Δήμητρα Μητρέντση για την 1η συνάντηση παιδικών και νεανικών χορωδιών: Τα τραγούδια λένε πάντα την αλήθεια

Δήμητρα Μητρέντση για την 1η συνάντηση παιδικών και νεανικών χορωδιών: Τα τραγούδια λένε πάντα την αλήθεια

Η 1η Συνάντηση Παιδικών και Νεανικών Χορωδιών που θα γίνει 21 και 22 Μαΐου στη Νάουσα ήταν το αντικείμενο της συνέντευξής μας με τη Δήμητρα Μητρέντση, μουσικοπαιδαγωγό και μέλος του νεοσύστατου Πολιτιστικού Συλλόγου «ενCANTO», που είχε την ιδέα και την πρωτοβουλία της εκδήλωσης που πυρετωδώς ετοιμάζεται.

 

-Η αλήθεια είναι ότι στους φίλους της μουσικής ακούγεται μια πολύ ελκυστική διοργάνωση...

Και είναι μεγάλη μας χαρά αυτό. Η προσδοκία μας είναι η 1η Συνάντηση Παιδικών και Νεανικών Χορωδιών στη Νάουσα να αποτελέσει για όλους όσοι συμμετέχουν ή θα την παρακολουθήσουν μια γιορτή τραγουδιού και χαράς. 550 παιδιά στους δρόμους να τραγουδούν, άνθρωποι από 8 διαφορετικές πόλεις να συνυπάρχουν επί σκηνής, θεωρούμε ότι είναι μια  ιδιαίτερα όμορφη συγκυρία για όσους αγαπούν το χορωδιακό τραγούδι και γενικότερα τη μουσική. Και αυτό για πρώτη φορά στη Νάουσα.

 

-Η μουσική ενώνει. Ισχύει αυτό και για τους διοργανωτές που τραβάνε το κουπί;

Ισχύει απόλυτα για τη διοργάνωσή μας και μάλιστα με τρόπο αυξητικό. Ξεκίνησε ως μια ιδέα που προέκυψε από τις αντίστοιχες προσκλήσεις που δέχτηκα ως μαέστρος παιδικής χορωδίας. Έγινε πρόταση στον σύλλογο ενCANTO, που κάνει τα πρώτα του βήματα στον χώρο του πολιτισμού στην πόλη μας, και επεκτάθηκε σε μια αρχική ομάδα εθελοντών. Δεν έμεινε όμως εκεί. Η ομάδα μεγάλωσε, στηρίχτηκε με ενθουσιασμό από επαγγελματίες της πόλης-κι όχι μόνο- που πίστεψαν στην ιδέα και την ενίσχυσαν, και αυτή τη στιγμή μια μεγάλη παρέα ανθρώπων της Νάουσας –από το δικό του μετερίζι ο καθένας– προσπαθεί για το καλύτερο αποτέλεσμα. Ο κεντρικός πυρήνας της διοργάνωσης, που είναι μια οργανωτική επιτροπή αποτελούμενη από 15 άτομα, είναι η ψυχή της Συνάντησης και είναι εντυπωσιακό πόσο αρμονικά και δημιουργικά λειτουργεί, παρότι είναι για τα περισσότερα μέλη η πρώτη φορά που συμμετέχουν σε κάτι τέτοιο.

 

-Η Νάουσα των πολλών χορωδών και χορωδιών είναι μια πόλη που πράγματι τραγουδά. Ακούει όμως; 

Και τραγουδά και ακούει, θα το έλεγα με βεβαιότητα. Η συμμετοχή των πολιτών σε εκδηλώσεις αυτού του είδους το αποδεικνύει, είτε ως ενεργά μέλη είτε ως ακροατές. Η πόλη μας ακούει και στηρίζει τις φωνές των ανθρώπων της, αλλά και τις ανάγκες τους για νέες ιδέες και δράσεις. Θα έλεγα όμως ότι έχει και το κριτήριο να ξεχωρίζει και να αγκαλιάζει τις φιλότιμες προσπάθειες, αυτές που γίνονται με βαθιά και αληθινή αγάπη για τον πολιτισμό και τη δημιουργία και πλαισιώνονται με ανιδιοτελή κόπο και προσφορά. 

 

-Υπάρχουν σχέδια για θεσμοθέτηση της εκδήλωσης; 

Σαφέστατα! Είναι η 1η Συνάντηση και ευχόμαστε με τη συμπαράσταση όλων των φορέων να επιδείξει το αξιόλογο επίπεδο που απαιτείται ώστε να αποτελέσει την καλύτερη έναρξη ενός ετήσιου θεσμού στην πόλη. Και εμείς ως διοργάνωση προσπαθούμε για το κατά το δυνατόν πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα με βασικό στόχο την ανάδειξη του χορωδιακού τραγουδιού, αλλά και την ευρύτερη προβολή της περιοχής μας και του πολιτιστικού της υπόβαθρου.

 

-Μήπως στο μέλλον δούμε και συμμετοχές από το εξωτερικό; 

Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε ενδεχόμενο. Προτεραιότητά μας ωστόσο είναι να ολοκληρώσουμε με επιτυχία την πρώτη διοργάνωση και να δημιουργήσουμε θετικές εμπειρίες και εντυπώσεις στις συμμετέχουσες χορωδίες αυτής της Συνάντησης, προκειμένου να ανοίξει σταδιακά η εμβέλεια των περιοχών που θα επιθυμούν να συμμετάσχουν. Κι αν αυτό συν τω χρόνω επεκταθεί και σε χορωδιακές ομάδες του εξωτερικού, θα είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς.

 

-Επιτρέψτε μας μια πρόταση. Υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης κάποιων σχημάτων για σύντομες εμφανίσεις σε χωριά του ευρύτερου δήμου; Νομίζουμε θα εκτιμηθεί. 

Είναι μια εξαιρετική πρόταση και είναι σίγουρο ότι θα εκτιμηθεί από τους πολίτες του ευρύτερου δήμου μας. Ως προοπτική υπάρχει στις προθέσεις του Συλλόγου και μάλιστα όχι μόνο για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, αλλά και γι’ αυτές που θα ακολουθήσουν. Ωστόσο καθότι στην πρώτη μας αυτή προσπάθεια υπάρχει η αγωνία να λυθούν τα βασικά δύσκολα σημεία των εκδηλώσεων αυτού του μεγέθους και καθώς η οικονομική μας δύναμη είναι περιορισμένη, φοβάμαι ότι η πρόταση θα μπορέσει να υλοποιηθεί την επόμενη φορά. Δε θα ξεχαστεί όμως. 

 

-Ο πήχης ψηλά ή χαμηλά φέτος; 

Ο πήχης τοποθετήθηκε εξ αρχής ψηλά όσον αφορά την ποιότητα της διοργάνωσης και έγινε με πλήρη αντίληψη της ευθύνης που αναλάβαμε. Αυτό όμως στο οποίο βρεθήκαμε προ ευχάριστης εκπλήξεως είναι η μεγάλη συμμετοχή χορωδιών, ακόμα και από φορείς με τους οποίους δεν υπήρχε προηγούμενη συνεργασία. Κι έτσι θα υποδεχτούμε 14 χορωδιακές ομάδες, αριθμός αρκετά πάνω από τις προσδοκίες μας και τον αρχικό σχεδιασμό μας.  Αποδεχόμαστε την πρόκληση με χαρά και ανυπομονούμε να γνωρίσουμε και να φιλοξενήσουμε στη διοργάνωσή μας τους νέους φίλους της.

 

-Τι θα ζητούσατε από τους συμπολίτες σας ενόψει του φεστιβάλ; 

Η Συνάντηση αποτελείται από 2 συναυλίες τις δύο ημέρες του φεστιβάλ, 2 παρελάσεις τραγουδιού στους δρόμους της πόλης, μια πολιτιστική διαδρομή σε επιλεγμένα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος και μία γιορτή χορωδών μετά τη λήξη της πρώτης συναυλίας, όλα με ελεύθερη είσοδο. Είμαι βέβαιη ότι η πόλη και οι άνθρωποί της θα αγκαλιάσουν με θέρμη την προσπάθεια και ότι θα τύχει αμέριστης αγάπης και υποστήριξης.

Για πρακτικούς λόγους ωστόσο θα θέλαμε να ζητήσουμε από τους συμπολίτες μας, αν ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν κάποια από τις εκδηλώσεις μας –και ειδικότερα μια από τις δύο συναυλίες που θα φιλοξενηθούν στο Δημοτικό Θέατρο– να απευθυνθούν στο τηλέφωνο προκράτησης θέσεων που θα είναι στη διάθεσή τους από τις 16 Μαΐου και θα ανακοινωθεί το συντομότερο από την οργανωτική επιτροπή.

 

-Δώστε τους και μια υπόσχεση.

Μια υπόσχεση λοιπόν, όχι όμως μόνο προς τους συμπολίτες μας, αλλά και προς εμάς τους ίδιους. Η χαρά της μουσικής, το χαμόγελο των παιδιών μας, η δύναμη της ομάδας και η ομορφιά της πόλης μας θα είναι η σημαία αυτής και κάθε επόμενης ανάλογης διοργάνωσης που θα δείτε από τον Σύλλογο Πολιτισμού ενCANTO και τα μέλη του.

Και αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να κλείσω με ένα σύνθημα για την εκδήλωσή μας «Μια Πόλη Μια φωνή», που το δανείζομαι από το κοινό τραγούδι που θα εκτελέσουν όλες οι χορωδίες μαζί στις λήξεις των συναυλιών: «… Τα τραγούδια λένε πάντα την αλήθεια…»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προβολή ταινίας -ντοκιμαντέρ  από ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΣΕΠΕ Ημαθίας

Προβολή ταινίας -ντοκιμαντέρ από ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΣΕΠΕ...

Η ΕΛΜΕ και ο ΣΕΠΕ Ημαθίας σας προσκαλούν στην ανοιχτή...

Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΝΑΟΥΣΑΣ Πρόσκληση για τον εορτασμό 20 χρόνων από την ίδρυσή του

Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΝΑΟΥΣΑΣ Πρόσκληση για τον εορτασμό 20 χρόνων...

Εκδήλωση εορτασμού για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την...

ΓΕΛ Πλατέος Κορυφής:  Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας,  στο Πνευματικό  Κέντρο Αλεξάνδρειας

ΓΕΛ Πλατέος Κορυφής: Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας, στο...

Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 στις 09.00 π.μ. στο Πνευματικό...

«Ερχόμενος ο Κύριος»: Μουσική παράσταση από τον Ερυθρό  Σταυρό Βέροιας

«Ερχόμενος ο Κύριος»: Μουσική παράσταση από τον Ερυθρό...

Το Περιφερειακό Τμήμα  Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού...

Την Δευτέρα 22 Απριλίου:  Ομιλία  του π. Γεώργιου Σχοινά στον  Ι. Ναό   Αγίου Αντωνίου

Την Δευτέρα 22 Απριλίου: Ομιλία του π. Γεώργιου Σχοινά...

Η Ένωση Θεολόγων Νομού Ημαθίας σε συνεργασία με την...

Σύλλογος Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό: Παρουσιάζεται «Το βάζο με τα μοναχικά μπισκοτάκια» στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

Σύλλογος Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό: Παρουσιάζεται...

Το παραμύθι της ΜΑμΑ «Το βάζο με τα μοναχικά...

Η επανέκδοση του δίτομου έργου του Γεωργίου Χ. Χιονίδη  «Ιστορία της Βέροιας: της πόλεως και της περιοχής»,  παρουσιάζεται αύριο Σάββατο στη Δημόσια Βιβλιοθήκη

Η επανέκδοση του δίτομου έργου του Γεωργίου Χ. Χιονίδη ...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας σας...

 26, 27 και 28 Απριλίου στο Χώρο Τεχνών- Veria Dance για 7η χρονιά, με τη συμμετοχή  άνω των 400 χορευτών

26, 27 και 28 Απριλίου στο Χώρο Τεχνών- Veria Dance για 7η...

Για 7η χρονιά η Βέροια διοργανώνει το Veria Dance. Πρόκειται...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...