Μήπως είναι η μεγάλη μας ευκαιρία;

Μήπως είναι η μεγάλη μας ευκαιρία;

Του Σταύρου Γιανναβαρτζή

 

Με αφορμή την εξαγγελία του πρώτου Αγροτικού Επιχειρηματικού Πάρκου (ΑΕΠ) που έγινε πρόσφατα από την αρμόδια υφυπουργό Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη και αφορά την περιοχή της Πέλλας, δράττομαι της ευκαιρίας να την θέσω σαν μία πολύ καλή ευκαιρία δημιουργίας αντίστοιχου πάρκου ώστε να επωφεληθεί και η περιοχή μας, αλλά και να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της Αγοράς της Κουλούρας  - Αμάλθεια.

Η δημιουργία των σύγχρονων Αγροτικών Επιχειρηματικών Πάρκων αποτελούν ίσως την απάντηση σε πολλά από τα προβλήματα των επιχειρήσεων του αγροτοδιατροφικού κλάδου και  θα συγκεντρώσουν ένα σημαντικό κομμάτι της μεταποίησης και των σχετιζόμενων με την παραγωγή και εμπορία υποστηρικτικών υπηρεσιών. 

• Τα αγροτικά Επιχειρηματικά Πάρκα μπορούν να συμβάλουν:

Στην ανάπτυξη υγιούς, καινοτόμου και εξωστρεφούς μεταποιητικής αγροτικής επιχειρηματικότητας, που είναι και η αιχμή του δόρατος της οικονομίας της περιοχής μας.

• Στη δημιουργία και στήριξη νέων βιώσιμων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

• Να αναπτύσσουν συνέργειες μεταξύ τους, αλλά και με τις άλλες εταιρείες που είναι εγκατεστημένες σε οργανωμένους χώρους υποδοχής ανά την Ελλάδα.

• Στην ανάπτυξη υποδομών με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

• Στον ενεργειακό σχεδιασμό με ανανεώσιμες μορφές ενέργειας ή δημιουργία σταθμού φυσικού αερίου για την εξυπηρέτηση των θερμικών και ενεργειακών αναγκών των επιχειρήσεων.

• Στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών μέσω τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.  

Επιχειρήσεις που ασχολούνται με υποστηρικτικές δραστηριότητες πριν και μετά τη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων, (γεωργικά εφόδια και μηχανήματα, σπόροι, ζωοτροφές, γεωργικά φάρμακα, διαλογή, τυποποίηση και επεξεργασία φρούτων, κονσερβοποιία, εκκοκκιστήρια, ξηραντήρια κ.λπ.) , αλλά και logistics, μεταφορές, αγοράς πρώτων υλών, υπηρεσίες εξαγωγών κ.α. μπορούν να βρούνε χώρο συνεργασίας και ανάπτυξης.

Η ανάγκη δημιουργίας επιχειρηματικών πάρκων του  αγροδιατροφικού κλάδου έρχονται να λύσουν και  σημαντικά προβλήματα σε  θέματα που αφορούν την κεντρική διοίκηση όπως αδειοδοτήσεις, συμμετοχή σε προγράμματα, γραφειοκρατία, κόστος ανανέωσης αδειών κτλ.

Η εξαγωγική δραστηριότητα είναι η μοναδική λύση διεξόδου από τη κρίση και η γεωργία είναι η κύρια πηγή πλούτου της περιοχής μας. Πρέπει να δοθεί η ευκαιρία να κινηθούμε προς τα εμπρός με σύγχρονα και αποδοτικά εργαλεία.

Οι γείτονες μας  δείχνουν το δρόμο. 

Η ανάπτυξη του πάρκου εκεί θα δημιουργήσει περίπου 100 θέσεις εργασίας στη διετή περίοδο κατασκευής και 400 περίπου θέσεις εργασίας σε βάθος μιας δεκαετίας από την έναρξη λειτουργίας. Η συνολική επένδυση θα ανέλθει σε περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ.

Η πρώτη φάση θα αποδώσει 400 στρέμματα επιχειρηματικών γηπέδων με βιομηχανική-βιοτεχνική χρήση, ικανά να φιλοξενήσουν έως 80 μικρομεσαίες εταιρείες, ενώ στη δεύτερη φάση οι προς εγκατάσταση επιχειρήσεις θα μπορούν να ξεπεράσουν τις 200.

Οι απαιτούμενες μελέτες για την έκδοση της Έγκρισης Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου από τα υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα κατατεθούν από την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. εντός του 2016. 

Είναι ενδιαφέρον να θυμηθούμε πως η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. μέλος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς με συμμετοχή του Δημοσίου, έχει μια ιστορική διαδρομή στην ανάπτυξη, οργάνωση και διαχείριση βιομηχανικών περιοχών, κατέχοντας πάνω από το 90% του μεριδίου της αγοράς στους οργανωμένους υποδοχείς επιχειρηματικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα.

Μήπως ήρθε η ώρα να κινηθούμε και εμείς με μία νέα φιλοσοφία που θα αξιοποιεί νέες και σύγχρονες πρακτικές;

Έχουμε μια περιοχή που είναι κορυφαία πανελλαδικά στις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου και ένα χώρο αναξιοποίητο χρόνια τώρα μέσα σε ένα πλήθος προβλημάτων όπως μεταφορά τελωνείου, έλλειψη χώρων εγκατάστασης επιχειρήσεων, έλλειψη κονδυλίων και άλλα πολλά. Μας δίνεται η ευκαιρία και σίγουρα όλοι που μπορούν να συμβάλουν θα πρέπει να δούνε το θέμα με ιδιαίτερη θέρμη.

Πρέπει να αρχίσουμε να αποβάλουμε σιγά σιγά το φόβο της απομάκρυνσης των υπηρεσιών, των επιχειρήσεων, των λουκέτων, της ανεργίας με άλματα προς τα εμπρός. Στο χέρι μας είναι.

*Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Ημαθίας

Επικεφαλής Επιμελητηριακού Συνδυασμού

Πρώην Γενικός Γραμματέας Ν.Α. Ημαθίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας εγκαινίασε χθες ο Δήμαρχος Βέροιας

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο...

-Λειτουργεί παράλληλα και έκθεση αφιερωμένης στη...

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ Η ΨΗΦΟΣ!!!

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ Η ΨΗΦΟΣ!!!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΠΡΟΣ ΚΑΘΑ ΑΡΜΟΔΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΠΡΟΣ ΚΑΘΑ ΑΡΜΟΔΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ...

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣΣτο πλαίσιο των...

Ψήφος αποδοκιμασίας και όχι επιδοκιμασίας

Ψήφος αποδοκιμασίας και όχι επιδοκιμασίας

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*Υποτίθεται ότι μέσω...

Χωρίς αυτοκίνητα και μόνο   για ποδήλατα σήμερα η Ανοίξεως,   από Εληάς έως Μ. Αλεξάνδρου στη Βέροια

Χωρίς αυτοκίνητα και μόνο για ποδήλατα σήμερα η...

Σήμερα Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια της...

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας για την   κατάσβεση φωτιάς σε διαλογητήριο, με υλικές μόνο ζημιές

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας για...

- Στο 2ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Πατρίδας- Αγ....

Σύσκεψη για τα μείζονα προβλήματα στις σχολικές μεταφορές της Ημαθίας

Σύσκεψη για τα μείζονα προβλήματα στις σχολικές...

-Με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Κώστα...

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και αλήθεια

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και...

  Από τη  Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ γνωστοποιούνται τα εξής:«Ο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Μία μεγάλη φωτιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στο διαλογητήριο και επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων POLIS TRUCKS στο δρόμο από την Πατρίδα προς τον Αγ. Γεώργιο.@@ads-95@@Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για...

-Λειτουργεί παράλληλα και έκθεση αφιερωμένης στη νομισματική ιστορία της ΕλλάδαςΤη νέα αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας εγκαινίασε ο Δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης,...

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου ΜηχανικούΦίλοι μου, καλή σας ημέρα, μόλις τώρα διάβασα, ότι υπουργός - αστέρι του τσίρκο, ο οποίος θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί, εάν τηρούσε τις υποσχέσεις του,...

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣΣτο πλαίσιο των πολιτικών διακηρύξεων που επικέντρωσαν το ενδιαφέρον των πολιτών κατά την διάρκεια  της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, συμπεριλήφθηκαν και ειδικές...