Τι λέει αλήθεια η χθεσινή δήλωση του Eurogroup;  Σχόλιο  του Ευάγγελου Βενιζέλου

Τι λέει αλήθεια η χθεσινή δήλωση του Eurogroup; Σχόλιο του Ευάγγελου Βενιζέλου

Η κυβέρνηση έσπευσε να πανηγυρίσει για τη χθεσινή δήλωση του Eurogroup. Συνάντηση Τσίπρα - Παυλόπουλου, τηλεφωνική ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων, σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου! 

Ας δούμε λοιπόν τι έγινε χθες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ αποδέχθηκε χθες στο Eurogroup: 

1. Ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης προϋποθέτει την λήψη μιας σειράς προαπαιτούμενων μέτρων ( prior actions ) στα οποία εκτός από το ασφαλιστικό και τη φορολογία εισοδήματος, περιλαμβάνονται οι νέες ρυθμίσεις ( δηλαδή αυξήσεις )  ως προς τον ΦΠΑ και οι νέες ρυθμίσεις (δηλαδή μειώσεις) ως προς τους μισθούς στο δημόσιο τομέα. Τα προαπαιτούμενα αυτά μέτρα πρέπει να νομοθετηθούν. 

2. Τη θεσμοθέτηση αυτόματου μηχανισμού περικοπών που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση αποκλίσεων από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτόματος μηχανισμός που θα ενεργοποιείται προσωρινά εντός του τρέχοντος κάθε φορά οικονομικού έτους, ενώ τα πρόσθετα μέτρα θα αποκτούν μόνιμο χαρακτήρα εντασσόμενα  στον επόμενο Κρατικό προϋπολογισμό.

3. Την αλλαγή του νομικού πλαισίου των κόκκινων δανείων έτσι ώστε προστασία πρώτης κατοικίας να υπάρχει προσωρινά για μικρά μόνο δάνεια με στόχο τη βελτίωση των ισολογισμών των τραπεζών .

4. Την  νομοθέτηση του «υπερταμείου» ιδιωτικοποιήσεων 

Αποδέχθηκε δηλαδή όλες τις αξιώσεις των πιστωτών που προβάλλονται λόγω της δραματικής οπισθοχώρησης της ελληνικής οικονομίας από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα.

Αποδέχθηκε και συμφώνησε όχι μόνο το τέταρτο συμπληρωματικό μνημόνιο αλλά και διαρκή μηχανισμό εποπτείας που θα ισχύει μετά το τέλος του προγράμματος και πέραν των θεσμικών διαδικασιών οικονομικής διακυβέρνησης και πολυμερούς εποπτείας που ισχύουν για όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπαναχώρηση των εταίρων σε σχέση με το χρέος 

Το αρνητικά εντυπωσιακό είναι ότι με τη χτεσινή δήλωση του Eurogroup οι εταίροι και πιστωτές υπαναχωρούν σε σχέση με τις δεσμεύσεις τους του 2012 για το ελληνικό δημόσιο χρέος. Από την άποψη αυτή η χθεσινή δήλωση του  Εurogroup συνιστά υποχώρηση και σε σχέση με τη συμφωνία της 12.7.2015. Πιο συγκεκριμένα:

1. Επαναλαμβάνεται ο αποκλεισμός κάθε ονομαστικής μείωσης ( ονομαστική μείωση επιτεύχθηκε το 2012 με το PSI ) 

2. Η οποία μελλοντική πρόσθετη παρέμβαση εξαρτάται από την τήρηση των όρων του τρέχοντος (τρίτου και τέταρτου/συμπληρωματικού) μνημονίου και τοποθετείται  χρονικά στο  τέλος του προγράμματος «αν χρειαστεί», συνεπώς δεν θα παράγει πλήρες και άμεσο αποτέλεσμα όπως έγινε με τις παρεμβάσεις του 2012. 

3. Η οποία μελλοντική παρέμβαση δεν θα αφορά  πρωτίστως  το ύψος των ετήσιων τόκων για την εξυπηρέτηση του χρέους, αλλά «αν χρειαστεί» τις ετήσιες ανάγκες αναχρηματοδότησης για την καταβολή χρεολυσίων (λήξεων) με χειρισμούς σχετικούς με τη περίοδο χάριτος και την περίοδο αποπληρωμής και αυτό στο τέλος του προγράμματος.

4. Η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών από τα χαρτοφυλάκια ελληνικών ομολόγων ( SMP και ANFA ), που είχε διασφαλισθεί το 2012 και είχε συντελεστεί μέχρι το 2015, τώρα απλώς θα εξεταστεί ως ενδεχόμενο σε σχέση  με την πορεία του  προγράμματος. 

5. Ως προς τη σταθεροποίηση των κυμαινόμενων επιτοκίων - που μειώθηκαν δραστικά το 2012 -  το Εurogroup απλώς δηλώνει τη διάθεση του να δείξει ευελιξία στο μέλλον «αν χρειαστεί» 

Τα κράτη μέλη της ευρωομάδας συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας θεωρούν ότι  αυτές οι προβλέψεις για το χρέος θα επιτρέψουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Συζητούμε συνεπώς πάντα για την πρώτη αξιολόγηση ενός προγράμματος που ισχύει ως προς το ευρωπαϊκό του σκέλος, αλλά δεν έχει καν συμφωνηθεί ως προς το σκέλος του ΔΝΤ. Και τώρα η χώρα μας εκφράζει τη προσδοκία μέσα στο Εurogroup, αυτό να συμβεί. Τόσο απλά, τόσο καλά. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Σε συνέχεια της από 13 Μαρτίου ανακοίνωσής μας με την...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε σε ειδική συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη, παρουσία των 38 Δημάρχων ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με διατήρηση των ΔΕΥΑ και αντιμετώπιση των εγγενών αδυναμιών

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με...

Η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για...

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς Αθήνα, με  εκτροπή από τον ανισόπεδο κόμβο Νησελίου

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς...

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης...

 Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2010

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε...

Σήμερα το απόγευμα 27 Μαρτίου, έφυγε από τη ζωή σε...

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου λόγω καθολικού Πάσχα

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1...

Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop” στην Κοπεγχάγη

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and...

Στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop”, στην Κοπεγχάγη της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσία του Απόστολου Τζιτζικώστα

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...