Δήμητρα Μητρέντση για την 1η συνάντηση παιδικών και νεανικών χορωδιών: Τα τραγούδια λένε πάντα την αλήθεια

Δήμητρα Μητρέντση για την 1η συνάντηση παιδικών και νεανικών χορωδιών: Τα τραγούδια λένε πάντα την αλήθεια

Η 1η Συνάντηση Παιδικών και Νεανικών Χορωδιών που θα γίνει 21 και 22 Μαΐου στη Νάουσα ήταν το αντικείμενο της συνέντευξής μας με τη Δήμητρα Μητρέντση, μουσικοπαιδαγωγό και μέλος του νεοσύστατου Πολιτιστικού Συλλόγου «ενCANTO», που είχε την ιδέα και την πρωτοβουλία της εκδήλωσης που πυρετωδώς ετοιμάζεται.

 

-Η αλήθεια είναι ότι στους φίλους της μουσικής ακούγεται μια πολύ ελκυστική διοργάνωση...

Και είναι μεγάλη μας χαρά αυτό. Η προσδοκία μας είναι η 1η Συνάντηση Παιδικών και Νεανικών Χορωδιών στη Νάουσα να αποτελέσει για όλους όσοι συμμετέχουν ή θα την παρακολουθήσουν μια γιορτή τραγουδιού και χαράς. 550 παιδιά στους δρόμους να τραγουδούν, άνθρωποι από 8 διαφορετικές πόλεις να συνυπάρχουν επί σκηνής, θεωρούμε ότι είναι μια  ιδιαίτερα όμορφη συγκυρία για όσους αγαπούν το χορωδιακό τραγούδι και γενικότερα τη μουσική. Και αυτό για πρώτη φορά στη Νάουσα.

 

-Η μουσική ενώνει. Ισχύει αυτό και για τους διοργανωτές που τραβάνε το κουπί;

Ισχύει απόλυτα για τη διοργάνωσή μας και μάλιστα με τρόπο αυξητικό. Ξεκίνησε ως μια ιδέα που προέκυψε από τις αντίστοιχες προσκλήσεις που δέχτηκα ως μαέστρος παιδικής χορωδίας. Έγινε πρόταση στον σύλλογο ενCANTO, που κάνει τα πρώτα του βήματα στον χώρο του πολιτισμού στην πόλη μας, και επεκτάθηκε σε μια αρχική ομάδα εθελοντών. Δεν έμεινε όμως εκεί. Η ομάδα μεγάλωσε, στηρίχτηκε με ενθουσιασμό από επαγγελματίες της πόλης-κι όχι μόνο- που πίστεψαν στην ιδέα και την ενίσχυσαν, και αυτή τη στιγμή μια μεγάλη παρέα ανθρώπων της Νάουσας –από το δικό του μετερίζι ο καθένας– προσπαθεί για το καλύτερο αποτέλεσμα. Ο κεντρικός πυρήνας της διοργάνωσης, που είναι μια οργανωτική επιτροπή αποτελούμενη από 15 άτομα, είναι η ψυχή της Συνάντησης και είναι εντυπωσιακό πόσο αρμονικά και δημιουργικά λειτουργεί, παρότι είναι για τα περισσότερα μέλη η πρώτη φορά που συμμετέχουν σε κάτι τέτοιο.

 

-Η Νάουσα των πολλών χορωδών και χορωδιών είναι μια πόλη που πράγματι τραγουδά. Ακούει όμως; 

Και τραγουδά και ακούει, θα το έλεγα με βεβαιότητα. Η συμμετοχή των πολιτών σε εκδηλώσεις αυτού του είδους το αποδεικνύει, είτε ως ενεργά μέλη είτε ως ακροατές. Η πόλη μας ακούει και στηρίζει τις φωνές των ανθρώπων της, αλλά και τις ανάγκες τους για νέες ιδέες και δράσεις. Θα έλεγα όμως ότι έχει και το κριτήριο να ξεχωρίζει και να αγκαλιάζει τις φιλότιμες προσπάθειες, αυτές που γίνονται με βαθιά και αληθινή αγάπη για τον πολιτισμό και τη δημιουργία και πλαισιώνονται με ανιδιοτελή κόπο και προσφορά. 

 

-Υπάρχουν σχέδια για θεσμοθέτηση της εκδήλωσης; 

Σαφέστατα! Είναι η 1η Συνάντηση και ευχόμαστε με τη συμπαράσταση όλων των φορέων να επιδείξει το αξιόλογο επίπεδο που απαιτείται ώστε να αποτελέσει την καλύτερη έναρξη ενός ετήσιου θεσμού στην πόλη. Και εμείς ως διοργάνωση προσπαθούμε για το κατά το δυνατόν πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα με βασικό στόχο την ανάδειξη του χορωδιακού τραγουδιού, αλλά και την ευρύτερη προβολή της περιοχής μας και του πολιτιστικού της υπόβαθρου.

 

-Μήπως στο μέλλον δούμε και συμμετοχές από το εξωτερικό; 

Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε ενδεχόμενο. Προτεραιότητά μας ωστόσο είναι να ολοκληρώσουμε με επιτυχία την πρώτη διοργάνωση και να δημιουργήσουμε θετικές εμπειρίες και εντυπώσεις στις συμμετέχουσες χορωδίες αυτής της Συνάντησης, προκειμένου να ανοίξει σταδιακά η εμβέλεια των περιοχών που θα επιθυμούν να συμμετάσχουν. Κι αν αυτό συν τω χρόνω επεκταθεί και σε χορωδιακές ομάδες του εξωτερικού, θα είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς.

 

-Επιτρέψτε μας μια πρόταση. Υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης κάποιων σχημάτων για σύντομες εμφανίσεις σε χωριά του ευρύτερου δήμου; Νομίζουμε θα εκτιμηθεί. 

Είναι μια εξαιρετική πρόταση και είναι σίγουρο ότι θα εκτιμηθεί από τους πολίτες του ευρύτερου δήμου μας. Ως προοπτική υπάρχει στις προθέσεις του Συλλόγου και μάλιστα όχι μόνο για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, αλλά και γι’ αυτές που θα ακολουθήσουν. Ωστόσο καθότι στην πρώτη μας αυτή προσπάθεια υπάρχει η αγωνία να λυθούν τα βασικά δύσκολα σημεία των εκδηλώσεων αυτού του μεγέθους και καθώς η οικονομική μας δύναμη είναι περιορισμένη, φοβάμαι ότι η πρόταση θα μπορέσει να υλοποιηθεί την επόμενη φορά. Δε θα ξεχαστεί όμως. 

 

-Ο πήχης ψηλά ή χαμηλά φέτος; 

Ο πήχης τοποθετήθηκε εξ αρχής ψηλά όσον αφορά την ποιότητα της διοργάνωσης και έγινε με πλήρη αντίληψη της ευθύνης που αναλάβαμε. Αυτό όμως στο οποίο βρεθήκαμε προ ευχάριστης εκπλήξεως είναι η μεγάλη συμμετοχή χορωδιών, ακόμα και από φορείς με τους οποίους δεν υπήρχε προηγούμενη συνεργασία. Κι έτσι θα υποδεχτούμε 14 χορωδιακές ομάδες, αριθμός αρκετά πάνω από τις προσδοκίες μας και τον αρχικό σχεδιασμό μας.  Αποδεχόμαστε την πρόκληση με χαρά και ανυπομονούμε να γνωρίσουμε και να φιλοξενήσουμε στη διοργάνωσή μας τους νέους φίλους της.

 

-Τι θα ζητούσατε από τους συμπολίτες σας ενόψει του φεστιβάλ; 

Η Συνάντηση αποτελείται από 2 συναυλίες τις δύο ημέρες του φεστιβάλ, 2 παρελάσεις τραγουδιού στους δρόμους της πόλης, μια πολιτιστική διαδρομή σε επιλεγμένα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος και μία γιορτή χορωδών μετά τη λήξη της πρώτης συναυλίας, όλα με ελεύθερη είσοδο. Είμαι βέβαιη ότι η πόλη και οι άνθρωποί της θα αγκαλιάσουν με θέρμη την προσπάθεια και ότι θα τύχει αμέριστης αγάπης και υποστήριξης.

Για πρακτικούς λόγους ωστόσο θα θέλαμε να ζητήσουμε από τους συμπολίτες μας, αν ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν κάποια από τις εκδηλώσεις μας –και ειδικότερα μια από τις δύο συναυλίες που θα φιλοξενηθούν στο Δημοτικό Θέατρο– να απευθυνθούν στο τηλέφωνο προκράτησης θέσεων που θα είναι στη διάθεσή τους από τις 16 Μαΐου και θα ανακοινωθεί το συντομότερο από την οργανωτική επιτροπή.

 

-Δώστε τους και μια υπόσχεση.

Μια υπόσχεση λοιπόν, όχι όμως μόνο προς τους συμπολίτες μας, αλλά και προς εμάς τους ίδιους. Η χαρά της μουσικής, το χαμόγελο των παιδιών μας, η δύναμη της ομάδας και η ομορφιά της πόλης μας θα είναι η σημαία αυτής και κάθε επόμενης ανάλογης διοργάνωσης που θα δείτε από τον Σύλλογο Πολιτισμού ενCANTO και τα μέλη του.

Και αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να κλείσω με ένα σύνθημα για την εκδήλωσή μας «Μια Πόλη Μια φωνή», που το δανείζομαι από το κοινό τραγούδι που θα εκτελέσουν όλες οι χορωδίες μαζί στις λήξεις των συναυλιών: «… Τα τραγούδια λένε πάντα την αλήθεια…»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Οι  «Δάφνες και Πικροδάφνες»του  Δημήτρη  Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά  σήμερα στη Βέροια

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Οι «Δάφνες και...

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στηρίζοντας...

Τα  «Σιωπηλά Βήματα» παρουσιάστηκαν στη Νάουσα

Τα «Σιωπηλά Βήματα» παρουσιάστηκαν στη Νάουσα

Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019 στην Αίθουσα Περιοδικών...

Stand Up Comedy Night με τον Δημήτρη Χριστοφορίδη  στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Stand Up Comedy Night με τον Δημήτρη Χριστοφορίδη στη Δημόσια...

‘Ένας από τους καλύτερους stand up comedians της χώρας, ...

Ακροάσεις της ΣΟΝΕ για Ορχήστρα - Χορωδία - Τραγουδιστές απ' όλη την Ελλάδα - 2019

Ακροάσεις της ΣΟΝΕ για Ορχήστρα - Χορωδία -...

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019 | Ώρα 14:30 Σύλλογος Ζωγράφων...

Στις 23/2 ο ετήσιος χορός του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας

Στις 23/2 ο ετήσιος χορός του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας

Φίλες και φίλοι του Λ.Ε. της Βέροιας, ελάτε να...

Παρουσίαση βιβλίου της Βεροιώτισσας συγγραφέως Χρυσάνθης Πρωτοψάλτου

Παρουσίαση βιβλίου της Βεροιώτισσας συγγραφέως...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, οι εκδόσεις...

Εκδήλωση για την οικογένεια και την μητέρα από την Ιερά Μητρόπολη

Εκδήλωση για την οικογένεια και την μητέρα από την...

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων σᾶς...

Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στη «Στέγη» - Παρουσίαση βιβλίου   του Κ. Γαλανούδη «98%»

Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στη «Στέγη» - Παρουσίαση...

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Βέροιας – Ημαθίας και η...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Οι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 1η Ενότηταhttps://www.youtube.com/watch?v=LhYHKBT_Up8&feature=youtu.beΟι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 2η...

Παρασκευή 20 Ιουλίου και ώρα 9.15 μ.μ.στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»Η Συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ήταν τελικά… Η Συνάντηση που ζητούν όλοι και αυτήν την χρονιά!Η μοναδική...

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στηρίζοντας σταθερά τη σύγχρονη νεοελληνική δραματουργία, παρουσιάζει τη νέα παραγωγή «Δάφνες και Πικροδάφνες» των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά, σε σκηνοθεσία ...

Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019 στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων «ΕΡΙΑ» (Χρήστος Λαναράς) παρουσιάστηκε το μυθιστόρημα της Ευφροσύνης Πιτσαλίδου, με τίτλο «Σιωπηλά Βήματα», που έχει τιμηθεί με το 1ο βραβείο στον...