Γραμμή άμυνας στα 50 λεπτά για τα πρώιμα ροδάκινα. 20 λεπτά κάτω σε σχέση με πέρυσι τα προς εξαγωγή

Γραμμή άμυνας στα 50 λεπτά για τα πρώιμα ροδάκινα. 20 λεπτά κάτω σε σχέση με πέρυσι τα προς εξαγωγή

Γραμμή άμυνας στα περίπου 50 λεπτά το κιλό, καταφέρνουν να κρατούν, σε μια δύσκολη, σύμφωνα µε τις πρώτες ενδείξεις, χρονιά για το επιτραπέζιο ροδάκινο, οι οργανωμένοι συνεταιρισμοί σε Ημαθία και Πέλλα, σε αντίθεση µε τους παραγωγούς που είναι έξω από το… μαντρί και γίνονται, ελλείψει διαπραγματευτικής δύναμης έρμαια των διαθέσεων των εµπόρων, πουλώντας ακόμη και µε 35 λεπτά στο χωράφι!

Με τον τρόπο αυτό σκιαγραφεί τη συνολική εικόνα της αγοράς στα πρώιμα ροδάκινα... μπαρουτοκαπνισμένος συνεταιριστής από την Ημαθία, προσθέτοντας ότι το ξεκίνημα της σεζόν κινείται σε επίπεδο τιμών λίγο χαμηλότερα από πέρυσι.

Την εκτίµηση αυτή υιοθετεί, εν πολλοίς, και η εµπορική διευθύντρια του Αγροτικού Συνεταιρισµού Νάουσας Σούλα Σερδάρη, σηµειώνοντας ότι «φέτος οι τιµές στην περιοχή δεν είναι τόσο καλές, για πρώιµη παραγωγή, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι έπεσαν στην αγορά µεγάλες ποσότητες από τον Τύρναβο, ο οποίος ήταν πρώιµος κατά περίπου 20 ηµέρες».

Στο εξαγωγικό κοµµάτι η εικόνα είναι ελαφρώς καλύτερη, αλλά και στην περίπτωση αυτή οι τιµές που επιτυγχάνει ο συνεταιρισµός, κατά την κ. Σερδάρη, είναι περίπου 20 λεπτά χαµηλότερες από ό,τι την ίδια περίοδο το 2015.

Η κατάσταση είναι πιο δύσκολη για τους µεµονωµένους παραγωγούς, τονίζει η ίδια, καθώς «πουλάνε στο χωράφι µε 35-45 λεπτά το κιλό, συγκριτικά µε τα 55-65 λεπτά πέρυσι και πολλές φορές µέσα από αµφιλεγόµενες, ως προς τη φορολογική συµµόρφωση, οικονοµικές συναλλαγές, ενώ υπάρχει κίνδυνος και να µην πληρωθούν καν».

Στο µειωµένο ενδιαφέρον για παραγγελίες από το εσωτερικό, όσο και από αγορές του εξωτερικού, αποδίδει την υποχώρηση των τιµών φέτος, ο πρόεδρος του συνεταιρισµού Venus Growers Αντώνης Μαρκοβίτης, ο οποίος παραδέχεται ότι «σε µεγάλο βαθµό τη σύγχυση στο µέτωπο των τιµών την επιτείνουν οι µεµονωµένοι παραγωγοί χωρίς διαπραγµατευτική ισχύ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεύτερη ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο του προγράμματος   Erasmus+ ΚΑ2 με τίτλο «Trans European Water Sustainability»

Δεύτερη ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο του...

Η δεύτερη βραχυπρόθεσμη ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο...

Κ. Ναλμπάντης: Επικίνδυνα διχαστικός μέσα στον πανικό του ο κ. Γκυρίνης

Κ. Ναλμπάντης: Επικίνδυνα διχαστικός μέσα στον πανικό...

Με έκπληξη ομολογώ, διάβασα την ανακοίνωση του κ....

Στην πρώτη του συνέντευξη, μετά την υπουργοποίησή του, στον ΑΚΟΥ 99.6 - Άγγελος Τόλκας: «Πολιτική επιλογή,   να ανταποκριθώ στο προσκλητήριο Τσίπρα   για μια συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων»

Στην πρώτη του συνέντευξη, μετά την υπουργοποίησή του,...

Τι λέει για «Κίνημα Αλλαγής», για τις αντιδράσεις και...

Για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου   στη Βέροια

Για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη...

Από την παράταξη του υποψήφιου του «Κινήματος...

Γεωργία Μπατσαρά:   Θα τιμήσουμε   τη Μνήμη   της Γενοκτονίας   του Ποντιακού   Ελληνισμού

Γεωργία Μπατσαρά: Θα τιμήσουμε τη Μνήμη της...

Από τον Συνδυασμό «Βέροια ΠΡΩΤεύουσα Πόλη» της...

Συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης για τον   κανονισμό λειτουργίας του εμπορικού πεζόδρομου Βέροιας

Συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης για τον ...

Τακτική Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής...

Ανακοίνωση Υπηρεσίας Πράσινου Νάουσας για το κλάδεμα των δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους

Ανακοίνωση Υπηρεσίας Πράσινου Νάουσας για το κλάδεμα...

Όσοι δημότες ενδιαφέρονται για κλάδεμα δέντρων που...

Αποτελέσματα εξαμήνου της δράσης ανακύκλωσης ρούχων στο Δήμο Νόαυσας

Αποτελέσματα εξαμήνου της δράσης ανακύκλωσης ρούχων...

Τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του προγράμματος...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Τι λέει για «Κίνημα Αλλαγής», για τις αντιδράσεις και αιτιάσεις για την υπουργοποίησή του και για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του, ως βουλευτής, στην ΗμαθίαΤα πρώτα του χαρτιά άνοιξε ο Άγγελος Τόλκας μετά...

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Η δεύτερη βραχυπρόθεσμη ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2 με τίτλο «Trans European Water Sustainability» με θέμα την αειφορία του νερού, στο οποίο το 5ο  ΓΕ.Λ. Βέροιας συμμετέχει ως εταίρος,...