Σήμερα και αύριο στη Βέροια το Διεθνές Συνέδριο για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. Τέλης Σιδηρόπουλος: «Επιτέλους, να συνεργαστούμε για να πετύχουμε τη συλλογική αντιμετώπιση των περιστατικών»

H Πρωτοβουλία για το Παιδί προσπαθώντας να συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο στην μεγάλη υπόθεση της αντιμετώπισης της κακομεταχείρισης των παιδιών και συγκεκριμένα της σεξουαλικής κακοποίησης διοργανώνει σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη ένας διεθνές συνέδριο σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο  Βεροίας, τον Δήμο Βεροίας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας. Η διημερίδα θα γίνει σήμερα, πρώτη μέρα των εργασιών στο Χώρο Τεχνών με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και αύριο σε αίθουσα του ξενοδοχείου Αιγές Μέλαθρον της Βέροιας.

Για το συνέδριο μίλησε χθες το πρωί στον Άκου 99.6 στην εκπομπή της Σοφίας Γκαγκούση «Πρωινές σημειώσεις» ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Τέλης Σιδηρόπουλος:

«Νομίζω πως είναι καιρός πλέον και εκ μέρους μας ,που πια έχουμε μια μεγάλη εμπειρία στο θέμα και ασχολούμαστε τόσα χρόνια με περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης αλλά και εκ μέρους των εισηγητών , οι οποίοι είναι διακεκριμένοι, Έλληνες και  ξένοι, που κλήθηκαν ακριβώς για αυτό, για να μιλήσουμε πρώτη φορά για το θέμα χωρίς προκαταλήψεις  και χωρίς εισαγωγικά. Πρέπει να πούμε τα πράγματα όπως ακριβώς έχουν. Το συνέδριο είναι διήμερο γιατί και η στόχευση της ομάδας του συνεδρίου διαφοροποιείται από μέρα σε μέρα. Πρώτη μέρα λοιπόν απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Τι θέλουμε; Θέλουμε να ενημερώσουμε όλο τον κόσμο για το πρόβλημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι μέσα στον κόσμο της πρώτης ημέρας δεν θα υπάρχουν ειδικές ομάδες ακροατών, όπως είναι εκπαιδευτικοί ή αστυνομικοί ή δικαστικοί ή άνθρωποι που δουλεύουν στις κοινωνικές επιστήμες. 

…Και αυτό ξεκινάει από την πρόληψη, όπως κάθε πρόβλημα. Αυτό θα το καλύψει η πρώτη μέρα πρωτίστως. Συνεχίζεται με τον εντοπισμό του προβλήματος, την διερεύνηση και την τεκμηρίωση του περιστατικού, την οδήγηση στον χώρο της δικαιοσύνης των θυτών, αλλά περιλαμβάνει και ένα τρίτο και σπουδαιότερο κεφάλαιο που είναι η θεραπεία του τραύματος που προκλήθηκε στο θύμα από την σεξουαλική κακοποίηση. 

Κέντρο Θεραπείας Τραύματος στη Βέροια

…Εδώ λοιπόν ο χώρος είναι έρημος, χρειαζόμαστε κέντρα θεραπείας τραύματος και νομίζω πως η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» θα χαρίζει στην περιοχή μια πολύ μεγάλη δυνατότητα και αυτή είναι το Κέντρο Θεραπείας Τραύματος, που εγκαινιάζεται σήμερα  στις 12 το μεσημέρι, στην Βενιζέλου 46,  σε χώρο που δωρίθηκε από τον ευεργέτη της Βέροιας, τον αείμνηστο Ιωάννη Κούσιο. Σε χώρο που διευθετήθηκε, διαρρυθμίστηκε και εξοπλίστηκε με διάφορες δωρεές δωρητών εντός και εκτός πόλης Βέροιας και που είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Στο κέντρο λοιπόν θεραπείας τραύματος θα γίνονται δύο διαδικασίες. Η πρώτη είναι η διάγνωση και η τεκμηρίωση της σεξουαλικής κακοποίησης με πολύ σύγχρονες μεθόδους που πραγματικά είναι διεθνώς καταξιωμένες και το δεύτερο είναι η αρκετά μακροχρόνια διαδικασία ψυχοθεραπείας του θύματος από μια ολόκληρη ομάδα ειδικών, στην οποία περιλαμβάνεται ο παιδοψυχίατρος , ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, ειδικός παιδαγωγός, εργασιοθεραπευτής και λογοθεραπευτής. Είναι μια μεγάλη δυνατότητα η οποία εκτός Αθηνών στην χώρα δεν υπάρχει και ελπίζουμε ότι αυτό θα βοηθήσει σε πρώτη φάση όλη την Μακεδονία.

Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου

Τη δεύτερη μέρα όμως η ομάδα γίνεται όλοι εκείνοι που είναι εντεταλμένοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Και αυτοί είναι εκπαιδετικοί στα σχολεία , αστυνομικοί, γιατροί στα νοσοκομεία που υποδέχονται περιστατικά κακοποίησης, είναι εισαγγελείς ανηλίκων. Είναι ακόμη και άνθρωποι που από υπεύθυνη θέση μπορούν να έχουν σχέση με το πρόβλημα όπως είναι εκπρόσωποι των οργανισμών, γονέων, ψυχολόγοι, γενικά εργαζόμενοι σε διάφορες υπηρεσίες πρόνοιας είτε είναι κρατικές είτε είναι Οργανισμοί Κοινωνικοί. Ωστόσο όμως, η θεματική παραμένει ίδια , ο στόχος παραμένει ο ίδιος και αυτός είναι «Επιτέλους να συνεργαστούμε προκειμένου να επιτύχουμε αυτή τη συλλογική αντιμετώπιση. Να μάθουμε πράγματα τα οποία είναι πάρα πολύ χρήσιμα και βασικά, που σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε μια μεθοδική αντιμετώπιση και που σημαίνει βέβαια ότι ορισμένα πράγματα, τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά και πάρα πολύ εξειδικευμένα πρέπει να τα πούμε, πρέπει να κάνουμε μια εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Χωρίς λοιπόν την συνεργασία όλων όσων εμπλέκονται, χωρίς τις ειδικές γνώσεις, χωρίς τα ειδικά εργαλεία δουλειάς και κυρίως χωρίς δομές οι οποίες να είναι χρήσιμες, η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φαινόμενου της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών δεν είναι δυνατό να γίνει.

Το σημερινό πρόγραμμα 

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 3.00 το μεσημέρι στο Χώρο Τεχνών και ομιλητές είναι οι:

 Γεώργιος Νικολαΐδης, Ψυχίατρος,  MD, MA, MSc, PhD, Διευθυντής Διεύθυνσης Ψυχικής, Έλενα Ράπτη, Βουλευτής, Συντονίστρια της εκστρατείας «ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ» , Παναγιώτα Μάνθου, Ψυχολόγος & Κοινωνική Λειτουργός, Προϊσταμένη Τμήματος Τηλεφωνικών Γραμμών και Υπεύθυνη Επιχειρησιακής Συντονιστικής Υπηρεσίας Δράσεων Παιδικής Προστασίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ελισάβετ Μιχαηλίδου, Παιδίατρος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Γ’ Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ  Ιπποκράτειου  Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Σοφία Κουσίδου, Αστυνόμος Β΄, Τμηματάρχης του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων  της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλης Σιδηρόπουλος, Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας για το Παιδί:

17:45 – 18:15Διάλειμμα 18:15 – 18:30 Σχολική Χορωδία Βεροίας και Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου «Αιγές» Βεργίνας  υπό την διεύθυνση της κυρίας Ελένης Αναγνώστου.

Δεύτερο μέρος

 Γεώργιος Νικολαΐδης, Ψυχίατρος,  Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, MichaelLynch, Επιθεωρητής ερευνών στην αστυνομική διεύθυνση της GardaSiochana, στην  Ιρλανδία. Διοικητής του τμήματος παιδικής προστασίας, του τμήματος ηλεκτρονικού εγκλήματος κατά παιδιών και της διαχείρισης υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης σε εθνικό επίπεδο, Ξένη Δημητρίου- Βασιλοπούλου, Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, VeronikaWoerndl, Υπεύθυνη παιδικής προστασίας στο Caritas / Kinderdorf / Irschenberg του Μονάχου, Chrys Ballerano, Προϊσταμένη του τμήματος Δικτύωσης και Εκπαίδευσης στην NYSCASA –New York State Coalition Against Sexual Assault, Albany.

20:20 – 21:00 Ερωτήσεις – Συζήτηση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stand Up Comedy Night με τον Δημήτρη Χριστοφορίδη  στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Stand Up Comedy Night με τον Δημήτρη Χριστοφορίδη στη Δημόσια...

‘Ένας από τους καλύτερους stand up comedians της χώρας, ...

Ακροάσεις της ΣΟΝΕ για Ορχήστρα - Χορωδία - Τραγουδιστές απ' όλη την Ελλάδα - 2019

Ακροάσεις της ΣΟΝΕ για Ορχήστρα - Χορωδία -...

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019 | Ώρα 14:30 Σύλλογος Ζωγράφων...

Στις 23/2 ο ετήσιος χορός του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας

Στις 23/2 ο ετήσιος χορός του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας

Φίλες και φίλοι του Λ.Ε. της Βέροιας, ελάτε να...

Παρουσίαση βιβλίου της Βεροιώτισσας συγγραφέως Χρυσάνθης Πρωτοψάλτου

Παρουσίαση βιβλίου της Βεροιώτισσας συγγραφέως...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, οι εκδόσεις...

Εκδήλωση για την οικογένεια και την μητέρα από την Ιερά Μητρόπολη

Εκδήλωση για την οικογένεια και την μητέρα από την...

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων σᾶς...

Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στη «Στέγη» - Παρουσίαση βιβλίου   του Κ. Γαλανούδη «98%»

Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στη «Στέγη» - Παρουσίαση...

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Βέροιας – Ημαθίας και η...

Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου για μικρούς και μεγάλους - Φεστιβάλ χρωμάτων στο χιονισμένο Σέλι με εργαστήρια, παιχνίδια,   τσουλήθρες, σόου και πάρτι

Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου για μικρούς και μεγάλους -...

Πρώτη φορά ένα φεστιβάλ χρώματος πάει… βουνό και...

«Βραδιά τραγουδιού» από το τμήμα Μονωδίας του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας

«Βραδιά τραγουδιού» από το τμήμα Μονωδίας του...

Το τμήμα Μονωδίας του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Οι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 1η Ενότηταhttps://www.youtube.com/watch?v=LhYHKBT_Up8&feature=youtu.beΟι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 2η...

Παρασκευή 20 Ιουλίου και ώρα 9.15 μ.μ.στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»Η Συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ήταν τελικά… Η Συνάντηση που ζητούν όλοι και αυτήν την χρονιά!Η μοναδική...

‘Ένας από τους καλύτερους stand up comedians της χώρας, διηγείται με το χαρακτηριστικό χιούμορ του-πασπαλισμένο με δόσεις αυτοσαρκασμού αλλά και τρυφερότητας, καταστάσεις της δικής του ζωής που κάτι θυμίζουν από...

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019 | Ώρα 14:30 Σύλλογος Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Β. Ελλάδος  (Εδμόνδου Ροστάν 6) - Θεσσαλονίκη. Οι ενδιαφερόμενοι συμμετέχοντες / -ουσες θα πρέπει να γνωρίζουν τα ακόλουθα:  1. Οι...