ΕΛΛΑΔΑ

11 προτεραιότητες  της Κυβέρνησης για το πρώτο εξάμηνο  του 2016 από τον Πρωθυπουργό  χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο

11 προτεραιότητες της Κυβέρνησης για το πρώτο εξάμηνο του 2016 από τον Πρωθυπουργό χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο

Τις 11 προτεραιότητες της κυβέρνησης για το α’ εξάμηνο του 2016 παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς. Τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης και καλύτερου συντονισμού του κυβερνητικού έργου, κάλεσε τους υπουργούς να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητές τους και να θέσουν χρονοδιαγράμματα, ενώ ως προς το Ασφαλιστικό χαρακτήρισε απαραβίαστη η κόκκινη γραμμή το «όχι» σε περικοπή κύριων συντάξεων.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στηρίζεται σε μια συμπαγή και αδιατάρακτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δεσμεύεται από την καθαρή εντολή του λαού στις 20 Σεπτεμβρίου, εντολή για να βγάλει η κυβέρνηση τη χώρα από την επιτροπεία και να συγκρουστεί με το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο. Σημείωσε ότι όλους αυτούς τους μήνες διαψεύστηκαν καθημερινά οι Κασσάνδρες που μιλούσαν για ύφεση, για αποτυχία ανακεφαλαιοποίησης, για κατάρρευση της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «λέμε όχι» σε τερατογενέσεις τύπου οικουμενικής κυβέρνησης.

Με την τοποθέτηση του έβαλε το πλαίσιο των επόμενων έξι μηνών, παρουσιάζοντας τις 11 νομοθετικές πρωτοβουλίες του κυβερνητικού προγράμματος που έρχονται άμεσα. Ανέφερε ότι οι δύσκολοι αγώνες είναι ενόψει και πως δεν υπάρχουν διακοπές για την κυβέρνηση: «Θα είμαστε εδώ και θα δουλεύουμε».

Ένα, ενιαίο και συμπαγές κυβερνητικό σχέδιο

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το 2016 σηματοδοτεί τη δεύτερη φάση του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Είπε ότι αυτό έχει δύο συμπληρωματικές όψεις: Η πρώτη αντανακλά τις υποχρεώσεις από τη συμφωνία με τους εταίρους που περιέχει το αποτύπωμα και της προσπάθειας της κυβέρνησης, που εκφράζεται κυρίως με τα χαμηλά πλεονάσματα, περιέχει και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο κράτος.

Η άλλη όψη είναι οι εσωτερικές μας δεσμεύσεις προς τα κοινωνικά στρώματα που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε, είναι οι νομοθετικές και πολιτικές παρεμβάσεις που σε μεγάλο βαθμό προσδιορίζουν το ταξικό και κοινωνικό πρόσημο της πολιτικής μας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η όψη της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι και η λυδία λίθος της κυβέρνησης, «εκεί θα κριθούμε ως κυβέρνηση, γι’ αυτό δεν την ξεχνάμε και δεν την αναβάλουμε».

Επισήμανε ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι ένα, ενιαίο και συμπαγές, η προστασία των εργαζόμενων τάξεων, η ανακατανομή βαρών, η εκκίνηση της διαδικασίας ανάπτυξης. «Το πρόγραμμά μας είναι ένα συμπαγές στρατηγικό σχέδιο για την υλοποίηση των αναγκαίων ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά πεδία» είπε και ανέφερε τις 11 δράσεις, στις οποίες εξειδικεύεται αυτό, για το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Οι 11 νομοθετικές δράσεις

 του α’ εξαμήνου 2016

1) Εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα γιατί θέλει να προχωρήσει συναινετικά, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι ακόμα κι αν δεν υπάρξει συναίνεση «εμείς θα προχωρήσουμε». «Θα προχωρήσουμε επιδιώκοντας τη συναίνεση των κομμάτων ώστε υπάρξει νόμιμη συγκρότηση του ΕΣΡ, όμως τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε μια απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου, στη βούληση του λαού να ξεκαθαρίσει αυτό το τοπίο. Θα χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα νομικά εργαλεία σε κάθε περίπτωση» υπογράμμισε. Ανακοίνωσε ότι η διαδικασία της δημοπράτησης των αδειών θα διεξαχθεί το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και θα είναι μια διαδικασία αδιάβλητη κατά την οποία θα υπάρξει έντονο ενδιαφέρον ώστε να μπει μια τάξη και να εισρεύσουν χρήματα στον δημόσιο ταμείο.

2) Η κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νόμου τον Ιανουάριο. Θα επιδοτεί κατά προτεραιότητα την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με αιχμές τους τομείς της νέας τεχνολογίας και τις καινοτομίες, το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα και τις εξωστρεφείς παραγωγικές δραστηριότητες. Εντός του Ιανουαρίου θα μετεξελιχθεί το ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό ταμείο με στόχο να λειτουργήσει ως δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα.

3) Η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, που προβλέπει νέο σύστημα αξιολόγησης, επιλογής προϊσταμένων και νέο πλαίσιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

4) Η ψήφιση των ρυθμίσεων για την κάρτα ανασφάλιστων και η προώθηση μεγάλης μεταρρύθμισης στον χώρο της Υγείας, με τη θεσμοθέτηση ενός νέου καθολικού συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας.

5) Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα, που προγραμματίζεται να γίνει τον Φεβρουάριο.

6) Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την Έρευνα που αλλάζει τους τρόπους χρηματοδότησής της, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο αναπτυξιακό εργαλείο.

7) Η κατάθεση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό και την παραγωγή των ιδιωτικών και δημόσιων έργων, που αλλάζει ριζικά το τοπίο των έργων. Κρίσιμο κλειδί για την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι και η επανεκκίνηση όλων των μεγάλων δημόσιων έργων.

8) Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανάθεση και εκτέλεση των δημόσιων συμβάσεων, που εισάγει τον σαφή διαχωρισμό των δημόσιων έργων από τις προμήθειες και τις μελέτες τεχνικών έργων από την παροχή υπηρεσιών. Και ένα ενιαίο πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων με ηλεκτρονικά συστήματα δημοπρασιών, παρακολούθησης και διαφάνειας.

9) Η κατάθεση και ψήφιση του νόμου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των καπνικών προϊόντων.

10) Έκδοση της ΚΥΑ μέχρι τον Φεβρουάριο για τον καθορισμό των προδιαγραφών που πρέπει να έχει το ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών και εκροών και το σύστημα εντοπισμού GPS στα πλωτά μέσα μεταφοράς υγρών καυσίμων, «ώστε να είμαστε σε θέση να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά και το λαθρεμπόριο των καυσίμων», όπως είπε ο Αλ.Τσίπρας.

11) Ο νόμος για την οικειοθελή αποκάλυψη της φοροδιαφυγής θα έρθει κατά προτεραιότητα προς ψήφιση τον Ιανουάριο, ώστε να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους στο παρελθόν απέκρυψαν έσοδα μεταβιβάζοντάς τα σε τράπεζες του εξωτερικού. «Αν δεν το κάνουν έχουμε τους τρόπους να τους αναγκάσουμε να πληρώσουν και με το παραπάνω» είπε ο κ. Τσίπρας.

Νέα λίστα παρέδωσε ο Φαλτσιανί

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι ο γγ της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε στο εξωτερικό με τον Ερβέ Φαλτσιανί, την «πηγή» της λίστας Λαγκάρντ.

«Εμείς δεν κρύβουμε τα στοιχεία σε συρτάρια, εμείς κινούμαστε δραστήρια», τόνισε, για να ανακοινώσει ότι ο κ. Καλογήρου παρέλαβε ένα στικάκι με εκατοντάδες χιλιάδες ύποπτες διεθνείς συναλλαγές, τις οποίες και κατέθεσε την Τρίτη στον αρμόδιο εισαγγελέα. «Αυτές οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν και οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές γιατί υπάρχει κυβέρνηση με πολιτική βούληση» είπε ο πρωθυπουργός.

«Όχι» σε περικοπή 

κύριων συντάξεων»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η δέσμευση της κυβέρνησης και καταθέτει στη Βουλή την πρόταση της για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

«Η κόκκινη γραμμή μας είναι ευκρινής και απαραβίαστη: Δεν έχουμε σκοπό και δεν θα προχωρήσουμε σε 12η συνεχή μείωση των κύριων συντάξεων» είπε.

«Δεν δικαιολογούνται 

οι καθυστερήσεις»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από το έργο της και πως γι’ αυτό θα πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς της, να βελτιώσει το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, κάτι που, όπως είπε, αφορά όλους τους υπουργούς. Είπε ότι κάθε υπουργός οφείλει να ιεραρχεί τις προτεραιότητές του και να τις υλοποιεί με συγκεκριμένο σύντομο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα. 

«Οι καθυστερήσεις πλέον δεν δικαιολογούνται. Κανείς δεν είναι υπεράνω ελέγχου. Όλοι κρινόμαστε σε αυτή την αίθουσα» πρόσθεσε.

Απολογισμός του κυβερνητικού έργου

Προχωρώντας σε έναν σύντομο πολιτικό απολογισμό της κυβέρνησης από το 2015, ο πρωθυπουργός είπε ότι η χρονιά που πέρασε θα μείνει στην ιστορία για τις γενναίες αποφάσεις του λαού, γιατί έβαλε τη σφραγίδα του στις εξελίξεις με την τριπλή αποφασιστικότητα του στις κάλπες, ακυρώνοντας με πείσμα τα σχέδια του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου και αναθέτοντας στον ΣΥΡΙΖΑ τη σαφή εντολή να ξεμπερδέψουμε με το παλιό και να βγάλει τη χώρα από την κρίση, να την οδηγήσει σε μονοπάτια ανασυγκρότησης με ασφάλεια.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε πρώτη και μόνη έναν αγώνα κατά της λιτότητας στην Ευρώπη, η οποία δεν έχει σχέση σήμερα με την Ευρώπη του προηγούμενου Ιανουαρίου, και πως η νέα μέρα που ξεκινά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχει μπολιαστεί από τους αγώνες του ελληνικού λαού.

Χαρακτήρισε την 22α Δεκεμβρίου ιστορική ημέρα για το ελληνικό Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία στην πατρίδα μας για την αλληλεγγύη και την ισότητα, με το ψήφισμα για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα, αλλά και με την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης, με τα οποία δικαιώνονται αγώνες και διεκδικήσεις δεκαετιών.

«Δίνουμε δείγμα του τι σημαίνει ριζοσπαστική πολιτική» τόνισε και πρόσθεσε πως σε αντίθεση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο πολιτικός σχεδιασμός αυτής της κυβέρνησης υπερβαίνει τα όρια της συμφωνίας με τους δανειστές. Σημείωσε ότι «πυξίδα» της κυβέρνησης είναι οι ανάγκες των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων και η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος. 

Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έλαβε ήδη η κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση: νόμος για τις 100 δόσεις, πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, προστασία της λαϊκής κατοικίας από πλειστηριασμούς, διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ, εξαίρεση της έκτασης των πρώην Λιπασμάτων από τη σύμβαση παραχώρησης προς τον ΟΛΠ, δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας με την αξιοποίηση των σχετικών προγραμμάτων, δωρεάν δεκατιανό στα σχολεία -αρχικά σε 64 δημοτικά και νηπιαγωγεία-, αύξηση των προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων σε συνολικά 6,75 εκατ. και ενίσχυση για την Υγεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Σε συνέχεια της από 13 Μαρτίου ανακοίνωσής μας με την...

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με διατήρηση των ΔΕΥΑ και αντιμετώπιση των εγγενών αδυναμιών

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με...

Η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για...

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς Αθήνα, με  εκτροπή από τον ανισόπεδο κόμβο Νησελίου

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς...

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης...

 Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2010

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε...

Σήμερα το απόγευμα 27 Μαρτίου, έφυγε από τη ζωή σε...

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου λόγω καθολικού Πάσχα

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1...

Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop” στην Κοπεγχάγη

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and...

Στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop”, στην Κοπεγχάγη της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσία του Απόστολου Τζιτζικώστα

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της ...

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών -Εκλογές με διεθνείς παρατηρητές, ζητάει ο Κασσελάκης  - Για προσπάθεια αποσταθεροποίησης, κάνει λόγο η κυβέρνηση

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, από ΠΑΣΟΚ,...

Σε νέες «αναταράξεις» το πολιτικό σκηνικό της χώρας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...