Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Μανώλη Βαλσαμίδη “Των Ελλήνων οι Κοινότητες. Νάουσα, η Δημογεροντία”

Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Μανώλη Βαλσαμίδη “Των Ελλήνων οι Κοινότητες. Νάουσα, η Δημογεροντία”

Το νέο συγγραφικό πόνημα του καθηγητή Μανώλη Βαλσαμίδη, το 23ο στη σειρά, με τίτλο “Των Ελλήνων οι Κοινότητες. Νάουσα, η Δημογεροντία” παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 22 Ιουνίου, στον πολυχώρο της “Βέτλανς”, στα πλαίσια των 22ων Παυλείων. Το εξαιρετικό βιβλίο του αγαπητού μας δασκάλου Μανώλη Βαλσαμίδη παρουσίασαν ο δικηγόρος και Δ/ντης του “Λαού” κ. Ζήσης Μ. Πατσίκας και ο δικηγόρος Σταύρος Α. Βαλσαμίδης, ενώ αποσπάσματα του διάβασαν οι εκπαιδευτικοί κ. Θεοδώρα Μαυρίδου και Βέρα Αβραμίδου.

Τον συντονισμό της, μεστής, παρουσίασης είχε ο αρχιτέκτονας, πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Νάουσας “Μιχαήλ ο Λόγιος” κ.Αλέξανδρος Οικονόμου. Στην κατάμεστη αίθουσα βρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμονας, ο οποίος στο τέλος τίμησε τον κ. Βαλσαμίδη, ο καθηγητής της  Κοινωνιολογίας του Δικαίου, της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ κ.Νικόλαος Ιντζεσίογλου, ο οποίος συνέβαλε στην έκδοση του πονήματος, ο αντιδήμαρχος Νάουσας κ.Μάντσιος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Αποστόλου, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Η νέα συγγραφική δουλειά του κ. Βαλσαμίδη, χωρίζεται σε πέντε μέρη.

Το πρώτο περιλαμβάνει τους χαιρετισμούς του Μητροπολίτη μας κ. Παντελεήμονος, του Προέδρου της ΕΜΣ κ.Καραθανάση, του προέδρου της ΠΕΔ κ.Κυρίζογλου και του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδη. Στο δεύτερο μέρος υπάρχει μελέτη του κ.Ιντζεσίογλου για το δίκαιο και τις κοινότητες από το Βυζάντιο προς το νεότερο ελληνισμό, το ιστορικό υπόβαθρο της κοινότητας στους Έλληνες, ο θεσμός της Κοινότητας στην περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κ.α. Ακολούθως στο τρίτο μέρος, υπάρχει η εργασία του συγγραφέως για τους κώδικες των πρακτικών της δημογεροντίας, οι οποίοι διασώθηκαν από την...πυρά, λόγω ευτυχούς συγκυρίας, μετά από κάλεσμα του μακαριστού πατρός Αναστασίου Σαράτση στον κ. Βαλσαμίδη και το προλογικό σημείωμα του συγγραφέως.

Tο τέταρτο μέρος υπάρχουν οι πίνακες των δημογερόντων και οι δράσεις τους, των περιόδων 1893-1896 και1911-1915. Στο πέμπτο και τελευταίο μέρος παρουσιάζονται από τον κ.Βαλσαμίδη εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία  από την ζωή της Κοινότητας της Νάουσας εκείνη την περίοδο (διαθήκες, οικογενειακές διαφορές, κληρονομικά, διάλυση αρραβώνων κ.ά.)  ενώ στον επίλογο του ο συγγραφέας παρουσιάζει τον μοναδικό διάλογο που είχε με τον παπά Αναστάση, ,με την χαρακτηριστική του ντοπιολαλιά. “Α ρα Λάκη παιδί μου, αυτός ο πρωτοσύγκελος (σ.σ. επί Μητροπολίτη Καλλινίκου) μου έδωσε εντολή να κάψω κάποια παλιά έπιπλα, χαρτιά και βιβλία.

Βλέπω χειρόγραφα, μεγάλα βιβλία, μήπως είναι χρήσιμα;” Η απάντηση του κ.Βαλσαμίδη “Παπαναστάση σταμάτα τη φωτιά έρχομαι”,Με αυτό τον πολιτισμικό και ιστορικό θησαυρό ο κ. Βαλσαμίδης, που βρέθηκε ποντικοφαγωμένο, στο κενό της σκάλας του παλιού επισκοπείου της Νάουσας, μας χάρισε μια ακόμη πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον του τόπου , κλείνοντας μια πενταλογία που ξεκίνησε με την έκδοση του βιβλίου “Η παιδεία στη Νάουσα 1822-1892” και τους τρεις τόμους του πονήματος “Νάουσα 1892-1922” και καταλήγει στη Δημογεροντία της Κοινότητας της Νάουσας από το 1893 έως το 1927.

Στο έργο του κ.Βαλσαμίδη αναφέρθηκε ο κ. Ιντζεσίογλου, και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμονας. Φανερά συγκινημένος ο συγγραφέας το αφιέρωσε στην αείμνηστη σύζυγο του Αναστασία και τον αείμνηστο Νικόλαο Ιντζεσίογλου, πατέρα του καθηγητού του ΑΠΘ, τον οποίο ο συγγραφέας υπηρέτησε ως καθηγητής στο ιδιωτικό του εκπαιδευτήριο στα Γιαννιτσά.

Θόδωρος Ελευθεριάδης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού...

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε εκδήλωση στην Βέροια

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε...

Η ομάδα γυναικών Βέροιας, μέλος της Ομοσπονδίας...

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η παρουσίαση του βιβλίου «Ο πόλεμος των κάστρων!» της Εύας Ιεροπούλου

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και οι εκδόσεις ...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για την 25η Μαρτίου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας συμμετείχε το Σάββατο...

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Βέροιας «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ»

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου...

Η Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα...

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου 1821

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη...

Το Σάββατο 16-3-2024 στις 18.30 πραγματοποιήθηκε στην ...

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC FESTIVAL

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC...

Στο  Balkan Classic Contemporary Festival στο Μέγαρο Μουσικής...

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου:  Το έργο

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου: Το έργο "Μας...

Θεατρική Παράσταση με το έργο "Μας χωρίζει μια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...