Ο.ΚΑ.ΝΑ.: Το ένο τέταρτο   των ενηλίκων ευρωπαίων έχει δοκιμάσει   παράνομα ναρκωτικά

Ο.ΚΑ.ΝΑ.: Το ένο τέταρτο των ενηλίκων ευρωπαίων έχει δοκιμάσει παράνομα ναρκωτικά

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησης αυτών κάθε χρόνο στις 26 Ιουνίου η Μονάδα του ΟΚΑΝΑ πουλειτουργεί στο Νοσοκομείο Βέροιας παραθέτει κάποια  στοιχεία από την ετήσια Έκθεση της Επιτροπής του Ο.Η.Ε για τον έλεγχο των ναρκωτικών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ηχ ρήση ουσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει διαδεδομένη.

Σχεδόν το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού στη Ε.Ε έχει δοκιμάσει παράνομα ναρκωτικά τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.

Η ουσία που καταναλώνεται συχνότερα στην Ε.Ε μεταξύ των ατόμων ηλικίας από 15 έως 64 ετών είναι η κάνναβη (19,3 εκατομμύρια) ακολουθούμενη από την κοκαΐνη (3.4 εκατομμύρια χρήστες), το “έκσταση” (2.1 εκατομμύρια ) και τις αμφεταμίνες (1.6 εκατομμύρια ).

Η Δανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ των χωρών της Ε.Ε με το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων που έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Ενώ η χρήση ηρωίνης και συνθετικών οπιοειδών παραμένει σχετικά χαμηλή, η χρήση κοκαΐνης παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η χρήση αμφεταμινών σταθερή.

Πρόβλημα αποτελεί η χρήση νέων ψυχοδραστικών ουσιών.

Η Ευρώπη εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική αγορά για τους εμπόρους ναρκωτικών, τόσο για τοπικά παραγόμενα ναρκωτικά, καθώς και για εκείνα που παράγονται λαθραία από άλλες περιοχές, όπως τη Λατινική Αμερική, τη Δυτική Ασία και την Βόρεια Αφρική.

Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει σημαντικά εργαλεία για την εμπορία των ναρκωτικών.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο, περισσότερες από 600 ιστοσελίδες που πωλούν νέες ψυχοδραστικές ουσίες, μερικές φορές με το κιλό, εντοπίστηκαν στη Ε.Ε το 2013 και το 2014.

Η εκτίμηση του μεγέθους της διαδικτυακής αγοράς ναρκωτικών δεν είναι εύκολη υπόθεση, και απαιτείται μεγαλύτερη γνώση για τον αυξανόμενο ρόλο του διαδικτύου και των ψηφιακών κρυπτο-νομισμάτων, όπως το Bitcoin, στην πώληση τόσο των καθιερωμένων όσο και των νέων ψυχοδραστικών ουσιών.

Οι ουσίες κατάχρησης γίνονται όλο και πιο ισχυρές και ανόθευτες.

Τόσο η καθαρότητα όσο και η δραστικότητα όλων των ναρκωτικών που βρίσκονται συνήθως στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της κάνναβης έχουν αυξηθεί.

Τέλος στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη το ποσοστό ενέσιμης χρήσης ναρκωτικών είναι σχεδόν πέντε φορές πάνω από τον παγκόσμιο όρο.

Ο αριθμός των ανθρώπων στην περιοχή αυτή που κάνουν ενέσιμη χρήση εκτιμάται σε 2.91 εκατομμύρια, τα οποία είναι σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) του παγκόσμιου ποσοστού.

Σ.Σ. Περισσότερα στοιχεία θα δώσει ο ΟΚΑΝΑ στη συνέντευξη Τύπου, αύριο Παρασκευή στις 12.00 το μεσημέρι στο Νοσοκομείο Βέροιας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όλοι οι κομάντος βγήκαν στο ανατολικό Αιγαίο και την Θράκη

Όλοι οι κομάντος βγήκαν στο ανατολικό Αιγαίο και την...

Για πρώτη φορά διεξήχθη στη Θράκη και το...

Θεσσαλονίκη: Έφυγε από τη ζωή η πρώην αντιπεριφερειάρχης Γιάννα Τζάκη

Θεσσαλονίκη: Έφυγε από τη ζωή η πρώην...

Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί, σε ηλικία 54 ετών, μετά...

Tι πρέπει να προσέχουμε στην οδήγηση, τώρα που χαλάει ο καιρός

Tι πρέπει να προσέχουμε στην οδήγηση, τώρα που χαλάει ο...

Οι απότομες αλλαγές του καιρού το χειμώνα και τα...

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται σε Ημαθία και Δυτική Μακεδονία

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται σε Ημαθία και...

Αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται σε τμήμα του...

«Τέλος εποχής» για το χαρτί στο Δημόσιο - Μόνο ηλεκτρονικά οι συναλλαγές

«Τέλος εποχής» για το χαρτί στο Δημόσιο - Μόνο...

Μέσα στο Δεκέμβριο θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου...

«Καμπάνα» 20.000€ σε εργοδότη για παρενόχληση και προσβλητική συμπεριφορά

«Καμπάνα» 20.000€ σε εργοδότη για παρενόχληση και...

Πλήρως ικανοποιημένος δηλώνει ο Σύλλογος Ιδιωτικών...

ΚΕΑ: Αναλυτικές ημερομηνίες για όσους πρέπει να κάνουν νέα αίτηση

ΚΕΑ: Αναλυτικές ημερομηνίες για όσους πρέπει να κάνουν...

Ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες τεχνικές προσαρμογές...

Λουκέτο σε καθημερινή αθλητική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης

Λουκέτο σε καθημερινή αθλητική εφημερίδα της...

Τίτλοι τέλους έπεσαν για την καθημερινή αθλητική...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Ένα μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα και κυρίως στην κυβέρνηση έδωσε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, όπως χαρακτήρισε το μέγα πλήθος ο Μίκης Θεοδωράκης, στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία. Κόσμος...

Για πρώτη φορά διεξήχθη στη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο εθνική διακλαδική άσκηση με την επωνυμία ΩΡΙΩΝ-18, με τη συμμετοχή τμημάτων όλων των ειδικών μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.Συγκεκριμένα συμμετείχαν...

Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί, σε ηλικία 54 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο, η περιφερειακή σύμβουλος, πρώην αντιπεριφερειάρχης Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννα Τζάκη.Η...

Οι απότομες αλλαγές του καιρού το χειμώνα και τα έντονα καιρικά φαινόμενα μπορούν να γίνουν επικίνδυνα κατά την οδήγηση.Ας εξετάσουμε όμως τι συμβαίνει σε σχέση με το όχημα μας, για παράδειγμα, στη βροχή....