25-27 Σεπτεμβρίου 2015 Βία και Ανεκτικότητα:  Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ημαθία

25-27 Σεπτεμβρίου 2015 Βία και Ανεκτικότητα: Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ημαθία

Από την Παρασκευή 25 έως και την Κυριακή 27 Αυγούστου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας συμμετέχει, όπως κάθε χρόνο, στους εορτασμούς των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που στόχο έχουν τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης μας με το παρελθόν και την αναζήτηση της συλλογικής μας μνήμης ως Ευρωπαίων πολιτών. Μέσα από εκδηλώσεις στις οποίες το κοινό μπορεί να συμμετάσχει με ελεύθερη είσοδο, επιχειρούμε να προβάλουμε κάποιες πτυχές της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μακεδονίας που ίσως δεν είναι ευρύτερα γνωστές στο κοινό. 

Φέτος, οι εκδηλώσεις του εορτασμού σε όλη την Ευρώπη κινούνται στο θεματικό άξονα των αντιθετικών εννοιών «Βία και Ανεκτικότητα». Πέρα από τη δυνατότητα συμμετοχής στις δράσεις, στο πλαίσιο του εορτασμού το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Σεπτεμβρίου η είσοδος θα είναι δωρεάν για το κοινό στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας και το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.

Στις Αιγές

Στις Αιγές, ειδικό θέμα του εορτασμού θα αποτελέσει το ιστορικό γεγονός της καταστροφής της βασιλικής νεκρόπολης από τους Γαλάτες το 276 π.Χ., μια καταστροφή που αποτελεί κορυφαία εκδήλωση ύβρεως στην ιστορία του μακεδονικού βασιλείου. Με εφαλτήριο της εξιστόρησης τα βασιλικά ταφικά μνημεία των Αιγών και τις αρχαιολογικές μαρτυρίες για τη βίαιη καταστροφή, θα πραγματοποιήσουμε δύο εκδηλώσεις στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών, καθεμιά από τις οποίες απευθύνεται σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες:

•Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ‘’Βία και ανεκτικότητα στα αποφθέγματα του Αριστοτέλη και στις σελίδες του Πλούταρχου’’ για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις 9:30 π.μ. και της  δευτεροβάθμιας στις 11:00

•Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου στις 11:00 θα εξιστορηθούν τα γεγονότα της καταστροφής της βασιλικής νεκρόπολης κατά τη διάρκεια ξενάγησης στο Μουσείο, με τίτλο «Ύβρις και μαρτυρία: η καταστροφή της βασιλικής νεκρόπολης των Αιγών από τους Γαλάτες». 

Στο Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο

Παράλληλα, στο Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας, καθώς και σε επιλεγμένα βυζαντινά μνημεία της πόλης, θα εξετασθούν όψεις κοινωνικής συνύπαρξης, ανεκτικότητας και πολυπολιτισμικότητας στην κοινωνία της Βέροιας κατά την αρχαιότητα και τους βυζαντινούς χρόνους. 

•Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας διάλεξη – ξενάγηση  με τίτλο «Προσωπογραφίες Εβραίων ες πόλιν της Μακεδονίας Βέροιαν μεγάλην και πολυάνθρωπον», προβάλλοντας πτυχές της συνύπαρξης και της θρησκευτικής ανεκτικότητας στην κοινωνία της αρχαίας Βέροιας.

•Αρθρωτό πρόγραμμα θα παρουσιασθεί στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου στους χώρους του Βυζαντινού Μουσείου της Βέροιας, με τίτλο «Από τους Βερροιαίους των πρώτων χριστιανικών ναών στους Βερροιώτες των χρόνων του Σουλεϊμάν και του Σελίμ: Ιστορίες κοινωνικής και θρησκευτικής ανεκτικότητας και συμβίωσης» και σε βυζαντινά μνημεία της πόλης, επικεντρώνοντας σε όσα βρίσκονται στη συνοικίας της Μακαριώτισσας. 

Με τον τρόπο αυτό, θ’ αναδειχθεί η κοινωνική και θρησκευτική ανεκτικότητα, η συμβίωση αλλά και η πολιτισμική όσμωση που οδήγησαν στην παραγωγή σημαντικότατων αρχιτεκτονικών και ζωγραφικών μνημείων μέσα από δύο σημαντικούς χρονολογικούς σταθμούς στην ιστορία της Βέροιας, την εποχή του 4ου – 6ου μεταχριστιανικού αιώνα και την περίοδο της μέσης οθωμανοκρατίας του 16ου – 17ου αιώνα. 

Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, στις 9:00 και στις 11:00 καλούνται σχολικές ομάδες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ενώ το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, τις ίδιες ώρες, απευθύνεται ανοιχτή πρόσκλησή σε οικογένειες με παιδιά σχολικής ηλικίας.

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς θεσπίστηκαν επίσημα από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η εορτή της Αγίας Παρασκευής της Αθληφόρου στη Βέροια

Η εορτή της Αγίας Παρασκευής της Αθληφόρου στη Βέροια

Το διήμερο 25 και 26 Ιουλίου εορτάστηκε στην Ιερά...

Το παιδκό

Το παιδκό "ΛΟΥΚΑ" και η κωμωδία "Κάτι Τρέχει στο...

Λούκα - Luca (ΜΕΤΑΓΛ) Προβολές στην Θερινή αίθουσα:    ...

Αλεξάνδρεια: Η μουσικοθεατρική παράσταση ‘’ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΞΑΣΜΕΝΑ’’ στο Δημοτικό Αμφιθέατρο

Αλεξάνδρεια: Η μουσικοθεατρική παράσταση ‘’ΧΡΟΝΙΑ...

Από Δευτέρα 26/07/2021 ξεκινάει η προπώληση για τη...

Η ταινία

Η ταινία "Αυτοί που εύχονται τον θάνατό μου" στο...

Συνεχίζονται μέχρι την Τρίτη 27 Ιουλίου οι προβολές στο...

Τo Σάββατο 31 Ιουλίου στη Νάουσα  - Ένα μεγάλο μουσικό ταξίδι στον παγκόσμιο και ελληνικό κινηματογράφο

Τo Σάββατο 31 Ιουλίου στη Νάουσα - Ένα μεγάλο μουσικό...

Ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας διοργανώνει το Σάββατο 31...

Η κωμωδία «Ειδικές περιστάσεις» του Μπέρναρντ Σλέηντ στη Βέροια από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

Η κωμωδία «Ειδικές περιστάσεις» του Μπέρναρντ Σλέηντ...

 21 Ιουλίου στις 21.15  στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα...

«Ειδικές περιστάσεις» του Μπέρναρντ Σλέηντ απο το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»

«Ειδικές περιστάσεις» του Μπέρναρντ Σλέηντ απο το...

Στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη» της Βέροιας...

Το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στο Ξηρολίβαδο

Το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στο Ξηρολίβαδο

Το επισφαλές λόγω της σοβούσας πανδημίας κλίμα, δεν...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Κατόπιν επικοινωνίας με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Βέροιας όπου επισημάνθηκε η κρισιμότητα της κατάστασης σχετικά με την εμφάνιση του ιού COVID 19 στη Βέροια και σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο Βέροιας , η ΚΕΠΑ...

Με φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής,  πατινάδες και χορούς θα γιορτάσει η Νάουσα την Τσικνοπέμπτη«Ταυτότητά μας,  η Παράδοση»Στην Πλατεία Καρατάσου στις 19:00Ένα παραδοσιακό γλέντι με πατινάδες, χορούς και...

Το Σωματείο Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος πιστό στο ραντεβού του συμμετέχει και φέτος στις αποκριάτικες εκδηλώσεις των καταστημάτων της πόλης."Η προσπάθεια αυτή στηρίζεται από το...

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου του Νέου Πολιούχου Βεροίας επί τη...