Αυτοδιοίκηση και προσφυγικό στο επίκεντρο των επαφών του Π. Κουρουμπλή στη Βέροια

Αυτοδιοίκηση και προσφυγικό στο επίκεντρο των επαφών του Π. Κουρουμπλή στη Βέροια

Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής εξόρμησης της κυβέρνησης σε όλη τη χώρα, με τίτλο «Γυρίζουμε σελίδα», υπουργικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χτενίζουν την επικράτεια για να ενημερώσουν τον κόσμο για τη διαπραγμάτευση, το κλείσιμο της αξιολόγησης και τον οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους. Για το λόγο αυτό, βρέθηκε στην Ημαθία την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο (10 και 11 Ιουνίου) ο υπουργός εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος μετά τις επαφές του με στελέχη της Αυτοδιοίκησης και παραγωγικούς φορείς, έδωσε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι του Σαββάτου στην «Εληά» της Βέροιας.

«Η επικοινωνία και οι επαφές μπολιάζουν τον προβληματισμό και ο κόσμος στο τέλος της τετραετίας θα κρίνει τα πλην και τα συν της κυβέρνησης. Μετά την αξιολόγηση σειρά έχει η ανάπτυξη της χώρας η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν δεν υπάρχει πολιτική σταθερότητα. Όσοι προσπάθησαν για το αντίθετο ανεκρούσαν πρύμνα. Το στοίχημα είναι εάν η ανάπτυξη θα είναι πραγματική ή θα είναι ανάπτυξη των αριθμών. Και βασική προϋπόθεση είναι η πολιτική σταθερότητα. Ε λοιπόν η χώρα θα έχει αυτή την σταθερότητα τα επόμενα τρία χρόνια με την παρούσα κυβέρνηση» τόνισε ο υπουργός παίρνοντας το λόγο στη συνέντευξη Τύπου.

Όσον αφορά τις δικές του αρμοδιότητες ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε σε 4 μεγάλες στοχεύσεις του Υπουργείου Εσωτερικών.

-Τη διαλειτουργικότητα των βάσεων και δεδομένων του Δημοσίου με το μητρώο πολιτών και τον ενιαίο αριθμό βάσει του οποίου θα διαλειτουργούν οι βάσεις δεδομένων με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας του πολίτη.

-Την επαναθεσμοποίηση του κράτους και την αποκέντρωση που αφορά την Αυτοδιοίκηση.

-Την κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την οποία συγκροτείται ήδη διακομματική επιτροπή.

-Τον Εκλογικό νόμο και το σύνταγμα, όπου θα κληθούν σε αναμέτρηση όλες οι πολιτικές δυνάμεις με την ανάγκη ενός πολιτικού συστήματος που θα αποκαθιστά την ισοδυναμία της ψήφου σπάζοντας τις μεγάλες περιφέρειες, ενώ στη διαμόρφωση του συνταγματικού χάρτη θα ληφθεί υπόψη και ο διάλογος με τους πολίτες.

Για τα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης ο Υπουργός είχε συναντήσεις με τους δημάρχους της Ημαθίας εστιάζοντας στο προσφυγικό, και στις ανάγκες πρόσληψης νέου προσωπικού. Πολύ ενδιαφέρουσα εκτίμησε ο κ. Κουρουμπλής και τη συζήτηση που είχε με τις παραγωγικές τάξεις, ενώ αναφερόμενος στην Κοινοπραξία Ομάδων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας, τη χαρακτήρισε «πρόταγμα προώθησης επιλογών που μπορούν να προστατεύσουν τον πρωτογενή τομέα».

Τί απάντησε ο Υπουργός σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

-Για την εξάντληση της τετραετίας από την κυβέρνηση:

«Η πολιτική αστάθεια θα είναι η καταστροφή της χώρας, τα δύσκολα πέρασαν γι’ αυτή την κυβέρνηση. Είναι δυνατόν να φαντάζεται κανείς κάτι άλλο; Αυτό βγάλτε το από το μυαλό σας. Αφήστε λοιπόν να κυβερνήσουμε 4 χρόνια και εάν δεν κάνουμε τη δουλειά μας, ο λαός θα μας στείλει όπως έστειλε και τους άλλους στα αζήτητα».

-Για ενδεχόμενη πρόθεση να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών με τον νέο εκλογικό νόμο:

«Στο τραπέζι μπορεί να μπει και αυτό. Εξαρτάται από τη συζήτηση που θα ακολουθήσει και με τα άλλα κόμματα. Πάντως, οφείλει κανείς να λάβει υπόψη του ότι ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας έχει θετική θέση πάνω σ’ αυτό (για μείωση). Αλλά πρέπει να γίνει συνδυασμένα και με άλλα πράγματα».

-Για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας:

«Ο Έλληνας έχει δύο έρωτες. Ο ένας είναι να σπουδάσει το παιδί του με όποια στέρηση και ο δεύτερος, να έχει ένα σπίτι. Θα είναι τραγικό να του το πάρουν. Είμαι βέβαιος και το εννοώ ότι δεν θα αφήσει αυτή η κυβέρνηση να υπάρξουν πλειστηριασμοί. Και οι συμφωνίες που έχουν γίνει δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Θα είναι τραγικό να συμβούν, αλλά δεν θα συμβούν, ξέρω τί λέω».

-Για την παραμονή των προσφύγων:

«Η κυβέρνηση αυτή μέσα σε λίγους μήνες, έστω κάτω από αυτές τις συνθήκες τακτοποίησε 50.000 πρόσφυγες χωρίς να ανοίξει μύτη και μάλιστα με ένα δύσκαμπτο γραφειοκρατικό ευρωπαϊκό σύστημα. Αυτό δεν είναι τίποτα. Ας περιορίσουμε τη λογική του αυτομαστιγώματος και της μικροπολιτικής που μας διακατέχει στο δημόσιο βίο, να χρεώνουμε συνεχώς και να μην αναγνωρίζουμε αυτά που έκανε η χώρα».

-Για το κίνημα «παραιτηθείτε» σε σύγκριση με το κίνημα «Δεν πληρώνω» που πρωτοστατούσαν τότε πρωτοκλασάτα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης:

«Δικαίωμα κάθε πολίτη είναι να διαμαρτύρεται. Εφόσον νομίζουν ότι πρέπει να κάνουν μια διαμαρτυρία για να παραιτηθούμε, θα κριθούν και αυτοί και εμείς. Αυτή την κυβέρνηση την εξέλεξε ο ελληνικός λαός για 4 χρόνια γνωρίζοντας τις δυσκολίες. Και εδώ θα κριθούμε».

-Για τα επεισόδια που σημειώνονται μεταξύ των προσφύγων στους καταυλισμούς:

«Γιατί μας κακοφαίνεται αυτό; Είναι συγκεντρωμένοι πολλοί άνθρωποι με διαφορετικές πολιτιστικές και θρησκευτικές παραδόσεις.  Εδώ παίζει μπάλα ο Ολυμπιακός και γίνονται επεισόδια».

-Για τις ιδιωτικοποιήσεις και τον τίτλο της εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ «Γυρίζουμε σελίδα». (Σε ποιο βιβλίο; ρωτήθηκε)

«Τα βιβλία πάντα έχουν αξία, είτε είναι καινούργια, είτε είναι παλιά. Δεν είναι το ίδιο πράγμα να διαχειρίζεται μια αριστερή κυβέρνηση μια κρίση, από ότι μια κυβέρνηση με εντελώς διαφορετικές λογικές. Στις πολιτικές που θα ασκήσουμε από δω και πέρα επίκεντρο θα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, ένας δίκαιος τρόπος κατανομής των βαρών και αναδιανομής του όποιου πλούτου θα παράγεται. Δεν έχουν το ίδιο περιεχόμενο οι δικές μας συμβάσεις ιδιωτικοποίησης και αξιοποίησης των ακινήτων σε σχέση με τις προηγούμενες».

Κλείνοντας ο κ. Κουρουμπλής επανέλαβε ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει τρία χρόνια ηρεμίας μπροστά της για να κάνει αλλαγές και ριζικές μεταρρυθμίσεις και στο τέλος της τετραετίας θα δοθεί ο λόγος στο λαό.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν οι βουλευτές Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου και Χρήστος Αντωνίου, η υπεύθυνη συντονιστικού Βαρβάρα Σαράντη και ο υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Τάσος Κωστόπουλος.

Συναντήσεις με Δημάρχους

Είχε προηγηθεί συνάντηση του υπουργού με δημάρχους και στελέχη της αυτοδιοίκησης, στο γραφείο του δημάρχου Βέροιας. Οι δήμαρχοι Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας Απόστολος Αποστόλου εκ μέρους του δημάρχου Νίκου Κουτσογιάννη, έθεσαν οικονομικά ζητήματα της αυτοδιοίκησης και ειδικά θέματα των δήμων της Ημαθίας.

Ο κ. Βοργιαζίδης αναφέρθηκε στο ζήτημα της μη χρηματοδότησης αποχετευτικών έργων σε οικισμούς κάτω 2.000 κατοίκων, με τον δήμο Βέροιας να έχει έτοιμες μελέτες για έργα 45 εκατ. ευρώ που δυστυχώς δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.

Ο κ. Γκυρίνης εστίασε στην ακαταλληλότητα του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στην Αλεξάνδρεια το καλοκαίρι. «Ο χώρος είναι μικρός για 770 άτομα, με τη ζέστη οι σκηνές είναι θάλαμοι αερίων και με τα κουνούπια η ζωή των ανθρώπων αυτών είναι μαρτύριο» τόνισε.

Ο κ. Αποστόλου ζήτησε τη συνδρομή του υπουργείου στην τροπολογία της ΕΤΑ και των εργαζομένων, ώστε αφενός να μην υπάρξει κίνδυνος για τη δημοτική περιουσία και αφετέρου να προσληφθούν οι εργαζόμενοι στον δήμο.

Π. Γκυρίνης: Αφόρητη κατάσταση 

στο κέντρο φιλοξενίας λόγω ζέστης

Παρότι εκτός αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών, ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας έθεσαν και το προσφυγικό στον υπουργό. Ο Παναγιώτης Γκυρίνης περιέγραψε με αγωνία την αφόρητη κατάσταση 770 ανθρώπων να ζουν μέσα σε σκηνές κατακαλόκαιρο, ενώ ο Απόστολος Αποστόλου μίλησε για εμμονή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να χρησιμοποιήσει το κτίριο Βάνη, την ώρα που ο δήμος προτείνει άλλες λύσεις. “Θέλουμε κι εμείς να βοηθήσουμε, αλλά να συμφωνήσουμε στον χώρο” είπε ο κ. Αποστόλου.

Την ανάγκη συνεννόησης προέταξε ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, που το απόγευμα της Παρασκευής είχε επισκεφθεί το κέντρο φιλοξενίας στην Αγία Βαρβάρα.

 Με πανό και συνθήματα οι σχολικές καθαρίστριες

Με συνθήματα είχαν υποδεχθεί το απόγευμα της Παρασκευής έξω από το δημαρχείο Βέροιας τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή καθαρίστριες σχολείων του δήμου Βέροιας, λίγο μετά την επίσκεψή του στο κέντρο φιλοξενίας στο στρατόπεδο της Αγίας Βαρβάρας. Οι διαμαρτυρόμενες μαζί με τοπικά στελέχη του ΚΚΕ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα αλλά και σε αυτά που τις θίγουν προσωπικά. 

Τον υπουργό συνόδευε ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, που τον οδήγησε στον χώρο του δημοτικού συμβουλίου όπου έγινε ομιλία προς τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνάντηση με Αστυνομικούς της Ημαθίας

Ο κ. Κουρουμπλής συναντήθηκε επίσης, το Σάββατο, με τον Αστυνομικό Δ/ντή και τους εκπροσώπους της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ημαθίας οι οποίοι του έθεσαν έξι θέματα: Την καθαριότητα και απολύμανση των υπηρεσιών και των κρατητηρίων, την στελέχωση των Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων, την έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού, τον απαρχαιωμένο στόλο των οχημάτων, το κτιριακό πρόβλημα της Δ/νσης και την αναγνώριση της παραγωγικής Σχολής Αστυφυλάκων.

Στην συνάντηση ζήτησαν από τον Υπουργό να παρέμβει ώστε να δοθούν  άμεσα λύσεις στα θέματα αυτά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ: Κλιμάκωση κινητοποιήσεων  με διάφορες μορφές

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ...

Από την Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. ανακοινώνονται τα εξής:«Σε συνέχεια...

Συγχαρητήρια  Επιστολή προς τον ΤΟΒ

Συγχαρητήρια Επιστολή προς τον ΤΟΒ

Συγχαρητήρια  επιστολή στην πρόεδρο και στα μέλη του...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα  στην πόλη της Βέροιας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα στην πόλη...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ...

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΒΕΡΟΙΑΣ  Συμπαράσταση   στην αποχή του   Συλλόγου Δικαστικών υπαλλήλων Βέροιας

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ Συμπαράσταση στην...

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας εκφράζει την αμέριστη...

Μετά από Ερώτηση Βελόπουλου - Κοτίδη Τι απαντάει το Υπουργείο Εσωτερικών για το δημοτικό κολυμβητήριο Βέροιας

Μετά από Ερώτηση Βελόπουλου - Κοτίδη Τι απαντάει το...

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, , Παιδείας,...

Το ζήτημα του Αστυνομικού Σταθμού Πλατέος, φέρνει στη Βουλή ο Τάσος Μπαρτζώκας

Το ζήτημα του Αστυνομικού Σταθμού Πλατέος, φέρνει στη...

Με κοινοβουλευτική αναφορά του προς τον Υπουργό...

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΗΜΑΘΙΑΣ Χορήγηση Ξίφους  Αξιωματικού Στρατού

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ...

Ανακοινώνεται ότι η ΕΑΑΣ καταγράφει τις ανάγκες που...

Συνεδρίαση  λογοδοσίας την Μεγάλη Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας

Συνεδρίαση λογοδοσίας την Μεγάλη Δευτέρα στο...

Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...