Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Μεϊμαράκη - Μητσοτάκη

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Μεϊμαράκη - Μητσοτάκη

Τα τελευταία χιλιόμετρα της πιο εξαντλητικής και επίπονης, από κάθε άποψη, εσωκομματικής προεκλογικής κούρσας διανύουν οι δυο μονομάχοι για την ηγεσία της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης και στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τις υποψηφιότητές τους, ανεβάζουν τους τόνους. Το κλίμα τις τελευταίες ώρες είναι τεταμένο και τα «καρφιά» των δυο υποψηφίων αρχηγών είναι συνεχή, ενώ στο επίκεντρο είναι η πολιτική που απορρέει από το μνημόνιο και κατά πόσο κανείς ταυτίζεται ή όχι μαζί της. Η μάχη δίνεται «πόρτα - πόρτα» και «τηλέφωνο - τηλέφωνο» αυτή τη στιγμή και από τα επιτελεία των δυο υποψηφίων είναι σε πλήρη εξέλιξη επιχείρηση προσεταιρισμού των μελών της ΝΔ. Η συμμετοχή και το ποσοστό της αποχής αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει και η στάση των 128.000 ψηφοφόρων που στήριξαν στον πρώτο γύρο τους Απόστολο Τζιτζικώστα και Αδ. Γεωργιάδη που ανήμερα των Θεοφανίων, φωτογραφήθηκαν με τον κ. Μητσοτάκη μετά την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων.

Μάλιστα, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Γεωργιάδης συναντήθηκαν και κατ’ ιδίαν και συζήτησαν για τον συντονισμό των κινήσεών τους εν όψει των εσωκομματικών εκλογών της Κυριακής. Και οι δυο μίλησαν σε σύσκεψη με τη συμμετοχή πυρήνων υποστηρικτών του κ. Γεωργιάδη από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι τέθηκαν στη διάθεση του κ. Μητσοτάκη. Επίσης, πολλοί εκτιμούν ότι οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν και με κριτήριο ποιος από τους κ.κ. Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη μπορεί να κερδίσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο επιτίθενται με σφοδρότητα και οι δυο. Στο Βορρά, η στάση του καραμανλικού παράγοντα αφήνει το βαθύ πολιτικό αποτύπωμά της, από τη στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στηρίζει τον κ. Μεϊμαράκη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η ουδετερότητα του έτερου πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η θερμή υποστήριξη του κ. Μητσοτάκη από πολλούς «σαμαρικούς», αλλά και η ενεργοποίηση «μητσοτακικών» θυλάκων σε όλη τη χώρα.

Σε αυτό το κλίμα, οι δυο μονομάχοι εντείνουν τις δημόσιες εμφανίσεις τους, κυρίως συνεντεύξεις, με την πλευρά του κ. Μεϊμαράκη, όχι τόσο ο ίδιος, αλλά οι υποστηρικτές του, όπως π.χ. ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, να δίνουν έντονο ιδεολογικό τόνο στην αναμέτρηση. Μέσα από τις συνεντεύξεις τους, διεξάγεται ένα άτυπο ντιμπέιτ, με πιο χαρακτηριστικά τα εξής σημεία:

Ασφαλιστικό: Και οι δυο εμφανίζονται κάθετα αρνητικοί στο ασφαλιστικό και δηλώνουν ότι εάν εκλεγούν πρόεδροι, η ΝΔ θα καταψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο.

Για το μνημόνιο και το νεοφιλελευθερισμό 

Μεϊμαράκης: «Κηρύσσω πόλεμο κατά της σκληρής λιτότητας, δεν υπήρξα ούτε μνημονιακός ούτε αντιμνημονιακός, καθώς στα Μνημόνια υπήρχαν και προτάσεις σε σωστή κατεύθυνση, αλλά και προτάσεις υπερβολικές».

Μητσοτάκης: «Δεν είμαι νεοφιλελεύθερος πολιτικός, νοιάζομαι για το συμφέρον των πολλών και όχι των λίγων».

Λιτότητα - απολύσεις

Μεϊμαράκης: «Εγώ έχω κηρύξει ανελέητο πόλεμο πλέον κατά της σκληρής λιτότητας. Δεν είμαι λαϊκιστής. Λέω ότι πρέπει να υπάρχει λιτότητα, αλλά όχι σκληρή λιτότητα, πρέπει να ξαναβρούμε το ανθρώπινο πρόσωπο. Εγώ δε συμφωνώ με τα μέτρα που βλέπουν τους ανθρώπους αριθμούς. Δεν μπορεί να απολύεις 50 και 55 ετών κάποιον, ο οποίος έχει παιδιά και προσπαθεί να τα φέρει βόλτα, γιατί αυτούς χάσαμε».

Μητσοτάκης: «Κλήθηκα να υλοποιήσω μια συμφωνημένη πολιτική και δεν ήταν δική μου απόφαση. Αν πρέπει να επιλέξω ανάμεσα στις υπηρεσίες των γιατρών ή των καθαριστριών, θα επιλέξω αυτές των γιατρών. Είμαι πολύ περήφανος για το έργο μου στο ΥΔΜΗΔ διότι κάναμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Οι οριζόντιες απολύσεις δεν συνιστούν μεταρρύθμιση και ο ίδιος διαπραγματεύθηκα με την τρόικα ώστε να μην υπάρξουν άλλες οριζόντιες απολύσεις».

Ανανέωση και ίσες ευκαιρίες

Μεϊμαράκης: «Η βασική αλλαγή που θα κάνω είναι να ξαναφέρω τις αρχές και τις διαδικασίες που θα δώσουν ίδιες δυνατότητες σε όλους μας. Γιατί εμείς δεν είμαστε το κόμμα των ιδιοκτητών και των μέσων παραγωγής. Είμαστε το κόμμα αυτών, αλλά και του εργαζόμενου και του αγρότη και του ανέργου....Και γι’ αυτό ακριβώς ένα κόμμα το οποίο είχε και την ελίτ μαζί του, κατάφερε ένα γιο δασκάλου απ’ το Κιούπκιοϊ στις Σέρρες, άγνωστο και κόντρα στην ελίτ, να γίνει πρωθυπουργός και να γίνει και Πρόεδρος της Δημοκρατίας που λεγόταν Καραμανλής».

Μητσοτάκης: «Εγώ ονειρεύομαι τη ΝΔ του διαδικτύου και όχι του FAX. Η Νέα Δημοκρατία ως κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα πρέπει να πρεσβεύει τις ίσες ευκαιρίες αλλά όχι την ίδια κατάληξη, να προκόβει ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Σε συνέχεια της από 13 Μαρτίου ανακοίνωσής μας με την...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε σε ειδική συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη, παρουσία των 38 Δημάρχων ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με διατήρηση των ΔΕΥΑ και αντιμετώπιση των εγγενών αδυναμιών

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με...

Η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για...

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς Αθήνα, με  εκτροπή από τον ανισόπεδο κόμβο Νησελίου

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς...

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης...

 Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2010

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε...

Σήμερα το απόγευμα 27 Μαρτίου, έφυγε από τη ζωή σε...

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου λόγω καθολικού Πάσχα

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1...

Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop” στην Κοπεγχάγη

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and...

Στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop”, στην Κοπεγχάγη της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσία του Απόστολου Τζιτζικώστα

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...