Βία και Ανεκτικότητα:  Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ημαθία 25 – 27 Σεπτεμβρίου

Βία και Ανεκτικότητα: Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ημαθία 25 – 27 Σεπτεμβρίου

Από την Παρασκευή 25 έως και την Κυριακή 27 Αυγούστου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας συμμετέχει, όπως κάθε χρόνο, στους εορτασμούς των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που στόχο έχουν τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης μας με το παρελθόν και την αναζήτηση της συλλογικής μας μνήμης ως Ευρωπαίων πολιτών. Μέσα από εκδηλώσεις στις οποίες το κοινό μπορεί να συμμετάσχει με ελεύθερη είσοδο, επιχειρούμε να προβάλουμε κάποιες πτυχές της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μακεδονίας που ίσως δεν είναι ευρύτερα γνωστές στο κοινό. 

Φέτος, οι εκδηλώσεις του εορτασμού σε όλη την Ευρώπη κινούνται στο θεματικό άξονα των αντιθετικών εννοιών «Βία και Ανεκτικότητα». Πέρα από τη δυνατότητα συμμετοχής στις δράσεις, στο πλαίσιο του εορτασμού το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Σεπτεμβρίου η είσοδος θα είναι δωρεάν για το κοινό στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας και το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.

 

Στις Αιγές, ειδικό θέμα του εορτασμού θα αποτελέσει το ιστορικό γεγονός της καταστροφής της βασιλικής νεκρόπολης από τους Γαλάτες το 276 π.Χ., μια καταστροφή που αποτελεί κορυφαία εκδήλωση ύβρεως στην ιστορία του μακεδονικού βασιλείου. Με εφαλτήριο της εξιστόρησης τα βασιλικά ταφικά μνημεία των Αιγών και τις αρχαιολογικές μαρτυρίες για τη βίαιη καταστροφή, θα πραγματοποιήσουμε δύο εκδηλώσεις στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών, καθεμιά από τις οποίες απευθύνεται σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες:

 

•Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ''Βία και ανεκτικότητα στα αποφθέγματα του Αριστοτέλη και στις σελίδες του Πλούταρχου'' για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις 9:30 π.μ. και της  δευτεροβάθμιας στις 11:00

 

•Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου στις 11:00 θα εξιστορηθούν τα γεγονότα της καταστροφής της βασιλικής νεκρόπολης κατά τη διάρκεια ξενάγησης στο Μουσείο, με τίτλο «Ύβρις και μαρτυρία: η καταστροφή της βασιλικής νεκρόπολης των Αιγών από τους Γαλάτες». 

 

Παράλληλα, στο Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας, καθώς και σε επιλεγμένα βυζαντινά μνημεία της πόλης, θα εξετασθούν όψεις κοινωνικής συνύπαρξης, ανεκτικότητας και πολυπολιτισμικότητας στην κοινωνία της Βέροιας κατά την αρχαιότητα και τους βυζαντινούς χρόνους. 

 

•Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας διάλεξη – ξενάγηση  με τίτλο «Προσωπογραφίες Εβραίων ες πόλιν της Μακεδονίας Βέροιαν μεγάλην και πολυάνθρωπον», προβάλλοντας πτυχές της συνύπαρξης και της θρησκευτικής ανεκτικότητας στην κοινωνία της αρχαίας Βέροιας.

 

•Αρθρωτό πρόγραμμα θα παρουσιασθεί στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου στους χώρους του Βυζαντινού Μουσείου της Βέροιας, με τίτλο «Από τους Βερροιαίους των πρώτων χριστιανικών ναών στους Βερροιώτες των χρόνων του Σουλεϊμάν και του Σελίμ: Ιστορίες κοινωνικής και θρησκευτικής ανεκτικότητας και συμβίωσης» και σε βυζαντινά μνημεία της πόλης, επικεντρώνοντας σε όσα βρίσκονται στη συνοικίας της Μακαριώτισσας. 

 

Με τον τρόπο αυτό, θ’ αναδειχθεί η κοινωνική και θρησκευτική ανεκτικότητα, η συμβίωση αλλά και η πολιτισμική όσμωση που οδήγησαν στην παραγωγή σημαντικότατων αρχιτεκτονικών και ζωγραφικών μνημείων μέσα από δύο σημαντικούς χρονολογικούς σταθμούς στην ιστορία της Βέροιας, την εποχή του 4ου – 6ου μεταχριστιανικού αιώνα και την περίοδο της μέσης οθωμανοκρατίας του 16ου – 17ου αιώνα. 

 

Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, στις 9:00 και στις 11:00 καλούνται σχολικές ομάδες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ενώ το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, τις ίδιες ώρες, απευθύνεται ανοιχτή πρόσκλησή σε οικογένειες με παιδιά σχολικής ηλικίας.

 

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς θεσπίστηκαν επίσημα από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός: Διψήφιος αριθμός νέων κρούσματων στην Ημαθία τη Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Κορωνοϊός: Διψήφιος αριθμός νέων κρούσματων στην...

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε...

Αντώνης Μαρκούλης:

Αντώνης Μαρκούλης: "Υπουργοί κάνουν το «Αγροτικό»...

Αιχμάλωτη των πολλών, μεγαλόστομων και εν πολλοίς...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί των οδών Πάροδο Αγ. Αντωνίου και Μητροπόλεως Βέροιας
Καύσωνας προ των πυλών - Αέριες μάζες από την Αφρική φέρνουν 40αρια!

Καύσωνας προ των πυλών - Αέριες μάζες από την Αφρική...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της...

Προστατευόμενη Περιοχή Δέλτα Αξιού: απόφαση – σταθμός για την έγκριση έργων σε προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας

Προστατευόμενη Περιοχή Δέλτα Αξιού: απόφαση – σταθμός...

Σε μια ιδιαιτέρως σημαντική απόφαση όσον αφορά το...

Το ταξίδι των μικρών παιδιών στο ΚΔΑΠ το Αερόστατο της Ημαθίας ξεκινά! - Έναρξη προεγγραφών (Βίντεο)

Το ταξίδι των μικρών παιδιών στο ΚΔΑΠ το Αερόστατο της...

Οι προεγγραφές για το σχολικό έτος 2021-2022 μόλις...

Ευχαριστήριο του 3ου Συστήματος Προσκόπων Βέροιας

Ευχαριστήριο του 3ου Συστήματος Προσκόπων Βέροιας

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας στην 47η επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Ο Τάσος Μπαρτζώκας στην 47η επέτειο για την...

Στην 47η επέτειο Αποκατάσταση της Δημοκρατίας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Κίμωνας Χατζημπίρος και ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος, τ. διευθυντής της Greenpeace Ηλίας Ευθυμιόπουλος μιλούν για τις ΑΠΕ και το περιβάλλονΔύο εκ των πρωτεργατών του οικολογικού...

Η έγκριση ή μη, απευθείας αγοράς του παλιού 16ου Δημοτικού Σχολείου της Βέροιας( Τσαλέρα) στην περιοχή της πλατείας ωρολογίου, ήταν το πρώτο θέμα  στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβούλιου Βέροιας, που...

Τα νέα μέτρα για την εστίαση ανακοινώθηκαν λίγο πριν από το μεσημέρι της Παρασκευής (16.07.2021) και ενώ είχε ήδη… αρχίσει η εφαρμογή τους. Με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την εστίαση και τα κέντρα...

Και δεύτερη φωτιά στο ίδιο σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά της περασμένης Κυριακής, σημειώθηκε και πάλι χθες Πέμπτη 15 Ιουλίου, το μεσημέρι, έξω από τον συνεταιρισμό Venus Crowers, δίπλα στο δρόμο Βέροιας - Λαζοχωρίου...