χυμών ροδάκινου στα σχολεία

Για το πρόγραμμα δωρεάν διανομής χυμού ροδάκινου και νεκταρινού, αλλά και νωπών προϊόντων αν χρειαστεί, ενημέρωσε στη δευτεριάτικη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για πρόγραμμα αξιοποίησης της απωλεσθείσας ποσότητας των εξαγωγών προς τη Ρωσία λόγω του εμπάργκο, το οποίο θα πληρωθεί από την Ε.Ε. για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.

Το κόστος χυμοποίησης θα καλυφθεί με παραχώρηση μέρους των προς χυμοποίηση φρούτων, σε αναλογία που θα καθοριστεί από αντίστοιχη απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Οι συνεργαζόμενοι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, μερικοί από τους οποίους ήταν παρόντες στη συνεδρίαση, είναι οι: VENUS GROWERS, Α.Σ. Άμμου «Ν. Αλιάκμων», Α.Σ. Μέσης, Α.Σ. Μελίκης, Α.Ε.Σ. ΚΟΜΕΞ  Α.Ε. (Α.Σ. Νέος Απόλλων Κουλούρας, Α.Σ. Ξεχασμένης) και  Α.Ε.Σ. Απόστολος Παύλος Α.Ε. Τα νωπά φρούτα θα μεταποιηθούν στις εγκαταστάσεις των συνεταιρισμών VENUS και ΑΛΜΜΕ.

 

 Αξιοποιούνται οι μισές ποσότητες

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων ο κ. Γιαννακάκης σημείωσε ότι οι ποσότητες ροδάκινου και νεκταρινού που θα αξιοποιηθούν με το πρόγραμμα είναι περίπου οι μισές από αυτές που απωλέσθηκαν από το εμπάργκο και οδηγούνταν απευθείας στη Ρωσία (21.000 από 40-45.000 τόνους κατά μέσο όρο), ενώ τα ποσά που χάθηκαν για την αγροτική οικονομία είναι απροσδιόριστα.

 

Βοργιαζίδης: Βέλτιστη συνέργεια

«Ζωντανό παραγωγικό κύτταρο της κοινωνίας» χαρακτήρισε τους συνεταιρισμούς ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, χαρακτηρίζοντας βέλτιστη ενέργεια τη συνέργειά τους με τον Δήμο, με πολλαπλά οφέλη. «Την ελάφρυνση των ψυγείων, τη βοήθεια στην τιμή του προϊόντος και την προσφορά στα σχολεία και τις ευπαθείς ομάδες», όπως είπε, ευχόμενος να υπάρξουν και άλλες τέτοιες συνέργειες στο μέλλον.

Συγχαρητήρια σε όλους για την πρωτοβουλία απένειμε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Αντώνης Καγκελίδης, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Θωμάς Αγγελίνας χαρακτήρισε την πρωτοβουλία κάποια ‘ανάσα’ στους αγρότες λόγω των αδιάθετων ποσοτήτων από το εμπάργκο, αλλιώς αντί για 0,27 ευρώ ανά κιλό θα πληρωνόντουσαν 6 λεπτά στη χυμοποίηση. «Ανοίγεται δρόμος συνεργασίας μεταξύ δήμου και συνεταιρισμών, αφού και οι δύο αποσκοπούν στο κοινωνικό συμφέρον», τόνισε ο κ. Αγγελίνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γίνε κι εσύ Security!  Εξασφάλισε μια θέση εργασίας!!! 26/9

Γίνε κι εσύ Security! Εξασφάλισε μια θέση εργασίας!!! 26/9

Από το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος και από το ΚΕΜΕΑ...

Ξεκίνησαν εγγραφές στις ειδικότητες Α’ Εξαμήνου   του Δημόσιου ΙΕΚ Βέροιας

Ξεκίνησαν εγγραφές στις ειδικότητες Α’ Εξαμήνου του...

Ξεκίνησε η Γ’ φάση εγγραφών (συμπληρωματικές...

Σύλληψη 42χρονης για καταδικαστική απόφαση

Σύλληψη 42χρονης για καταδικαστική απόφαση

Συνελήφθη στις 24 Σεπτεμβρίου 2018, το πρωί στη Βέροια,...

Εμβολιασμοί αλεπούδων με εναέριες ρίψεις εμβολίων-δολωμάτων από την 1η Οκτωβρίου

Εμβολιασμοί αλεπούδων με εναέριες ρίψεις...

Η 28η Σεπτεμβρίου είναι επίσημα η παγκόσμια ημέρα...

Συνελήφθη 51χρονος στην Ημαθία για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης

Συνελήφθη 51χρονος στην Ημαθία για καλλιέργεια...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Αλεξάνδρειας Συνελήφθη στις 24...

Ο έρωτας και η συντροφικότητα απέναντι στη μοναξιά της Τρίτης ηλικίας, είναι δικαίωμα και όχι ταμπού

Ο έρωτας και η συντροφικότητα απέναντι στη μοναξιά της...

-Σειρά ομιλιών στα ΚΑΠΗ του Δήμου ΒέροιαςΗ μοναξιά, ο...

Νομοθετημένο τέλος της ΔΕΥΑΒ που έχει λήξει,   εξακολουθεί να εισπράττεται  με απόφαση του Δ.Σ.

Νομοθετημένο τέλος της ΔΕΥΑΒ που έχει λήξει, ...

- Ένα χαράτσι στους λογαριασμούς του νερού, αποκάλυψε ο...

Προγράμματα Αισθητικών Εφαρμογών LaVita του κέντρου δια βίου μάθησης    «ΔΙΚΤΥΩΣΗ»

Προγράμματα Αισθητικών Εφαρμογών LaVita του κέντρου δια...

Το τμήμα Αισθητικών Εφαρμογών LaVita του κέντρου δια βίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος και από το ΚΕΜΕΑ ανακοινώνεται ότι ξεκινάει το νέο τμήμα security με στόχο τις ερχόμενες εξετάσεις.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαίδευση 105 ωρών θεωρίας και πρακτικής άσκησης για ...

Ξεκίνησε η Γ’ φάση εγγραφών (συμπληρωματικές εγγραφές) καταρτιζομένων στο ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2018Β. Κενές θέσεις υπάρχουν στις παρακάτω ειδικότητες Α’ Εξαμήνου:1. Βοηθός Φαρμακείου2. Τεχνικός...

Συνελήφθη στις 24 Σεπτεμβρίου 2018, το πρωί στη Βέροια, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας, 42χρονη ημεδαπή, διότι σε βάρος της εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου...

Η 28η Σεπτεμβρίου είναι επίσημα η παγκόσμια ημέρα πρωτοβουλίας για την αύξηση της ευαισθητοποίησης, την ενημέρωση, την πρόληψη και τη μείωση της θνησιμότητας από τη θανατηφόρα ασθένεια της λύσσας.Με αφορμή...