Κατηγορηματική η δήλωσή του: Αλ. Τσίπρας: Διάλογος για το ασφαλιστικό,  αλλά μόνο επί του σχεδίου Κατρούγκαλου

Κατηγορηματική η δήλωσή του: Αλ. Τσίπρας: Διάλογος για το ασφαλιστικό, αλλά μόνο επί του σχεδίου Κατρούγκαλου

Διπλό μήνυμα, προς τις επαγγελματικές ομάδες στο εσωτερικό που αντιδρούν στο Ασφαλιστικό, αλλά και στους θεσμούς που πιέζουν για σκληρότερα μέτρα, έστειλε από το βήμα του Υπουργικού Συμβουλίου ο Αλ.Τσίπρας, δηλώνοντας πρώτον ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις, γιατί υπάρχει περιθώριο βελτιώσεων στην προωθούμενη μεταρρύθμιση, και, δεύτερον, ότι η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της κατά γράμμα, το σχέδιο Κατρούγκαλου είναι ρεαλιστικό, εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού και προστατεύει τους ασθενέστερους.

Απευθυνόμενος στους αγρότες, ο πρωθυπουργός τούς κάλεσε να προσέλθουν σε διάλογο, επί του σχεδίου Κατρούγκαλου, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις και πως «χωρίς διάλογο δεν προκύπτουν λύσεις». Προειδοποίησε, δε, ότι «κάνουν λάθος αν υπολογίζουν σε αυτούς που τώρα κάνουν ότι τους υποστηρίζουν, αλλά τα προηγούμενα χρόνια τους λοιδορούσαν».

Παράλληλα, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν προτάσεις, ενώ κατήγγειλε τη στάση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, λέγοντας πως πρέπει να σταματήσουν το παιχνίδι της μικροπολιτικής και του λαϊκισμού εκείνοι που τα προηγούμενα χρόνια έβαλαν φωτιά στο Ασφαλιστικό.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως το σχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, «μετά την καταστροφή των τελευταίων χρόνων στα ασφαλιστικά Ταμεία», και γι’ αυτό είναι αυτονόητο ότι θα γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς.

«Παλεύουμε να μην κόψουμε συντάξεις, να προστατεύσουμε το εισόδημα των αδύναμων και αγροτών, εξασφαλίζοντάς τους μια αξιοπρεπή σύνταξη» είπε., καταλογίζοντας στη ΝΔ «ρεσιτάλ ανευθυνότητας και αδιαφορίας» για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και για το πότε θα επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη.

Για το θέμα των εργοδοτικών εισφορών ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως υπάρχει συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις για αύξηση της τάξεως του 1% και «είναι αυτονόητο πως η πρόταση αυτή θα γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς».

«Δεν θα κόψουμε τις συντάξεις για 12η φορά, θα προστατέψουμε την πρώτη κατοικία, δεν θα επιτρέψουμε την απελευθέρωση των απολύσεων, θα προχωρήσουμε με το κυβερνητικό μας πρόγραμμα για την προστασία των αδυνάμων και θα βάλουμε τέλος στη διαφθορά και την αναρχία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου» είπε προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. 

Όσον αφορά στην πορεία του ελληνικού προγράμματος και την αξιολόγηση, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η κυβέρνηση «τηρεί κατά κατά γράμμα» τη συμφωνία με τους θεσμούς, έχοντας όμως ως βασική προτεραιότητα «την προστασία των ασθενέστερων».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ.Τσίπρας ζήτησε να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση, χωρίς «τακτικισμούς» από την πλευρά των δανειστών, σημειώνοντας το γεγονός ότι υπήρξε υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού κατά 2 δισ. ευρώ σε ταμειακή βάση.

 

Στην αρχή της παρέμβασής του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο προσφυγικό, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τη λειτουργία των hotspot ώς τις 18 Φεβρουαρίου, όμως περιμένει και από τους εταίρους να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις. «Περιμένουμε να κάνουν το ίδιο (σ.σ. οι ευρωπαίοι εταίροι) σε ό,τι αφορά στις δικές τους υποχρεώσεις. Οι συμφωνίες δεν μπορεί να είναι a la carte».

Αγρότες για ομιλία πρωθυπουργού:

 Περιμέναμε περισσότερα

«Περισσότερα και πιο ουσιώδη» περίμεναν από την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, που βρίσκονται για περισσότερες από 20 ημέρες στον δρόμο.

«Περιμέναμε περισσότερα. Μας έχει μπερδέψει και ενώ θέλουμε να πάμε σε διάλογο, βλέπουμε ότι εμμένει στη σκληρή γραμμή του» τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Παναγιώτης Καλογιάννης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο των Τεμπών.

Πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι ο πρωθυπουργός, ως νέος άνθρωπος, θα πάρει επάνω του το αγροτικό ζήτημα και θα δώσει λύση, έστω και στο παρά πέντε, για τον απεγκλωβισμό του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου».

Ο κ. Καλογιάννης είπε ακόμη ότι και μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα, οι αγρότες προτίθενται να ανοίξουν διάλογο, αλλά θα προηγηθεί το παναγροτικό συλλαλητήριο της Παρασκευής, σε ένδειξη σεβασμού -όπως λένε- στον αγώνα των συναδέλφων τους.

Για «προεκλογική ομιλία» έκανε λόγο ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων, Αχιλλέας Καμπούρης. «Περιμέναμε κάτι πιο ουσιώδες και όχι μια προεκλογική ομιλία. Ο πρωθυπουργός έκανε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση και τα έβαλε με όλους, ακόμα και με τα κανάλια» δήλωσε ο κ. Καμπούρης και κοινοποίησε πως κατόπιν αυτού, οι αγρότες των Μαλγάρων θα κατέβουν στην Αθήνα και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, «έως ότου αποσυρθούν τα ασφαλιστικό και φορολογικό».

«Ασαφή» χαρακτήρισε την ομιλία του πρωθυπουργού ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας, σημειώνοντας ωστόσο: «Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας εδώ και έναν μήνα. Αν προσκληθούμε να συζητήσουμε επ΄αυτών, θα πάμε σε διάλογο με τον πρωθυπουργό, ακόμα και αν δεν αποσύρει τα σχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό».

Σημειώνεται ότι νωρίς το πρωί ο κ. Καλογιάννης είχε δηλώσει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από το γραφείο της Βουλής, με το οποίο ζητούνταν επίσημα οι προτάσεις των αγροτών και ότι ο ίδιος τις έστειλε αμέσως.

Σχετικά με το συλλαλητήριο στην Αθήνα, η θέση των εκπροσώπων στα μπλόκα της χώρας, έτσι όπως τη διατύπωσαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο είναι: «Όσοι θέλουν να πάνε, ας το κάνουν. Δεν θα εμποδίσουμε κανέναν και δεν θα κρίνουμε κανέναν». 

Σημειώνεται ότι από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία έως σήμερα έχουν ήδη «κλειστεί» οκτώ λεωφορεία για την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεκινά σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα από τη ΔΥΠΑ

Ξεκινά σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα...

Σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, ξεκινάει η προπληρωμή...

Άνοιξε η νέα πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για επίδομα μητρότητας  -Αφορά, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες αλλά και μισθωτές – Προϋποθέσεις και διαδικασία

Άνοιξε η νέα πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για επίδομα...

Διαθέσιμη είναι από χθες Πέμπτη 18 Απριλίου, η νέα...

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση...

Σε μια σημαντική μεταρρύθμιση όλου του πλαισίου...

Επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΤΕΕ

Επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων...

Με κεντρικό μήνυμα «100 χρόνια ΤΕΕ: εκατό χρόνια...

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται  η εξαήμερη εργασία από τον Ιούλιο -Την ίδια στιγμή που σε κράτη-μέλη της ΕΕ πειραματίζονται  με εβδομάδα 4 ημερών εργασίας χωρίς μείωση των αμοιβών

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται η εξαήμερη εργασία από...

Μεγαλώνουν οι κοινωνικοοικονομικές αντιθέσεις μεταξύ...

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η...

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο,...

Παρουσιάστηκε χθες  το Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ -Μεταξύ των υποψηφίων και ο φυλακισμένος εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης

Παρουσιάστηκε χθες το Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ -Μεταξύ...

Το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάστηκε...

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης σε ηλικία 86 ετών

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης σε ηλικία 86...

Ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης, έφυγε από τη ζωή...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...