ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σήμερα και αύριο στη Βέροια το Διεθνές Συνέδριο για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. Τέλης Σιδηρόπουλος: «Επιτέλους, να συνεργαστούμε για να πετύχουμε τη συλλογική αντιμετώπιση των περιστατικών»

H Πρωτοβουλία για το Παιδί προσπαθώντας να συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο στην μεγάλη υπόθεση της αντιμετώπισης της κακομεταχείρισης των παιδιών και συγκεκριμένα της σεξουαλικής κακοποίησης διοργανώνει σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη ένας διεθνές συνέδριο σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο  Βεροίας, τον Δήμο Βεροίας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας. Η διημερίδα θα γίνει σήμερα, πρώτη μέρα των εργασιών στο Χώρο Τεχνών με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και αύριο σε αίθουσα του ξενοδοχείου Αιγές Μέλαθρον της Βέροιας.

Για το συνέδριο μίλησε χθες το πρωί στον Άκου 99.6 στην εκπομπή της Σοφίας Γκαγκούση «Πρωινές σημειώσεις» ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Τέλης Σιδηρόπουλος:

«Νομίζω πως είναι καιρός πλέον και εκ μέρους μας ,που πια έχουμε μια μεγάλη εμπειρία στο θέμα και ασχολούμαστε τόσα χρόνια με περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης αλλά και εκ μέρους των εισηγητών , οι οποίοι είναι διακεκριμένοι, Έλληνες και  ξένοι, που κλήθηκαν ακριβώς για αυτό, για να μιλήσουμε πρώτη φορά για το θέμα χωρίς προκαταλήψεις  και χωρίς εισαγωγικά. Πρέπει να πούμε τα πράγματα όπως ακριβώς έχουν. Το συνέδριο είναι διήμερο γιατί και η στόχευση της ομάδας του συνεδρίου διαφοροποιείται από μέρα σε μέρα. Πρώτη μέρα λοιπόν απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Τι θέλουμε; Θέλουμε να ενημερώσουμε όλο τον κόσμο για το πρόβλημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι μέσα στον κόσμο της πρώτης ημέρας δεν θα υπάρχουν ειδικές ομάδες ακροατών, όπως είναι εκπαιδευτικοί ή αστυνομικοί ή δικαστικοί ή άνθρωποι που δουλεύουν στις κοινωνικές επιστήμες. 

…Και αυτό ξεκινάει από την πρόληψη, όπως κάθε πρόβλημα. Αυτό θα το καλύψει η πρώτη μέρα πρωτίστως. Συνεχίζεται με τον εντοπισμό του προβλήματος, την διερεύνηση και την τεκμηρίωση του περιστατικού, την οδήγηση στον χώρο της δικαιοσύνης των θυτών, αλλά περιλαμβάνει και ένα τρίτο και σπουδαιότερο κεφάλαιο που είναι η θεραπεία του τραύματος που προκλήθηκε στο θύμα από την σεξουαλική κακοποίηση. 

Κέντρο Θεραπείας Τραύματος στη Βέροια

…Εδώ λοιπόν ο χώρος είναι έρημος, χρειαζόμαστε κέντρα θεραπείας τραύματος και νομίζω πως η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» θα χαρίζει στην περιοχή μια πολύ μεγάλη δυνατότητα και αυτή είναι το Κέντρο Θεραπείας Τραύματος, που εγκαινιάζεται σήμερα  στις 12 το μεσημέρι, στην Βενιζέλου 46,  σε χώρο που δωρίθηκε από τον ευεργέτη της Βέροιας, τον αείμνηστο Ιωάννη Κούσιο. Σε χώρο που διευθετήθηκε, διαρρυθμίστηκε και εξοπλίστηκε με διάφορες δωρεές δωρητών εντός και εκτός πόλης Βέροιας και που είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Στο κέντρο λοιπόν θεραπείας τραύματος θα γίνονται δύο διαδικασίες. Η πρώτη είναι η διάγνωση και η τεκμηρίωση της σεξουαλικής κακοποίησης με πολύ σύγχρονες μεθόδους που πραγματικά είναι διεθνώς καταξιωμένες και το δεύτερο είναι η αρκετά μακροχρόνια διαδικασία ψυχοθεραπείας του θύματος από μια ολόκληρη ομάδα ειδικών, στην οποία περιλαμβάνεται ο παιδοψυχίατρος , ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, ειδικός παιδαγωγός, εργασιοθεραπευτής και λογοθεραπευτής. Είναι μια μεγάλη δυνατότητα η οποία εκτός Αθηνών στην χώρα δεν υπάρχει και ελπίζουμε ότι αυτό θα βοηθήσει σε πρώτη φάση όλη την Μακεδονία.

Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου

Τη δεύτερη μέρα όμως η ομάδα γίνεται όλοι εκείνοι που είναι εντεταλμένοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Και αυτοί είναι εκπαιδετικοί στα σχολεία , αστυνομικοί, γιατροί στα νοσοκομεία που υποδέχονται περιστατικά κακοποίησης, είναι εισαγγελείς ανηλίκων. Είναι ακόμη και άνθρωποι που από υπεύθυνη θέση μπορούν να έχουν σχέση με το πρόβλημα όπως είναι εκπρόσωποι των οργανισμών, γονέων, ψυχολόγοι, γενικά εργαζόμενοι σε διάφορες υπηρεσίες πρόνοιας είτε είναι κρατικές είτε είναι Οργανισμοί Κοινωνικοί. Ωστόσο όμως, η θεματική παραμένει ίδια , ο στόχος παραμένει ο ίδιος και αυτός είναι «Επιτέλους να συνεργαστούμε προκειμένου να επιτύχουμε αυτή τη συλλογική αντιμετώπιση. Να μάθουμε πράγματα τα οποία είναι πάρα πολύ χρήσιμα και βασικά, που σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε μια μεθοδική αντιμετώπιση και που σημαίνει βέβαια ότι ορισμένα πράγματα, τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά και πάρα πολύ εξειδικευμένα πρέπει να τα πούμε, πρέπει να κάνουμε μια εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Χωρίς λοιπόν την συνεργασία όλων όσων εμπλέκονται, χωρίς τις ειδικές γνώσεις, χωρίς τα ειδικά εργαλεία δουλειάς και κυρίως χωρίς δομές οι οποίες να είναι χρήσιμες, η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φαινόμενου της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών δεν είναι δυνατό να γίνει.

Το σημερινό πρόγραμμα 

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 3.00 το μεσημέρι στο Χώρο Τεχνών και ομιλητές είναι οι:

 Γεώργιος Νικολαΐδης, Ψυχίατρος,  MD, MA, MSc, PhD, Διευθυντής Διεύθυνσης Ψυχικής, Έλενα Ράπτη, Βουλευτής, Συντονίστρια της εκστρατείας «ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ» , Παναγιώτα Μάνθου, Ψυχολόγος & Κοινωνική Λειτουργός, Προϊσταμένη Τμήματος Τηλεφωνικών Γραμμών και Υπεύθυνη Επιχειρησιακής Συντονιστικής Υπηρεσίας Δράσεων Παιδικής Προστασίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ελισάβετ Μιχαηλίδου, Παιδίατρος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Γ’ Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ  Ιπποκράτειου  Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Σοφία Κουσίδου, Αστυνόμος Β΄, Τμηματάρχης του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων  της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλης Σιδηρόπουλος, Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας για το Παιδί:

17:45 – 18:15Διάλειμμα 18:15 – 18:30 Σχολική Χορωδία Βεροίας και Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου «Αιγές» Βεργίνας  υπό την διεύθυνση της κυρίας Ελένης Αναγνώστου.

Δεύτερο μέρος

 Γεώργιος Νικολαΐδης, Ψυχίατρος,  Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, MichaelLynch, Επιθεωρητής ερευνών στην αστυνομική διεύθυνση της GardaSiochana, στην  Ιρλανδία. Διοικητής του τμήματος παιδικής προστασίας, του τμήματος ηλεκτρονικού εγκλήματος κατά παιδιών και της διαχείρισης υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης σε εθνικό επίπεδο, Ξένη Δημητρίου- Βασιλοπούλου, Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, VeronikaWoerndl, Υπεύθυνη παιδικής προστασίας στο Caritas / Kinderdorf / Irschenberg του Μονάχου, Chrys Ballerano, Προϊσταμένη του τμήματος Δικτύωσης και Εκπαίδευσης στην NYSCASA –New York State Coalition Against Sexual Assault, Albany.

20:20 – 21:00 Ερωτήσεις – Συζήτηση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εργαστήρια με τον Ηλία Φλωράκη στην Αλεξάνδρεια - Στα πλαίσια του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Εργαστήρια με τον Ηλία Φλωράκη στην Αλεξάνδρεια - Στα...

Η Λέσχη Κινηματόδρασις ανακοινώνει πως στα πλαίσια...

«Μια δυνατή φιλία»: Πρώτη προβολή της ταινίας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας - Είσοδος ελεύθερη

«Μια δυνατή φιλία»: Πρώτη προβολή της ταινίας του...

Σας προσκαλούμε στην Α προβολή της ταινίας μικρού...

Στο Χώρο Τεχνών και με περιορισμένες θέσεις το Συνέδριο των ΚΖ΄ Παυλείων - Το πρόγραμμα

Στο Χώρο Τεχνών και με περιορισμένες θέσεις το...

Κατόπιν της ειδικής άδειας που εκχωρήθηκε στην Ιερά...

 Πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα

Πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα "Η...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση...

STEAM SUMMER SCHOOL!   - Στο κέντρο Τεχνολογίας και Ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

STEAM SUMMER SCHOOL! - Στο κέντρο Τεχνολογίας και Ρομποτικής...

Το κέντρο Τεχνολογίας και Ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ...

 «Ο ρόλος της ηγεσίας στην επικοινωνία» - Διαδικτυακό σεμινάριο με ελεύθερη συμμετοχή από το Επιμελητήριο Ημαθίας

«Ο ρόλος της ηγεσίας στην επικοινωνία» - Διαδικτυακό...

Το Επιμελητήριο Ημαθίας, η Εταιρεία Επιχειρηματικής...

Εργαστήριο νομικής πληροφόρησης με θέμα «Οι νέες ρυθμίσεις του ασφαλιστικού» στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βέροιας

Εργαστήριο νομικής πληροφόρησης με θέμα «Οι νέες...

Το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. σε συνεργασία με το...

Μικροί εθελοντές του 5ου Συστήματος Προσκοπων Βέροιας , καθάρισαν το Κομνήνιο

Μικροί εθελοντές του 5ου Συστήματος Προσκοπων Βέροιας...

Το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Ιουνίου το Σώμα Ελλήνων...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Κατόπιν επικοινωνίας με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Βέροιας όπου επισημάνθηκε η κρισιμότητα της κατάστασης σχετικά με την εμφάνιση του ιού COVID 19 στη Βέροια και σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο Βέροιας , η ΚΕΠΑ...

Με φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής,  πατινάδες και χορούς θα γιορτάσει η Νάουσα την Τσικνοπέμπτη«Ταυτότητά μας,  η Παράδοση»Στην Πλατεία Καρατάσου στις 19:00Ένα παραδοσιακό γλέντι με πατινάδες, χορούς και...

Το Σωματείο Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος πιστό στο ραντεβού του συμμετέχει και φέτος στις αποκριάτικες εκδηλώσεις των καταστημάτων της πόλης."Η προσπάθεια αυτή στηρίζεται από το...

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου του Νέου Πολιούχου Βεροίας επί τη...