Με τα φτερά του Erasmus+ το δημοτικό σχολείο Κουλούρας συνεχίζει το πέταγμά του

Με τα φτερά του Erasmus+ το δημοτικό σχολείο Κουλούρας συνεχίζει το πέταγμά του

Το Δημοτικό σχολείο Κουλούρας σταθερά προσηλωμένο (Δ/νση, διδακτικό προσωπικό, μαθητές και γονείς) στην στρατηγική της δημιουργίας, της απελευθερωτικής γνώσης και της εξωστρέφειας ανταποκρίθηκε για μια ακόμη φορά στο κάλεσμα της νέας πρόκλησης: της συμμετοχής του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+.

 

Στόχος ο εμπλουτισμός της προσφερόμενης αγωγής και εκπαίδευσης, η διεύρυνση των βιωματικών γνώσεων και των πεδίων δραστηριοτήτων και δράσεων για το συμφέρον μαθητών και εκπαιδευτικών.

Έχουν προγραμματιστεί ένα πλήθος εκδηλώσεων , συμμετοχών και εκπαιδευτικών επισκέψεων, ημέρες φιλοξενίας που θα επηρεάσουν την προσωπική τους ανάπτυξη και την οπτική τους θέαση για τον κόσμο, το περιβάλλον, τη ζωή. Που θα αποτελέσουν εργαλείο αντισταθμιστικής αγωγής για την ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων μέσα από την εμπλοκή σε περιβαλλοντικά και πολιτισμικά ευρωπαϊκά προγράμματα που δίνουν τη δυνατότητα συμμετοχής και «κοινωνίας» με αντικείμενα, θέματα και γνώσεις έξω από την τυπική εκπαιδευτική και μαθησιακή ατζέντα του ωρολογίου προγράμματος.

Το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που συμμετέχει το Δημοτικό σχολείο Κουλούρας στα πλαίσια του Erasmus+ για τα σχολικά έτη 2015-16 και 2016-17 έχει τον τίτλο «Nature detectives» και διαπραγματεύεται τα Ξενικά είδη στη φύση, τα είδη «εισβολείς» που επηρεάζουν και ανατρέπουν συνήθως την οικολογική και περιβαλλοντική ισορροπία της περιοχής όπου εισβάλουν, διώχνοντας και πολλές φορές αφανίζοντας τα εγχώρια είδη.

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να διερευνήσει και να συλλέξει πληροφορίες από κάθε συμμετέχουσα χώρα (8 στο σύνολό τους) σχετικά με την παρουσία στο τοπικό περιβάλλον «ξενικών ειδών» κατά πόσο η παρουσία τους αυτή επηρέασε και επηρεάζει τα ενδημικά είδη (είτε αφορούν τη χλωρίδα είτε την πανίδα).

Ένας άλλος στόχος είναι η φιλική συνύπαρξη του ανθρώπινου παράγοντα με τη φύση με έμφαση στο τοπικό πεδίο εφαρμογής και κατανόησης της σημαντικότητας των τοπικών οικολογικών και περιβαλλοντικών θησαυρών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και εμπλέκει στοιχεία οικολογίας, περιβαλλοντικής αγωγής, γεωγραφίας, γεωλογίας, μαθηματικών αλλά και ανάπτυξης γλωσσικών δεξιοτήτων, δεξιοτήτων χρήσης και αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών καθώς και στοιχεία διαπολιτισμικής συνύπαρξης υπό την έννοια της επαφής, γνωριμίας και αποδοχής άλλων στοιχείων πολιτισμών, παραδόσεων, συνηθειών…

Ενθαρρύνει υπαίθριες δραστηριότητες, υποστηρίζει την επαφή και την αλληλεπίδραση με ανθρώπους, συνήθειες, ήθη και έθιμα άλλων λαών. Ενισχύει την ευρωπαϊκή οπτική και διάσταση της εκπαίδευσης αλλά ανοίγει και τους ορίζοντες για μελλοντική εξέλιξη στην ενοποιημένη ευρωπαϊκή αγορά.

Σέβεται την πολιτιστική και φυσική ποικιλομορφία της κάθε χώρας ξεχωριστά.

Το έργο σχεδιάστηκε για τη συμμετοχή παιδιών και εκπαιδευτικών από εντελώς διαφορετικά πολιτισμικά, περιβαλλοντικά πλαίσια, για παιδιά που ζουν σε πόλεις διαφορετικού μεγέθους αλλά και κοντά στη φύση, παιδιά που ζουν μέσα σε μεγαλουπόλεις (Μαδρίτη), κοντά σε πρωτεύουσες χωρών και βιομηχανικές ζώνες (Βουδαπέστη), μέσα στη φύση και στο δάσος (Πολωνία, Σλοβακία), σε πεδινές περιοχές (Ελλάδα-Κουλούρα, Βουλγαρία) σε περιοχές κοντά στη θάλασσα (Ιταλία).

Τα πρώτα σχέδια και ο βασικός προγραμματισμός των δράσεων και των επισκέψεων μαθητών και εκπαιδευτικών από κάθε χώρα είχαμε τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε η ελληνική παιδαγωγική-συντονιστική αποστολή του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας στην πρώτη συνάντηση με τις αντίστοιχες ομάδες των άλλων χωρών στην Pstragova της Πολωνίας στις 4-7/11/2015.

 

To «Nature detectives» στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας στα πλαίσια των στρατηγικών σχολικών συμπράξεων Erasmus+ έρχεται να συνεχίσει και να προσθέσει εικόνες, εμπειρίες, γνώσεις δύο ετών από την προηγούμενη συμμετοχή του σχολείου μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius με τίτλο «Our nature is art.Let;s share it». Τώρα, είμαστε σε πλεονεκτικότερη θέση να εργαστούμε και να λάβουμε κάθε προστιθέμενη αξία που προκύπτει από τη συμμετοχή μας σε ένα τέτοιο σημαντικό πρόγραμμα τόσο για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου, όσο και για την τοπική κοινωνία η οποία όπως και στο προηγούμενο πρόγραμμα ήταν συμπαραστάτης και αρωγός στην προσπάθειά μας. όπως συμπαραστάτης και αρωγός ήταν και θα πρέπει να είναι και στο νέο πρόγραμμα η Δημοτική Αρχή παρέχοντας όποια υποστήριξη και βοήθεια χρειαστούμε (κτιριακής και οργανωτικής υποδομής) ώστε να είμαστε σε θέση να φιλοξενήσουμε τον ερχόμενο Μάιο τις αποστολές μαθητών και εκπαιδευτικών από 7 ευρωπαϊκές χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το βιβλίο του Πάνου Δημάκη «Το ποτάμι των χιλίων τυφλών» παρουσιάζεται το Σάββατο 20 Απριλίου

Το βιβλίο του Πάνου Δημάκη «Το ποτάμι των χιλίων...

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο...

Ένα ενδιαφέρον σεμινάριο Βυζαντινής Μουσικής στην «ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ»

Ένα ενδιαφέρον σεμινάριο Βυζαντινής Μουσικής στην...

Την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 και ώρα 11:30 π.μ. στο...

Απο 18 έως και 30 Απριλίου στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Έκθεση εικαστικής κούκλας  του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας

Απο 18 έως και 30 Απριλίου στην Στέγη Γραμμάτων και...

Την Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, στις 7μ.μ. εγκαινιάζεται στην...

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας | ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 2024  Θεατρική Ομάδα ΣΑΡΔΑΜ  «Το Μαιευτήριο» ΚΥΡΙΑΚΗ 21 και ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, στις 19:00 και στις 21:00

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας | ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 2024 Θεατρική...

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 και ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, στις 19:00 και στις...

20 & 21 Απριλίου 2024 στο Χώρο Τεχνών 5ο παιδικό φεστιβάλ  παραδοσιακών χορών  από το Λύκειο  των Ελληνίδων Βέροιας

20 & 21 Απριλίου 2024 στο Χώρο Τεχνών 5ο παιδικό φεστιβάλ ...

Το Λύκειο των Ελληνίδων – Παράρτημα Βέροιας, έχοντας...

Πασχαλινό Bazaar  της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» από 22/4 έως και το Μ. Σάββατο 4/5

Πασχαλινό Bazaar της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» από 22/4...

Η Πρωτοβουλία για το Παιδί ανακοινώνει και φέτος τη...

 Δύο εκδηλώσεις της Ιεράς μας Μητροπόλεως για την ενίσχυση των Συσσιτίων και των φιλανθρωπικών δομών!

Δύο εκδηλώσεις της Ιεράς μας Μητροπόλεως για την...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας λίγες...

Στον Χώρο Τεχνών το 3ο Πανηγύρι Φυσικών  Επιστημών

Στον Χώρο Τεχνών το 3ο Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών

Το 3ο Γυμνάσιο Βέροιας συνδιοργανώνει με τον Δήμο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...