Απορρόφησε  το σύνολο των κονδυλίων ΕΣΠΑ 2007-2013 η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

Απορρόφησε το σύνολο των κονδυλίων ΕΣΠΑ 2007-2013 η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

Με απόλυτη επιτυχία έκλεισε η υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων της Τέταρτης Προγραμματικής Περιόδου στην Κεντρική Μακεδονία ανήλθε στο 114,2%, όπως γνωστοποιείται από το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία της Διευθύντριας της Ενδιάμεσης Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας Αγγελικής Ωραιοπούλου, παρουσίασε χθες τα αποτελέσματα από την υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

Στον απολογισμό του ΕΣΠΑ, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «στην Προγραμματική Περίοδο 2007 – 2013 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απορρόφησε το σύνολο των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα στην απορρόφηση. Ουσιαστικά μέσα σε 32 μήνες διοίκησής μας στην ΠΚΜ, υπερδιπλασιάσαμε την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, με αύξηση άνω των 60 μονάδων, από το 53% στο 114,2%. Οι συνολικές πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν ξεπέρασαν τα 775 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε η πρωταθλήτρια Περιφέρεια της χώρας σε πληρωμές έργων».

Όλες αυτές οι πρωτιές, σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν πολύ μεγάλη σημασία σε πρακτικό επίπεδο για τον τόπο μας. Ραγδαία αύξηση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων και επίτευξη του απόλυτου σημαίνει ότι περισσότερα χρήματα ήρθαν στην οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι εκταμιεύσεις 775 εκατομμυρίων ευρώ σημαίνουν ότι τα χρήματα αυτά μπαίνουν στην αγορά, τόνισε.

Ειδικά το 2015, μέσω του ΕΣΠΑ, πληρώθηκαν έργα και προγράμματα ύψους 181 εκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ αυτών:

-46 εκατομμύρια ευρώ για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.

-41 εκατομμύρια για τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

-40 εκατομμύρια για την ενίσχυση της προσπελασιμότητας.

-20 εκατομμύρια για την υγεία και την κοινωνική μέριμνα.

-16 εκατομμύρια για την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση.

-12 εκατομμύρια ευρώ για την αστική και αγροτική αναγέννηση.

«Τα 523 έργα και προγράμματα που υλοποιήσαμε σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, σημαίνουν θέσεις εργασίας, σημαίνουν εισόδημα, σημαίνουν έσοδα», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης στον απολογισμό των τελευταίων τριών χρόνων, που η διοίκησή του είχε την ευθύνη της υλοποίησης του ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία, έκανε λόγο για «έναν αγώνα ταχύτητας και αντοχής» για την αποτελεσματική απορρόφηση και αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007 – 2013:

 

«Τον Ιανουάριο του 2013, αυτή η διοίκηση δεσμεύτηκε στους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας ότι όποιες και αν είναι οι δυσκολίες, όποια και αν είναι τα εμπόδια, θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις για φέρουμε τα χρήματα από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία στην οικονομία και την αγορά της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο στόχος που βάλαμε ήταν να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ, που θα μπορούσε να απορροφηθεί για:

-την αναβάθμιση του δικτύου υποδομών μας,

-την επέκταση των μεγάλων οδικών αξόνων,

-την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας,

-τη διατήρηση των θέσεων εργασίας,

-τη βελτίωση του εισοδήματος,

-τη στήριξη και την ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Η διοίκησή μας, κινήθηκε κόντρα στη συντηρητική λογική ότι ο πήχης πρέπει να μπαίνει χαμηλά, αποκλειστικά και μόνο για να δείχνουμε ότι είμαστε επιτυχημένοι. Αυτή όντως, θα ήταν μια τακτική που ορισμένοι θα τη θεωρούσαν ασφαλή, όμως δεν θα ήταν εποικοδομητική, ούτε αποδοτική για τους συμπολίτες μας, γι’ αυτό και προσωπικά δεν θα την επέλεγα ποτέ. Η απόφασή μου, ήταν και παραμένει πάντα, η μεθοδική δουλειά πάνω σε μία ωφέλιμη στρατηγική για τον τόπο μας. Βάλαμε από την αρχή τον πήχη στο πιο ψηλό σημείο. Δεν διστάσαμε να αναμετρηθούμε με το μέγεθος της ευθύνης που αναλάβαμε. Και σήμερα, είμαι πραγματικά περήφανος γιατί πετύχαμε ως διοίκηση αυτό το μεγάλο στόχο που βάλαμε για την οικονομία μας, για την Περιφέρειά μας: Να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ».

Στόχος της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ήταν όχι τα ρεκόρ και οι αριθμοί, αλλά να διαχυθούν τα οφέλη από την υλοποίηση του ΕΣΠΑ στην κοινωνία, την επιχειρηματικότητα, την πραγματική οικονομία.

 

Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε όμως αναφορά και στη νέα Προγραμματική Περίοδο, το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014 – 2020 (νέο ΕΣΠΑ), που ξεκίνησε και σημείωσε πως σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα κάθε διαθέσιμος πόρος είναι σημαντικός, κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης έργων και προγραμμάτων είναι προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η διοίκηση της ΠΚΜ ολοκλήρωσε όλα τα βήματα για την προετοιμασία εγκαίρως και σήμερα αποδεικνύεται ότι ο βαθμός ετοιμότητάς της και κυρίως η στρατηγική στόχευση για ταχύτατη εκκίνηση και του νέου ΕΣΠΑ φέρνει τους πρώτους πολύ σημαντικούς καρπούς:

-Από το σύνολο των 13 Περιφερειών της χώρας, μόλις τρεις δήλωσαν ήδη πληρωμές για τα έργα της νέας Προγραμματικής Περιόδου, με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να καταχωρεί και πάλι το υψηλότερο ποσό δαπανών, συνολικά 23 εκατομμύρια ευρώ.

-Μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, έχουν εξειδικευτεί έργα και δράσεις ύψους 301,7 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ και το αμέσως επόμενο διάστημα εξειδικεύονται έργα και δράσεις 276,1 εκατομμυρίων ευρώ, που ανεβάζουν το συνολικό ποσοστό εξειδίκευσης του σχεδιασμού στο 60%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΚΜ, σε επίπεδο προσκλήσεων έχουν εκδοθεί τρεις προσκλήσεις και έχουν ενταχθεί οι αντίστοιχες πράξεις, για:

-Παιδικούς Σταθμούς – Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, καθώς και για Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ΑΜΕΑ και εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη για ΑΜΕΑ, συνολικού προϋπολογισμού 13,9 εκατομμυρίων ευρώ.

-Δυο προσκλήσεις για την ολοκλήρωση των οδικών συνδέσεων Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών, για την κατασκευή, βελτίωση και αναβάθμιση των περιφερειακών συνδέσεων με τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών, καθώς και τη βελτίωση και επέκταση των ενδοπεριφερειακών μεταφορών, συνολικού προϋπολογισμού 140,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι προσκλήσεις για έργα και δράσεις μέσω του ΣΕΣ 2014 – 2020 που ανοίγουν στο αμέσως επόμενο διάστημα αφορούν:

1.Στην Πολιτιστική Κληρονομιά (προϋπολογισμός 15 εκ. ευρώ).

2.Στην επέκταση και αναβάθμιση δομών και υποδομών Υγείας (25,6 εκ. ευρώ).

3.Στην Προσχολική και Σχολική Εκπαίδευση (25,5 εκ. ευρώ).

4.Στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (99,5 εκ. ευρώ).

5.Στις Υποδομές Μεταφορών (196 εκ. ευρώ).

6.Στα Κέντρα Κοινότητας για την αντιμετώπιση της Φτώχειας, καθώς και τις λειτουργίες εξειδικευμένων κέντρων για ειδικές κατηγορίες πληθυσμού (3 εκ. ευρώ).

7.Στις Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών (4,4 εκ. ευρώ).

8.Στις Δομές για τους Άστεγους (2,5 εκ. ευρώ).

9.Στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία (10,7 εκ. ευρώ).

10.Στα Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών (2,8 εκ. ευρώ).

11.Στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (5 εκ. ευρώ).

 

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τους συνεργάτες του για την επιτυχή υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και ειδικά τα στελέχη της Ενδιάμεσης Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, τις υπηρεσίες της ΠΚΜ, αλλά και τις υπηρεσίες όλων των Δήμων και φορέων «για τη σκληρή και μεθοδική δουλειά τους, για την κοινή μας προσπάθεια να πετύχουμε τους στόχους μας, να αλλάξουμε πορεία, να χτίσουμε μια σύγχρονη και ανθρώπινη Περιφέρεια», όπως είπε χαρακτηριστικά. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Σε συνέχεια της από 13 Μαρτίου ανακοίνωσής μας με την...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε σε ειδική συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη, παρουσία των 38 Δημάρχων ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με διατήρηση των ΔΕΥΑ και αντιμετώπιση των εγγενών αδυναμιών

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με...

Η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για...

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς Αθήνα, με  εκτροπή από τον ανισόπεδο κόμβο Νησελίου

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς...

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης...

 Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2010

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε...

Σήμερα το απόγευμα 27 Μαρτίου, έφυγε από τη ζωή σε...

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου λόγω καθολικού Πάσχα

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1...

Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop” στην Κοπεγχάγη

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and...

Στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop”, στην Κοπεγχάγη της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσία του Απόστολου Τζιτζικώστα

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...