ΠΟΞ: 50 χρόνια συνεχούς προσφοράς στον πολιτισμό και στην παράδοση. Απολογισμός της περασμένης χρονιάς

ΠΟΞ: 50 χρόνια συνεχούς προσφοράς στον πολιτισμό και στην παράδοση. Απολογισμός της περασμένης χρονιάς

Ο ΠΟΞ με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων συνεχούς προσφοράς στον πολιτισμό και στην παράδοση παρουσιάζει τις εκδηλώσεις της περασμένης χρονιάς:

- Παρουσίαση του Ημερολογίου του ΠΟΞ για το 2015 με το θέμα ‘Δέντρα και θάμνοι του Ξηρολιβάδου’. Την επιστημονική επιμέλεια του ημερολογίου είχε ο Ξηρολιβαδιώτης ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ κ. Αντώνης Μπουσμπούκης. Η παρουσίαση έγινε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας στις 8 Δεκεμβρίου 2014.

- Ο Τσιαμήτρος Γιάννης, χοροδιδάσκαλος και γραμματέας του ΠΟΞ, δίδαξε την Κυριακή (14.12.2014) χορούς και τραγούδια από την ορεινή Ημαθία (Βλάχοι Βερμίου και Ημαθιώτικα Πιέρια) σε σεμινάριο, που διοργάνωσε στην Αθήνα  το ‘Κέντρο Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής’, έργο του αείμνηστου Σίμωνα Καρρά.

- Στις 06.01.2015 οι Ξηρολιβαδιώτες και οι φίλοι του χωριού,  αψηφώντας  τις χαμηλές θερμοκρασίες, γιόρτασαν τα Θεοφάνεια στο Ξηρολίβαδο.

- Την Κυριακή 18.01.2015 και ώρα 13μμ. έγινε η εκδήλωση της κοπής της πίτας και  ο ετήσιος χορός  του ΠΟΞ  στο  κέντρο ‘Ελιά’ της Βέροιας, ενώ την Τρίτη 20.01.2015 πραγματοποιήθηκε η κοπή της πίτας του χορευτικού στο χώρο προβών (1ο Δημοτικό σχολείο Βέροιας).     

-Το τμήμα γυναικών του ΠΟΞ διοργάνωσε την Παρασκευή (20.03.2015) το απόγευμα εκδρομή στην Ιερά Μονή του Αγίου Αθανασίου στον Κολινδρό Πιερίας, όπου και παρακολούθησε τους Χαιρετισμούς.

    - Ο ΠΟΞ συμμετείχε στις 25.03.2015 το βράδυ, ημέρα Τετάρτη, στη Θεσ/νίκη, στο 33ο Φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής & χορού της ΧΟΦΕΘ, όπου η χορωδία του απέδωσε τραγούδια του Ξηρολιβάδου στα βλάχικα και ο χοροδιδάσκαλος κ. Τσιαμήτρος Γιάννης μίλησε γενικά για τους Βλάχους (καταγωγή, όνομα, ιστορία, γλώσσα, μουσικο-χορευτικό ύφος) και ειδικότερα για τους Βλάχους του Βερμίου.

       - Η παράδοση της Ανάστασης στο Ξηρολίβαδο, με διοργανωτή τον ΠΟΞ, αναβίωσε και πάλι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου (12.04.2015) παρά την χαμηλή θερμοκρασία.

     - Την Δευτέρα το βράδυ (04.05.2015) ο ΠΟΞ πραγματοποίησε την κορυφαία του εκδήλωση στην πόλη της Βέροιας και συγκεκριμένα στη ‘Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών’, η οποία σημείωσε τεράστια επιτυχία. Η εκδήλωση αυτή είχε σαν θέμα τον Παραδοσιακό Γάμο στην Ημαθία και, εκτός της συμμετοχής του ΠΟΞ, πλαισιώθηκε από 4 άλλους Ημαθιώτικους συλλόγους.

     - Το χορευτικό συγκρότημα του ΠΟΞ εντυπωσίασε με βλάχικους χορούς, Ανώτερους Αξιωματικούς Αστυνομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε χορευτική του εκδήλωση  στον Πολυχώρο διασκέδασης ‘Ελιά’ Βέροιας την Πέμπτη (07.05.2015) το βράδυ. 

     - Ο χοροδιδάσκαλος Τσιαμήτρος Γιάννης, εκπροσωπώντας τον ΠΟΞ και τους Βλάχους του Βερμίου, χόρεψε, την Κυριακή (14.06.2015), ως πρωτοχορευτής σε εκδήλωση που οργάνωσε το κέντρο Λαογραφίας Εκπαιδευτικών Ν. Μαγνησίας με θέμα: Βλάχοι-Μαρτυρία Ορθοδοξίας Ελληνισμού και Πολιτισμού. Στην συγκεκριμένη εκδήλωση μίλησε και ο Μ. Τρίτος, καθηγητής του ΑΠΘ και αποδόθηκαν βλάχικοι χοροί από το Βέρμιο, το Μέτσοβο και τις Σέρρες.

     Πλουσιότατες υπήρξαν επίσης οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις  στο Ξηρολίβαδο στα πλαίσια των ‘ΓΙΟΡΤΩΝ ΒΕΡΜΙΟΥ 2015’, οι οποίες είχαν ως εξής:

     - Έγινε η καθιερωμένη Συνάντηση Χορευτικών Συγκροτημάτων (11η) (19.07.2015), ημέρα Κυριακή. Συμμετοχή: α) Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου, β) Παιδικό τμήμα του Χορευτικού Ομίλου Βέροιας, γ) Π.Σ. Προστασίας και Ανάδειξης Μακεδονικής Κληρονομιάς και δ) Τμήμα ελληνικών και παραδοσιακών χορών Εύοσμου του Δήμου Κορδελιού - Εύοσμου.

     -  Με πρωτοβουλία του ΠΟΞ πραγματοποιήθηκε εκδρομή και προσκύνημα των Ξηρολιβαδιωτών στην Αγία Παρασκευή την Κυριακή (26.07.2015) στον καταυλισμό των Σαρακατσάνων  στο  Ιμπιλί. Παρόντες και οικοδεσπότες  ήταν οι επιφανείς Σαρακατσάνοι πολιτικοί Γιώργος Σούρλας και Νίκος Κατσαρός.

     - Το Σάββατο (01.08.2015) έγινε η καθιερωμένη ‘Γιορτή Πίτας’ στο Πνευματικό Κέντρο του Ξηρολιβάδου με πλήθος κόσμου, όπου ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο ‘ΞΑΝΑΓΙΝΕ ΕΛΛΗΝΑΣ’ του γνωστού καλλιτέχνη, συγγραφέα και αρχιτέκτονα βεροιώτη Ευθύμιου Βαρλάμη.

     - Η κοινωνία του Ξηρολιβάδου  τίμησε την Κυριακή (09.08.2015) τους Ξηρολιβαδιώτες Πεσόντες στους Εθνικούς Αγώνες μετά από την καθιερωμένη οργάνωση του ΠΟΞ στο ηρώο του χωριού. Κατόπιν έγινε η ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευση του Ομίλου στο Πνευματικό Κέντρο.

     - Στις 14.08 2015 πραγματοποιήθηκε κινηματογραφική βραδιά αφιερωμένη στον ηθοποιό, σκηνοθέτη  και δημοσιογράφο ΜΗΝΑ ΧΡΗΣΤΙΔΗ που πρόσφατα έφυγε από την ζωή. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΟΞ Αναστάσιος  Βασιάδης μίλησε για την προσωπικότητα του δημιουργού.

     - Μια άλλη καθιερωμένη εκδήλωση έλαβε χώρα  με μεγάλη επιτυχία στο ‘Πευκόδασος’(Κινέτου) του χωριού την Δευτέρα (17.08.2015) το απόγευμα: Η ‘Γιορτή της Λαγγίτας’.

    - Όλο το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν στο χωριό μαθήματα κατασκευής χειροποίητων κοσμημάτων που επιμελήθηκε η Δήμητρα Κουτόβα. Ταυτόχρονα έγινε κι η επίδειξή τους. Επίσης όλο το καλοκαίρι κάθε εβδομάδα γινόταν μαθήματα  βλάχικων χορών και τραγουδιών από τον χοροδιδάσκαλο του συλλόγου κ. Τσιαμήτρο Γιάννη.

     - Στις 20 Αυγούστου, ο ΠΟΞ, με πρωτοβουλία του προέδρου του Αποστόλη Τσαμήτρου,  διοργάνωσε με επιτυχία   μονοήμερη εκδρομή - περιήγηση στα βλαχοχώρια του Ασπροποτάμου. Η ξηρολιβαδιώτικη αποστολή είχε την ευκαιρία να γνωρίσει πάρα πολλά χωριά της καρδιάς της Νότιας Πίνδου.

     - Το Γλέντι του Αποχαιρετισμού των Ξηρολιβαδιωτών έγινε στο πάρκο του χωριού, την Τετάρτη βράδυ (26.08.2015). Ηταν ένας ύμνος αγάπης και νοσταλγίας  για το Ξηρολίβαδο. Τιμήθηκαν οι Στέργιος Δαρδακούλης και ο ξηρολιβαδιώτης Αντώνης Κουκουτέγος για την προσφορά τους στο δημοτικό (ιδιαίτερα βλάχικο) τραγούδι και στον αθλητισμό αντίστοιχα.

     - Τον κύκλο των πλούσιων εκδηλώσεων έκλεισε η εντυπωσιακή  παράσταση που πραγματοποίησε το Χορευτικό Συγκρότημα του Ομίλου στις Σέρρες, όπου έγινε η 13η  Πανελλήνια Συνάντηση χορευτικών Συγκροτημάτων (Παρασκευή 04.09.2015). Το συγκρότημα του ΠΟΞ καλέστηκε από τον Σύλλογο Βλάχων  Σερρών ‘ Γεωργάκης ολύμπιος’.

     - Στο Πρώτο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας συνεχίζονται για φέτος τα μαθήματα παραδοσιακών (& βλάχικων) χορών και  τραγουδιών,  κάθε Τρίτη  09.00μμ.

 

Από τον ΠΟΞ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού...

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε εκδήλωση στην Βέροια

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε...

Η ομάδα γυναικών Βέροιας, μέλος της Ομοσπονδίας...

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η παρουσίαση του βιβλίου «Ο πόλεμος των κάστρων!» της Εύας Ιεροπούλου

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και οι εκδόσεις ...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για την 25η Μαρτίου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας συμμετείχε το Σάββατο...

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Βέροιας «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ»

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου...

Η Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα...

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου 1821

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη...

Το Σάββατο 16-3-2024 στις 18.30 πραγματοποιήθηκε στην ...

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC FESTIVAL

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC...

Στο  Balkan Classic Contemporary Festival στο Μέγαρο Μουσικής...

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου:  Το έργο

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου: Το έργο "Μας...

Θεατρική Παράσταση με το έργο "Μας χωρίζει μια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...