Αφιερωμένη στη Μικρά Ασία η πρώτη διάλεξη της σειράς “Εξιστορώ” από τη “ΜΙΕΖΑ”

Αφιερωμένη στη Μικρά Ασία η πρώτη διάλεξη της σειράς “Εξιστορώ” από τη “ΜΙΕΖΑ”

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, στην κατάμεστη αίθουσα του κτιρίου «ΕΡΙΑ»,  η πρώτη εκδήλωση της σειράς διαλέξεων  με θέμα «ΕΞΙΣΤΟΡΩ...», αφιερωμένη στη Μικρά Ασία, που διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος «Μίεζα» Κοπανού, υπό την αιγίδα του δήμου Νάουσας, με την αρωγή του συλλόγου Μικρασιατών  Ημαθίας.

Το πολυπληθές κοινό, καλωσόρισε ο πρόεδρος της «Μίεζας» κ. Βασίλης Δημητριάδης, που τόνισε τη σημασία της ιστορικής μνήμης και τον κίνδυνο που ελλοχεύει από τις ανιστόρητες αμφισβητήσεις. Υπογράμμισε πως στόχος του «ΕΞΙΣΤΟΡΩ…» είναι ενημέρωση της νεολαίας για τις θεμελιώσεις αξίες του πολιτισμού μας.  Ήταν μια πρωτοποριακή εκδήλωση, που «εγκαινίασε» τον πολιτιστικό «Καλλικράτη», αφού, όπως είπε ο κ. Δημητριάδης, για πρώτη φορά «το χωριό ανεβαίνει στην πόλη»!

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Απόστολος Αποστόλου, ο αντιδήμαρχος Βέροιας κ. Γιώργος Σοφιανίδης και η πρόεδρος του συλλόγου Μικρασιατών νομού Ημαθίας  κ. Αναστασία Αλεξοπούλου – Παυλίδου. Διαβάστηκε, επίσης, μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Κώστα Καλαϊτζίδη, που, ανειλημμένες υποχρεώσεις του, δεν του επέτρεψαν να παραστεί στην εκδήλωση.

«Δεν υπάρχει γενοκτονία χωρίς εθνοκάθαρση και εθνοκάθαρση χωρίς γενοκτονία», ξεκαθάρισε ο κ. Αποστόλου, στέλνοντας το μήνυμά του σε κάθε κατεύθυνση. «Να κάνουμε το ταξίδι της μνήμης και όχι της λήθης», συνέστησε ο κ. Σοφιανίδης, ενώ η κ. Αλεξοπούλου – Παυλίδου κάλεσε τους Ημαθιώτες να δυναμώσουν, με τη συμμετοχή τους, τις τάξεις του συλλόγου Μικρασιατών του νομού μας.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο κ. Απόστολος Εμμανουηλίδης, αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο συνέβη η μικρασιατική καταστροφή, τονίζοντας πως «ποτέ δεν υπήρξαν χαμένες πατρίδες, όσο υπάρχουν άνθρωποι που θα τις τραγουδούν και θα τις λατρεύουν».

Θεώρησε μεγάλη τιμή να μιλήσει για τα χώματα της Ιωνίας, ευχαριστώντας θερμά τη «Μίεζα», τον πρόεδρό της και την «ιέρεια των πολιτιστικών», όπως χαρακτήρισε την κ. Μπαλτατζίδου και αφιέρωσε την –πραγματικά εξαιρετική- ομιλία του στα τρία παλικάρια της πολεμικής μας  αεροπορίας, που χάθηκαν πρόσφατα στο Αιγαίο: στον Αναστάση, τον Λευτέρη και τον Κώστα. Τηρήθηκε, μάλιστα, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

Ο κ. Εμμανουηλίδης αναφέρθηκε στη συγκλονιστική εμπειρία που έζησε φέτος στη Σμύρνη, στην κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, μετά από 98 χρόνια, στο λιμάνι της ιωνικής πόλης και παρουσίασε το χρονολόγιο της μικρασιατικής καταστροφής μέσα από τα αρχεία του εμπιστεύθηκε η μικρότερη κόρη του Αμερικανού πρέσβη στη Σμύρνη το 1922 Τζορτζ Χόρτον, Νάνσυ Χόρτον – Σακοπούλου, που πέθανε πρόσφατα σε ηλικία 103 χρόνων.

«Κάηκαν 55.000 σπίτια, 5.000 καταστήματα, 117 σχολεία, εκκλησίες, μουσεία κ.ά. Περίπου 250.000 πρόσφυγες ήρθαν στην Ελλάδα, που αδυνατούσε να τους φιλοξενήσει και περιθάλψει. «Κοιμήθηκαν νοικοκυραίοι στον τόπο τους και ξύπνησαν ζητιάνοι σε διάφορα λιμάνια της Ελλάδας…  Όλοι μας έσφαζαν και μας έπνιγαν, Εγγλέζοι, Γάλλοι και Αμερικανοί», είπε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «οι λαοί που θέλουν να ζήσουν, δεν πρέπει να λησμονούν» και σημείωσε ότι «καθήκον των Μικρασιατών είναι να συνεχίσουν να μιλούν στα παιδιά τους για τον πολιτισμό της ανατολής».

Μια πραγματική μικρασιάτικη βεγγέρα έστησαν στην αίθουσα οι χορευτές και η χορωδία του συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας και καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο.

Παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Μάντσιος, ο πρώην δήμαρχος κ. Καραμπατζός, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και πολύς κόσμος.

Ακολούθησε πλούσια γαστρονομική διαδρομή στη Μικρά Ασία με πεντανόστιμα φαγητά και γλυκά της αλησμόνητης πατρίδας, που παρασκεύασαν, με ιδιαίτερα φροντίδα, γυναίκες του Κοπανού, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της «Μίεζας». Χορούς και τραγούδια παρουσίασαν από κοινού οι χορευτές και οι χορωδοί του συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας. Ήταν μια εξαιρετική εκδήλωση, που συγκίνησε και ενθουσίασε το κοινό και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές!

Θόδωρος Ελευθεριάδης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύλλογος Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό: Παρουσιάζεται «Το βάζο με τα μοναχικά μπισκοτάκια» στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

Σύλλογος Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό: Παρουσιάζεται...

Το παραμύθι της ΜΑμΑ «Το βάζο με τα μοναχικά...

Η επανέκδοση του δίτομου έργου του Γεωργίου Χ. Χιονίδη  «Ιστορία της Βέροιας: της πόλεως και της περιοχής»,  παρουσιάζεται αύριο Σάββατο στη Δημόσια Βιβλιοθήκη

Η επανέκδοση του δίτομου έργου του Γεωργίου Χ. Χιονίδη ...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας σας...

Το βιβλίο του Πάνου Δημάκη «Το ποτάμι των χιλίων τυφλών» παρουσιάζεται το Σάββατο 20 Απριλίου

Το βιβλίο του Πάνου Δημάκη «Το ποτάμι των χιλίων...

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο...

Ένα ενδιαφέρον σεμινάριο Βυζαντινής Μουσικής στην «ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ»

Ένα ενδιαφέρον σεμινάριο Βυζαντινής Μουσικής στην...

Την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 και ώρα 11:30 π.μ. στο...

Απο 18 έως και 30 Απριλίου στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Έκθεση εικαστικής κούκλας  του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας

Απο 18 έως και 30 Απριλίου στην Στέγη Γραμμάτων και...

Την Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, στις 7μ.μ. εγκαινιάζεται στην...

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας | ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 2024  Θεατρική Ομάδα ΣΑΡΔΑΜ  «Το Μαιευτήριο» ΚΥΡΙΑΚΗ 21 και ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, στις 19:00 και στις 21:00

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας | ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 2024 Θεατρική...

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 και ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, στις 19:00 και στις...

20 & 21 Απριλίου 2024 στο Χώρο Τεχνών 5ο παιδικό φεστιβάλ  παραδοσιακών χορών  από το Λύκειο  των Ελληνίδων Βέροιας

20 & 21 Απριλίου 2024 στο Χώρο Τεχνών 5ο παιδικό φεστιβάλ ...

Το Λύκειο των Ελληνίδων – Παράρτημα Βέροιας, έχοντας...

Πασχαλινό Bazaar  της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» από 22/4 έως και το Μ. Σάββατο 4/5

Πασχαλινό Bazaar της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» από 22/4...

Η Πρωτοβουλία για το Παιδί ανακοινώνει και φέτος τη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...