Εσπευσμένα το Σαββατοκύριακο έρχεται  το ασφαλιστικό προς ψήφιση στη Βουλή

Εσπευσμένα το Σαββατοκύριακο έρχεται το ασφαλιστικό προς ψήφιση στη Βουλή

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία για την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού και των αλλαγών στο φορολογικό σύστημα. Η συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές συνεχίζεται σήμερα, Πέμπτη, ενώ το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Την πρόταση της κυβέρνησης να διεξαχθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο η συζήτηση στην Ολομέλεια επικύρωσε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Ωστόσο, με την κυβερνητική πρόταση διαφώνησαν όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί του Σαββάτου και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 11:00 το πρωί χθες η συζήτηση του νομοσχεδίου σε β’ ανάγνωση στις αρμόδιες επιτροπές.

Η κυβέρνηση επίσπευσε τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου, προκειμένου να πάει με ψηφισμένο το ασφαλιστικό στο Eurogroup της Δευτέρας. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν το νομοσχέδιο να ψηφιστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Κάποιοι εκτιμούν ότι την ψήφιση των νομοσχεδίων ο υπουργός Οικονομικών Ευκ.Τσακαλώτος μπορεί να χρησιμοποιήσει ως ατού στο Eurogroup, ένδειξη της αποφασιστικότητας και της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης. Δεν λείπουν ωστόσο και οι φωνές που επισημαίνοντας ότι τα νομοσχέδια δεν έχουν πάρει το τελικό πράσινο φως από τους θεσμούς (στο ασφαλιστικό υπάρχει ακόμη ένα χρηματοδοτικό κενό που αναζητείται ο τρόπος κάλυψής τους, ενώ και στο φορολογικό ανοιχτό μένει το θέμα του ύψους το αφορολόγητου) προειδοποιούν ότι η ψήφισή τους πριν το Eurogroup ίσως να μην αποτελεί σοφή πράξη.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο διαρροών από τους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν πως η κυβερνητική συνοχή δεν κινδυνεύει.

«Τα μέτρα θα περάσουν με μια πλειοψηφία, που ενδεχομένως σε κάποια τμήματα της συμφωνίας να είναι και ευρύτερη των 153» δήλωσε στον Σκάι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, χαρακτηρίζοντας το σενάριο των πρόωρων εκλογών «παρανοϊκό».

Προχθές συνεδρίασε και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου οι βουλευτές να ενημερωθούν για τις προς ψήφιση διατάξεις. «Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκλεγήκαμε με βάση μια συμφωνία που είχε συναφθεί με τους δανειστές. Αυτή η συμφωνία υλοποιείται και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα συνοχής στην κοινοβουλευτική ομάδα» δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Μάκης Μπαλαούρας.

H ANTIΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής. 

«Νομοσχέδιο του ψεύδους και της εξαπάτησης», «θάνατο του εμποράκου, των ελεύθερων επαγγελματιών και του αγρότη», «πογκρόμ κατά της μεσαίας τάξης» ήταν κάποιοι από τους σκληρούς χαρακτηρισμούς της Αντιπολίτευσης. «Μετατρέπεστε στα καλύτερα τσιράκια των μεγάλων συμφερόντων», κατηγόρησε την κυβέρνηση το ΚΚΕ. 

Η κριτική που ασκείται είναι «υποκριτική» και «θλιβερή» βασισμένη σε ανακρίβειες, απάντησε ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος υπερασπιζόμενος την κυβερνητική πρόταση. 

ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΚΥΜΑ

Σε 48ωρη γενική απεργία σήμερα  Παρασκευή 6 Μαΐουκαι αύριο Σάββατο 7 Μαΐου προχωρούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με συμμετοχή συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη χώρα ενάντια στο ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο που θα τεθεί παράλληλα προς ψήφιση στη Βουλή.

Στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με διαδικασίες fast track προσπαθεί να αιφνιδιάσει την κοινωνία προωθώντας την ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο.

H ΓΣΕΕ αντιδρώντας τόσο στο περιεχόμενο του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου σε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής, υλοποιώντας την ομόφωνη απόφαση της Διοίκησης της Συνομοσπονδίας, προκηρύσσει 48ωρη απεργία για την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Μαΐου.

Η Συνομοσπονδία έχει λάβει ήδη απόφαση για 24ωρη απεργία για την Κυριακή 8 Μαΐου -ημέρα κατά την οποία έχει επιβληθεί το άνοιγμα των καταστημάτων.

Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συμμετοχή όλους τους εργαζόμενους με στόχο να μην περάσουν τα νέα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών τα οποία όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ προβλέπουν:

• Αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από 23%. Από την αναπροσαρμογή του συντελεστή υπολογίζεται να εισπραχθούν 450 εκατ. ευρώ.

• Αύξηση της φορολογίας στην αμόλυβδη, στο υγραέριο και στο φυσικό αέριο.

• Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καπνό και στα τσιγάρα.

• Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά.

• Αύξηση του τέλους ταξινόμησης των εισαγόμενων αυτοκινήτων και των τελών κυκλοφορίας.

OI MHXANIKOI 

Σε καταψήφιση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό καλεί τους βουλευτές συναδέλφους του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ύστερα από απόφαση της διοικούσας επιτροπής, «προκειμένου να αντιληφθούν έστω και την ύστατη στιγμή ότι οι αποφάσεις τους καθορίζουν το μέλλον όλου του κλάδου».

«Θυμίζουμε σε όλους ότι τυχόν υπερψήφιση θα έχει ονοματεπώνυμο: αυτό του καθενός και της καθεμίας που συναίνεσε στην καταστροφή μας» επισημαίνει ο κ. Στασινός, καλώντας «όλους τους μηχανικούς σε αγώνα τις επόμενες ημέρες, για να καταλάβει έμπρακτα η κυβέρνηση και η Βουλή ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν έχει τη συναίνεση της κοινωνίας».

Ειδικότερα, με ανακοίνωσή του, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας καλεί όλους τους μηχανικούς να συμμετέχουν στην γενική απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που προκήρυξε ήδη η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για την Παρασκευή 6 Μαΐου και το Σάββατο 7 Μαΐου, δηλαδή τις ημέρες της συζήτησης και της ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

TA MME

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ κηρύσσεται 48ωρη απεργία από τις 6 το πρωί της Παρασκευής έως τις 6 το πρωί της Κυριακής σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα γραφεία Τύπου, σε αντίδραση στον ασφαλιστικό νόμο που θα αρχίσει να συζητείται από το Σάββατο στη Βουλή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση...

Σε μια σημαντική μεταρρύθμιση όλου του πλαισίου...

Επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΤΕΕ

Επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων...

Με κεντρικό μήνυμα «100 χρόνια ΤΕΕ: εκατό χρόνια...

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται  η εξαήμερη εργασία από τον Ιούλιο -Την ίδια στιγμή που σε κράτη-μέλη της ΕΕ πειραματίζονται  με εβδομάδα 4 ημερών εργασίας χωρίς μείωση των αμοιβών

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται η εξαήμερη εργασία από...

Μεγαλώνουν οι κοινωνικοοικονομικές αντιθέσεις μεταξύ...

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η...

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο,...

Παρουσιάστηκε χθες  το Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ -Μεταξύ των υποψηφίων και ο φυλακισμένος εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης

Παρουσιάστηκε χθες το Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ -Μεταξύ...

Το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάστηκε...

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης σε ηλικία 86 ετών

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης σε ηλικία 86...

Ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης, έφυγε από τη ζωή...

Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης των...

Σε πλήρη εξέλιξη από τις αρχές Απριλίου είναι το...

Συνάντηση της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου με τον  Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου

Συνάντηση της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου με...

Αντιπροσωπεία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...