Ο.ΚΑ.ΝΑ.: Το ένο τέταρτο   των ενηλίκων ευρωπαίων έχει δοκιμάσει   παράνομα ναρκωτικά

Ο.ΚΑ.ΝΑ.: Το ένο τέταρτο των ενηλίκων ευρωπαίων έχει δοκιμάσει παράνομα ναρκωτικά

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησης αυτών κάθε χρόνο στις 26 Ιουνίου η Μονάδα του ΟΚΑΝΑ πουλειτουργεί στο Νοσοκομείο Βέροιας παραθέτει κάποια  στοιχεία από την ετήσια Έκθεση της Επιτροπής του Ο.Η.Ε για τον έλεγχο των ναρκωτικών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ηχ ρήση ουσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει διαδεδομένη.

Σχεδόν το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού στη Ε.Ε έχει δοκιμάσει παράνομα ναρκωτικά τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.

Η ουσία που καταναλώνεται συχνότερα στην Ε.Ε μεταξύ των ατόμων ηλικίας από 15 έως 64 ετών είναι η κάνναβη (19,3 εκατομμύρια) ακολουθούμενη από την κοκαΐνη (3.4 εκατομμύρια χρήστες), το “έκσταση” (2.1 εκατομμύρια ) και τις αμφεταμίνες (1.6 εκατομμύρια ).

Η Δανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ των χωρών της Ε.Ε με το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων που έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Ενώ η χρήση ηρωίνης και συνθετικών οπιοειδών παραμένει σχετικά χαμηλή, η χρήση κοκαΐνης παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η χρήση αμφεταμινών σταθερή.

Πρόβλημα αποτελεί η χρήση νέων ψυχοδραστικών ουσιών.

Η Ευρώπη εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική αγορά για τους εμπόρους ναρκωτικών, τόσο για τοπικά παραγόμενα ναρκωτικά, καθώς και για εκείνα που παράγονται λαθραία από άλλες περιοχές, όπως τη Λατινική Αμερική, τη Δυτική Ασία και την Βόρεια Αφρική.

Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει σημαντικά εργαλεία για την εμπορία των ναρκωτικών.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο, περισσότερες από 600 ιστοσελίδες που πωλούν νέες ψυχοδραστικές ουσίες, μερικές φορές με το κιλό, εντοπίστηκαν στη Ε.Ε το 2013 και το 2014.

Η εκτίμηση του μεγέθους της διαδικτυακής αγοράς ναρκωτικών δεν είναι εύκολη υπόθεση, και απαιτείται μεγαλύτερη γνώση για τον αυξανόμενο ρόλο του διαδικτύου και των ψηφιακών κρυπτο-νομισμάτων, όπως το Bitcoin, στην πώληση τόσο των καθιερωμένων όσο και των νέων ψυχοδραστικών ουσιών.

Οι ουσίες κατάχρησης γίνονται όλο και πιο ισχυρές και ανόθευτες.

Τόσο η καθαρότητα όσο και η δραστικότητα όλων των ναρκωτικών που βρίσκονται συνήθως στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της κάνναβης έχουν αυξηθεί.

Τέλος στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη το ποσοστό ενέσιμης χρήσης ναρκωτικών είναι σχεδόν πέντε φορές πάνω από τον παγκόσμιο όρο.

Ο αριθμός των ανθρώπων στην περιοχή αυτή που κάνουν ενέσιμη χρήση εκτιμάται σε 2.91 εκατομμύρια, τα οποία είναι σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) του παγκόσμιου ποσοστού.

Σ.Σ. Περισσότερα στοιχεία θα δώσει ο ΟΚΑΝΑ στη συνέντευξη Τύπου, αύριο Παρασκευή στις 12.00 το μεσημέρι στο Νοσοκομείο Βέροιας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θυρίδες, τραπεζικοί λογαριασμοί, κάρτες και συναλλαγές στο στόχαστρο της Εφορίας

Θυρίδες, τραπεζικοί λογαριασμοί, κάρτες και...

Πρόσβαση σε πληροφορίες για το περιεχόμενο των...

Κεντρική Μακεδονία:5.000 τόνοι αλάτι και 100 μηχανήματα για τον χιονιά

Κεντρική Μακεδονία:5.000 τόνοι αλάτι και 100 μηχανήματα...

Επί ποδός βρίσκεται ο μηχανισμός της Περιφέρειας...

Στο στόχαστρο της Εφορίας οι τραπεζικές θυρίδες

Στο στόχαστρο της Εφορίας οι τραπεζικές θυρίδες

Στο ηλεκτρονικό μάτι της Εφορίας μπαίνουν όσοι...

Οι χάρτες και η ενημέρωση του Σάκη Αρναούτογλου για τις χιονοπτώσεις

Οι χάρτες και η ενημέρωση του Σάκη Αρναούτογλου για...

Έγκυρα και έγκαιρα ο Σάκης Αρναούτογλου είχε...

Πορτοφολάδες χάκερ: Κλέβουν με POS χωρίς να τους καταλάβει κανείς (BINTEO)

Πορτοφολάδες χάκερ: Κλέβουν με POS χωρίς να τους...

Οι πορτοφολάδες έχουν προχωρήσει ένα επίπεδο παραπέρα...

Αλλάζουν όλα στα διπλώματα οδήγησης: Έρχονται κάμερες και... μικρόφωνα

Αλλάζουν όλα στα διπλώματα οδήγησης: Έρχονται κάμερες...

«Πέρασε» από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου...

Ποια είδη καφέ προτιμούν οι Έλληνες;

Ποια είδη καφέ προτιμούν οι Έλληνες;

Σημαντικά ευρήματα σχετικά με τις επιπτώσεις που...

Φορο... απειλή για τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι

Φορο... απειλή για τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι

Αντιμέτωποι με την υποχρέωση πληρωμής έξτρα φόρων θα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Ένα μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα και κυρίως στην κυβέρνηση έδωσε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, όπως χαρακτήρισε το μέγα πλήθος ο Μίκης Θεοδωράκης, στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία. Κόσμος...

Πρόσβαση σε πληροφορίες για το περιεχόμενο των τραπεζικών θυρίδων των φορολογουμένων, για τις πάσης φύσεως πληρωμές τους μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, καθώς επίσης και για τις συναλλαγές τους,...

Επί ποδός βρίσκεται ο μηχανισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από το νέο κύμα κακοκαιρίας «Ωκεανίς», που αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα από τα ξημερώματα...

Στο ηλεκτρονικό μάτι της Εφορίας μπαίνουν όσοι διατηρούν τραπεζικές θυρίδες. Η απόφαση Παπανάτσιου ορίζει πως οι τράπεζες πρέπει να  γνωστοποιούν στις φορολογικές και ελεγκτές αρχές τους  πελάτες τους...