ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με την περίοδο ΄από τον εμφύλιο στη Χούντα΄ έκλεισε ο φετινός κύκλος της ΕΜΙΠΗ

Με την περίοδο ΄από τον εμφύλιο στη Χούντα΄ έκλεισε ο φετινός κύκλος της ΕΜΙΠΗ

Με την Ε΄ Επιστημονική Ημερίδα  με γενικό τίτλο «Μιλάμε για τη Βέροια του 20ου αιώνα» ολοκληρώθηκε για φέτος ο κύκλος εκδηλώσεων της ΕΜΙΠΗ (Εταιρία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας), η οποία κάθε χρόνο εξετάζει μια διαφορετική ιστορική περίοδο. Φέτος εξέτασε την περίοδο από τον εμφύλιο στη Χούντα με μια σειρά σχετικών ημερίδων-εκδηλώσεων, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σάββατο με κεντρικό καλεσμένο ομιλητή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και γνωστό εκλογολόγο Ηλία Νικολακόπουλο, ο οποίος στην ομιλία του το απόγευμα της Παρασκευής 2 Οκτωβρίου στο Χώρο Τεχνών αναφέρθηκε κυρίως για στις επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις από το 1951 μέχρι και το 1967 που άρχισε η 7χρονη δικτατορία.

«Ο ομιλητής επικεντρώθηκε στις εκλογές του 1961, γνωστές και ως εκλογές βίας και νοθείας, τις οποίες όμως είδε συγκριτικά και με την εκλογική αναμέτρηση του 1958 και την επόμενη του 1963, προκειμένου να γίνει αντιληπτό και το αποτέλεσμα των εκλογών του 1961 και να γίνει κατανοητό γιατί αυτές οι εκλογές ονομάστηκαν βίας και νοθείας”, μας είπε ο Πρόεδρος της ΕΜΙΠΗ κ. Μανώλης Ξυνάδας μιλώντας στο Ράδιο Τύπος Fm 99,7 για την ημερίδα.

Ομιλητές και εισηγήσεις

Μετά την ομιλία του κ. Νικολακόπουλου το απόγευμα της Παρασκευής παρουσιάστηκαν οπτικοακουστικά ντοκουμέντα της περιόδου, σχετικά με τη Βέροια, από τις Μαρία Χειμωνοπούλου, Ολυμπία Μπέτσα και Αναστασία Ταναμπάση.

Tο πρωί του Σαββάτου 3 Οκτωβρίου 2015, συνεχίστηκε η Ημερίδα, η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, παρουσιάστηκαν οι παρακάτω εισηγήσεις:

Α΄ Συνεδρία - Πρόεδρος: Ηλίας Νικολακόπουλος (Ομ. Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.)

- Ευγενία Καβαλάρη (Φιλόλογος) - Οι εκλογές του 1958 στην Ημαθία.

- Αλέκος Χατζηκώστας (Δημοσιογράφος - Συγγραφέας) - Η Ε.Δ.Α. στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Οι διώξεις των Αριστερών συνεχίζονται.

- Δημήτρης Καρασάββας (Ερευνητής) - 1961-1965: Η κοινοβουλευτική περιπέτεια και ο Ιωάννης Παπαδάκης - Στάικος.

- Εμμανουήλ Ξυνάδας (Δρ. Εκκλ. Ιστορίας) - Οι εκλογές “της βίας και της νοθείας” στη Βέροια.

Β΄ Συνεδρία - Πρόεδρος: Θανάσης Σφήκας (Αν. Καθηγητής Α.Π.Θ.)

- Μαρία Χειμωνοπούλου (Δρ. Αρχαιολογίας) - Η προστασία των μνημείων της Βέροιας στις δεκαετίες ‘50 και ‘60 μέχρι και την Μεταπολίτευση.

- Ολυμπία Μπέτσα (Φιλόλογος) - Εμπιστευτική αλληλογραφία νοσοκομείου Βέροιας κατά την περίοδο 1957 – 1974.

- π. Αθανάσιος Βουδούρης (Υπ. Δρ. Ιστορίας) - “Αἱ αἰρέσεις καί αἱ θρησκευτικαί δοξασίαι, ἔστω καί βλακώδεις, καταπολεμούνται διά τῆς διδαχῆς καί διαφωτίσεως”: Χούντα, Ορθόδοξη Εκκλησία και Μάρτυρες του Ιεχωβά, στη Βέροια της επταετούς Δικτατορίας.

Τέλος, το απόγευμα του Σαββάτου 3 Οκτωβρίου 2015, η Ε’ Εβδομάδα Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού 2015 ολοκληρώθηκε με την εκδήλωση «Μια άλλη όψη της Εκκλησίας στη Χούντα». Η εκδήλωση έγινε με αφορμή το βιβλίο της θεολόγου - συγγραφέως,  Φωτεινής Οικονόμου «π. Γεώργιος Πυρουνάκης.

Για το θέμα, την προσωπικότητα του μακαριστού π. Γεωργίου Πυρουνάκη και την γενικότερη περίοδο, μίλησε ο υπ. δρ. Ιστορίας π. Αθανάσιος Γ. Βουδούρης, μέλος Δ.Σ. της Ε.Μ.Ι.Π.Η. και η θεολόγος - συγγραφέας του βιβλίου, Φωτεινή Οικονόμου.

Για την ΕΜΙΠΗ

Η εξαιρετική δουλειά που γίνεται από την ΕΜΙΠΗ αλλά και το πλούσιο και τεκμηριωμένο υλικό στο site του Κέντρου Τοπικής Ιστορίας της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο και πηγή ενημέρωσης για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία του τόπου μας. Μάλιστα, όπως μας είπε ο κ. Ξυνάδας έχουν οργανωθεί κατά καιρούς εκπαιδευτικά προγράμματα, είτε μεμονωμένα είτε με τη συμμετοχή σχολικών τάξεων. Εξάλλου μέχρι το τέλος του χρόνου υπάρχει η πρόθεση να τρέξουν κάποια εκπαιδευτικά προγράμματα τόσο σε σχέση με την τοπική ιστορία αλλά και τη μυθολογία της περιοχής μας. Όσο για τον προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς η ΕΜΙΠΗ προτείνει να εξετάσει την περίοδο 1974-2000, κλείνοντας έτσι τον 20ο αιώνα.

Σοφία Γκαγκούση

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου” του Γιάννη Καλπούζου με την Χρύσα Παπά στις 24 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας

“Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου” του Γιάννη Καλπούζου με...

«Θα σας διηγηθώ την ιστορία του πατέρα μου…γιατί...

Με επιτυχία το οδοιπορικό στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα από τον Σύλλογο Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως

Με επιτυχία το οδοιπορικό στην Αγία και Μεγάλη...

Tη Δευτέρα 22 Απριλίου το απόγευμα στο Μητροπολιτικό...

Με μεγάλη προσέλευση ολοκληρώθηκε το «Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών» από το 3o Γυμνάσιο Βέροιας

Με μεγάλη προσέλευση ολοκληρώθηκε το «Πανηγύρι...

Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, το 3o Γυμνάσιο Βέροιας...

Πενήντα χρόνια μετά, επανεκδόθηκε και παρουσιάστηκε η δίτομη «Ιστορία της Βέροιας», του Γιώργου Χιονίδη

Πενήντα χρόνια μετά, επανεκδόθηκε και παρουσιάστηκε η...

Πενήντα  περίπου χρόνια από την εξάντλησή της, η...

Την Τετάρτη 24 Απριλίου: Μουσική παράσταση του Περιφερειακού Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Βέροιας ενόψει του Πάσχα

Την Τετάρτη 24 Απριλίου: Μουσική παράσταση του...

Το Περιφερειακό Τμήμα  Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού...

Μαθητική συναυλία σήμερα της τάξης Βιολοντσέλου Δαμιανού Καϊλόγλου

Μαθητική συναυλία σήμερα της τάξης Βιολοντσέλου...

Σήμερα 22 Απριλίου και ώρα 8 μ.μ οι μαθητές της τάξης του...

Εκπαιδευτική Εκδήλωση - ΔΔΕ Ημαθίας: Γιορτή Μαθητικής Δημιουργίας Σχολικού Έτους 2023-24 – 2η φάση

Εκπαιδευτική Εκδήλωση - ΔΔΕ Ημαθίας: Γιορτή Μαθητικής...

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16, την...

Προβολή ταινίας -ντοκιμαντέρ  από ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΣΕΠΕ Ημαθίας

Προβολή ταινίας -ντοκιμαντέρ από ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΣΕΠΕ...

Η ΕΛΜΕ και ο ΣΕΠΕ Ημαθίας σας προσκαλούν στην ανοιχτή...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...