Πώς περνούν τα χρόνια αλήθεια;

Πώς περνούν τα χρόνια αλήθεια;

Ήμουν μαθητής τότε της έκτης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βεροίας, του επονομαζομένου «Μελέτειο Παρθεναγωγείο». 25 Μαρτίου του 1956.

Όλων των σχολείων τα μαθητούδια, που θα λάβαιναν μέρος στην παρέλαση (από πρωτάκια και μέχρι εκταίους) είχαμε συγκεντρωθεί στην Πλατεία Ωρολογίου και άλλα κοντά, αλλά πιο πέρα καμαρώναμε για την ελληνικότητά μας αντικρίζοντας το Ηρώο των πεσόντων που το ομόρφυναν τα λίγα κυπαρίσσια.

Η παρέλαση έκανε την έναρξή της, με πολλά χειροκροτήματα από τους θεατές, που οι περισσότεροι (κυρίως γονείς) κρατώντας γαλανόλευκες σημαιούλες επευφημούσαν τα παιδιά τους, ώσπου ο τελειωμός της έκλεισε με τους εμβατηριακούς ήχους της στρατιωτικής μπάντας.

Λίγους μήνες πριν (τέλος Γενάρη – αρχές Φλεβάρη) οι διευθυντές των Βεροιώτικων δημοτικών σχολείων, είχαν συμπράξει και αποφάσισαν να γίνει μία επετειακή θεατρική παράσταση, για τον διπλό γιορτασμό της μέρας, με ηθοποιούς μαθητές (πρωταγωνιστές και κομπάρσους) επιλεγμένους από τους δασκάλους των σχολείων. Έτσι, λοιπόν, ήμουν κι εγώ τυχερός, αφού ο αείμνηστος δάσκαλός μου Θεοδόσης Αληχανίδης μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχω, έχοντας δεύτερο ρόλο, σε αυτή την μαθητική προσπάθεια. Έτσι αργά το απόγευμα όλοι οι συντελεστές του έργου (κορίτσια κι αγόρια) αφού ήμασταν καλά προετοιμασμένοι βρεθήκαμε μέσα στην Παλαιά Μητρόπολη, που τώρα μετά από 104 χρόνια ανακαινίσθηκε και θα γίνουν τα εγκαίνιά της την Κυριακή 5 Ιουνίου.

Ο χώρος που παίχθηκε η παράσταση ήταν μια υποτυπώδης εξέδρα μπροστά από το Ιερό και δεξιά του Ναού (πολύ γνωστός για μένα από την κατήχηση που μας έκανε ο αείμνηστος πατέρας Βασίλειος – ιεροκήρυκας).

Πρωταγωνίστρια του έργου ήταν η Κορίνα Τσοπέη, που πριν λίγες μέρες σε κατ’ ιδίαν τηλεφωνική επικοινωνία στην Αμερική που βρίσκεται, μου εκμυστηρεύτηκε λέγοντας: «Θεωρώ ότι εκείνη η βραδιά ήταν γουρλίδικη γιατί μπήκε στην ψυχή μου το όμορφο σαράκι της μετέπειτα πορείας μου στον καλλιτεχνικό χώρο, αποκορύφωμα της οποίας υπήρξε η ανάδειξή μου ως ΜΙΣ ΥΦΗΛΙΟΣ, μια διάκριση που πρώτη φορά είχε Ελληνίδα.

Ήμουν τυχερός, όπως κάπου προανέφερα, αλλά και… άτυχος, γιατί παριστάνοντας στο ρόλο μου έναν Τούρκο αγγελιοφόρο και υψώνοντας τη φωνή μου ζητούσα από την Κορίνα Τσοπέη, που παρίστανε στο ρόλο της την σκλαβωμένη Ελλάδα, να καταθέσει τους σισανέδες στην Τουρκιά. Αυτή, σχεδόν μαινόμενη μου άστραψε ένα ηχηρό σκαμπίλι στο πρόσωπο και μ’ έκανε να γυρωβολήσω. Κοντά στο 1,70 το αγέρωχο μπόϊ της κατάφερε περίτρανα εμένα τη μισοριξιά να το θυμάμαι ακόμη.

Αξίζει να αναφέρω, ότι ενάμιση ή δύο χρόνια περίπου, ήταν μαθήτρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου Βεροίας, σαν προσωρινή κάτοικος της πόλης μας, επειδή, αν θυμάμαι καλά ο πατέρας της ήταν ανώτατος αξιωματικός υπηρετώντας τη θητεία του στη Βέροια (θαρρώ διοικητής ή υποδιοικητής του Β΄ Σώματος Στρατού»).

Και κλείνοντας θα αναφέρω την τελευταία φράση της Κορίνας Τσοπέη κατά την τηλεφωνική μας επικοινωνία, που είπε: «Θα ‘θελα πάρα πολύ νάμαι κι εγώ στα εγκαίνια  της Παλαιάς Μητρόπολης, αλλά… Όμως στέλνω τα θερμά συγχαρητήρια στον Μητροπολίτη σας που την ανέστησε και πολλά-πολλά χαιρετίσματα στις Βεροιώτισες και τους Βεροιώτες. Φιλάκια.

Δημήτρης Κουμούσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου της  Γ.Σ.Ε.Ε. στη Βέροια, ενόψει της Γενικής  Απεργίας στις 17 Απριλίου 2024

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη κλιμακίου της...

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας στη Βέροια

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα...

Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...