Ο.ΚΑ.ΝΑ.: Το ένο τέταρτο   των ενηλίκων ευρωπαίων έχει δοκιμάσει   παράνομα ναρκωτικά

Ο.ΚΑ.ΝΑ.: Το ένο τέταρτο των ενηλίκων ευρωπαίων έχει δοκιμάσει παράνομα ναρκωτικά

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησης αυτών κάθε χρόνο στις 26 Ιουνίου η Μονάδα του ΟΚΑΝΑ πουλειτουργεί στο Νοσοκομείο Βέροιας παραθέτει κάποια  στοιχεία από την ετήσια Έκθεση της Επιτροπής του Ο.Η.Ε για τον έλεγχο των ναρκωτικών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ηχ ρήση ουσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει διαδεδομένη.

Σχεδόν το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού στη Ε.Ε έχει δοκιμάσει παράνομα ναρκωτικά τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.

Η ουσία που καταναλώνεται συχνότερα στην Ε.Ε μεταξύ των ατόμων ηλικίας από 15 έως 64 ετών είναι η κάνναβη (19,3 εκατομμύρια) ακολουθούμενη από την κοκαΐνη (3.4 εκατομμύρια χρήστες), το “έκσταση” (2.1 εκατομμύρια ) και τις αμφεταμίνες (1.6 εκατομμύρια ).

Η Δανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ των χωρών της Ε.Ε με το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων που έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Ενώ η χρήση ηρωίνης και συνθετικών οπιοειδών παραμένει σχετικά χαμηλή, η χρήση κοκαΐνης παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η χρήση αμφεταμινών σταθερή.

Πρόβλημα αποτελεί η χρήση νέων ψυχοδραστικών ουσιών.

Η Ευρώπη εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική αγορά για τους εμπόρους ναρκωτικών, τόσο για τοπικά παραγόμενα ναρκωτικά, καθώς και για εκείνα που παράγονται λαθραία από άλλες περιοχές, όπως τη Λατινική Αμερική, τη Δυτική Ασία και την Βόρεια Αφρική.

Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει σημαντικά εργαλεία για την εμπορία των ναρκωτικών.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο, περισσότερες από 600 ιστοσελίδες που πωλούν νέες ψυχοδραστικές ουσίες, μερικές φορές με το κιλό, εντοπίστηκαν στη Ε.Ε το 2013 και το 2014.

Η εκτίμηση του μεγέθους της διαδικτυακής αγοράς ναρκωτικών δεν είναι εύκολη υπόθεση, και απαιτείται μεγαλύτερη γνώση για τον αυξανόμενο ρόλο του διαδικτύου και των ψηφιακών κρυπτο-νομισμάτων, όπως το Bitcoin, στην πώληση τόσο των καθιερωμένων όσο και των νέων ψυχοδραστικών ουσιών.

Οι ουσίες κατάχρησης γίνονται όλο και πιο ισχυρές και ανόθευτες.

Τόσο η καθαρότητα όσο και η δραστικότητα όλων των ναρκωτικών που βρίσκονται συνήθως στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της κάνναβης έχουν αυξηθεί.

Τέλος στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη το ποσοστό ενέσιμης χρήσης ναρκωτικών είναι σχεδόν πέντε φορές πάνω από τον παγκόσμιο όρο.

Ο αριθμός των ανθρώπων στην περιοχή αυτή που κάνουν ενέσιμη χρήση εκτιμάται σε 2.91 εκατομμύρια, τα οποία είναι σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) του παγκόσμιου ποσοστού.

Σ.Σ. Περισσότερα στοιχεία θα δώσει ο ΟΚΑΝΑ στη συνέντευξη Τύπου, αύριο Παρασκευή στις 12.00 το μεσημέρι στο Νοσοκομείο Βέροιας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δ. Αβραμόπουλος: “Προτεραιότητά μας οι καλύτερες συνθήκες στα νησιά”

Δ. Αβραμόπουλος: “Προτεραιότητά μας οι καλύτερες...

«Προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να...

ΕΣΡ: Στο μικροσκόπιο οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές  - Απειλεί με κυρώσεις

ΕΣΡ: Στο μικροσκόπιο οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές -...

Με θέματα που συνδέονται, κυρίως, με την ποιότητα των...

Μεγάλες ποσότητες   νοθευμένου καφέ εντόπισε   το ΣΔΟΕ στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλες ποσότητες νοθευμένου καφέ εντόπισε το ΣΔΟΕ...

Συγκεκριμένα, το διήμερο 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2018,...

Στη Βουλή δύο δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου που αφορούν δωροδοκία

Στη Βουλή δύο δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου που...

Δύο δικογραφίες για το αδίκημα της παθητικής...

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η δεύτερη κατανομή θέσεων σε βρεφικούς, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η δεύτερη κατανομή θέσεων σε...

Συνάντηση με εκπροσώπους εργαζομένων,  της...

ΣΥΡΙΖΑ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «Κόντρες» επιχειρηματολογίας με πρώτο χαράκωμα την Αυτοδιοίκηση

ΣΥΡΙΖΑ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «Κόντρες» επιχειρηματολογίας...

Πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα έχει...

Για κατάργηση της απλής αναλογικής και αυτοδυναμία έκανε λόγο ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ

Για κατάργηση της απλής αναλογικής και αυτοδυναμία...

«Φρένο» σε όσους ελπίζουν στο σενάριο ακυβερνησίας...

Ανακοίνωσε για τους Δήμους: μεταφορά   αρμοδιοτήτων και πρόσθετων πόρων, νέους παιδικούς σταθμούς, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού   και άμεσα 8.500 εργαζομένων στην καθαριότητα

Ανακοίνωσε για τους Δήμους: μεταφορά αρμοδιοτήτων...

Με το Δ.Σ της ΚΕΔΕ χθεςο νέος Υπουργός Εσωτερικών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Ένα μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα και κυρίως στην κυβέρνηση έδωσε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, όπως χαρακτήρισε το μέγα πλήθος ο Μίκης Θεοδωράκης, στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία. Κόσμος...

«Προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργηθούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες στα νησιά», επισήμανε μεταξύ άλλων ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης...

Με θέματα που συνδέονται, κυρίως, με την ποιότητα των τηλεοπτικών προγραμμάτων ασχολήθηκε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), σε προγραμματισμένη συνεδρίασή του. Κατά τη διάρκεια της...

Συγκεκριμένα, το διήμερο 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2018, κλιμάκια υπαλλήλων των Επιχειρησιακών Διευθύνσεων ΣΔΟΕ Αττικής και Μακεδονίας πραγματοποίησαν ελέγχους σε δύο επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της...