Τονίστηκε στη σύσκεψη του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας: Συγκριτικά, η Ημαθία δεν αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα με το παρεμπόριο

Τονίστηκε στη σύσκεψη του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας: Συγκριτικά, η Ημαθία δεν αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα με το παρεμπόριο

Δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα με το παρεμπόριο στη Βέροια και στην Ημαθία γενικότερα, όπως διαπιστώθηκε στη σύσκεψη που έγινε χθες το μεσημέρι από τον Εμπορικό Σύλλογο Βέροιας, στο Δημαρχείο. Η σύσκεψη προέκυψε εξαιτίας του φαινομένου που πάντα υπήρχε στην καθημερινότητα της πόλης και της Αγοράς, ωστόσο σήμερα που η «πίτα» έχει μικρύνει λόγω της οικονομικής κρίσης παίρνει άλλες διαστάσεις και «στριμώχνει» ακόμα περισσότερο τους νόμιμους επαγγελματίες και φορολογούμενους.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν, καταθέτοντας στοιχεία και απόψεις, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου και η αντιπρόεδρος Τούλα Πετρακοπούλου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Γιώργος Τουλίκας και ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Βέροιας Δάϊος Γούναρης, η Προϊσταμένη του Τμήματος Εμπορίου της Π.Ε. Ημαθίας Ελισάβετ Αποστολοπούλου και ο συντονιστής για το κλιμάκιο λαϊκών αγορών και υπαίθρου εμπορίου Θανάσης Λαφάρας, ο Προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Χαρ. Καπουρτίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Βέροιας Θωμάς Ζιώγας και ο εκπρόσωπος των Οπτικών Μιχάλης Αβραμίδης.

Παίρνοντας το λόγο η κα Τσιπουρίδου χαρακτήρισε το παρεμπόριο ως πληγή που αιμορραγεί και πλήττει τις τοπικές επιχειρήσεις αλλά και την εθνική οικονομία γενικότερα αφού το κράτος χάνει πολλά έσοδα από φόρους.

«Καθημερινά οι άνθρωποι της αγοράς βλέπουν να πωλούνται κάθε λογής εμπορεύματα-υπηρεσίες με προϊόντα δεύτερης, τρίτης ακόμη και τέταρτης κατηγορίας, ενώ δεν λείπουν και τα φαινόμενα απάτης από πλανόδιους που πωλούν ανεξέλεγκτα «αέρα κοπανιστό» Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα, έτσι όταν κάποιος του πουλήσει κάτι «τσάμπα» θα το αγοράσει χωρίς να σκεφτεί την υγεία του και γενικότερα ότι το παρεμπόριο είναι μια παράνομη «μαύρη πώληση». Όταν ένας τοπικός καταστηματάρχης έχει να αντιμετωπίσει έναν παράνομο πωλητή, σίγουρα θα βγει χαμένος. Και ο λόγος απλός. Ο παράνομος πωλητής έχει μηδέν έξοδα, ενώ ο καταστηματάρχης έχει να πληρώσει φόρους, ενοίκια, κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων και πληρωμή των μισθών του υπαλληλικού προσωπικού. Διαπιστώνουμε αμέσως ότι από ένα κατάστημα πόσα έσοδα μπορεί να έχει το κράτος», τόνισε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου δίνοντας παράλληλα και στοιχεία της ΕΣΕΕ για τον απολεσθέντα τζίρο της αγοράς λόγω του παρεμπορίου, ύψους 16-18 δις ευρώ, κατά τα έτη 2014 – 2015.

Τοποθετήσεις εκπροσώπων 

Υπηρεσιών

Ο Αστυνομικός Διευθυντής εκτίμησε ότι το φαινόμενο αυξάνεται συνεχώς κυρίως σε τουριστικές περιοχές, ωστόσο στην Ημαθία και πιο συγκεκριμένα στη Βέροια δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού την περσινή χρονιά (2015) καταγράφηκαν σχετικά λίγα περιστατικά και συνελήφθησαν 32 δράστες, ενώ κατασχέθηκαν 5.480 παράνομα προϊόντα. Σε σύγκριση με όμορους νομούς (παραλιακούς) όπου καταγράφονται 50 περίπου περιστατικά την ημέρα, η Ημαθία δεν αντιμετωπίζει έντονα φαινόμενα παρεμπορίου. «Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε τη δράση μας. Ότι περνάει από το χέρι μας θα το κάνουμε» τόνισε ο κ. Τουλίκας ενώ προέτρεψε τους πολίτες να καταγγέλλουν και εγγράφως περιστατικά για να «πιέζουν» και να λύνουν τα χέρια της αστυνομίας που είναι αρμόδια κατά το νόμο για την πάταξη του φαινομένου και τη σύλληψη των δραστών.

«Η κατάσταση στη Βέροια είναι πολύ καλή» συμφώνησε και ο Προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας, ο οποίος θυμήθηκε ότι πριν λίγα χρόνια συνέβαιναν σκηνές Σικάγου κατά τις εμπλοκές των δημοτικών αστυνόμων με τους παραβάτες. Τονίστηκε μάλιστα ότι όταν καλούνται τα όργανα της Τάξης να ελέγξουν άδειες πωλητών και να συλλάβουν τους παράνομους, σε πολλές περιπτώσεις δέχονται πυρά από τους ίδιους τους πολίτες αλλά και από επαγγελματίες, παρότι θίγονται και οι ίδιοι από το παρεμπόριο¨.

Η κα Πετρακοπούλου αναφέρθηκε στον τρόπο που συνήθως δίνονταν παλαιότερα οι άδειες υπαίθρου εμπορίου και επεσήμανε ότι πρέπει να μπει σε μια σειρά στο θέμα αυτό, ενώ ο κ. Ζιώγας έκανε λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους του στεγασμένου εμπορίου και έθεσε επίσης και το θέμα λαθροσφαγής, εν’ όψει του Πάσχα. Ένα «μπέρδεμα» φάνηκε να υπάρχει στη νομοθεσία περί λαϊκών αγορών τις οποίες η αρμόδια υπηρεσία της Π.Ε. Ημαθίας ελέγχει πλέον μια φορά το μήνα, λόγω… κρίσης, αφού δεν μπορούν να κινηθούν τα αυτοκίνητα της Υπηρεσίας ελλείψει καυσίμων, ενώ, εκ του νόμου δεν έχουν τη δυνατότητα να βγαίνουν για ελέγχους τα Σαββατοκύριακα και τα απογεύματα – βράδια. Σε σχετική ερώτηση, ωστόσο η κα Αποστολοπούλου εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή σχεδόν όλοι οι πωλητές λαϊκών αγορών έχουν άδειες.

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα καταστήματα οπτικών έθεσε ο κ. Αβραμίδης και αφορά την πώληση γυαλιών οράσεων χωρίς ιατρική συνταγή σε καταστήματα που δεν έχουν καμία σχέση με οπτικά, όπως π.χ. σε προποτζίδικα, αλλά και γυαλιών ηλίου από πλανόδιους. Παρέμβαση επί του θέματος έκανε και ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, Βασ. Παπαδόπουλος με την επαγγελματική του όμως ιδιότητα, θέτοντας υπόψη των αρμόδιων υπηρεσιών την παράνομη εμπορική δράση Βούλγαρων στα χωριά που πουλάνε τουλούμπες νερού, παπούτσια, ρούχα κ.ά.

Τέλος, κοινή συνισταμένη υπήρξε από όλους, ανάγκη ενεργοποίησης και συνειδητοποίησης των πολιτών απέναντι στο παρεμπόριο και στην ποιότητα των προϊόντων που αγοράζουν.

Σοφία Γκαγκούση

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και αλήθεια

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και...

  Από τη  Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ γνωστοποιούνται τα εξής:«Ο...

ΕΛΜΕ Ημαθίας: Δωρεάν και ασφαλής μεταφορά όλων των μαθητών

ΕΛΜΕ Ημαθίας: Δωρεάν και ασφαλής μεταφορά όλων των...

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας καταγγέλλει το γεγονός ότι για μια...

Τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης   επισκέφθηκε η Φρ. Καρασαρλίδου   για τα προβλήματα των σχολείων της Ημαθίας

Τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης επισκέφθηκε η Φρ....

Τι απάντησε ο Παν. ΑνανιάδηςΤον περιφερειακό...

Επιτέλους… «προστασία» στην περιοχή Σπήλαιο στη Νάουσα

Επιτέλους… «προστασία» στην περιοχή Σπήλαιο στη...

Παρελθόν αποτελεί πλέον η ξύλινη περίφραξη κατά...

 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ 5ου ΓΕ.Λ. ΒΕΡΟΙΑΣ   ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTA ERASMUS+  ΚΑ2 – ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ 5ου ΓΕ.Λ. ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ...

Με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής...

Ειδικό βοήθημα επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος και ευνοϊκοί διακανονισμοί σε άτοκες δόσεις

Ειδικό βοήθημα επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος και...

- Για όσους αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο λόγω οφειλών…-...

Μεγάλη φωτιά στο διαλογητήριο- επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων Polis Tracks - Δείτε το βίντεο!

Μεγάλη φωτιά στο διαλογητήριο- επιχείρηση εμπορίας...

Μία μεγάλη φωτιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στο...

Θεμελιώθηκε ο νέος τερματικός σταθμός   στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη

Θεμελιώθηκε ο νέος τερματικός σταθμός στο αεροδρόμιο...

Θεμελιώθηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Μία μεγάλη φωτιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στο διαλογητήριο και επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων POLIS TRUCKS στο δρόμο από την Πατρίδα προς τον Αγ. Γεώργιο.@@ads-95@@Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για...

  Από τη  Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ γνωστοποιούνται τα εξής:«Ο λόγος για την Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών [ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018], η πλημμελής γνώση της οποίας οδηγεί σε αυθαίρετα συμπεράσματα, ότι δήθεν εκχωρούνται...

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας καταγγέλλει το γεγονός ότι για μια ακόμη σχολική χρονιά η μεταφορά πολλών μαθητών  από και προς το σχολείο τους,  είναι ακόμα στον «αέρα».  Αν και  τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει, σε ορισμένα...

Τι απάντησε ο Παν. ΑνανιάδηςΤον περιφερειακό διευθυντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Ανανιάδη,  επσικέφθηκε η βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου και συζήτησε μαζί  του θέματα εκπαίδευσης...