Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας - Στα άγια βήματα της ορθόδοξης ρωμιοσύνης

Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας - Στα άγια βήματα της ορθόδοξης ρωμιοσύνης

Οι εργασίες στο εσωτερικό της συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς, ώστε όλα να είναι έτοιμα για την πρώτη θεία λειτουργία που θα τελεστεί, 104 χρόνια από την απελευθέρωση της Βέροιας από τους Οθωμανούς.  Η επιστασία της Αγγελικής Κοτταρίδη και των συνεργατών της μοναδική, συνταίριαξε  όλες τις περιόδους λειτουργίας του Ναού. Από τον εγκαινιασμό του στα μέσα του 11ου αιώνα από τον οικείο Επίσκοπο Νικήτα, όπως αναφέρεται στην κτητορική επιγραφή  υπέρθυρο της δυτικής εισόδου, έως την χρήση του ως τζαμί, μετά την κατάληψη της πόλης από τους Οθωμανούς το 1430 με την επωνυμία Χινκιάρ Τζαμί.

Ο Μητροπολιτικός Ναός, στον πλάτανο του οποίου, στο βόρειο κλίτος του μαρτύρησε από τους Οθωμανούς  ο Άγιος Ιερομάρτυρας Αρσένιος, Επίσκοπος Βεροίας, μετά την άλωση της Βεροίας, ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής με υποτυπώδες εγκάρσιο κλίτος.

Η «σκαπάνη» της Αγγελικής Κοτταρίδη και των συνεργατών της αναστήλωσε το νότιο κλίτος, στο οποίο ο προσκυνητής παρατηρεί δυο κολώνες της ρωμαϊκής περιόδου με ελληνικές επιγραφές, το οποίο θα διατεθεί στην έκθεση των ευρημάτων της ανασκαφής του περιβάλλοντος χώρου.

Εντυπωσιακές αγιογραφίες κοσμούν το κεντρικό και το βόρειο κλίτος, καθώς και Ιερό του Ναού, οι οποίες συντηρήθηκαν άψογα, με εντυπωσιακότερη την παράσταση του Λευκού Αγγέλου που φυλάσσει το μνήμα του Αναστάντος Κυρίου. Η κεντρική είσοδος είναι στο δυτικό μέρος του Ναού, όπου όπως προανέφερα υπάρχει η κτητορική επιγραφή του Επισκόπου Νικήτα, ενώ στην βόρεια πλευρά βρίσκεται η δεύτερη είσοδος, που έγινε από τους Οθωμανούς και ακριβώς απέναντι της βρίσκονται τα θεμέλια της λατρευτικήε εσοχής του ισλάμ, το Μιχράμπ, καθώς και  ο άμβωνας, το Μινμπέρ.

Η  βυζαντινή βόρεια είσοδος είναι κλειστή και βρίσκεται λίγα μέτρα δυτικότερα από την σημερινό είσοδο, ψήγματα της οποίας διαφαίνονται από την αναστυλωτική εργασία.  Υπέροχη και η αναστύλωση του τέμπλου του Ναού, το οποίο θα αντικρίσουν οι πιστοί στην Θεία Λειτουργία της ερχόμενης Κυριακής, καθώς και η Αγία Τράπεζα, που κατασκευάστηκαν από μάρμαρο, όπως ήταν στην αρχική τους μορφή. Στην κόγχη του ιερού διασώζεται και η θέση του επισκοπικού θρόνου.

Μέρη του διασωθέντος δαπέδου της  βυζαντινής περιόδου θα είναι ορατά στο κοινό, όπως και όλο το δάπεδο από μάρμαρο, του νοτίου κλίτους που είχε κλειστεί από τους Οθωμανούς, που χρησιμοποιούσαν για τις τελετές τους μόνο το βόρειο και το κεντρικό κλίτος .Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο σωζόμενος ζωγραφικός διάκοσμος του μνημείου, ο οποίος πραγματοποιήθηκε σε διάφορες περιόδους.

Με εξαίρεση την παράσταση του Χριστού Χαλκίτη στη δυτική πρόσοψη του βόρειου πεσσού του ιερού, που μπορεί να αποδοθεί στην υστεροκομνήνεια περίοδο, το μεγαλύτερο μέρος του διακόσμου χρονολογείται στο 13ο αιώνα και, ειδικότερα, στις περιόδους 1215/6-1224/5 και 1270-1290. Οι τοιχογραφίες, που κοσμούν τον ανατολικό τομέα του βόρειου κλίτους, ανάγονται στο 1320. Ο πρόσθετος μιναρές αναστηλώνεται και αυτός, ενώ έχει παραμείνει και το πρόσθετο κτίσμα στα αριστερά της κεντρικής εισόδου, το οποίο θα εξυπηρετήσει λειτουργικές ανάγκες του μνημείου, αφού φυσικά απαλλαγεί των σύγχρονων, άσχημων όντως, προσθέτων.

 Άκρως εντυπωσιακό και το βυζαντινό καλντερίμι που ανέδειξαν οι εργασίες και οδηγεί από την δύση στην κεντρική είσοδο του Ναού. Είναι προφανές ότι τούτο το αριστούργημα δεν θα τεθεί σε λειτουργία ενοριακής μορφής, ενώ για τις λατρευτικές εκδηλώσεις θα υπάρχουν 100 (αφαιρούμενα) καθίσματα.

 Η πρώτη Θεία Λειτουργία θα τελεστεί την ερχόμενη Κυριακή 5 Ιουνίου, ενώ τα εγκαίνια και ο καθαγιασμός της Αγίας Τραπέζης θα τελεστούν από τον Παναγιότατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη στο τέλος του Ιουνίου. Ευχές οι Άγιοι και Πρωτοκορυφαίοι Απόστολος Παύλος και Πέτρος και ο Άγιος Ιερομάρτυρας μας Αρσένιος, να σκέπουν όλους όσοι μερίμνησαν ώστε η Βέροια να δεχτεί μετά από  εκατοντάδες χρόνια την ευλογία της σύναξης μυριάδων αγγέλων και αρχαγγέλων, που θα διακονήσουν τον Δέσποτη μας, κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας. 

 Θόδωρος Ελευθεριάδης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε εκδήλωση στην Βέροια

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε...

Η ομάδα γυναικών Βέροιας, μέλος της Ομοσπονδίας...

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η παρουσίαση του βιβλίου «Ο πόλεμος των κάστρων!» της Εύας Ιεροπούλου

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και οι εκδόσεις ...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για την 25η Μαρτίου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας συμμετείχε το Σάββατο...

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Βέροιας «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ»

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου...

Η Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα...

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου 1821

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη...

Το Σάββατο 16-3-2024 στις 18.30 πραγματοποιήθηκε στην ...

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC FESTIVAL

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC...

Στο  Balkan Classic Contemporary Festival στο Μέγαρο Μουσικής...

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου:  Το έργο

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου: Το έργο "Μας...

Θεατρική Παράσταση με το έργο "Μας χωρίζει μια...

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2023- 2024     Έναρξη μαθητικών εκδηλώσεων με συναυλία μαθητών τμήματος πιάνου

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ...

Οι μαθητικές εκδηλώσεις της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...