Αγρότες και βουλευτές τα είπαν για ασφαλιστικό και φορολογικό

Αγρότες και βουλευτές τα είπαν για ασφαλιστικό και φορολογικό

Μια άτυπη σύσκεψη μεταξύ αγροτών και βουλευτών έγινε το πρωί της Δευτέρας στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας για τα δύο βασικά θέματα που απασχολούν τους τελευταίους μήνες τον αγροτικό κόσμο και αποτέλεσαν την αιτία των πολυήμερων κινητοποιήσεων (μπλόκα) των αγροτών.

Ασφαλιστικό και φορολογικό απασχόλησαν και τη χθεσινή σύσκεψη στη Βέροια, στην οποία παραβρέθηκαν εκτός από τον οικοδεσπότη αντιπεριφερειάρχη Κ. Καλαϊτζίδη, οι βουλευτές Γιώργος Ουρσουζίδης, Χρήστος Αντωνίου και Απόστολος Βεσυρόπουλος (η Φρ. Καρασαρλίδου λόγω απουσίας της έστειλε εκπρόσωπο) και οι πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων Αλεξάνδρειας, Π. Μεσσαλάς με αρκετά μέλη του Συλλόγου, Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, Νάουσας Μάκης Αντωνιάδης και Μελίκης Γιώργος Καραγκιοζόπουλος,καθώς και ο πρόεδρος του "Μαρίνου Αντύπα" Δημήτρης Τσιουλάκος. Λόγω του «κλειστού» της σύσκεψης δεν παραβρέθηκαν δημοσιογράφοι, ωστόσο σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι αγρότες δήλωσαν για μία φορά ακόμα την αντίθεσή τους για το φορολογικό νομοσχέδιο, με αιχμή διεκδίκησης το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ και ζήτησαν να τους αναγνωρίζονται όλες οι δαπάνες, εργόσημα, αποσβέσεις πάγιων κεφαλαίων και μετακλητοί εργάτες ώστε να μπορούν να δικαιολογούν αυτά τα χρήματα, έθεσαν θέμα των δανείων τους για αγορά γεωργικών μηχανημάτων, συζήτησαν για το καθεστώς των μετακλήσεων και ζήτησαν εξορθολογισμό των εισφορών όσον αφορά το ασφαλιστικό.

Όλα αυτά βέβαια με το βλέμμα στους «θεσμούς» οι οποίοι, φαίνεται ότι δεν συμμερίζονται τα αιτήματα των ελλήνων αγροτών και δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν οποιαδήποτε βελτιωτική πρόταση της κυβέρνησης.

Από την πλευρά τους, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ουρσουζίδης χαρακτήρισε δίκαια και λογικά τα αιτήματα των αγροτών τα οποία έγιναν αποδεκτά από την κυβέρνηση, όμως το θέμα, όπως εκτίμησε, είναι τι θα πουν και οι θεσμοί. Για το ασφαλιστικό δήλωσε ότι εάν περάσει η πρόταση Τσίπρα για μείωση εισφορών 50%, με ελάχιστο όριο τα 10.000 ευρώ, θα το ψηφίσει «με δύο χέρια». Και οι θέσεις του αυτές αφορούν και τους επιστημονικούς – επαγγελματικούς κλάδους.

Ο Απ. Βεσυρόπουλος δήλωσε την αντίθεσή του με το ασφαλιστικό το οποίο δεν πρόκειται να ψηφίσει και παρέπεμψε στις 11 προτάσεις της Ν.Δ. για το αγροτικό, τονίζοντας ότι σύντομα θα έρθει ολοκληρωμένη πρόταση του κόμματος (τελικό στάδιο) για το θέμα αυτό, ενώ επεσήμανε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να δικαιολογηθούν οι δαπάνες των αγροτών.

Η σύσκεψη έγινε σε επίπεδο ενημερωτικής συζήτησης και σε ήπιο κλίμα, χωρίς δεσμεύσεις και υποσχέσεις από καμία πλευρά, με τους αγρότες να είναι «μουδιασμένοι» από την αρνητική θέση της Τρόϊκας και τη  εκ νέου διαπραγμάτευση των αιτημάτων τους μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης και όπως εκτιμούν «όλα είναι σε εκκρεμότητα». Ωστόσο την ημέρα που θα ψηφιστεί από τη Βουλή το ασφαλιστικό θα βρίσκονται στο Σύνταγμα ως μία ακόμα ένδειξη διαμαρτυρίας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης μπήκε επίσης και το θέμα του ρωσικού εμπάργκο για το οποίο δεν διαφαίνεται ακόμα καμία λύση, συζητήθηκε και η λειτουργία της Ε.Β.Ζ., ενώ ο αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από τους βουλευτές να στηρίξουν τη διάθεση (αυτή την εποχή) κυρίως των μήλων και των προϊόντων της Ημαθίας που παραμένουν στα ψυγεία.

Σοφία Γκαγκούση

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ»

«Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ»

 Γνωστή για εμάς τους μεγαλύτερους ,η ελληνική ...

Ενδοσχολική επιμόρφωση εκπαιδευτικών στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας

Ενδοσχολική επιμόρφωση εκπαιδευτικών στο 4ο Δημοτικό...

Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε...

Ισότητα φύλων και προκαταλήψεις στην Βέροια  Μία συζήτηση με το Κέντρο   Συμβουλευτικής Γυναικών Βέροιας

Ισότητα φύλων και προκαταλήψεις στην Βέροια Μία...

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών...

Συγκροτήθηκε  το νέο Δ. Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στη Δ.Ε.Υ.Α. Βέροιας

Συγκροτήθηκε το νέο Δ. Σ. του Σωματείου Εργαζομένων...

Συγκροτήθηκε σε Σώμα στις 20 Φεβρουάριου 2019 το...

Βάσεις συνεργασίας με ΟΣΕ και ΓΑΙΑ-ΟΣΕ Ο Κ. Ναλμπάντης με συνεργάτες του  συναντήθηκαν  με στελέχη των επιχειρήσεων

Βάσεις συνεργασίας με ΟΣΕ και ΓΑΙΑ-ΟΣΕ Ο Κ. Ναλμπάντης...

Στο πλαίσιο των συναντήσεων με εκπροσώπους φορέων που...

Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας:  Ομόφωνο «ΟΧΙ» στην μεταφορά των ταμειακών αποθεμάτων στην Τράπεζα της Ελλάδος

Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας: Ομόφωνο «ΟΧΙ» στην...

Σύντομη, ωστόσο απόλυτα ουσιαστική, ήταν η χθεσινή...

Ανοιχτός   διαγωνισμός   λογότυπου για την  Εύξεινο Λέσχη Βέροιας

Ανοιχτός διαγωνισμός λογότυπου για την Εύξεινο...

Η  Εύξεινος Λέσχης Βέροιας διαπίστωσε  την ...

Δράσεις του ΣΔΕ ΝΑΟΥΣΑΣ για οικολογική μετακίνηση τις πόλεις

Δράσεις του ΣΔΕ ΝΑΟΥΣΑΣ για οικολογική μετακίνηση τις...

Στο πλαίσιο της Εκστρατείας ECOMOBILITΥ για οικολογική ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

«Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ»

22 Φεβ 12:00

 Γνωστή για εμάς τους μεγαλύτερους ,η ελληνική  κοινωνική  ταινία της Φίνος Φιλμ, με θεματολογία, την σύγχρονη διαφθορά της εποχής εκείνης ,οι εκτρώσεις και ο τεντιμποϊσμός που δυστυχώς υπάρχουν  μέχρι και...

Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε ενδοσχολική επιμόρφωση εκπαιδευτικών στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας.Η επιμόρφωση οργανώθηκε από τη Διευθύντρια του σχολείου Αρίστη Κουκουρίκου, με θέμα...