Μεγάλη ένταση στην αίθουσα για το θέμα  στάθμευσης των αστικών στην οδό Τρεμπεσίνας

Μεγάλη ένταση στην αίθουσα για το θέμα στάθμευσης των αστικών στην οδό Τρεμπεσίνας

Μεγάλη ένταση στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, με αφορμή τη μη ψήφιση του θέματος για την επικαιροποίηση της αφετηρίας των αστικών στην οδό Τρεμπεσίνας. Συγκεκριμένα το θέμα για να περάσει χρειαζόταν απόλυτη πλειοψηφία 21 συμβούλων και το υπερψήφισαν 19. Με τη νομική υπηρεσία του δήμου (κ. Παπαστεργίου) να συντάσσεται με τη θέση ότι για όποια απόφαση χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη της αρχαιολογίας (παρούσα εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας ήταν η κ. Χειμωνοπούλου, που ωστόσο δεν απάντησε σε ερωτήσεις) και να εισηγείται επ’ αυτού, υπέρ της θέσης αυτής τάχθηκαν οι κ.κ. Μαρκούλης, Ελευθεριάδου, Σοφιανίδης και Ορφανίδης, ενώ λευκό ψήφισαν οι κ.κ. Αγγελίνας, Κούτρας, Κουλουριώτης, Τσαπαρόπουλος και Χατζηαθανασίου. Απείχε από την ψηφοφορία ο αντιδήμαρχος Θεόφιλος Κορωνάς. 

Μετά το τέλος της συζήτησης και κατά την αποχώρησή τους από την αίθουσα οι εκπρόσωποι των αστικών καταφέρθηκαν φραστικά εναντίον όσων καταψήφισαν, με αποτέλεσμα οι τόνοι να οξυνθούν και να απειληθούν επεισόδια που πρόλαβαν οι ψυχραιμότεροι.

Η απόφαση στην ουσία καταργεί τη δυνατότητα στα αστικά να σταθμεύουν επάνω στο φαρδύ (μετά το έργο της αστικής ανάπλασης) πεζοδρόμιο της οδού Τρεμπεσίνας, ως αποτέλεσμα καταγγελίας περιοίκου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η διοίκηση του ΚΤΕΛ αστικών γραμμών προσανατολίζεται σε αντίδραση δια της δικαστικής οδού και κινητοποιήσεις, η μορφή των οποίων δεν έχει αποφασιστεί.

 Υπέρ των θέσεων των αστικών, στο δημοτικό συμβούλιο επιχειρηματολόγησαν ο νομικός σύμβουλος Δημήτρης Ζυγουλιάνος και ο πρόεδρος Παύλος Παυλίδης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η αφετηρία υπάρχει στον χώρο από το 1978 και η σημερινή κατάσταση από το 2009 χωρίς να προκαλούνται προβλήματα, παρά μόνο μια καταγγελία περιοίκου και αιτιάσεις για όχληση του γειτονικού ιερού ναού.

 Οι τοποθετήσεις δημάρχου

 και δημοτικών συμβούλων

Βοργιαζίδης. Λανθασμένος ο σχεδιασμός από παλιά. Εκείνο που άλλαξε στην οδό είναι το πεζοδρόμιο και η καταγγελία του πολίτη που ταρακούνησε την αρχαιολογική υπηρεσία. Γιατί πριν μπορούσε να είναι το αστικό και σήμερα όχι; Είπα και στην προηγούμενη συνεδρίαση ότι τα νεκροταφεία έγιναν στις άκρες των χωριών και μετά χτιστήκαν σπίτια γύρω τους. Σχηματικά, σήμερα λέμε να φύγουν τα νεκροταφεία…

Καραπαναγιωτίδης. Θετικοί στην επικαιροποίηση των προηγούμενων δημοτικών συμβουλίων είμαστε. Ανάγκα και οι θεοί πείθονται.

Μαρκούλης. Θλίβομαι, αλλά δεν μπορώ να ψηφίσω κάτι αντίθετο από την εισήγηση της νομικής υπηρεσίας. Το φορτίο της ευθύνης μου είναι μικρότερο λόγω λάθους μελέτης.

Λυκοστράτης. Η αρχαιολογία έπρεπε να είναι εδώ για να μας απαντήσει. Η αρχαιολογία γνωμοδοτεί, αλλά τις άδειες τις δίνει το δημοτικό συμβούλιο.

Ορφανίδης. Κατανοώ την ανάγκη των αστικών, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ στάθμευση επάνω σε πεζοδρόμιο. Οι αστικές συγκοινωνίες πρέπει να πάνε στην περιφέρεια.

Κορωνάς. Διαφωνώ με την εισήγηση. Ως ανάκληση της απόφασης έπρεπε να έλθει το θέμα. Απέχω από την ψηφοφορία.

Γουλτίδης. Συμφωνώ με τον κ. Κορωνά. Ισχύει η αφετηρία.

Σοφιανίδης. Κάναμε 6,5 μέτρα πεζοδρόμιο και σταθμεύουμε επάνω το λεωφορείο. Να απελευθερωθούν και τα υπόλοιπα μνημεία της πόλης. Η κληρονομιά μας είναι τα μνημεία. Εμπορικές δραστηριότητες θα υπάρχουν πάντα.

Ελευθεριάδου. Δεν είναι ζήτημα αρχαιολογίας, αλλά πεζοδρομίου.

Καγκελίδης. Βιαστική η μελέτη της ανάπλασης. Δεν υπάρχει στον κόσμο τέτοιο πεζοδρόμιο 6,5 μέτρα. Θετικός στην αφετηρία και να μην επανέλθει το θέμα.

Αγγελίνας. Το λάθος της προηγούμενης διοίκησης 2007-2010. Με μπαλώματα προσπάθησαν να λύσουν το ζήτημα. Να αποσυρθεί το θέμα, αλλιώς ψηφίζω λευκό.

Πατσίκας. Απλό το θέμα. Λάθος η εισήγηση. Κυρίαρχο όργανο το δημοτικό συμβούλιο, αλλιώς τι ρόλο έχουμε; 

Χατζηαθανασίου. Δυσάρεστη έκπληξη η συμπεριφορά της αρχαιολογίας. Μας αρνήθηκε την αρωγή. Δεν τον αντιμετώπισα ξανά. Κυρίαρχο το δημοτικό συμβούλιο, αλλά για νόμιμες αποφάσεις. Λευκό.

Διαμάντης. Στη Βεργίνα αφήνουν τα λεωφορεία να σταματούν μπροστά στον αρχαιολογικό χώρο. 

Λαζαρίδης. Να μιλάμε στην απόφαση ρητά για στάση και όχι στάθμευση, για περιορισμένο χρόνο παρουσίας του ενός λεωφορείου, με σωστή τήρηση του χρόνου, για να ελαχιστοποιείται η οπτική ρύπανση, και σήμανση με διαβούλευση για την προστασία των πεζών και αγαστή συμβίωση.

Συμπαράσταση στην παράταση

 του πενταμήνου τους ζητάνε 

οι προσληφθέντες της κοινωφελούς

Τη συμπαράστασή του στο αίτημα των διορισμένων στα πεντάμηνα της Κοινωφελούς Εργασίας για παράταση του προγράμματος εξέφρασε το δημοτικό συμβούλιο. «Καλύπτουν θέσεις που πράγματι ο δήμος είχα ανάγκη, ανταποκρίνονται σε εργασίες παρότι δεν τις ήξεραν. Ζητούν έμπρακτη υποστήριξη και ανάδειξη της προϋπηρεσίας τους», σημείωσε εισηγούμενος το έκτακτο θέμα ο δήμαρχος, σχολιάζοντας ότι είναι κακό για τους δήμους να εργάζονται μόνο πέντε μήνες. «Πάνω που αρχίζουν να αποδίδουν τα μέγιστα, σταματούν», συμπλήρωσε ο Κώστας Βοργιαζίδης, μιλώντας για ένα άκρως αντιπαραγωγικό σύστημα, την ώρα που το 2011 ο δήμος είχε 400 εργαζόμενους και σήμερα 270. «Θέλουμε χέρια. Δεν υποσχόμαστε τίποτε, αλλά είναι και δική μας επιθυμία να παραταθεί η θητεία τους», είπε.

Ψήφισε το αίτημα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ζητώντας όμως να μην κοροϊδεύει το σώμα τον κόσμο εκφράζοντας ευχές.

«Υπάρχει πιθανότητα να περάσει κάτι τέτοιο; Τι λέει ο νόμος; Να κοροϊδεύουμε τον κόσμο με ευχές;», σημείωσε ο κ. Καραπαναγιωτίδης.

«Αριστερή κυβέρνηση έχουμε, ας τους νομιμοποιήσει με μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου», τόνισε ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Στέργιος Διαμάντης.

 Αντιδράσεις για το κούμπωμα του κάθετου άξονα στη Μέση

Την αντίθεσή τους με τον σχεδιασμό της Εγνατίας Οδού για κούμπωμα στη θέση ‘Μέση’ εξέφρασαν στη συνεδρίαση δήμαρχος και αντιδήμαρχος τεχνικών. Το ζήτημα έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Αντώνης Μαρκούλης, προτείνοντας ως καλύτερη λύση το κούμπωμα στη θέση της Βέροιας. «Κάθε άλλη λύση είναι τροχοπέδη. Να πάρουμε απόφαση πριν είναι αργά. Δυστυχώς για κάποιους, πρωτεύουσα της Ημαθίας είναι ακόμη η Βέροια», τόνισε ο κ. Μαρκούλης.

«Δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση της Περιφέρειας για το θέμα. Αμέσως μετά τις εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία, θα επιδιώξουμε συνάντηση με τον περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα για τα περαιτέρω. Στη Βέροια πρέπει να κουμπώσει ο κάθετος άξονας, κι αυτό θα επιδιώξουμε», τόνισε ο κ. Βοργιαζίδης.

«Τρίτος κόμβος σε 8 χιλιόμετρα είναι απαγορευτικός. Θα κλείσει η Κουλούρα μελλοντικά, κι αυτό είναι μειονέκτημα για τον δήμο Βέροιας, λόγω της περιφερειακής αγοράς της Κουλούρας, αλλά και της πρόσβασης των κατοίκων της Μελίκης προς τη Βέροια που κόβεται», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Άρη Λαζαρίδης, κάνοντας λόγο για δυναμική αντίδραση από την πλευρά του δήμου.

 Κατά πλειοψηφία το ψήφισμα 

για τις δηλώσεις Φίλη

Δεν κατάφερε να εγκρίνει ομόφωνο ψήφισμα για το ζήτημα της ποντιακής γενοκτονίας και τις δηλώσεις Φίλη το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας. Το σχέδιο ψηφίσματος του δημάρχου δεν ψήφισε ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Πέτρος Τσαπαρόπουλος (σημείωσε ότι σέβεται τους νεκρούς, ότι η γενοκτονία κρίθηκε από την Πολιτεία, ωστόσο μίλησε για το δικαίωμα της ελεύθερης άποψης στη δημοκρατία), ενώ λευκό ψήφισαν οι κ.κ. Μαρκούλης, Μελιόπουλος και Παπαδίνα. Είχαν αποχωρήσει νωρίτερα διαμαρτυρόμενοι οι κ.κ. Παπαγιάννης και Γουλτίδης.

 «Άουσβιτς εν ζωή» χαρακτηρίζει τη γενοκτονία των Ποντίων το σχέδιο ψηφίσματος του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, που διάβασε ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης. Το ψήφισμα αναφέρει επίσης ότι η ποντιακή γενοκτονία έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τη γενοκτονία των Εβραίων από τη ναζιστική Γερμανία. «Ήταν ένα ταξίδι προς τον θάνατο, ο ορισμός της γενοκτονίας, ένα ανοσιούργημα προς αποφυγή», σημειώνει μεταξύ άλλων το ψήφισμα, με τον δήμαρχο να προτρέπει τον υπουργό Παιδείας να σέβεται την ιστορία και τις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων.

Στη συνεδρίαση κατατέθηκε το ψήφισμα και από τους ποντιακούς συλλόγους του νομού, προϊόν πρόσφατης κοινής τους σύσκεψης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Α. Τζιτζικώστας: «Τον Απρίλιο η πρώτη ταινία του Bollywood στην Κεντρική Μακεδονία»

Α. Τζιτζικώστας: «Τον Απρίλιο η πρώτη ταινία του Bollywood...

Συνάντηση με τον Ινδό κινηματογραφικό παραγωγό Nilesh...

Περιήγηση στην Αλεξανδρούπολη  *του Νίκου Τσιαμούρα

Περιήγηση στην Αλεξανδρούπολη *του Νίκου Τσιαμούρα

Πρώτοι κάτοικοι της Θράκης αναφέρονται διάφορα...

Σύλληψη 70 χρονου για κατοχή περίστροφου  και   φυσίγγια  κρότου
Θανάσιμη σύγκρουση μοτοσυκλέτας με φορτηγό στο Μακροχώρι - Νεκρός ο 21χρονος οδηγός της μοτοσυκλέτας

Θανάσιμη σύγκρουση μοτοσυκλέτας με φορτηγό στο...

Σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι , στο 1ο χιλιόμετρο...

Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης στον νέο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα για τα θέματα του ΤΟΕΒ της Νάουσας

Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης στον νέο Υφυπουργό Αγροτικής...

Την απόλυτη αναγκαιότητα δημοπράτησης εντός της...

Επιστολή στο

Επιστολή στο "ΛΑΟ" - Επιτέλους Τέλος!

Φωτό αρχείου Συγχωρέστε  με  αγαπητοί  αναγνώστες ...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζει τις δομές πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζει τις...

Σε μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις για την...

50 χρόνια Ραδιόφωνο

50 χρόνια Ραδιόφωνο

Γράφει ο Γιώργος ΝτελιόπουλοςΣήμερα θα κάνω ένα ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Νεκρός από ανακοπή καρδιάς  διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Βέροιας, νωρίς το μεσημέρι, ο 60χρονος, συνταξιούχος  βεροιώτης, Απόστολος Χατζηλάμπρου. Το περιστατικό συνέβη στα Δικαστήρια της Βέροιας, όπου...

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Συνάντηση με τον Ινδό κινηματογραφικό παραγωγό Nilesh Malhotra είχε σήμερα στο γραφείο του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη...