Απολογιστικά στοιχεία στην ημερίδα της Περιφέρειας. 510 παρεμβάσεις του ΕΣΠΑ 1,37 δισ. στην Κεντρική Μακεδονία

Απολογιστικά στοιχεία στην ημερίδα της Περιφέρειας. 510 παρεμβάσεις του ΕΣΠΑ 1,37 δισ. στην Κεντρική Μακεδονία

Σε τρεις άξονες κινήθηκε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων από την υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε από την Ενδιάμεση Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας στην αποθήκη Γ’ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Ο πρώτος άξονας αφορούσε στα αποτελέσματα της υλοποίησης του ΕΣΠΑ συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία, με συγκεκριμένα παραδείγματα επιτυχημένων παρεμβάσεων, που συνέβαλαν και συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών σε όλα τα επίπεδα.

Ο δεύτερος άξονας είχε να κάνει με τα αποτελέσματα της υλοποίησης του ΕΣΠΑ στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, επίσης με συγκεκριμένα παραδείγματα καλών πρακτικών.

Ο τρίτος άξονας αφορούσε στην προετοιμασία και την έναρξη της νέας Προγραμματικής Περιόδου στην Κεντρική Μακεδονία (ΣΕΣ 2014 – 2020). Στη νέα Προγραμματική Περίοδο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα διαχειριστεί συνολικά κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) ύψους περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εισαγωγικό χαιρετισμό στην ημερίδα πραγματοποίησε η Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, η οποία αναφέρθηκε στα οφέλη που αποκόμισε η περιοχή της Θεσσαλονίκης από την επιτυχή υλοποίηση του ΕΣΠΑ, επισημαίνοντας ότι «η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υπό τον Απόστολο Τζιτζικώστα, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην απορρόφηση του συνόλου των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αλλά και στη σωστή και έγκαιρη προετοιμασία της νέας Προγραμματικής Περιόδου. Τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων και της προετοιμασίας είναι εμφανή σε όλους τους πολίτες. Ήταν ένα στοίχημα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και όλων όσοι συμμετέχουμε σ’ αυτή τη διοίκηση να συνεργαστούμε άψογα με τους φορείς υλοποίησης και να απορροφήσουμε το σύνολο των ευρωπαϊκών κονδυλίων που διατέθηκαν για την περιοχή μας και το πετύχαμε».

Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Γιώργος, τόνισε ότι «το σύνθημά μας, το σύνθημα του ΕΣΠΑ, ‘Περιφέρεια στην πράξη’ είναι ενδεικτικό της σημασίας που είχε η επιτυχής ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ για την Κεντρική Μακεδονία. Μια σειρά από σημαντικά έργα σε όλους τους τομείς παρέμβασης έχουν αποδοθεί στους πολίτες και είναι εμφανής η προσπάθεια που έγινε όχι μόνο να επιδείξουμε καλά αριθμητικά αποτελέσματα, αλλά να αποδώσουμε στην περιοχή μας έργα ποιοτικά και σύγχρονα που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των πολιτών».

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της υλοποίησης του ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία ολοκληρώθηκαν και ολοκληρώνονται 510 παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 1,37 δισεκατομμυρίων ευρώ:

-Κατασκευάζονται και βελτιώνονται 140 χλμ. οδικού δικτύου.

-Αναδεικνύονται 128 αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία. Ολοκληρώνονται 30 έργα υποδομών σύγχρονου πολιτισμού. Ενισχύθηκαν 15 πολιτιστικοί θεσμοί.

-Κατασκευάζονται και αναβαθμίζονται 924 χλμ. δικτύων ύδρευσης. Εξυπηρετούνται 440.000 κάτοικοι. Ολοκληρώνονται 30 έργα αποχετεύσεων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων. Αποκαθίσταται το σύνολο των χωματερών στην Κεντρική Μακεδονία. Το σύνολο των στερεών απορριμμάτων διατίθεται πλέον σε ΧΥΤΑ.

-Ολοκληρώθηκαν 21 σχέδια αστικών αναπλάσεων.

-Ολοκληρώνονται παρεμβάσεις σε 64 σχολικά συγκροτήματα. Ενισχύονται 351 τμήματα ένταξης για μαθητές με αναπηρία. Ωφελούνται 16.400 μαθητές εκ των οποίων 4.280 παιδιά με αναπηρία.

-Ολοκληρώνονται 56 παρεμβάσεις σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας και σε 16 μονάδες κοινωνικής φροντίδας.

-Ολοκληρώνονται 28 τοπικά σχέδια για την απασχόληση (ΤΟΠΣΑ), προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ, για 3.530 ωφελούμενους.

-Χρηματοδοτήθηκαν 2.114 νέες και υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου και υπηρεσιών, με συνολική επιχορήγηση ύψους 142 εκ. ευρώ.

Στην ημερίδα έγινε παρουσίαση παραδειγμάτων έργων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας και σε όλους τους τομείς παρέμβασης (μεταφορές, περιβάλλον, εκπαίδευση, υγεία και πρόνοια, κοινωνική πολιτική, αστικές αναπλάσεις κτλ.), αλλά και μαρτυριών χρηστών των παρεμβάσεων.

Χαρακτηριστικά ήταν τα παραδείγματα του Ενιαίου Λυκείου Κονταριώτισσας (Πιερία – Εκπαίδευση), της ενίσχυσης του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης (Σέρρες – Περιβάλλον), της ανάπλασης της νέας παραλίας Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη – Αστική Ανάπτυξη), της ανάδειξης του δικτύου των ποταμοβραχιόνων της Έδεσσας (Πέλλα – Αστική Ανάπτυξη), της ανάπλασης και ανάδειξης της βασιλικής νεκρόπολης και του ανακτόρου των Αιγών (φωτό) (Ημαθία – Πολιτισμός), της κατασκευής της περιμετρικής οδού Πολυγύρου (Χαλκιδική – Μεταφορές), της προμήθειας και εγκατάστασης συστήματος PET-CT στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» (Θεσσαλονίκη – Υγεία) και των στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης (Κιλκίς – Πρόνοια).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πότε πληρώνονται συντάξεις και επιδόματα...

Πότε πληρώνονται συντάξεις και επιδόματα...

Η ερχόμενη εβδομάδα είναι εβδομάδα πληρωμών καθώς θα...

Έχεις κάρτα ανεργίας; Αυτά είναι τα προνόμια

Έχεις κάρτα ανεργίας; Αυτά είναι τα προνόμια

Πέρα από το δικαίωμα για χορήγηση τακτικής επιδότησης...

Έρχονται αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις

Έρχονται αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις

Η συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα και...

Έως και 3 ευρώ   οι χρεώσεις για αναλήψεις από ΑΤΜ άλλων τραπεζών

Έως και 3 ευρώ οι χρεώσεις για αναλήψεις από ΑΤΜ άλλων...

Πιο ακριβά γίνονται τα μετρητά για τους καταναλωτές...

Χρυσοχοΐδης: Ο κρατικός μηχανισμός σε επιφυλακή και το Σαββατοκύριακο

Χρυσοχοΐδης: Ο κρατικός μηχανισμός σε επιφυλακή και το...

Με εντολή πρωθυπουργού είμαστε εδώ και είμαστε διπλά...

Χρήσιμες συμβουλές της ΕΛΑΣ για τις καλοκαιρινές διακοπές

Χρήσιμες συμβουλές της ΕΛΑΣ για τις καλοκαιρινές...

Χρήσιμες συμβουλές για ασφαλές καλοκαίρι... Στην...

Είσαι Παιδί και χρειάζεσαι βοήθεια; Ξέρεις κάποιο Παιδί που χρειάζεται βοήθεια; (video)

Είσαι Παιδί και χρειάζεσαι βοήθεια; Ξέρεις κάποιο...

Κάλεσε τη Γραμμή SOS 1056! 24 ώρες καθημερινά, δωρεάν και...

Σεισμός στην Αθήνα: Τα προβλήματα στα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας - Δείτε βίντεο από τη στιγμή του σεισμού!

Σεισμός στην Αθήνα: Τα προβλήματα στα δίκτυα σταθερής...

Δύσκολες είναι οι επικοινωνίες μετά τον...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Ένα μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα και κυρίως στην κυβέρνηση έδωσε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, όπως χαρακτήρισε το μέγα πλήθος ο Μίκης Θεοδωράκης, στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία. Κόσμος...

Η ερχόμενη εβδομάδα είναι εβδομάδα πληρωμών καθώς θα δοθούν στους δικαιούχους τα χρήματα για το επίδομα παιδιού Α21, για το ΚΕΑ, αλλά και τα προνοιακά επιδόματα 2019 αλλά αρχίζουν και οι πληρωμές για τις...

Πέρα από το δικαίωμα για χορήγηση τακτικής επιδότησης ανεργίας όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις, το δελτίο ανεργίας παρέχει σε όλους τους ανέργους, επιδοτούμενους ή μη.Μοριοδότηση στις Προκηρύξεις μέσω...

Η συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα και η ανάγκη οι Ενοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται διαρκώς σε υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αδράνεια στη νέα ηγεσία...