Η ΄άσωτη΄ πατρίδα!

Η ΄άσωτη΄ πατρίδα!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα, Διπλ. Ηλεκτρολόγου Μηχανικού

 

Φίλοι μου,  καλή σας μέρα,

η περίοδος του Τριωδίου ξεκίνησε, οπότε μας δίνετε μία ακόμη καλή ευκαιρία για προβληματισμό και αυτοσυγκέντρωση.

Η επόμενη Κυριακή, είναι η Κυριακή του Ασώτου, με τη γνωστή σε όλους μας παραβολή του ασώτου υιού, που από αρκετούς έχει ειπωθεί ότι είναι ένα αριστούργημα, είναι το Ευαγγέλιο των Ευαγγελίων. Και μεταξύ μας άδικο δεν έχουν.

Βέβαια, πρέπει να τονιστεί ότι οι παραβολές του Ιησού μας, απευθύνονται σε αυτάκια ανοιχτά, σε ώτα που επιθυμούν να ακούσουν, κανείς δεν σώζεται εάν δεν το επιθυμεί ο ίδιος!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το “περπάτημά μας”.

Κάποιος είχε 2 γιους. Ο μικρότερος ζήτησε το μερίδιο της περιουσίας του και έφυγε σε ξένη χώρα. Εκεί σκόρπισε την περιουσία του κάνοντας άσωτη ζωή. Έπεσε όμως πείνα και λιμός σε εκείνη την χώρα και έτσι πήγε εργάτης και έβοσκε γουρουνάκια (όχι τα γνωστά σε όλους μας τρία γουρουνάκια, αλλά άλλα, ξένα!). Από την πείνα έτρωγε ξυλοκέρατα.

Τότε συνήλθε και είπε: ‘‘Πόσοι εργάτες του πατέρα μου τρώνε ψωμί! Θα σηκωθώ να πάω πίσω στον πατέρα μου, να του πω ότι αμάρτησα…’’. 

Ενώ ήταν μακριά, τον είδε ο πατέρας του, έτρεξε, τον αγκάλιασε και τον φιλούσε. Ο γιος είπε:‘‘ Πατέρα, αμάρτησα και δεν αξίζω πια να λέγομαι γιος σου’’.

Ο στοργικός πατέρας είπε στους δούλους να τον ντύσουνε και έσφαξε το μόσχο το σιτευτό (όχι εμένα!) και γεμίσανε τα τραπέζια με τσίπουρο (χωρίς φόρο!).

Ο γιος μου αυτός ήταν νεκρός και αναστήθηκε, χαμένος και βρέθηκε, είπε ο πατέρας.

Ο μεγαλύτερος γιος που βρισκόταν στο χωράφι (και όχι στα μπλόκα!), καθώς ερχόταν άκουσε χορούς. Φώναξε έναν από τους υπηρέτες και τον ρώτησε τι γίνεται στο σπίτι του πατέρα του. Εκείνος του είπε πως γύρισε ο αδελφός του. Αυτός θύμωσε• δεν ήθελε να μπει μέσα. 

Βγήκε   έξω  ο   πατέρας   του  και   τον  παρακάλεσε. 

 ‘‘Τόσα χρόνια δουλεύω και δε μου έδωσες, ποτέ ούτε ένα κατσικάκι (άπαχο!) για να χαρώ με τους φίλους μου, για το γιο σου όμως αυτόν, που ήταν άσωτος, έσφαξες το μοσχάρι το σιτευτό’’. 

Ο πατέρας αποκρίθηκε: ‘‘παιδί μου, όσα έχω είναι και δικά σου. Πρέπει να χαρούμε, διότι ο αδελφός σου ήταν νεκρός και αναστήθηκε, ήταν χαμένος και βρέθηκε’’. 

Ας έλθουμε όμως στο σήμερα. Στην αγαπημένη μας πατρίδα, σε εμάς δηλαδή.

Στο πρόσωπο του νεότερου ασώτου υιού, ας τοποθετήσουμε την πατρίδα μας, τον καθένα από εμάς.

Θεωρούσαμε την ζωή μας μονότονη, ανιαρή, δεν μας άρεσε ο Θεός, 

Τον πετάξαμε έξω, “σουτάραμε” από μέσα μας όλες τις αρχές, τα ιδανικά μας. 

Δεν επιθυμούσαμε την ελευθερία, αλλά την πλήρη ασυδοσία. Να κάνουμε ότι γουστάρουμε. 

Ποιος είσαι εσύ πατέρα, που θα μου πεις τι θα κάνω. 

Παραβλέψαμε - ξεχάσαμε, ότι ελευθερία δεν σημαίνει ασυδοσία, αλλά επιλογή σωστών αποφάσεων με στόχο το κοινό καλό.

Γίναμε οπαδοί του έκλυτου βίου. Κανένας φραγμός πουθενά. 

Καταναλωτικά δάνεια για να περνάμε καλά, δάνεια όχι για καλύτερο αυτοκίνητο, αλλά για πόρσε και φερράρι (έφυγα από το χωριό μου με τον γάιδαρο και ήρθα στην πόλη και θέλω τζιπ που είναι σαν τάνκς!), χρηματιστήριο (χωρίς να ξέρω να διαβάζω!), ομόλογα, μετοχές, ωραίες πολύχρωμες γραβάτες (εξαιρούμαι φοράω τιράντες!), πούρο, χρυσή καδένα να πηγαίνει ασορτί με τα χρυσά δοντάκια, δάνεια για εξοχικό στη θάλασσα, κότερο για να πηγαίνω για ψάρεμα (έχω και βάρκα πάμε μια βόλτα!), εξοχικό στο βουνό (έχω και τζιπ πάμε για σκι!), πολυτελή ξενοδοχεία και επαύλεις, και … στο μέγαρο για μουσική ποιότητας! 

Βέβαια οι κυρίες που δεν καταλαβαίνουν από μουσική, αφού ακούνε μόνο Μπιθικωτσή, στην πορεία αφήσανε το μέγαρο και τα βρήκανε με τον παίδαρο!

Τα αποτελέσματα αναμενόμενα. Φτώχεια, πόνος, δυστυχία, αδυνατώ να πληρώσω τα δάνεια.

 

Ο άσωτος υιός, όμως φίλοι μου σώθηκε, αφού πρώτα μετανόησε.

 Έτσι και με την πατρίδα μας, που ο αναρχοκαπιταλισμός την έκανε άσωτη. 

Εάν κατανοήσουμε το πρόβλημα και μετανοήσουμε (μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος), θα μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να ξεκινήσουμε, πάλι. 

Εάν όμως, πέρα βρέχει, και συνεχίσουμε να επιθυμούμε την επιστροφή στο παλιό, και λεφτά υπάρχουν και ψέματα και …, τότε η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική.

Θα γίνει ο καθένας από εμάς, ο δεύτερος υιός της παραβολής, ο μεγάλος, ο ηθικός, ο ευσεβής, ο δίκαιος, που δεν είναι ψεύτης, που δεν κλέβει, δεν συκοφαντεί, ... που μόλις θιχτούν τα συμφέροντά του, επαναστατεί, φωνάζει, γίνεται σκληρόκαρδος, ζηλεύει, βγάζει όλα του τα απωθημένα,  θυμώνει και στεναχωριέται με την ευτυχία του αδελφού του.

Η πατρίδα μας, φίλοι μου, δεν πρόκειται να σωθεί με τους τύπους αλλά με την ουσία. Οι δήθεν αρετές δεν σώζουν, αλλά σκληραίνουν.

Η επιλογή μας ανήκει, ακόμη!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς της Βέροιας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς της...

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Παρατάσεις για την Εφαρμογή  του Κανονισμού  Πυροπροστασίας Ακινήτων  εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων

Παρατάσεις για την Εφαρμογή του Κανονισμού ...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας, ενημερώνει οτι: Σε συνέχεια της...

Δωρεάν εξέταση test-PAP σε γυναίκες  του οικισμού Αγίου Γεωργίου Αλεξάνδρειας

Δωρεάν εξέταση test-PAP σε γυναίκες του οικισμού Αγίου...

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου...

Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου – Πρασινάδας  Ενημέρωση εκπαιδευτικών για την διαχείριση και  αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς στο σχολείο

Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου – Πρασινάδας Ενημέρωση...

Το «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αλεξάνδρειας με Παράρτημα...

“Stem Girls on Tour”, για εφήβους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

“Stem Girls on Tour”, για εφήβους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη...

Οι Αμερικανικές Γωνιές Veria Techlab & Thessaloniki TechLab με την...

ΥΠΑΡΧΟΥΝ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Γράφει η Όλγα Κουτμηριδου -ΜεταξαΥπάρχουν και πουλιά...

60 χρόνια από την Χάρτα της Βενετίας - Με αφορμή την Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών

60 χρόνια από την Χάρτα της Βενετίας - Με αφορμή την...

Της Αναστασίας Πάπαρη Εφέτος η UNESCO και το ICOMOS...

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας Ευχαριστίες για την σχολική Ημερίδα με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στον Κυβερνοχώρο

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας Ευχαριστίες...

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας, Διεύθυνση...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...