Ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής  του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ)

Ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ)

Υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας Αλέξη Τσίπρα, ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP) πραγματοποίησε χθες Τρίτη στη Θεσ/νίκη την τελετή έναρξης κατασκευής του έργου. 

Τη σημασία του TAP ως στρατηγικού έργου υποδομής του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου υπογράμμισε η παρουσία του Πρωθυπουργού της Γεωργίας Georgi Kvirikashvili, του Πρώτου Αναπληρωτή Πρωθυπουργού του Αζερμπαϊτζάν Yaqub Eyyubov, του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Αλβανίας Niko Peleshi, του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμοδίου για την Ενεργειακή Ένωση Maroš Šefčovič, του Ειδικού Απεσταλμένου και Συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ Amos Hochstein, του Υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Berat Albayrak, του Υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας Carlo Calenda, της Υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova, καθώς και του Υφυπουργού της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ενέργειας της Ελβετίας Walter Steinmann. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου, του TAP, λαμβάνει χώρα σε μια κομβική στιγμή για την ελληνική οικονομία και την ευρύτερη περιοχή μας. Ως προς την οικονομική διάσταση, η εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και η διασφάλιση της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας και των οδών, αποτελούν θεμέλιο λίθο, τόσο της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας μας, όσο και του συνολικού ευρωπαϊκού σχεδιασμού.»

«Ως προς την γεωστρατηγική διάσταση, το έργο αυτό μπορεί να βοηθήσει, ώστε η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας και ευημερίας για όλους, στην περιοχή μας.»

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μέτοχοι των εταιρειών BP, SOCAR, Snam, Fluxys, Enagás και Axpo, καθώς και περισσότεροι από 300 επιφανείς προσκεκλημένοι. Η τελετή ολοκληρώθηκε με τη συμβολική υπογραφή ενός σωλήνα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΡ, Ian Bradshaw, σχολίασε: «Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, για τους μετόχους μας και για το ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης. Έχοντας κερδίσει την ανάθεση του έργου το 2013 και εργαζόμενοι επιμελώς για την προετοιμασία αυτής της στιγμής, είμαστε στην πραγματικά ευχάριστη θέση να εγκαινιάζουμε σήμερα την κατασκευή του αγωγού. Πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη που θα μεταφέρει νέους πόρους φυσικού αερίου από την Κασπία, διαμέσου νέας όδευσης, αρχής γενομένης από το 2020 και για τα επόμενα πολλά χρόνια».

«Η δέσμευσή μας σε αυτό το έργο και η υποστήριξη όλων των ενδιαφερόμενων μερών που παρευρίσκονται σήμερα εδώ, θα συμβάλλει στη διασφάλιση της έγκαιρης παράδοσης φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές, αποφέροντας σημαντικά οικονομικά οφέλη τόσο στις φιλοξενούσες χώρες, όσο και στις χώρες όπου θα διατεθεί το φυσικό αέριο από την Κασπία. Ο TAP θα συνεισφέρει επίσης στην ολοκλήρωση και διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, συνεισφέροντας σημαντικά στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειάς της». 

Στο περιθώριο της Τελετής, ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κος. Πάνος Σκουρλέτης, αναφερόμενος στη σημασία του έργου, δήλωσε σχετικά «Σήμερα περάσαμε από την περιγραφή ενός πολύ σημαντικού ενεργειακού έργου παγκόσμιας απήχησης, στην κατασκευή του. Περνάμε  από  τα λόγια στην πράξη, προκειμένου η Ελλάδα να χαράξει μια νέα πορεία, με ανάπτυξη για όλους.  Η σημασία του TAP ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια της χώρας μας και τον άμεσο χρονικό ορίζοντα. Αποτελεί μια ιδιαίτερη υποδομή στον τομέα της ενέργειας η οποία μπορεί να υποστηρίξει μεγάλα εγχειρήματα και μακρόπνοα σχέδια. Θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε η ενεργειακή υποδομή να είναι ικανή να στηρίξει την αναπτυξιακή προσπάθεια όλων μας, αλλά και την δυναμική αλληλεπίδραση της Ελλάδας με τις άλλες χώρες των ενεργειακών ροών και αναγκών.» 

Ο διαμέτρου 48 ιντσών  Διαδρατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου, ο οποίος αποτελεί το ευρωπαϊκό σκέλος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, είναι η δίοδος μεταφοράς 10 δισ. κυβικών μέτρων νέου φυσικού αερίου της Κασπίας προς την Ευρώπη από το 2020. 

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία. 

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν γύρω στις αρχές του 2020.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Σε συνέχεια της από 13 Μαρτίου ανακοίνωσής μας με την...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε σε ειδική συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη, παρουσία των 38 Δημάρχων ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με διατήρηση των ΔΕΥΑ και αντιμετώπιση των εγγενών αδυναμιών

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με...

Η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για...

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς Αθήνα, με  εκτροπή από τον ανισόπεδο κόμβο Νησελίου

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς...

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης...

 Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2010

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε...

Σήμερα το απόγευμα 27 Μαρτίου, έφυγε από τη ζωή σε...

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου λόγω καθολικού Πάσχα

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1...

Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop” στην Κοπεγχάγη

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and...

Στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop”, στην Κοπεγχάγη της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσία του Απόστολου Τζιτζικώστα

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...