ΛΑΣ Βέροιας: Κίνδυνοι για τη λαϊκή οικογένεια από τη μεταφορά αρμοδιοτήτων Υγείας στους Δήμους

ΛΑΣ Βέροιας: Κίνδυνοι για τη λαϊκή οικογένεια από τη μεταφορά αρμοδιοτήτων Υγείας στους Δήμους

Με αφορμή την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας αλλά και τις δύο τροπολογίες που ψήφισε η κυβέρνηση πριν από λίγες ημέρες στο νομοσχέδιο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» (παράλληλο πρόγραμμα), η ΛΑΣ Βέροιας δηλώνει τα εξής:

 

Ταυτόχρονα με την αντιασφαλιστική επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προωθεί και μια σειρά μέτρων που σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στόχο έχουν περιορίσουν τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την παροχή δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας, να μεταφέρουν την ευθύνη της χρηματοδότησης των νοσοκομείων από το κράτος στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών, να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε φτηνούς και ευέλικτους, να προωθήσουν την «τζάμπα εργασία», τον εθελοντισμό.

Όλες αυτές οι κατευθύνσεις είναι ήδη ενσωματωμένες στον «Καλλικράτη» με τον οποίο συμφώνησαν, ψήφισαν και εφαρμόζουν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΟΤΑΜΙ-ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα με την πρώτη τροπολογία προβλέπεται να διατίθενται πυροσβέστες ή υπάλληλοι των δήμων να οδηγούν τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας στις περιοχές όπου δεν επαρκεί το προσωπικό τους. Αυτή η τροπολογία αποτελεί πρόκληση για κάθε λαϊκή οικογένεια, είναι άκρως επικίνδυνη για την ίδια τη ζωή τους. Οι οδηγοί των ασθενοφόρων είναι διασώστες εκπαιδευμένοι από τη σχολή του ΕΚΑΒ για να χειρίζονται έγκαιρα και με ασφάλεια, επείγοντα περιστατικά στον τόπο που αυτά συμβαίνουν και κατά τη μεταφορά τους στη μονάδα υγείας. Αυτό δε να μπορεί να υποκατασταθεί από οποιονδήποτε ,με το κριτήριο ότι έχει επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης και κάποια ταχύρρυθμη εκπαίδευση.

Με αυτόν τον τρόπο σκοπεύει η κυβέρνηση, να καλύψει τις μεγάλες ελλείψεις των δημόσιων μονάδων υγείας και γενικότερα των κοινωνικών υπηρεσιών της χώρας. Με τη συνεχή μείωση του προσωπικού, την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων για την «αλληλοσυμπλήρωση» του μειωμένου προσωπικού και μέσων, αλλά και τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανικών θέσεων, μεταξύ υπηρεσιών και φορέων του δημοσίου.

Με την δεύτερη τροπολογία δίνεται η δυνατότητα σε Οργανισμούς Τοπικής Διοίκησης Α' και Β' βαθμού, καθώς και στα Νομικά Πρόσωπα αυτών, της επιχορήγησης μέσω των κονδυλίων του προϋπολογισμού τους να καλύπτουν απαραίτητες ανάγκες δημοσίων φορέων Υγείας που βρίσκονται εντός των διοικητικών τους ορίων!

Χρησιμοποιώντας την βολική στάση ορισμένων δημοτικών αρχών, που αντί να διεκδικήσουν πλήρη κρατική χρηματοδότηση, κάλυψη όλων των κενών και ανάπτυξη μονάδων Υγείας σύμφωνα με τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, προσφέρονται να συνεισφέρουν από το ταμείο του Δήμου. Σήμερα είναι το πετρέλαιο, αύριο θα είναι η πρόσληψη προσωπικού με ελαστικές μορφές εργασίας, η προμήθεια υλικών και φαρμάκων σε συνεργασία ενδεχομένως με αντίστοιχα Κοινωνικά Ιατρεία ή Φαρμακεία.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ευθύνη για τη λειτουργία Νοσοκομείων, Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Μονάδων Ψυχικής Υγείας, Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που ανήκουν στα διοικητικά όρια του κάθε δήμου, περνάει με αργά αλλά σταθερά βήματα στην Τοπική Διοίκηση ενισχύοντας παραπέρα την επιχειρηματική δράση στην Υγεία. Ταυτόχρονα το οποιοδήποτε κόστος οι Δήμοι θα το φορτώνουν στις πλάτες των δημοτών με επιπλέον χαράτσια στα δημοτικά τέλη.

Το ίδιο έγινε με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και άλλες κοινωνικές δομές με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα: οι δημότες να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη!

Όλα αυτά την ίδια στιγμή που η χρηματοδότηση των Δήμων από το κράτος έχει μειωθεί πάνω από το 50%, το ίδιο και η χρηματοδότηση συνολικά στην Υγεία.. Με αποτέλεσμα οι παροχές Υγείας στο λαό να υποβαθμίζονται και ο κόσμος να αναγκάζεται να καταφεύγει στην ιδιωτική Υγεία, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη, ενώ στους Δήμους(ο Δήμος Βέροιας δεν αποτελεί εξαίρεση) οι διαθέσιμοι πόροι για έργα, δράσεις, συντηρήσεις κ.λπ. με βάση τη χρηματοδότηση από το κράτος δεν επαρκούν για να ικανοποιηθούν οι συσσωρευμένες ανάγκες στα σχολικά συγκροτήματα, στους αθλητικούς χώρους, στους παιδικούς σταθμούς, στα δημοτικά κτίρια, στα γεμάτα με λακκούβες οδοστρώματα κ.λπ.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου φάνηκε για άλλη μια φορά η υποκριτική στάση της Διοίκησης του δήμου που με τα λόγια δηλώνει αντίθετη στις παραπάνω τροπολογίες, ενώ η πολιτική της πρακτική αποδεικνύει ότι σιγοντάρει, διευκολύνει και προωθεί την πολιτική κυβέρνησης-Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τοπικό επίπεδο. Αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα η συμμετοχή του δήμου στο διαδημοτικό δίκτυο Υγείας, στον ΚΟΙΝΣΕΠ Ψυχικής Υγείας, η δημιουργία κέντρου πρόληψης για την Υγεία.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, είμαστε αντίθετοι με τέτοιες επικίνδυνες εξελίξεις που αφορούν την υγεία του λαού. Διεκδικούμε πλήρη κρατική χρηματοδότηση, κάλυψη όλων των κενών θέσεων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανάπτυξη μονάδων Υγείας σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες. Για υγεία πραγματικά Δημόσια και Δωρεάν που να μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση -ανασφάλιστοι και μη- και να τους παρέχονται υπηρεσίες υψηλής ποιότητας

Καλούμε το λαό της Βέροιας να σηκώσει το ανάστημά του και να αντιπαλέψει την παραπέρα υποβάθμιση, εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας, συνολικά τα αντιασφαλιστικά-αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης και ταυτόχρονα να καταδικάσει και να εμποδίσει τη προσπάθεια της Διοίκησης του Δήμου να συμβάλλει στην υλοποίησή τους.

Ο εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση δημοτικός σύμβουλος

 

Μελιόπουλος Γιώργος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστολή των Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων σε Υπ.Α.Α.Τ. και ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για την επιμελητηριακή τους εκπροσώπηση

Επιστολή των Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων σε...

Την ισότιμη ένταξη των Γεωπόνων – Γεωτεχνικών Τ.Ε. στο...

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για εργαζόμενους  σε διαλογητήρια και κονσερβοποιεία Ημαθίας - Πέλλας

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για εργαζόμενους σε...

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών...

Παρουσιάστηκε  η νέα υπηρεσία Egnatia Pass - Διευθύνων Σύμβουλος: «Από 4 Νοεμβρίου  οι αυτοκινητόδρομοι της χώρας γίνονται διαλειτουργικοί»

Παρουσιάστηκε η νέα υπηρεσία Egnatia Pass - Διευθύνων...

Παρουσιάστηκε χθες Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020, η νέα...

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ΠΑΥΛΟΣ Δ. ΠΥΡΙΝΟΣ  (Οφφικιούχος άρχοντας διδάσκαλος   του Ευαγγελίου)  Βεροιώτικα Σημειώματα  Τόμος Γ΄ (2014-2019)

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΥΛΟΣ Δ. ΠΥΡΙΝΟΣ (Οφφικιούχος...

Είναι γεγονός, φίλοι αναγνώστες, ότι όσα δημοσιεύονται...

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.30 ως τις 5 το πρωί και χρήση μάσκας παντού

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις...

Η εφαρμογή των μέτρων θα ισχύσει από τις 6 το πρωί του...

Απόστολος Βεσυρόπουλος: Μέτρα οικονομικής στήριξης για περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο «αυξημένου κινδύνου 4» και «αυξημένης επιτήρησης 3» στον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.

Απόστολος Βεσυρόπουλος: Μέτρα οικονομικής στήριξης...

Η Κυβέρνηση έχει ήδη ενεργοποιήσει μέτρα για τις ...

Νάουσα: Τροχαίο ατύχημα στη Σχολή Αριστοτέλους - Με ελαφρά τραύματα η οδηγός

Νάουσα: Τροχαίο ατύχημα στη Σχολή Αριστοτέλους - Με...

Τροχαίο με ελαφρύ τραυματισμό της νεαρής οδηγού, στις 3...

Βέροια: Κρούσμα κορωνοϊού σε μαθητή του 1ου ΕΠΑΛ - Κλειστά 3 τμήματα και απολύμανση σε όλους τους χώρους

Βέροια: Κρούσμα κορωνοϊού σε μαθητή του 1ου ΕΠΑΛ -...

Κρούσμα κορωνοϊού σε μαθητή του 1ου ΕΠΑΛ Βέροιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Με μια ακατανόητη απόφαση, η διοίκηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολλαπλής Ανάπτυξης του Δήμου μας, προχώρησε στην προβολή ταινιών με εισιτήριο (!), σε υπαίθριο χώρο. Αποδείχθηκε -για ακόμη μια φορά- ότι...

Φωτό: Ανατολική άποψη του (κατεδαφισμένου πλέον) Ι. Ναού Παναγιάς Κυριώτισσας, στα 1960, στην αυλή του οποίου γινόταν  η συγκέντρωση-έκθεση των αρχαιολογικών ευρημάτων της Βέροιας.Δεξιά, σε πρώτο πλάνο το...

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι περιορισμοί λόγω κορωνοϊού δεν εμπόδισαν ένα πολύ λαμπερό ζευγάρι να ενώσει τις ζωές του στον γάμο τους που έγινε το προηγούμενο Σάββατο 10 Οκτωβρίου, στον Ι.Ν. Αγ....

Σύμφωνα με την έκθεση: «Η εβδομαδιαία αυτή αναφορά σκοπό έχει τη συνοπτική παρουσίαση της κατάστασης σχετικά με την καταγραφή κρουσμάτων που διαγιγνώσκονται εργαστηριακά με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού...