Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου έρχεται το τσουνάμι των φόρων

Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου έρχεται το τσουνάμι των φόρων

Υπερψηφίστηκε το βράδυ της Κυριακής, επί της αρχής, από τους 153 βουλευτές της συμπολίτευσης το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει έμμεσους φόρους ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Την ίδρυση του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων και τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης καταψήφισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β.Κατριβάνου. 

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου άνοιξε τον δρόμο για ένα πρωτοφανές φορολογικό «τσουνάμι» από τις επόμενες ημέρες, σε μια προσπάθεια να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Συνολικά οι φόροι που επικυρώθηκαν  από τη Βουλή θα στοιχίσουν συνολικά στους φορολογούμενους περί τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.

Τα πρώτα μέτρα που θα πλήξουν την αγορά τίθενται σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου. 

Από τη φορολόγηση δεν γλιτώνει σχεδόν τίποτα καθώς θα επιβληθούν νέοι φόροι και επιβαρύνσεις σχεδόν σε όλο το φάσμα της κατανάλωσης και του εισοδήματος.

 

Αναλυτικά οι νέοι φόροι:

Εισόδημα  -καθιερώνονται νέες φορολογικές κλίμακες για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες και εισόδημα από ενοίκια. Οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από τις 8.636 για τους μισθωτούς και συνταξιούχους (δηλαδή από μηνιαίο μισθό 616 ευρώ), από τις περίπου 32.000 για τους ελεύθερους επαγγελματίες και από το πρώτο ευρώ για όσους έχουν εισόδημα από ενοίκιο.

-εντάσσονται στο φορολογούμενο εισόδημα των αγροτών ο βασικές αγροτικές επιδοτήσεις αλλά τους δίνεται αφορολόγητο όριο, ίσο με των μισθωτών. Αυστηροποιείται ο ορισμός του κατ΄ επάγγελμα αγρότη που θα λαμβάνει το αφορολόγητο όριο

Έμμεσοι φόροι -αυξάνεται ο ΦΠΑ από 23% σε 24% από την 1η Ιουνίου 2016. Η αύξηση θα φέρει επιβαρύνσεις σε όλα τα μη νωπά τρόφιμα, την εστίαση, τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, τις υπηρεσίες και τις μεταφορές.

-καταργούνται από 1η Ιουνίου οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο

-επιβάλλεται από την 1-1-18 φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία. Ο φόρος είναι 0,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση για 1-2 αστέρια, 1,5 για 3 αστέρια, 3 ευρώ για 5 αστέρια και 4 ευρώ για 5 αστέρια. Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια ο φόρος είναι 0,25 ευρώ για 1-2 κλειδιά, 0,5 ευρώ για 3 κλειδιά και 1 ευρώ για 4 κλειδιά

-επιβάλλεται από την 1η Ιουνίου 2016 φόρος 10% επί του λογαριασμού συνδρομητικής τηλεόρασης

-επιβάλλεται από 1/1/2017 φόρος 5% επί του λογαριασμού σταθερής τηλεφωνίας, περιλαμβανομένων  και των ευριζωνικών υπηρεσιών (internet)

-αυξάνεται αναδρομικά από 1-1-16 ο φόρος επί των εταιρειών τυχερών παιγνίων από το 30% στο 35% ανεξάρτητα από το ύψος των κερδών τους.

-επιβάλλεται από 1-1-17 φόρος 0,10 ευρώ ανά 100 ml υγρού ηλεκτρονικού τσιγάρου

-από 1-1-17 επιβάλλεται φόρος στον καφέ 3 ευρώ ανά κιλό για τον καβουρδισμένο, 2 ευρώ για τον μη καβουρδισμένο, 4 ευρώ για τον στιγμιαίο και τα συμπυκνώματα καφέ κ.α. Η επιβολή του φόρου εκτιμάται ότι θα αυξήσει τη λιανική τιμή του προϊόντων έως και 10%

ΕΝΦΙΑ -αυξάνονται οι συντελεστές του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από 0,1 έως 1% που είναι σήμερα σε έως και 1,15% αλλά ο φόρος αρχίζει να επιβάλλεται από χαμηλότερη αξία καθώς μειώνεται το αφορολόγητο από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ.

-αυξάνονται οι συντελεστές για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα

-αυξάνεται από 5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα

ΙΧ -αλλάζουν οι συντελεστές του τέλους ταξινόμησης για τα ΙΧ και ο φόρος υπολογίζεται πλέον επί τις λιανικής τιμής πριν επιβληθούν οι φόροι. Η νέα κλίμακα υπολογισμού των τελών ταξινόμησης έχει ως εξής:

- συντελεστή 4% επί της τιμής προ φόρων εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τα 14.000 ευρώ

- 8% για τιμή προ φόρων από 14.001 έως και 17.000 ευρώ

- 20% για τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ

- 25% για τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ

- 32% για Ι.Χ με τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω

Στο τέλος ταξινόμησης που προκύπτει με βάση τους παραπάνω συντελεστές θα γίνονται εκπτώσεις και αυξήσεις ανάλογα με τους ρύπου που εκπέμπει κάθε όχημα.

Τσιγάρα - Καπνός -αυξάνεται από την 1-1-17 από το 20% στο 26% ο αναλογικός φόρος στα τσιγάρα ενώ στον καπνό αυξάνεται από τα 156,70 στα 170 ανά κιλό. Από τις αλλαγές αυτές προκαλείται αύξηση της λιανικής τιμής του πακέτου από 0,2 έως και 0,5 ευρώ ανάλογα με τη μάρκα ενώ ένα σακουλάκι καπνού 50 γραμμαρίων αυξάνεται κατά περίπου 20-25 λεπτά του ευρώ.

-καταργείται από την 1-1-18 ο μειωμένος κατά 50% συντελεστής ΕΦΚ αλκοολούχων ποτών που ισχύει στα Δωδεκάνησα

-αυξάνεται από την 1η Ιουνίου 2016 ο φόρος από 2,6 σε 5 ευρώ ανά 100 λίτρα μπύρας και από 1,3 σε 2,5 ευρώ ανά 100 λίτρα μπύρας για τις μικρές ζυθοποιίες, αυτές δηλαδή που παράγουν έως 200.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως

Καύσιμα  -αυξάνεται από τις 15 Οκτωβρίου 2016 ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης από 230 σε 280 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, δηλαδή κατά 5 λεπτά ανά λίτρο (μαζί με ΦΠΑ αύξηση της λιανικής τιμής κατά 6-7 λεπτά)

-από την 1-1-17 αυξάνεται ο ΕΦΚ στο ντίζελ κίνησης από 330 σε 410 ευρώ ανά χιλιόλιτρο (7 λεπτά ανά λίτρο που με ΦΠΑ μεταφράζεται σε αύξηση έως 10-11 λεπτά από λίτρο), στο υγραέριο κίνησης από 330 σε 430 ευρώ ανά τόνο που μεταφράζεται μαζί με τον ΦΠΑ σε αύξηση της τιμής ανά λίτρο κατά 7-8 λεπτά ανά λίτρο

-στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση μειώνεται ο ΕΦΚ από 1,5 ευρώ σε 0,3 ευρώ ανά gigajoule αλλά δεν μειώνεται για το φυσικό αέριο κίνησης.

-καταργείται ο ΕΦΚ για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και επιβάλλεται κλιμακωτός ΕΦΚ για τις υπόλοιπες χρήσεις φυσικού αερίου

Μερίσματα  - ο φόρος στα μερίσματα αυξάνεται από 10% σε 15%  από τα εισοδήματα του 2017

-ο φόρος επί των μέσων εξαμηνιαίων κερδών των εταιρειών επενδύσεων δεν μπορεί να είναι μικρότερος από το 0,375% του μέσου εξαμηνιαίου ενεργητικού τους. Η αύξηση ισχύει μετά από αλλαγή που έγινε χθες στη διάταξη από την 1η Ιουνίου 2016

-η παρακράτηση του φόρου εισοδήματος με βάση τις νέες φορολογικές κλίμακες ξεκινά από τη δημοσίευση του νόμου (δηλαδή ουσιαστικά από τον Ιούνιο)

-αυξάνεται το φορολογούμενο εισόδημα ως παροχή σε είδος για την παροχή εταιρικών ΙΧ από τις επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους

Με αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο το πρόστιμο για αναδρομικές τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 περιορίζονται κατά 50% αντί για μηδενισμό τους που προέβλεπε η αρχική διατύπωση της διάταξης.

 Βελτιώσεις στο παρά πέντε

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής  για το πολυνομοσχέδιο, η κυβέρνηση πέρασε στις «καθυστερήσεις» μια σειρά από αλλαγές στη φορολόγηση προϊόντων και υπηρεσιών.

Με βάση αυτές τις αλλαγές:

1. Μπίρα. Ο φόρος διπλασιάζεται από την 1η Ιουνίου 2016, ενώ αρχικά το νομοσχέδιο προέβλεπε αύξηση από την 1η Ιανουαρίου 2018. 

2. Τέλος σταθερής τηλεφωνίας και Internet. Οι μηνιαίοι λογαριασμοί κάθε σύνδεσης σταθερής τηλεφωνίας με πρόσβαση σε υπηρεσίες φωνής ή/και ευρυζωνικής πρόσβασης (Ιnternet) θα επιβαρύνονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 ( και όχι από 1η Ιουλίου 2017) με «τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας» 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του παγίου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, προ ΦΠΑ.

3. Τυχερά παιχνίδια.  Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016 αυξάνεται από το 30% στο 35% η συμμετοχή του δημοσίου στα μικτά κέρδη των εταιρειών τυχερών παιχνιδιών.

4. Πρόστιμα για Ε9. Με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, τα πρόστιμα απλώς περιορίζονται στο μισό.

5. Εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Τα νέα ελάχιστα όρια οφειλόμενου φόρου για Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία και Χαρτοφυλακίου καθώς και για Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες, θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου 2016 και όχι αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016, όπως προβλεπόταν αρχικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Σε συνέχεια της από 13 Μαρτίου ανακοίνωσής μας με την...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε σε ειδική συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη, παρουσία των 38 Δημάρχων ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με διατήρηση των ΔΕΥΑ και αντιμετώπιση των εγγενών αδυναμιών

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με...

Η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για...

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς Αθήνα, με  εκτροπή από τον ανισόπεδο κόμβο Νησελίου

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς...

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης...

 Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2010

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε...

Σήμερα το απόγευμα 27 Μαρτίου, έφυγε από τη ζωή σε...

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου λόγω καθολικού Πάσχα

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1...

Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop” στην Κοπεγχάγη

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and...

Στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop”, στην Κοπεγχάγη της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσία του Απόστολου Τζιτζικώστα

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...