Τα έξι ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας ενώνουν τις πολιτιστικές τους δυνάμεις

Τα έξι ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας ενώνουν τις πολιτιστικές τους δυνάμεις

Σε κοινό πρωτόκολλο συνεργασίας κατέληξε η διήμερη συνάντηση των προέδρων των ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Κοζάνης, Κομοτηνής και Σερρών στη Βέροια (Τρίτη και Τετάρτη) στην αίθουσα του Δημαρχείου. Με το σύνθημα "η ισχύς εν τη ενώσει" τα έξι ΔΗΠΕΘΕ αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν κοινές πολιτιστικές δράσεις με μικρότερο κόστος αλλά και να ανταλλάξουν εμπειρίες, ώστε να γίνουν πιο παραγωγικοί. Έτσι χθες το πρωί υπέγραψαν από κοινού τη δημιουργία του νέου δικτύου  των "ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού" με στόχο τη δικτύωση των ΔΗΠΕΘΕ που βρίσκονται κατά μήκος της Εγνατίας. Το καταστατικό προβλέπει:

 

- Την ανάπτυξη κοινών δράσεων των συμβαλλομένων ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (ανά δύο, τρία, τέσσερα, πέντε ή έξι), που προάγουν τους σκοπούς των συστατικών τους πράξεων με την ενίσχυση της θεατρική αγωγής και παιδείας των περιφερειών τους και του πολιτισμού γενικότερα.

-Τη συνδιοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων με εκπαιδευτικό, καλλιτεχνικό, ψυχαγωγικό και εν γένει πολιτισμικό περιεχόμενο.

-Τη συνεργασία με διάφορους οργανισμούς, φορείς και φυσικά πρόσωπα που υπηρετούν συναφείς σκοπούς σε περιφερειακό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

-Την καλλιτεχνική, πολιτισμική, ιστορική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής του άξονα της Εγνατίας Οδού, από Ηγουμενίτσα μέχρι Αλεξανδρούπολη.

-Την προσπάθεια εξεύρεσης επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης του δικτύου από κρατικούς φορείς ή χορηγούς.

-Τη διερεύνηση ύπαρξης ευρωπαϊκών, διασυνοριακών ή άλλων προγραμμάτων οικονομικής στήριξης των δράσεων μας.

- Τη δημιουργία κοινής ιστοσελίδας, για :

την άμεση επικοινωνία και πληροφορία για τις δράσεις κάθε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

πληροφορίες που αφορούν θεατρικές σκηνές, θεατρικούς ομίλους-συλλόγους θεατρικά σχήματα επαγγελματικά και ερασιτεχνικά, επαγγελματίες του θεατρικού χώρο υ(π.χ. συγγραφείς σκηνοθέτες ηθοποιούς σκηνογράφους κ.ά.....),

μηχανή αναζήτησης πολιτιστικών δρώμενων και φεστιβάλ στις περιφέρειες των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς, αξιοθέατα και τουριστικές υποδομές ανά περιοχή (π.χ. συνεργαζόμενα ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης, υποδομές ψυχαγωγίας)

εικονική ιστορική διαδρομή και ξενάγηση επί της Εγνατίας

διαφήμιση/προβολή της ΕΓΝΑΤΙΑΣ σε portals με διεθνή απήχηση

Το αντικείμενο του πρωτοκόλλου συνεργασίας είναι η υλοποίηση των εξής δράσεων:

- θεσμοθέτηση της συνεργασίας των μερών του παρόντος Πρωτοκόλλου με ορισμό τακτικής συνάντησης συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των αρμοδίων εκπροσώπων των μερών τρεις φορές κάθε έτος κατά τους μήνες Σεπτέμβριο, Ιανουάριο και Μάιο και κάθε φορά σε διαφορετική έδρα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. που θα αποφασίσει η Επιτελική Επιτροπή Εποπτείας(Ε.Ε.Ε.) του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας.

- Κατά το μήνα Μάιο η Ε.Ε.Ε. συντάσσει το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης του Δικτύου και εκτιμά το κόστος του προκειμένου να ενταχθεί στον προϋπολογισμό του επόμενου οικονομικού έτους.

- Δέσμευση (ηθική) για συμμέτοχη στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση των υποχρεώσεων τους που προκύπτουν από το ρόλο τους ως συμμετέχοντα μέρη του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας του Δικτύου « Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Εγνατίας Οδού»

-Συνεργασία σε επίπεδο προγραμματισμού-προετοιμασίας αλλά και δημοσιοποίησης, κάθε κοινής δραστηριότητας ή δράσης των συνεργαζόμενων φορέων μέσα από συνεντεύξεις, δελτία τύπου, αφίσες μπάνερς αναρτήσεις στην κοινή αλλά και στην ιδιαίτερη ιστοσελίδα των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και μέσα από κάθε άλλο προσφερόμενο μέσο προβολής και διαφήμισης.

Κατά τη διαδικασία της υπογραφής παρών ήταν και ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, ο οποίος χαρακτήρισε σημαντική αυτή τη συνεργασία που ενώνει τις πολιτιστικές δυνάμεις των ΔΗΠΕΘΕ τα οποία απειλούνται από την κρίση.

 

Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Νίκος Μαυροκεφαλίδης, που ξεκίνησε την κίνηση αυτή, ενημέρωσε ότι θα υπάρχει και συνέχεια με την πρόσκληση και των άλλων  ΔΗΠΕΘΕ, ενώ και όλοι οι συμμετέχοντες (Μελίνα Ηλικίδου πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, Αλεξάνδρα Βακαλοπούλου πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίδων, Σοφία Μενεσελίδου πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, Πέτρος Πετρόπουλος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Σοφία Μπιτζίδου πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Σέρρών και ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Ιωάννης Αναστασάκης) υπεραμύνθηκαν την ανάγκη συνεργασιών που θα βοηθήσει στο να γίνει πιο δημιουργικό το έργο και η παραγωγικότητα των ΔΗΠΕΘΕ καθότι, όπως τονίστηκε «οι έξυπνοι συνεργάζονται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού...

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε εκδήλωση στην Βέροια

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε...

Η ομάδα γυναικών Βέροιας, μέλος της Ομοσπονδίας...

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η παρουσίαση του βιβλίου «Ο πόλεμος των κάστρων!» της Εύας Ιεροπούλου

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και οι εκδόσεις ...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για την 25η Μαρτίου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας συμμετείχε το Σάββατο...

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Βέροιας «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ»

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου...

Η Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα...

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου 1821

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη...

Το Σάββατο 16-3-2024 στις 18.30 πραγματοποιήθηκε στην ...

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC FESTIVAL

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC...

Στο  Balkan Classic Contemporary Festival στο Μέγαρο Μουσικής...

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου:  Το έργο

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου: Το έργο "Μας...

Θεατρική Παράσταση με το έργο "Μας χωρίζει μια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...