Με 153 ψήφους πέρασε ασφαλιστικό  και φορολογικό από τη Βουλή

Με 153 ψήφους πέρασε ασφαλιστικό και φορολογικό από τη Βουλή

Με 153 ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) ψηφίστηκε το βράδυ της Κυριακής από την Ολομέλεια, το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό και φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ 143 βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και οι ανεξάρτητοι έδωσαν αρνητική ψήφο.

Ειδικότερα, καταψήφισαν την αρχή και τα άρθρα που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ενώ η ΝΔ δήλωσε «παρών» στο άρθρο 38, το οποίο αφορά σε ρυθμίσεις εισφορών εργοδοτών και μισθωτών (και στο οποίο περιλαμβάνεται η ρύθμιση που αφορά στην μεταβατική περίοδο έως την 1η Αυγούστου για το αγγελιόσημο). Καταψήφισαν επίσης οι ανεξάρτητοι βουλευτές Νίκος Νικολόπουλος, Στάθης Παναγούλης, Λεωνίδας Γρηγοράκος και Χάρης Θεοχάρης.

Έτσι το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε ως εξής:

Υπερψήφισαν 153 βουλευτές και καταψήφισαν 143 βουλευτές (ΝΔ, ΧΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων).

Υπέρ στο άρθρο 38, ψήφισαν 153 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ), 73 βουλευτές από την ΝΔ δήλωσαν «παρών» και καταψήφισαν 70 βουλευτές.

Απουσίασαν οι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη, Κώστας Βλάσσης (ΝΔ) η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Μίχος από την ΧΑ.

Οι τρεις τελευταίοι βουλευτές δήλωσαν με επιστολή τους ότι αν ήταν παρόντες θα καταψήφιζαν, η οποία ωστόσο δεν υπέχει θέση ψήφου και δεν καταμετράται στο αποτέλεσμα.

Με το νέο φορολογικό θα κληθούν να καταβάλλουν μεγαλύτερους φόρους οι πολίτες, μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα που έχουν μέχρι 2 παιδιά  ενώ περίπου  200 εκ. ευρώ ετησίως εκτιμά ότι θα εισπράξει η Κυβέρνηση από φυσικά πρόσωπα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τροπολογία που κατέθεσε αργά το βράδυ της Παρασκευής, Με την τροπολογία η έκπτωση φόρου της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών, μειώνεται αισθητά για άγαμους και έγγαμους χωρίς παιδιά, ενώ μειώνεται ακόμη περισσότερο για όσους όσοι έχουν ένα παιδί.

Η τροπολογία κρύβει και δυσάρεστες εκπλήξεις  για εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους επαγγελματίες, ενώ προβλέπει και ρύθμιση για τους αγρότες: Θεωρείται εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα η βασική ενίσχυση του πυλώνα 1 της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και οι πράσινες και συνδεδεμένες επιδοτήσεις κατά το ποσό που ξεπερνά τις 12.000 ευρώ.

Τις εκτιμήσεις δύο βουλευτών της Ημαθίας ζητήσαμε μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου εξηγεί τους λόγους που  ψήφισε το ασφαλιστικό ενώ ο βουλευτής της Ν.Δ αρμόδιος επί των οικονομικών σχολίασε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Φρ Καρασαρλίδου: «Ας πούμε 

την αλήθεια για το ασφαλιστικό»

Ας πούμε την αλήθεια. Η προχθεσινή υπερψήφιση του ασφαλιστικού νόμου δεν ήταν καθόλου ευχάριστη. Αλλά ήταν απαραίτητη. Γιατί; Διότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας βρισκόταν υπό κατάρρευση. Ενδεικτικά μόνο θυμίζω την ζημιά που υπέστησαν τα αποθεματικά τους από το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων και την καταστροφή που τους επέφερε το PSI, για το οποίο τόσο επαίρεται ο κ. Βενιζέλος. 

Προωθήσαμε λοιπόν, μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση με βασικές επιδιώξεις:

-Να καταστεί το ασφαλιστικό σύστημα μακροπρόθεσμα βιώσιμο

-Να ενισχύσουμε την ισονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

-Να εφαρμοστούν ίδιοι κανόνες συνταξιοδότησης για όλους τους εργαζομένους.

-Πού στηρίζεται η εκτίμηση περί βιωσιμότητας;

 Δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες. Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος εξαρτάται από την μείωση της ανεργίας. Στο ασφαλιστικό μας σύστημα οι συνταξιούχοι πληρώνονται από τις εισφορές που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι και όχι από την προσωπική τους αποταμίευση. Στην προ κρίσης οικονομία, για κάθε 1 συνταξιούχο αντιστοιχούσαν 3 εργαζόμενοι. 

Αλλά ακόμα και τότε οι «υπεύθυνοι πολιτικοί», διασπάθισαν τον πλούτο των ταμείων και νομοθέτησαν την δυνατότητα συνταξιοδότησης σε αδιανόητα μικρές ηλικίες σε μια κοντόφθαλμη πολιτική που τώρα πληρώνουμε. Στη σημερινή Ελλάδα με την ανεργία στα ύψη για κάθε 1 συνταξιούχο αντιστοιχεί 1 εργαζόμενος. Και αυτό για τον εργαζόμενο είναι αβάσταχτο. Πράξαμε λοιπόν ό,τι ήταν δυνατό και απαραίτητο για να μην περιθωριοποιηθούν πολυπληθή τμήματα συνταξιούχων και να μην αδικηθούν και οι εργαζόμενοι.

Τώρα στρέφουμε όλη μας την ενέργεια στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, ώστε πρώτα να μειώσουμε τα ποσά που καταβάλλουμε ως χώρα για το χρέος και έπειτα να χρησιμοποιήσουμε τα νέα αναπτυξιακά εργαλεία, ώστε να μειώσουμε την ανεργία και να προβούμε σε βελτιώσεις του ασφαλιστικού νόμου που ψηφίσαμε προχτες.

-Πόσο αισιόδοξοι είστε γι’ αυτό;

Ομολογουμένως ως ΣΥΡΙΖΑ υπερεκτιμήσαμε τις δυνάμεις μας όταν ήρθαμε αντιμέτωποι με τους «ειδωλολάτρες» της λιτότητας εκτός και εντός της χώρας. Πλέον, με γνώση των ορίων που διαθέτουμε ως πολιτική δύναμη σε μια μικρή χώρα της Ευρώπης, διαπραγματευόμαστε για να πετύχουμε την καλλίτερη δυνατή συμφωνία για την οικονομία και το χρέος, ενώ παράλληλα παύουμε την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος και βάζουμε μια τάξη στο εγχώριο τοπίο της διαφθοράς.

Απ. Βεσυρόπουλος: «Ο κ Τσίπρας 

δεν βλέπει πολίτες αλλά πελάτες»

«Το μνημόνιο του Αυγούστου, στο οποίο μας οδήγησε η δήθεν διαπραγμάτευση του κ. Τσίπρα, μαζί με τις κλειστές τράπεζες και τα capital controls, συνδεόταν με συγκεκριμένους στόχους.

-Μπροστά στους όρους των δανειστών τα τελευταία χρόνια υπήρχε άλλη επιλογή;

Τα μέτρα για την επίτευξη των στόχων, είναι ιδιοκτησία του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης του. Αυτοί τα επέλεξαν και αυτοί τα ψήφισαν. Το πακέτο των μέτρων, συνολικού ύψους 5,4 δις ευρώ, αποτελείται από εισπρακτικά μέτρα και νέους φόρους. Αντί η κυβέρνηση να επιλέξει να περικόψει δαπάνες, εξαπολύει την πιο άγρια φοροεισπρακτική πολιτική εναντίον των πολιτών.

Αυτή η κυβέρνηση σχεδιάζει τη φορολογική πολιτική δεν βλέπει πολίτες αλλά πελάτες. Τους πελάτες της τους προστατεύει, τους δημιουργικούς πολίτες όμως τους φορολογεί άγρια. Υπάρχει όμως και συνέχεια, αφού η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλλει νέες αυξήσεις στο ΦΠΑ, στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο αλλά και στις συνδέσεις στο διαδίκτυο, ένας φόρος που υπάρχει μόνο στο Πακιστάν (συνολικού ύψους 1,8 δις ευρώ).

 

Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες:

-Θα υπάρξουν μειώσεις συντάξεων σε 400 χιλιάδες νέους συνταξιούχους και θα καταργηθεί το ΕΚΑΣ για 380 χιλιάδες μικροσυνταξιούχους.

-Το αφορολόγητο πέφτει στα 8.636 ευρώ από 9.500 που ήταν μέχρι σήμερα. Θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο χαμηλοσυνταξιούχοι με σύνταξη 720 ευρώ και μισθωτοί, με  βασικό μισθό τα 626 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα καλύπτονταν από το αφορολόγητο.

-Καταργούνται και οι ασφαλιστικές κατηγορίες των αγροτών. Οι αγρότες θα καταβάλλουν εισφορές που συνδέονται με το δηλωθέν εισόδημα τους, και θα αυξάνονται κλιμακωτά, φτάνοντας το 20% το 2022, την ίδια ώρα που θα υπάρχει και αύξηση των εισφορών υγείας για τους αγρότες που θα φτάσει το 6,95%, επί του δηλωθέντος καθαρού εισοδήματος, αντί του 2%, επί της ασφαλιστικής κατηγορίας, που ισχύει σήμερα. Δηλαδή θα καταβάλλουν για ασφάλεια το 27%.

-Ένας αγρότης με καθαρό εισόδημα, 9.000 ευρώ είχε ένα σύνολο φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων ύψους 1.962 ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα, μετά από την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, ο αγρότης με δηλωθέν εισόδημα, 9.000 ευρώ, θα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές ύψους 2.430 ευρώ. Θα πληρώνει δηλαδή 468 ευρώ παραπάνω.

-Προστίθενται στο φορολογητέο εισόδημα και θα φορολογούνται, για πρώτη φορά, οι βασικές ενισχύσεις αλλά και οι συνδεδεμένες και πράσινες ενισχύσεις πάνω από τα 12.000 ευρώ.

-Γιατί επιμένει η Ν.Δ. σε εκλογές; Θα αλλάξει κάτι μπροστά στα ήδη συμφωνηθέντα μνημόνια;

Ο κ. Τσίπρας τον Ιανουάριο του 2015, κατάφερε να  κοροϊδέψει και να εξαπατήσει πολλούς. Το Σεπτέμβριο του 2015, κορόιδεψε και εξαπάτησε λιγότερους. Σήμερα όμως δεν μπορεί να εξαπατήσει κανέναν. Η χώρα έχει ανάγκη από μια Συμφωνία Αλήθειας. Έχει ανάγκη από μια άλλη κυβέρνηση, που θα ενώνει και δεν θα διχάζει τους Έλληνες. Μια νέα μεταρρυθμιστική πλειοψηφία, που θα ανορθώσει τη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του Πάσχα από τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του...

Πέραν τον προϊόντων που διανέμει σε μηνιαία βάση, ο...

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου  -Ειδική συνεδρίαση με λογοδοσία και τακτική με 33 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την...

Διπλή συνεδρίαση για  το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας,...

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία  των ονομάτων στους δρόμους και στις πλατείες

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία των ονομάτων...

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Η καθιέρωση των...

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις  επενδύσεις σε κινηματογράφο και νέους δημιουργούς

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις ...

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο Αν. Γενικός Γραμματέας...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΒΕΡΟΙΑΣ: Πασχαλινό ωράριο στην Αγορά  από τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Πασχαλινό ωράριο στην...

Από τη  Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου τίθεται σε ισχύ το...

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης για την κατανομή του ΕΣΠΑ- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: «Καμία αδικία, προσχηματική προσπάθεια Βοργιαζίδη να δημιουργήσει εντυπώσεις  για να καλύψει αδυναμίες και ανεπάρκειες της διοίκησής του»  -Απάντηση της ΠΕ Ημαθίας κ

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης για την κατανομή του...

Απάντηση με καταλογισμό ευθυνών στον δήμαρχο και την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...