25-27 Σεπτεμβρίου 2015 Βία και Ανεκτικότητα:  Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ημαθία

25-27 Σεπτεμβρίου 2015 Βία και Ανεκτικότητα: Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ημαθία

Από την Παρασκευή 25 έως και την Κυριακή 27 Αυγούστου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας συμμετέχει, όπως κάθε χρόνο, στους εορτασμούς των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που στόχο έχουν τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης μας με το παρελθόν και την αναζήτηση της συλλογικής μας μνήμης ως Ευρωπαίων πολιτών. Μέσα από εκδηλώσεις στις οποίες το κοινό μπορεί να συμμετάσχει με ελεύθερη είσοδο, επιχειρούμε να προβάλουμε κάποιες πτυχές της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μακεδονίας που ίσως δεν είναι ευρύτερα γνωστές στο κοινό. 

Φέτος, οι εκδηλώσεις του εορτασμού σε όλη την Ευρώπη κινούνται στο θεματικό άξονα των αντιθετικών εννοιών «Βία και Ανεκτικότητα». Πέρα από τη δυνατότητα συμμετοχής στις δράσεις, στο πλαίσιο του εορτασμού το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Σεπτεμβρίου η είσοδος θα είναι δωρεάν για το κοινό στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας και το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.

Στις Αιγές

Στις Αιγές, ειδικό θέμα του εορτασμού θα αποτελέσει το ιστορικό γεγονός της καταστροφής της βασιλικής νεκρόπολης από τους Γαλάτες το 276 π.Χ., μια καταστροφή που αποτελεί κορυφαία εκδήλωση ύβρεως στην ιστορία του μακεδονικού βασιλείου. Με εφαλτήριο της εξιστόρησης τα βασιλικά ταφικά μνημεία των Αιγών και τις αρχαιολογικές μαρτυρίες για τη βίαιη καταστροφή, θα πραγματοποιήσουμε δύο εκδηλώσεις στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών, καθεμιά από τις οποίες απευθύνεται σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες:

•Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ‘’Βία και ανεκτικότητα στα αποφθέγματα του Αριστοτέλη και στις σελίδες του Πλούταρχου’’ για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις 9:30 π.μ. και της  δευτεροβάθμιας στις 11:00

•Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου στις 11:00 θα εξιστορηθούν τα γεγονότα της καταστροφής της βασιλικής νεκρόπολης κατά τη διάρκεια ξενάγησης στο Μουσείο, με τίτλο «Ύβρις και μαρτυρία: η καταστροφή της βασιλικής νεκρόπολης των Αιγών από τους Γαλάτες». 

Στο Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο

Παράλληλα, στο Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας, καθώς και σε επιλεγμένα βυζαντινά μνημεία της πόλης, θα εξετασθούν όψεις κοινωνικής συνύπαρξης, ανεκτικότητας και πολυπολιτισμικότητας στην κοινωνία της Βέροιας κατά την αρχαιότητα και τους βυζαντινούς χρόνους. 

•Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας διάλεξη – ξενάγηση  με τίτλο «Προσωπογραφίες Εβραίων ες πόλιν της Μακεδονίας Βέροιαν μεγάλην και πολυάνθρωπον», προβάλλοντας πτυχές της συνύπαρξης και της θρησκευτικής ανεκτικότητας στην κοινωνία της αρχαίας Βέροιας.

•Αρθρωτό πρόγραμμα θα παρουσιασθεί στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου στους χώρους του Βυζαντινού Μουσείου της Βέροιας, με τίτλο «Από τους Βερροιαίους των πρώτων χριστιανικών ναών στους Βερροιώτες των χρόνων του Σουλεϊμάν και του Σελίμ: Ιστορίες κοινωνικής και θρησκευτικής ανεκτικότητας και συμβίωσης» και σε βυζαντινά μνημεία της πόλης, επικεντρώνοντας σε όσα βρίσκονται στη συνοικίας της Μακαριώτισσας. 

Με τον τρόπο αυτό, θ’ αναδειχθεί η κοινωνική και θρησκευτική ανεκτικότητα, η συμβίωση αλλά και η πολιτισμική όσμωση που οδήγησαν στην παραγωγή σημαντικότατων αρχιτεκτονικών και ζωγραφικών μνημείων μέσα από δύο σημαντικούς χρονολογικούς σταθμούς στην ιστορία της Βέροιας, την εποχή του 4ου – 6ου μεταχριστιανικού αιώνα και την περίοδο της μέσης οθωμανοκρατίας του 16ου – 17ου αιώνα. 

Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, στις 9:00 και στις 11:00 καλούνται σχολικές ομάδες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ενώ το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, τις ίδιες ώρες, απευθύνεται ανοιχτή πρόσκλησή σε οικογένειες με παιδιά σχολικής ηλικίας.

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς θεσπίστηκαν επίσημα από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε εκδήλωση στην Βέροια

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε...

Η ομάδα γυναικών Βέροιας, μέλος της Ομοσπονδίας...

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η παρουσίαση του βιβλίου «Ο πόλεμος των κάστρων!» της Εύας Ιεροπούλου

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και οι εκδόσεις ...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για την 25η Μαρτίου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας συμμετείχε το Σάββατο...

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Βέροιας «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ»

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου...

Η Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα...

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου 1821

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη...

Το Σάββατο 16-3-2024 στις 18.30 πραγματοποιήθηκε στην ...

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC FESTIVAL

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC...

Στο  Balkan Classic Contemporary Festival στο Μέγαρο Μουσικής...

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου:  Το έργο

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου: Το έργο "Μας...

Θεατρική Παράσταση με το έργο "Μας χωρίζει μια...

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2023- 2024     Έναρξη μαθητικών εκδηλώσεων με συναυλία μαθητών τμήματος πιάνου

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ...

Οι μαθητικές εκδηλώσεις της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...