Ο.ΚΑ.ΝΑ.: Το ένο τέταρτο   των ενηλίκων ευρωπαίων έχει δοκιμάσει   παράνομα ναρκωτικά

Ο.ΚΑ.ΝΑ.: Το ένο τέταρτο των ενηλίκων ευρωπαίων έχει δοκιμάσει παράνομα ναρκωτικά

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησης αυτών κάθε χρόνο στις 26 Ιουνίου η Μονάδα του ΟΚΑΝΑ πουλειτουργεί στο Νοσοκομείο Βέροιας παραθέτει κάποια  στοιχεία από την ετήσια Έκθεση της Επιτροπής του Ο.Η.Ε για τον έλεγχο των ναρκωτικών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ηχ ρήση ουσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει διαδεδομένη.

Σχεδόν το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού στη Ε.Ε έχει δοκιμάσει παράνομα ναρκωτικά τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.

Η ουσία που καταναλώνεται συχνότερα στην Ε.Ε μεταξύ των ατόμων ηλικίας από 15 έως 64 ετών είναι η κάνναβη (19,3 εκατομμύρια) ακολουθούμενη από την κοκαΐνη (3.4 εκατομμύρια χρήστες), το “έκσταση” (2.1 εκατομμύρια ) και τις αμφεταμίνες (1.6 εκατομμύρια ).

Η Δανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ των χωρών της Ε.Ε με το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων που έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Ενώ η χρήση ηρωίνης και συνθετικών οπιοειδών παραμένει σχετικά χαμηλή, η χρήση κοκαΐνης παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η χρήση αμφεταμινών σταθερή.

Πρόβλημα αποτελεί η χρήση νέων ψυχοδραστικών ουσιών.

Η Ευρώπη εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική αγορά για τους εμπόρους ναρκωτικών, τόσο για τοπικά παραγόμενα ναρκωτικά, καθώς και για εκείνα που παράγονται λαθραία από άλλες περιοχές, όπως τη Λατινική Αμερική, τη Δυτική Ασία και την Βόρεια Αφρική.

Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει σημαντικά εργαλεία για την εμπορία των ναρκωτικών.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο, περισσότερες από 600 ιστοσελίδες που πωλούν νέες ψυχοδραστικές ουσίες, μερικές φορές με το κιλό, εντοπίστηκαν στη Ε.Ε το 2013 και το 2014.

Η εκτίμηση του μεγέθους της διαδικτυακής αγοράς ναρκωτικών δεν είναι εύκολη υπόθεση, και απαιτείται μεγαλύτερη γνώση για τον αυξανόμενο ρόλο του διαδικτύου και των ψηφιακών κρυπτο-νομισμάτων, όπως το Bitcoin, στην πώληση τόσο των καθιερωμένων όσο και των νέων ψυχοδραστικών ουσιών.

Οι ουσίες κατάχρησης γίνονται όλο και πιο ισχυρές και ανόθευτες.

Τόσο η καθαρότητα όσο και η δραστικότητα όλων των ναρκωτικών που βρίσκονται συνήθως στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της κάνναβης έχουν αυξηθεί.

Τέλος στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη το ποσοστό ενέσιμης χρήσης ναρκωτικών είναι σχεδόν πέντε φορές πάνω από τον παγκόσμιο όρο.

Ο αριθμός των ανθρώπων στην περιοχή αυτή που κάνουν ενέσιμη χρήση εκτιμάται σε 2.91 εκατομμύρια, τα οποία είναι σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) του παγκόσμιου ποσοστού.

Σ.Σ. Περισσότερα στοιχεία θα δώσει ο ΟΚΑΝΑ στη συνέντευξη Τύπου, αύριο Παρασκευή στις 12.00 το μεσημέρι στο Νοσοκομείο Βέροιας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε ποιες περιπτώσεις οι εργοδότες μπορούν να μειώσουν μισθούς χωρίς συμφωνία των εργαζομένων

Σε ποιες περιπτώσεις οι εργοδότες μπορούν να μειώσουν...

Ο μισθός μπορεί να μειωθεί από τους εργοδότες και...

Η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Ως πρώτη προτεραιότητα θέτει η διοίκηση της ΔΕΗ την...

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Ελισάβετ Ναζλίδου

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Ελισάβετ Ναζλίδου

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Ελισάβετ Ναζλίδου η οποία...

Πρώτο βραβείο για τη φωτογραφία του δαλματικού πελεκάνου της λίμνης Κερκίνης στη φετινή συμμετοχή της ΠΚΜ στην έκθεση εναλλακτικού τουρισμού “Birdfair”

Πρώτο βραβείο για τη φωτογραφία του δαλματικού...

Το πρώτο βραβείο κέρδισε η φωτογραφία του δαλματικού...

Ανάπτυξη και επενδύσεις στο τραπέζι των συνομιλιών Μητσοτάκη-Μακρόν

Ανάπτυξη και επενδύσεις στο τραπέζι των συνομιλιών...

Από το Παρίσι και τον Εμανουέλ Μακρόν ξεκινά σήμερα...

Αρχιμανδρίτης κάνει εξομολογήσεις από το Messenger (ΦΩΤΟ)

Αρχιμανδρίτης κάνει εξομολογήσεις από το Messenger (ΦΩΤΟ)

Με τις επιταγές της σύγχρονης εποχής, προσαρμόστηκε ο...

ΟΑΕΔ: Αυξήθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούλιο

ΟΑΕΔ: Αυξήθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούλιο

Στα 893.310 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων...

ΟΠΕΚΑ: Πότε καταβάλλονται συντάξεις, επίδομα στέγασης και ΚΕΑ

ΟΠΕΚΑ: Πότε καταβάλλονται συντάξεις, επίδομα στέγασης...

Μία σειρά από επιδόματα και παροχές θα καταβληθούν τις...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Ένα μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα και κυρίως στην κυβέρνηση έδωσε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, όπως χαρακτήρισε το μέγα πλήθος ο Μίκης Θεοδωράκης, στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία. Κόσμος...

Ο μισθός μπορεί να μειωθεί από τους εργοδότες και χωρίς τη συμφωνία του εργαζόμενου, στις ακόλουθες περιπτώσεις:α) όταν ο εργοδότης επικαλείται μείωση τζίρου με στοιχεία τα οποία προσκομίζει στην Επιθεώρηση...

Ως πρώτη προτεραιότητα θέτει η διοίκηση της ΔΕΗ την αντιμετώπιση του φαινομένου των στρατηγικών κακοπληρωτών, αναφέρει σχετική ανακοίνωση της επιχείρησης, στην οποία επισημαίνεται ότι δόθηκε ρητή εντολή...

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Ελισάβετ Ναζλίδου η οποία έχασε την μάχη με τον καρκίνο.Για το θάνατό της έγραψε στο Facebook ο δημοσιογράφος Βασίλης Μπουζιώτης, κάνοντας λόγο για το μεγάλο χαμόγελο...