Μήπως είναι η μεγάλη μας ευκαιρία;

Μήπως είναι η μεγάλη μας ευκαιρία;

Του Σταύρου Γιανναβαρτζή

 

Με αφορμή την εξαγγελία του πρώτου Αγροτικού Επιχειρηματικού Πάρκου (ΑΕΠ) που έγινε πρόσφατα από την αρμόδια υφυπουργό Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη και αφορά την περιοχή της Πέλλας, δράττομαι της ευκαιρίας να την θέσω σαν μία πολύ καλή ευκαιρία δημιουργίας αντίστοιχου πάρκου ώστε να επωφεληθεί και η περιοχή μας, αλλά και να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της Αγοράς της Κουλούρας  - Αμάλθεια.

Η δημιουργία των σύγχρονων Αγροτικών Επιχειρηματικών Πάρκων αποτελούν ίσως την απάντηση σε πολλά από τα προβλήματα των επιχειρήσεων του αγροτοδιατροφικού κλάδου και  θα συγκεντρώσουν ένα σημαντικό κομμάτι της μεταποίησης και των σχετιζόμενων με την παραγωγή και εμπορία υποστηρικτικών υπηρεσιών. 

• Τα αγροτικά Επιχειρηματικά Πάρκα μπορούν να συμβάλουν:

Στην ανάπτυξη υγιούς, καινοτόμου και εξωστρεφούς μεταποιητικής αγροτικής επιχειρηματικότητας, που είναι και η αιχμή του δόρατος της οικονομίας της περιοχής μας.

• Στη δημιουργία και στήριξη νέων βιώσιμων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

• Να αναπτύσσουν συνέργειες μεταξύ τους, αλλά και με τις άλλες εταιρείες που είναι εγκατεστημένες σε οργανωμένους χώρους υποδοχής ανά την Ελλάδα.

• Στην ανάπτυξη υποδομών με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

• Στον ενεργειακό σχεδιασμό με ανανεώσιμες μορφές ενέργειας ή δημιουργία σταθμού φυσικού αερίου για την εξυπηρέτηση των θερμικών και ενεργειακών αναγκών των επιχειρήσεων.

• Στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών μέσω τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.  

Επιχειρήσεις που ασχολούνται με υποστηρικτικές δραστηριότητες πριν και μετά τη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων, (γεωργικά εφόδια και μηχανήματα, σπόροι, ζωοτροφές, γεωργικά φάρμακα, διαλογή, τυποποίηση και επεξεργασία φρούτων, κονσερβοποιία, εκκοκκιστήρια, ξηραντήρια κ.λπ.) , αλλά και logistics, μεταφορές, αγοράς πρώτων υλών, υπηρεσίες εξαγωγών κ.α. μπορούν να βρούνε χώρο συνεργασίας και ανάπτυξης.

Η ανάγκη δημιουργίας επιχειρηματικών πάρκων του  αγροδιατροφικού κλάδου έρχονται να λύσουν και  σημαντικά προβλήματα σε  θέματα που αφορούν την κεντρική διοίκηση όπως αδειοδοτήσεις, συμμετοχή σε προγράμματα, γραφειοκρατία, κόστος ανανέωσης αδειών κτλ.

Η εξαγωγική δραστηριότητα είναι η μοναδική λύση διεξόδου από τη κρίση και η γεωργία είναι η κύρια πηγή πλούτου της περιοχής μας. Πρέπει να δοθεί η ευκαιρία να κινηθούμε προς τα εμπρός με σύγχρονα και αποδοτικά εργαλεία.

Οι γείτονες μας  δείχνουν το δρόμο. 

Η ανάπτυξη του πάρκου εκεί θα δημιουργήσει περίπου 100 θέσεις εργασίας στη διετή περίοδο κατασκευής και 400 περίπου θέσεις εργασίας σε βάθος μιας δεκαετίας από την έναρξη λειτουργίας. Η συνολική επένδυση θα ανέλθει σε περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ.

Η πρώτη φάση θα αποδώσει 400 στρέμματα επιχειρηματικών γηπέδων με βιομηχανική-βιοτεχνική χρήση, ικανά να φιλοξενήσουν έως 80 μικρομεσαίες εταιρείες, ενώ στη δεύτερη φάση οι προς εγκατάσταση επιχειρήσεις θα μπορούν να ξεπεράσουν τις 200.

Οι απαιτούμενες μελέτες για την έκδοση της Έγκρισης Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου από τα υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα κατατεθούν από την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. εντός του 2016. 

Είναι ενδιαφέρον να θυμηθούμε πως η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. μέλος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς με συμμετοχή του Δημοσίου, έχει μια ιστορική διαδρομή στην ανάπτυξη, οργάνωση και διαχείριση βιομηχανικών περιοχών, κατέχοντας πάνω από το 90% του μεριδίου της αγοράς στους οργανωμένους υποδοχείς επιχειρηματικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα.

Μήπως ήρθε η ώρα να κινηθούμε και εμείς με μία νέα φιλοσοφία που θα αξιοποιεί νέες και σύγχρονες πρακτικές;

Έχουμε μια περιοχή που είναι κορυφαία πανελλαδικά στις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου και ένα χώρο αναξιοποίητο χρόνια τώρα μέσα σε ένα πλήθος προβλημάτων όπως μεταφορά τελωνείου, έλλειψη χώρων εγκατάστασης επιχειρήσεων, έλλειψη κονδυλίων και άλλα πολλά. Μας δίνεται η ευκαιρία και σίγουρα όλοι που μπορούν να συμβάλουν θα πρέπει να δούνε το θέμα με ιδιαίτερη θέρμη.

Πρέπει να αρχίσουμε να αποβάλουμε σιγά σιγά το φόβο της απομάκρυνσης των υπηρεσιών, των επιχειρήσεων, των λουκέτων, της ανεργίας με άλματα προς τα εμπρός. Στο χέρι μας είναι.

*Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Ημαθίας

Επικεφαλής Επιμελητηριακού Συνδυασμού

Πρώην Γενικός Γραμματέας Ν.Α. Ημαθίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου...

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν  οι λέξεις

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν οι λέξεις

Γράφει η Όλγα  Κουτμηρίδου - ΜεταξάΟι λέξεις άνοιξαν...

Για οριστική άδεια λειτουργίας πάει το  Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου

Για οριστική άδεια λειτουργίας πάει το Χιονοδρομικό...

Την έγκριση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών...

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική  Κοινότητα  Βέροιας

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας...

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

17 Νοέμβρη 2018.Φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από την...

Εκδήλωση με ομιλητή  τον Κωσταντίνο Τσιάρα,  για τις προκλήσεις  του νέου μοντέλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην σημερινή εποχή

Εκδήλωση με ομιλητή τον Κωσταντίνο Τσιάρα, για τις...

ΑΠΟ ΤΗ  ΔΗΜ.ΤΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟ.Δ.Ε ΗΜΑΘΙΑΣ Την...

Για την 45η επέτειο  από την εξέγερση  του Πολυτεχνείου

Για την 45η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Το Πολυτεχνείο ως σύμβολο παραμένει διαχρονικά...

Ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου,  να παραμείνει ως έχει το καθεστώς μισθοδοσίας  των κληρικών και να συνεχιστεί ο διάλογος

Ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου, να παραμείνει ως...

-Μητροπολίτης Παντελεήμων: «Εκτιμώντας την προσφορά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Νάουσας  διοργανώνει σεμινάριο με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό (bulling) -σε συνεργασία με την κα Τασιώνα Αθηνά (επισκέπτρια υγείας) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου-...

Γράφει η Όλγα  Κουτμηρίδου - ΜεταξάΟι λέξεις άνοιξαν την πόρτα της καρδιάς και άρχισαν να ανεβαίνουν τον ανήφορο τρέχοντας. Το πρόσωπο έγινε κατακόκκινο από θυμό, το σάλιο στέγνωσε στο στόμα. Και όταν οι...

Την έγκριση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ανακοινώνει με δελτίο τύπου η Επιτροπή Διοίκησης του φορέα. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την απόκτηση...

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας θα γίνει στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, Μητροπόλεως 46, 1ος όροφος, την 20-11-2018, ημέρα Τρίτη και ώρα 20:00, για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας...