Οι εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ προς την υφυπουργό Θ. Τζάκρη: Γιατί δεν έχει συσταθεί ακόμη αυτή η Ομάδα εργασίας για την αξιολόγηση του επιχειρησιακού σχεδίου;

Οι εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ προς την υφυπουργό Θ. Τζάκρη: Γιατί δεν έχει συσταθεί ακόμη αυτή η Ομάδα εργασίας για την αξιολόγηση του επιχειρησιακού σχεδίου;

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις της υφυπουργού Θεοδώρας Τζάκρη στον ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο οι εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ δηλώνουν τα παρακάτω:

Η κ. Τζάκρη θεωρεί ότι πρέπει ο κλάδος της Βιομηχανίας να 'βοηθηθεί'. Δεν αντιληφθήκαμε όμως ‘βοήθεια’ από ποιον και για ποιον. Είναι σαφές πλέον ότι για την πορεία του κλάδου δεν ευθύνεται μόνο η Πολιτεία που ''τις τελευταίες δεκαετίες άφησε στην τύχη της την Βιομηχανία'', αλλά και μέρος του Βιομηχανικού κατεστημένου  που εκμεταλλεύτηκε τις όποιες βοήθειες βουλιάζοντας τις επιχειρήσεις του και φυγαδεύοντας τα χρήματα της ''βοήθειας'' στο εξωτερικό. 

Από την εμπειρία ενός εκατομμυρίου και πλέον ανέργων από το 2009 και μετά επίσης προκύπτει, ότι η συμβολή του Τραπεζικού συστήματος σε αυτή την καταστροφή ήταν καθοριστική.

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια ανάταξης της Βιομηχανίας δεν ακούσαμε από την Υπουργό ποιο είναι το σχέδιο, με ποια εργαλεία χρηματοδότησης θα υλοποιηθεί καθώς και με ποιο νομικό πλαίσιο. Ειδικότερα η Υπουργός ανέφερε:

1. Η Βιομηχανία προσφέρει τις ‘περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας’, γεγονός που είναι αναμφισβήτητο.

Σημειώνουμε όμως ότι μέλη ή και θεσμικοί φορείς του φόρουμ Βιομηχανίας πιέζουν μετ' επιτάσεως για την περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους καθώς και για περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών νόμων.

2. Για τη Βιομηχανία Ζάχαρης ακούσαμε ότι υπάρχει σχέδιο αναδιάρθρωσης από την Τράπεζα Πειραιώς. Θα θέλαμε όμως να μάθουμε, αν υπάρχει σχέδιο αναδιάρθρωσης από το Υπουργείο καθότι η Ε.Β.Ζ είναι, αν δεν κάνουμε λάθος, κρατική εταιρεία. Εκτός και αν η Υπουργός μάς λέει εμμέσως ότι συμφωνεί με το κατατεθέν σχέδιο της Τράπεζας γιατί αν και δύσκολο (όπως ανέφερε) δεν υπάρχει άλλο.

Δύσκολο βέβαια είναι και το σχέδιο των εργαζομένων της ΕΝΚΛΩ, το οποίο όμως κατά δήλωση όλων των αρμοδίων Κυβερνητικών παραγόντων που έχουν λάβει γνώση, είναι από άρτιο έως πολύ ενδιαφέρον και άξιο να τεθεί σε λειτουργία.

Όμως δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή ακόμη.

Μήπως γιατί αυτό το σχέδιο δεν φέρει την υπογραφή του Τραπεζικού συστήματος και των συμβούλων του, ή μήπως γιατί κάποιοι εσωτερικοί ανταγωνιστές δεν θέλουν να ακούνε λέξη για σχέδια χωρίς αυτούς και για αυτούς?

3. Στο επίμονο ερώτημα του δημοσιογράφου σχετικά με την ΕΝΚΛΩ, η απάντηση της Υπουργού είναι ότι αναμένει την αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα, θέμα το οποίο το χειρίζεται το Υπ. Δικαιοσύνης.

Θα πρέπει όμως να υπενθυμίσουμε ότι η πρόταση των εργαζομένων δεν θεωρούσε ως προ απαιτούμενο την όποια αλλαγή των διατάξεων του πτωχευτικού κώδικα. Το αίτημα της αλλαγής προτάχθηκε από το νομικό τμήμα της Ε.Τ.Ε ώστε να συζητήσει (η Ε.Τ.Ε) περαιτέρω για το επιχειρησιακό σχέδιο.

Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Βιομηχανίας σχετικά με τις όποιες αλλαγές του πτωχευτικού κώδικα? Εκκρεμεί νομίζουμε και η εξαγγελία του Υπουργείου για την επαναλειτουργία 166 αδρανών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Με βάση ποιο νομικό καθεστώς θα επαναλειτουργήσει η ΕΝΚΛΩ και άλλες 165? Με αυτό που θα προτείνουν οι Τράπεζες και μόνο? Μήπως πρέπει να αποταθούμε στο Υπ. Δικαιοσύνης για τη νέα Βιομηχανική Πολιτική?

 

Η Κυβέρνηση νομοθέτησε  μέσω του παράλληλου προγράμματος την παύση πλειστηριασμών της πτωχευτικής περιουσίας της ΕΝΚΛΩ έως την 30/6/2016.

Στο πλαίσιο αυτό η Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης και το Υπουργείο Επικρατείας (συντονισμός της Κυβέρνησης), έχουν εξαγγείλει από τον Δεκέμβριο του 2015 σύσταση ομάδας εργασίας για την αξιολόγηση και εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου επαναλειτουργίας ΕΝΚΛΩ.    

Μπορεί να μας ενημερώσει η Γ. Γραμματεία Βιομηχανίας γιατί δεν έχει συσταθεί ακόμη αυτή η Ομάδα εργασίας? Τι περιμένει? Να φτάσουμε την 30/6/2016 και ναξαναρχίσουν οι πλειστηριασμοί πτωχευτικής περιουσίας σε τιμές εκποίησης και με υποψήφιους αγοραστές κάποιους από τον εγχώριο ανταγωνισμό?

Απέναντι στις τεκμηριωμένες νομικά και τεχνικά προτάσεις των εργαζομένων της ΕΝΚΛΩ εδώ και ένα χρόνο, η Γ. Γραμματεία Βιομηχανίας μας λέει ‘καλές οι προτάσεις σας αλλά υπάρχουν αντίρροπες δυνάμεις που μας εμποδίζουν’. Ποιες είναι αυτές και ποιος εμποδίζει το Δημόσιο να εξασφαλίσει, μέσω της επαναλειτουργίας, περιουσία ονομαστικής αξίας άνω των 35 εκ €, σε αντίθεση με το μηδέν που έχει εισπράξει έως τώρα?  

Τελικά μπορεί το Υπ. Βιομηχανίας να αισθάνεται ότι δεν έχει καμία πίεση για την άμεση εξασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, οι Τράπεζες να μην νοιάζονται για τα 190 εκ € που ούτως ή άλλως τα έχουν διαγράψει, αλλά 1500 και πλέον εργαζόμενοι δεν πρόκειται να παραιτηθούν ποτέ από 36 εκ € απαίτηση και την οριστική απώλεια της ελπίδας για να ξανά-εργαστούν στον τόπο τους.

Η μέθοδος ‘θέλαμε αλλά δεν μας αφήνουν’ δεν είναι πλέον πειστική. Επίσης δεν είναι πειστικό το επιχείρημα ‘δεν μας το επιτρέπει η νομοθεσία’. Οι εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ τα έχουμε ξανακούσει αυτά πολλές φορές στο παρελθόν και το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών μετράει με εκατομμύρια ανέργους.

Καλή λοιπόν η προσπάθεια των φόρουμ αλλά δυστυχώς  δεν φτάνει για να επαν- εκκινήσει η Βιομηχανία.

 

Για τους εργαζόμενους

 

Μάρθα Στογιαντσάκη. Τακτικό μέλος συμβουλίου πιστωτών και εκπρόσωπος  

εργαζομένων Μαρώνειας και Ροδόπης Κομοτηνής.

Γεώργιος Τζουγρανάς. Εκπρόσωπος εργαζομένων εργοστασίων ΦΑΝΚΟ   Κομοτηνής.

Ζήσης Κουκουζήκας. Εκπρόσωπος εργαζομένων OTTO EVROS Αλεξανδρούπολης.

Αθανάσιος Παπαντωνίου. Τακτικό μέλος συμβουλίου πιστωτών και εκπρόσωπος     εργαζομένων ΚΟΛΒΛΑΝΛουτροχώρι Πέλλας.

Ηρακλής Σουμελίδης. Εκπρόσωπος     εργαζομένων ΚΟΛΒΛΑΝ στο Λουτροχώρι Πέλλας.

Ηλίας Χαρίσης. Εκπρόσωπος εργαζομένων Νάουσας.

Βασίλειος Κουβατλής. Εκπρόσωπος εργαζομένων Νάουσας.

Γεώργιος Σταμπολίδης. Αναπληρωματικό μέλος συμβουλίου πιστωτών,  εκπρόσωπος εργαζομένων Νάουσας.

Αναστάσιος Μαναζής. Εκπρόσωπος εργαζομένων Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δήμος Νάουσας: Ξεκινάνε οι εγγραφές στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς  Σταθμούς

Δήμος Νάουσας: Ξεκινάνε οι εγγραφές στους Παιδικούς...

Με την υπ’ αρ. 105/2024  απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου...

Φυτεύσεις λουλουδιών και καλλωπισμός από τον Δήμο Νάουσας και την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου

Φυτεύσεις λουλουδιών και καλλωπισμός από τον Δήμο...

Φυτεύσεις λουλουδιών και καλλωπισμό «πράσινων»...

Αντίο κυρά των αμπελιών

Αντίο κυρά των αμπελιών

Γράφει ο Χρήστος ΜπλατσιώτηςΈφυγε από τη ζωή πριν λίγο...

Ευχαριστήριο  του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Ευχαριστήριο του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Με στόχο να ενισχυθούν ευάλωτες οικογένειες και άτομα...

Veria Dance 2024: Διακρίσεις της Σχολής Χορού της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας

Veria Dance 2024: Διακρίσεις της Σχολής Χορού της ΚΕΠΑ Δήμου...

Στο «Veria Dance competition 2024» που πραγματοποιήθηκε στο Χώρο...

Veria Dance 2024 : Διακρίσεις της Σχολής Χορού της ΚΕΠΑ  Δήμου Βέροιας

Veria Dance 2024 : Διακρίσεις της Σχολής Χορού της ΚΕΠΑ Δήμου...

Στο «Veria Dance competition 2024» που πραγματοποιήθηκε στο Χώρο...

Δήμαρχος Νάουσας: «Στεκόμαστε δίπλα στους εργαζομένους της Κλωστουφαντουργίας Βαρβαρέσος»

Δήμαρχος Νάουσας: «Στεκόμαστε δίπλα στους...

 Ο Δήμαρχος του Δήμου Ηρωικής Πόλεως Νάουσας, Νικόλαος...

 Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ημαθίας: Στην Βέροια  ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και διεθνής καλαθοσφαιριστής Νίκος Παππάς

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ημαθίας: Στην Βέροια ο υποψήφιος...

Από την Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ημαθίας, γνωστοποιούνται τα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...