Λόγω της παραμονής των προσφύγων - Διασφαλίσεις  ζητούν οι κάτοικοι  της Αγίας Βαρβάρας

Λόγω της παραμονής των προσφύγων - Διασφαλίσεις ζητούν οι κάτοικοι της Αγίας Βαρβάρας

Δεν μπήκε τελικά προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Βέροιας τη Δευτέρα το κείμενο διαμαρτυρίας κατοίκων της Αγίας Βαρβάρας για την απομάκρυνση του κέντρου φιλοξενίας από το στρατόπεδο «Αρματολού Κόκκινου». Κι αυτό διότι στην πορεία της συζήτησης έγινε κατανοητό στο σώμα ότι το κείμενο δεν υπογράφτηκε από τους κατοίκους, αλλά ήταν αποτέλεσμα της συζήτησης του συντάκτη του Ηλία Γαλάνη με τους κατοίκους, όπως ο ίδιος σημείωσε, απαντώντας σε ερωτήσεις των συμβούλων.

Μιλώντας για την πρωτοβουλία αυτή εκ μέρους των ‘υπογραφόντων’ ο κ. Γαλάνης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η αντίδραση είναι απόφαση της λαϊκής συνέλευσης της περασμένης Τρίτης, που ακόμη ισχύει, ενώ υπάρχουν 100 ακόμη υπογραφές διαμαρτυρίας. «Νέοι άνθρωποι έχουν πρόβλημα. Ελάτε να το διαπιστώσετε κι εσείς», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γαλάνης, ζητώντας διασφαλίσεις για τους κατοίκους που έχουν έντονες ανησυχίες, κυρίως οι γυναίκες και τα παιδιά του χωριού, καταδικάζοντας όμως παράλληλα τα επεισόδια της περασμένης εβδομάδας. 

 Αποστάσεις από τον πρόεδρο του χωριού

Αποστάσεις από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και το κείμενο πήρε ο παρών πρόεδρος της κοινότητας Αγίας Βαρβάρας κ. Κωτσιαντής, λέγοντας ότι το κείμενο προς υπογραφή δεν υπήρχε στη λαϊκή συνέλευση της Τρίτης.

Στο τετρασέλιδο ψήφισμά τους κάτοικοι της Αγίας Βαρβάρας ζητούν την απομάκρυνση των προσφύγων από το στρατόπεδο και τη μετεγκατάστασή τους σε άλλο χώρο. Μάλιστα εκφράζονται φόβοι για ενδεχόμενη «προβοκάτσια» ή «κακόβουλη ενέργεια κατά των υδροηλεκτρικών φραγμάτων και της ποιότητας του νερού» και μετά από αναφορά και σε άλλα ζητήματα καταλήγει με το αίτημα να μετεγκατασταθεί το κέντρο φιλοξενίας «σε σημείο που δεν διαταράσσεται η ομαλή διαβίωση πολιτών, δεν κινδυνεύουν άμεσα ζωές και περιουσίες και η διαβίωσή τους και η αστυνόμευσή τους θα βρίσκεται σε ανώτερα επίπεδα». Στο ψήφισμα καταγγέλλεται ο Δήμος Βέροιας για παραβατική και μη δημοκρατική διαδικασία σε ό,τι αφορά την υπόδειξη του χώρου, όπως επίσης καταγγέλλεται κάθε ενέργεια, πράξη ή παράλειψη η οποία δημιούργησε ένα περιβάλλον ανησυχίας, προσωπικής ανασφάλειας, εκφοβισμού και ψυχικής ταραχής.

Αν το κείμενο είναι σε γνώση των κατοίκων του χωριού που το υπογράφουν ρωτήθηκε από πολλούς δημοτικούς συμβούλους ο κ. Γαλάνης, απαντώντας ότι είναι απόσταγμα των προβληματισμών των κατοίκων. «Κάθε λέξη υπογράφτηκε» σημείωσε.

«Δηλαδή μαζέψατε τη συζήτηση και κάνατε ένα δικό σας κείμενο» σχολίασε ο πρόεδρος κ. Χατζηαθανασίου.

«Κανένας δεν το διάβασε και κανένας δεν το υπέγραψε» τόνισε ο κ. Κωτσιαντής.

 Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων ως εξής:

Ν. Μπέκης: Εξομαλύνθηκε πλήρως η κατάσταση. Επένδυση σε έναν φόβο που έχει ήδη διαλυθεί γίνεται σήμερα. Ούτε πλημμέλημα δεν έγινε μέχρι σήμερα πουθενά στην Ελλάδα. Κακός σύμβουλος ο φόβος. Ήλθαν εδώ γιατί είναι οικογενειάρχες.

Α. Μαρκούλης: Ανακόλουθη η δημοτική αρχή που συντηρεί το θέμα. Όνειδος για το δημοτικό συμβούλιο να συζητά το θέμα ενός και μοναδικού ανθρώπου, όταν όλοι ομόθυμα τους καλωσορίσαμε. Να μην ακολουθήσουμε το κλίμα κινδυνολογίας και να παράσχουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Γ. Μελιόπουλος: Έχει πολιτικές ευθύνες η δημοτική αρχή που ακολουθεί τα προστάγματα της κεντρικής διοίκησης. Ακατάλληλος ο χώρος. Κοιμούνται στο πάτωμα οι πρόσφυγες. Να ενταθεί η κοινωνική αλληλεγγύη.

Σ. Διαμάντης: Πας Τούρκος στρατιώτης στην Ελλάδα, πόλεμος Συρίας με την Τουρκία, έλεγε επί Ανδρέα Παπανδρέου ο Άσαντ. Δεν κλήθηκε ο δήμαρχος και κανείς μας στη λαϊκή συνέλευση. Για τη συμπεριφορά πολύ λίγων δεν θα διασυρθεί ένα χωριό. Με τις καλύτερες εντυπώσεις θα φύγουν οι πρόσφυγες. Να καταδικάσουμε την επίθεση στον βουλευτή κ. Ουρσουζίδη.

Αθ. Αποστολόπουλος: Δεν υπάρχει αντιπρόταση από τους κατοίκους παρά μόνον αοριστολογίες. Έπρεπε να δείξουμε ανεκτικότητα και αλληλεγγύη, τη ζεστασιά μας. Αντί αυτού πλειοδοτούμε στον φόβο.

Σ. Ελευθεριάδου: Με το έγγραφο αυτό οι υπογράφοντες χάνουν το όποιο δίκιο είχανε.

Γ. Γουλτίδης: Απουσιάζει η συντεταγμένη κυβέρνηση. Γνωρίζει κανείς το σχέδιο; Μόνο για ανοικτά σήμερα μιλάει και μας στέλνει έγγραφα επικαλούμενη τον πατριωτισμό μας. Γι’ αυτό αντιδρά ο κόσμος, εύλογα. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι με ένα ακόμη χοτ σποτ δεν μπορεί να ελεγχθεί η εγκληματικότητα στον νομό μας.

Θ. Κορωνάς. Ψήφισμα ενός και μόνο ανθρώπου το έγγραφο. Άλλα έλεγαν οι κάτοικοι του χωριού στην προηγούμενη συνεδρίαση, σήμερα είναι πιο διαλλακτικοί. Άστοχη μέρα διαμαρτυρίας η πρώτη μέρας της άφιξης των προσφύγων. Να προσέχουμε όλοι από αυτούς που συμβουλευόμαστε.

Ν. Μωυσιάδης: Απέχω από τη διαδικασία και αποχωρώ. Το κείμενο είναι προϊόν ενός ανθρώπου και θα αδικήσουμε τους κατοίκους της Αγίας Βαρβάρας.

Π. Τσαπαρόπουλος. Ευτυχώς δεν υπήρχε μια δεξιά, φοβική κυβέρνηση σ’ αυτές τις συνθήκες, αλλά αριστερή κυβέρνηση.

Γ. Σοφιανίδης. Για δεύτερη φορά ρεζίλι γίναμε. Κι εγώ θα είχα μια ανησυχία, αλλά απέχει πολύ αυτή η συμπεριφορά. Αναπόφευκτη η ισοκατανομή ανά τη χώρα. Αμφιβάλω αν τηρηθεί η δέσμευση να μην ξεπεράσουν τους 500 οι πρόσφυγες.

Τ. Χατζηαθανασίου. Διαποτισμένο από ξενοφοβισμό το κείμενο. Πλασματική η πρόταση που καταλήγει. Φοβικό σύνδρομο υπάρχει. Μνημόνιο ρατσισμού και ξενοφοβισμού είναι.

Κ.  Βοργιαζίδης: Να μην μπει το κείμενο σε ψηφοφορία

Την απουσία από την αίθουσα του κ. Γαλάνη επισήμανε παίρνοντας τον λόγο τελευταίος ο δήμαρχος κ. Βοργαζίδης. «Είναι γεμάτο ανακρίβειες το κείμενο, αφού μιλάει για αντίθεση των κατοίκων σε ενέργειες και αποφάσεις του δήμου, όταν είναι γνωστό ότι δεν πρόκειται για απόφαση του δήμου. Η πρόταση για μετεγκατάσταση πρέπει να είναι συγκεκριμένη, δεν μπορούμε να τους γυρίσουμε πίσω τους πρόσφυγες» σημείωσε, προτείνοντας αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση να μην μπει το θέμα σε ψηφοφορία, όπως και έγινε τελικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Αικατερίνη Παντελή σε ηλικία 67 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Αικατερίνη Παντελή σε ηλικία 67 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 26...

Πρόγραμμα κίνησης του  Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος για τη Μεγάλη Εβδομάδα 2024

Πρόγραμμα κίνησης του Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος...

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας Γιοβανόπουλος

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας...

Ο πρώην βουλευτής Ημαθίας και στέλεχος του κόμματος...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης Τσιρίκας από την Αλεξάνδρεια

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης...

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...