ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ Ξεκινάει αύριο Παρασκευή στη Βέροια  το 1ο Φεστιβάλ Ροδάκινου

ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ Ξεκινάει αύριο Παρασκευή στη Βέροια το 1ο Φεστιβάλ Ροδάκινου

Με το 1ο Διεθνές Συνέδριο για το Ροδάκινο ανοίγει αύριο Παρασκευή 27 Μαΐου η αυλαία του 1ου Φεστιβάλ Ροδάκινου στην πόλη της Βέροιας. Το Διεθνές Συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, έρχεται να καλύψει όλο το φάσμα της ροδακινοπαραγωγής και πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία για τους παραγωγούς, αλλά και τους γεωπόνους να ενημερωθούν για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στη δενδροκαλλιέργεια, τη λίπανση και τη φυτοπροστασία. Παράλληλα, ειδική συνεδρία είναι αφιερωμένη στην οργάνωση της παραγωγής, τα συστήματα ποιότητας και τις εξαγωγές. Μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών οι καθηγητές κ.κ. Βασιλακάκης, Καραογλανίδης, Κωβαίος, Μολασιώτης και Νάνος, ενώ από τις διεθνείς συμμετοχές ξεχωρίζει η παρουσία του καθηγητή Davide Neri από το Δενδροκομικό Ινστιτούτο της Ρώμης (CREA-FRU). Εγγραφές θα γίνονται δωρεάν στη γραμματεία του Συνεδρίου, τόσο το απόγευμα της Παρασκευής 27/5, όσο και το πρωί του Σαββάτου 28/5. 

Παράλληλα το πρωί του Σαββάτου διοργανώνονται εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας με θέμα «η διαχρονική αξία του ροδάκινου στην τέχνη, στη διατροφή και στη ζωή μας» ενώ θα ακολουθήσει Peach Party στην αυλή με πολλές λιχουδιές και εκπλήξεις!

Το απόγευμα του Σαββάτου 28 Μαΐου «Μαθαίνουμε την πόλη μας». Ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Βέροιας, περπάτημα στο χρόνο σε μία από τις 10 ομορφότερες ελληνικές πόλεις, (σύμφωνα με την έγκριτη Ευρωπαϊκή ιστοσελίδα CULTURETRIP).

Οι εκδηλώσεις του 1ου Φεστιβάλ Ροδάκινου Βέροιας, αναμένεται να κορυφωθούν την Κυριακή 29 Μαΐου με τη γιορτή Γαστρονομίας στο πάρκο Εληάς που θα δημιουργήσει γεύσεις εμπνευσμένες από το ροδάκινο  ο καταξιωμένος σεφ Άρης Τσανακλίδης. Στην εκδήλωση συμμετέχει διατροφολόγος και το ΔΙΕΚ Βέροιας με τις γευστικές προτάσεις των σπουδαστών του τμήματος μαγειρικής. Θα σερβίρεται δωρεάν παγωμένη γρανίτα ροδάκινο, ενώ από ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα διανεμηθούν ποσότητες φρέσκου ροδάκινου και κομπόστας, αλλά και γλυκά κεράσματα με ροδάκινο.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, ξεχωρίζουν η έκθεση φωτογραφίας «Παλιές Φωτογραφίες της Βέροιας» από το Σάββατο 28/5 στον πολυχώρο McOza, τα cocktail nights σε καφέ – μπαρ της πόλης και ο ετήσιος χορός του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας το βράδυ της Κυριακής 29/5 στη Sala της Ελιάς.

Το πρόγραμμα του τριημέρου

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει:

1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ

Βέροια, 27-28 Μαΐου 2016, 

Ξενοδοχείο «Αιγές Μέλαθρον»

1η μέρα – Παρασκευή 27 Μαΐου 2016 

17:30 Υποδοχή συνέδρων - Εγγραφές 

18:00Χαιρετισμός προέδρου οργανωτικής επιτροπής

18:10Χαιρετισμοί πολιτικών και παραγωγικών φορέων

18:30Απονομή τιμητικών βραβεύσεων

18:45Χαιρετισμός αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάρκου Μπόλαρη

Έναρξη εργασιών συνεδρίου

1η ΣΥΝΕΔΡΙΑ Φυτοπροστασία: Εχθροί - ασθένειες της ροδακινιάς και αντιμετώπισή τους

Συντονιστής: Ευαγγελόπουλος Γιάννης

19:00“Φαιά σήψη στη ροδακινιά: Παθογόνα αίτια, επιδημιολογία και αντιμετώπιση”, Γιώργος Καραογλανίδης - Καθηγητής Α.Π.Θ.

19:20“Τα έντομα που προσβάλλουν τη ροδακινιά και η αντιμετώπισή τους“, Δημήτρης Κωβαίος – Καθηγητής Α.Π.Θ.

19:40“Ολοκληρωμένες Λύσεις Φυτοπροστασίας στο Ροδάκινο από την Bayer”, Μάνος Χαρκιολάκης – Bayer Crop Science  

20:00Ερωτήσεις – Συμπεράσματα

2η μέρα – Σάββατο 28 Μαΐου 2016

2η ΣΥΝΕΔΡΙΑ Δενδροκομία: Τελευταίες εξελίξεις στην καλλιέργεια της Ροδακινιάς

Συντονιστής: Χαλκίδης Βασίλειος

09:00Προσέλευση συνέδρων

09:20“Αραίωμα ροδακινιάς: Πρόκληση για  την  μηχανοποίηση  της καλλιέργειας”, Μιλτιάδης Βασιλακάκης - Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.

09:40“Μερικές καινοτομίες στην καλλιέργεια των νωπών ροδάκινων/νεκταρινιών”, Γεώργιος Νάνος - Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 

10:00“Αιτία ακαρπίας ροδακίνων 2016 - Εγκλιματισμός ποικιλιών ροδακινιάς στις εδαφοκλιματικές συνθήκες του νομού Ημαθίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα καρπού“, Dr. Παυλίνα Δρογούδη - Αναπληρώτρια Ερευνήτρια - ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ“

10:20“Νέα συστήματα διαμόρφωσης και καινοτομίες στην παραγωγή ροδάκινου“, Davide Neri – Καθηγητής Πολυτεχνείου Ανκόνα, διευθυντής National Fruit Research Centre (CRA-FRU) Ρώμης

11:00“Ποιότητα ροδακίνων: Προβλήματα και Προοπτικές διαχείρισης“, Μολασιώτης Αθανάσιος – Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ.

11:20“Θρέψη ροδακινιάς: Ο ρόλος των κύριων θρεπτικών στοιχείων”, Javier Jovellar - Yara Crop Nutrition/ Yara Iberian Agronomist

11:40Ερωτήσεις - Συμπεράσματα

διάλειμμα – καφές

3η ΣΥΝΕΔΡΙΑ Αγορά: Το ροδάκινο στις αγορές του κόσμου

Συντονιστής: Γιαννακάκης Χρήστος

12:20“Προώθηση Αγροτικών Προϊόντων: Ενδυνάμωση της εξωστρέφειας“, Κούρεντα Ευαγγελία, προϊστάμενη διεύθυνσης αγροτικής πολιτικής, διεθνών σχέσεων και προώθησης προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

12:40“Οι αγορές της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου για τα ελληνικά ροδάκινα και φρούτα“, Mohamed Rostom – CEO Marco Egypt, μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Αλεξάνδρειας Αιγύπτου, Γενικός Γραμματέας Εισαγωγέων Ένωσης Επιμελητηρίων Αιγύπτου, μέλος Δ.Σ. Περιφερειακής Επιτροπή Τουρισμού Αλεξάνδρειας Αιγύπτου

13:00“Ομάδες παραγωγών - Οργανώσεις παραγωγών“, Μακρή Αναστασία – στέλεχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

13:20“Ποιότητα: Το πρώτο βήμα για την εξωστρέφεια“, Στεργίου Γιάννης – εμπορικός διευθυντής NOVACERT 

13:40Ερωτήσεις - Συμπεράσματα

14:00Λήξη εργασιών συνεδρίου – Απονομή βεβαιώσεων συμμετοχής

Μεσημεριανός μπουφές

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Πρόεδρος: Πατσίκας Ζήσης, Μέλη: Γιαννακάκης Χρήστος, Ευαγγελόπουλος Γιάννης, Θεοχαρόπουλος Αντώνης, Παπαρουσόπουλος Γιώργος, Ουσουλτζόγλου Νίκος, , Πιλιτσίδου Γιάννα.

Εργαστήρια για παιδιά 

στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

Σάββατο 28 Μαΐου, 10.00-11.30 

• Η διαχρονική αξία του ροδάκινου στην τέχνη, στη διατροφή και στη ζωή μας

Μαθαίνουμε τα οφέλη των φρούτων και κυρίως του ροδάκινου στην υγεία μας. Από τους κλασικούς χρόνους μέχρι σήμερα εμπνεόμαστε από αριστοτέχνες  διαχρονικούς καλλιτέχνες και φτιάχνουμε τις δικές μας εικαστικές δημιουργίες με θέμα το ροδάκινο. θα λερωθούμε, θα φανταστούμε και τελικά θα δημιουργήσουμε το δικό μας μοναδικό έργο. Με τη ζωγράφο-διακοσμήτρια Βασιλική Σιδηροπούλου-Καραμήτσου. Για παιδιά 7-12 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Σάββατο 28 Μαΐου, 11.30-12.30 

• Peach party στην αυλή!!!

Ελάτε να γνωρίσουμε, να μυρίσουμε και να γευτούμε το φρούτο του καλοκαιριού και να φτιάξουμε υπέροχες φρουτοσαλάτες. Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή. Στον κήπο της Βιβλιοθήκης μας.

Ο αριθμός των θέσεων για τις δημιουργικές δραστηριότητες είναι περιορισμένος. Δηλώσεις συμμετοχής από τη Δευτέρα 23 Μαΐου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας, Έλλης 8 ή στο τηλ. 2331024494, www.libver.gr

Ξενάγηση στη Βέροια

Σάββατο 28 Μαΐου, 18:00 

• Μαθαίνουμε την πόλη μας

Ξενάγηση στη Βέροια παρέα με το veria-volta.gr. Περπάτημα στο χρόνο σε μία από τις 10 ομορφότερες ελληνικές πόλεις, (σύμφωνα με την έγκριτη Ευρωπαϊκή ιστοσελίδα CULTURETRIP) που σας περιμένει όλες τις εποχές του έτους με μία ξεχωριστή πρόταση περιήγησης και ξεκούρασης. 

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στη Γραμματεία του Συνεδρίου ή στο toverias@gmail.com.

Γιορτή Γαστρονομίας

Κυριακή 29 Μαΐου, 11.00-14.00 

• Την Κυριακή έχουμε γιορτή! 

Το πάρκο Εληάς μεταμορφώνεται σε μια ανοιχτή κουζίνα (pop-up-kitchen) και μαγειρεύουμε gourmet συνταγές με ροδάκινο. Κοντά μας για να μοιραστεί τις δημιουργικές εμπνεύσεις του, ο καταξιωμένος σεφ Άρης Τσανακλίδης! Στην εκδήλωση συμμετέχει διατροφολόγος, καθώς και το ΔΙΕΚ Βέροιας με τις γευστικές προτάσεις των σπουδαστών του τμήματος μαγειρικής. Θα σερβίρεται δωρεάν παγωμένη γρανίτα ροδάκινο, ενώ από ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα διανεμηθούν ποσότητες φρέσκου ροδάκινου και κομπόστας.

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Έκθεση Φωτογραφίας «Παλιές Φωτογραφίες της Βέροιας» με θέμα τα Φεστιβάλ Παραγωγής του ΤΟΒ την περίοδο 1958-1962, αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την ιστορία της πόλης. 

Χειροποίητες δημιουργίες από την «Πρωτοβουλία για το Παιδί» αφιερωμένες στο 1ο Φεστιβάλ Ροδάκινου Βέροιας.

Cocktail nights με δροσερά κοκτέιλ από ροδάκινο και dj parties σε καφέ – μπαρ της πόλης!

Ετήσιος Χορός Τουριστικού Ομίλου Βέροιας: Κυριακή 29/5, στην Εληά όπως παλιά, με πλούσιο μενού βασισμένο στο ροδάκινο και ζωντανή μουσική, ξαναζούμε το όνειρο του ΤΟΒ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο Δημοτικό Αμφιθέατρο της Αλεξάνδρειας - Από 22/7 έως 26/7

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο Δημοτικό Αμφιθέατρο...

Με την παιδική παράσταση  ‘’Η ΜΑΣΑ ΚΑΙ Ο...

15ο Καλοκαιρινό Αντάμωμα στο Πολυδένδρι - Με την παραδοσιακή ορχήστρα του Βαγγέλη Γκουτζιλίκα

15ο Καλοκαιρινό Αντάμωμα στο Πολυδένδρι - Με την...

Το Σάββατο 27 Ιουλίου  στις 8:30 μ.μ. στην πλατεία του...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατάνου  «Το Τσινάφορο»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο εκδηλώσεων...

 Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες, Σάββατο 20/7...

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Ντόπιων Μακροχωρίου σε διεθνές Φεστιβάλ στο Πετρίτσι της Βουλγαρίας

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Ντόπιων Μακροχωρίου σε διεθνές...

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Ντόπιων Μακροχωρίου...

Παιδική εκδήλωση στο Σέλι από τον Τουριστικό Όμιλο Σελίου!

Παιδική εκδήλωση στο Σέλι από τον Τουριστικό Όμιλο...

Μια μοναδική παιδική εκδήλωση στο Σέλι  με μάγους,...

Τα λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στον Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής Πατρίδας Ημαθίας - Από 21 έως 27 Ιουλίου - Το Πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών

Τα λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στον...

Την Κυριακή 21/7/2019 και ώρα 19:00 θα γίνει η υποδοχή των...

Κατασκήνωση 5ης Αγέλης : Οι Γαλάτες ταξίδεψαν στο χωριό τους

Κατασκήνωση 5ης Αγέλης : Οι Γαλάτες ταξίδεψαν στο χωριό...

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019 και οι Γαλάτες μας προσκαλούν να...

Oι καλοκαιρινές    εκδηλώσεις   στο Σέλι

Oι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στο Σέλι

Το βασικό πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Οι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 1η Ενότηταhttps://www.youtube.com/watch?v=LhYHKBT_Up8&feature=youtu.beΟι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 2η...

Παρασκευή 20 Ιουλίου και ώρα 9.15 μ.μ.στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»Η Συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ήταν τελικά… Η Συνάντηση που ζητούν όλοι και αυτήν την χρονιά!Η μοναδική...

Με την παιδική παράσταση  ‘’Η ΜΑΣΑ ΚΑΙ Ο ΑΡΚΟΥΔΟΣ’’ ξεκινάει σήμερα στις 9:00μ.μ. η εβδομάδα εκδηλώσεων στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Αλεξάνδρειας. Το πρόγραμμα είναι το εξής:Δευτέρα 22/7 και ώρα 21.00΄, παιδική...

Το Σάββατο 27 Ιουλίου  στις 8:30 μ.μ. στην πλατεία του χωριούΟ Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυδένδρου σας προσκαλεί στο 15ο Καλοκαιρινό Αντάμωμα, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019, στην πλατεία του...