Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας: «Κανένας στο περιθώριο» Δημιουργία «Χάρτα Αλληλεγγύης»

Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας: «Κανένας στο περιθώριο» Δημιουργία «Χάρτα Αλληλεγγύης»

Τα πρώτα συμπεράσματα από τη δράση «Κανένας στο περιθώριο», που αναπτύσσεται σε όλη τη χώρα, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάστηκαν την Τρίτη 12 Ιουλίου, από τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Ηρακλείου, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, τον Εκπρόσωπο Τύπου, βουλευτή Β’ Αθηνών, κ. Γιώργο Κουμουτσάκο και τους επικεφαλής των Γραμματειών του Κόμματος,

Παίρνοντας τον λόγο ο Εκπρόσωπος Τύπου, της Νέας Δημοκρατίας   κ. Γιώργο Κουμουτσάκος ανέφερε τα εξής:

«Η σημερινή ενημερωτική συνάντηση έχει ένα μόνο θέμα: Τις δράσεις της Νέας Δημοκρατίας, δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης  με τον τίτλο ‘’Κανένας στο περιθώριο’’.  

Για τη Νέα Δημοκρατία,  η κοινωνική αλληλεγγύη και η κοινωνική συνοχή είναι θεμελιώδεις αρχές. Η κοινωνική ευαισθησία και η έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη είναι διαχρονικά, βασικά χαρακτηριστικά της ιδεολογίας μας, βασικά χαρακτηριστικά του ίδιου του εαυτού μας. Η κοινωνική ευαισθησία δεν μονοπωλείται, δεν χαρίζεται και δεν υφαρπάζεται. Για τη Νέα Δημοκρατία είναι σταθερή πεποίθηση, φροντίδα και πολιτική. 

Με αυτές τις βασικές και θεμελιώδεις αρχές  και υπό την αιγίδα του προέδρου του Κόμματος  του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία  εφαρμόζει και θα συνεχίσει να εφαρμόζει  μια σειρά δράσεων  στη βάση της σταθερής  επιδίωξής μας ‘’Κανένας στο περιθώριο’’. 

Οι δράσεις αυτές της Νέας Δημοκρατίας  στόχο έχουν να αναγνωρίσουν την προσφορά των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, να τιμήσουν το έργο που έχουν αναπτύξει  και βεβαίως να τις βοηθήσουν ουσιαστικά. 

Θεωρούμε, ότι αυτή η δράση αποτελεί γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας  της Νέας Δημοκρατίας με τους φορείς αυτούς, αλλά και με όλα τα επίπεδα Δημόσιας Διοίκησης  και λήψης των πολιτικών αποφάσεων. 

Αυτή είναι η φιλοσοφία, αυτό είναι το περίγραμμα, αυτές είναι οι κατευθυντήριες αρχές  της δράσης, την οποία θα αναπτύξει ο Γραμματέας  της Πολιτικής Επιτροπής  του Κόμματος ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης». 

 

Ο Λευτέρης Αυγενάκης για τη δράση

Στη συνέχεια ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Λευτέρης Αυγενάκης ανέπτυξε τη δράση τονίζοντας τα εξής:

Για τη Νέα Δημοκρατία η κοινωνική αλληλεγγύη και η κοινωνική συνοχή είναι θεμελιώδεις αρχές. 

Η κοινωνική ευαισθησία και η έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη είναι διαχρονικά – ανεξαρτήτως κρίσης - βασικά χαρακτηριστικά της ιδεολογίας μας, βασικά χαρακτηριστικά του ίδιου μας του εαυτού.

Οι κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων οδήγησαν σε όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων, όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού οδηγούνται πλέον στην ανεργία ή στην υποαπασχόληση, ζούνε στα όρια της φτώχειας, αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης, σοβαρά προβλήματα υγείας, χρόνιες παθήσεις, αποκλείονται από τη δημόσια υγεία, απομονώνονται και περιθωριοποιούνται. 

Η νέα αυτή πραγματικότητα επιβάρυνε ένα ευρύ δίκτυο δομών κοινωνικής αλληλεγγύης που προϋπήρχε, το οποίο όμως αντιμετωπίζει πλέον περισσότερα προβλήματα ως προς την οργάνωσή του, την αποτελεσματική διάχυση πόρων, την ανάπτυξη συνεργειών, τις παρεχόμενες υπηρεσίες κ.α.

Η Νέα Δημοκρατία δρα στη βάση μιας αρχής και μιας πεποίθησης:

«Κανένας στο περιθώριο».

Μέσα από τη δράση αυτή, η Νέα Δημοκρατία:

• αναγνωρίζει την προσφορά των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, τιμά τις δράσεις τους και επιδιώκει να τις βοηθήσει ουσιαστικά,

• αποτελεί τη γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας των φορέων αυτών με όλα τα επίπεδα δημόσιας διοίκησης και λήψης πολιτικών αποφάσεων.

Στο πλαίσιο της δράσης «Κανένας στο περιθώριο» που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουν προγραμματιστεί οργανωμένες επισκέψεις κλιμακίων του Κόμματος σε δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης και κυρίως οργανώσεις που υποστηρίζονται από μη κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς, όπως η Εκκλησία, φιλανθρωπικά σωματεία, Μ.Κ.Ο. κ.α., σε όλους τους Νομούς της Επικράτειας, αποτελούμενα από Βουλευτές, μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, Γραμματείς και στελέχη του κόμματος. 

Ειδικότερα οι δράσεις αυτές αφορούν μη κρατικές - εθελοντικές δομές που διαμορφώθηκαν και λειτουργούν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης κοινωνικών προβλημάτων, δομές και φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης, δομές και φορείς που ασχολούνται με την οικογένεια, που δραστηριοποιούνται στο επίπεδο της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. 

Πού αποσκοπεί η δράση

Α. Οι επισκέψεις περιλαμβάνουν την καταγραφή προβλημάτων για την αντιμετώπιση των οποίων η ΝΔ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες διαμεσολάβησης σε όλα τα επίπεδα διοίκησης και λήψης πολίτικων αποφάσεων (Δήμοι, Περιφέρειες, Υπουργεία, Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και δράσεις στήριξης. Επιπλέον, προγραμματίζουμε το αμέσως επόμενο διάστημα την διεξαγωγή ευρείας συζήτησης στη Βουλή για τα θέματα αυτά. 

Β. Υπηρετώντας την ιδεολογία μας, τις αρχές και τις αξίες της παράταξής μας, για ένα ευαίσθητο και παράλληλα κοινωνικό ζήτημα ερχόμαστε σε επαφή με τους ανθρώπους αυτών των δομών οι οποίοι μας μεταφέρουν τις αθέατες πλευρές της δράσης τους και των προβλημάτων –τα οποία είναι βέβαιο ότι δεν γίνονται γνωστά μέσα από επιφανειακές προσεγγίσεις και ευκαιριακές επισκέψεις- ώστε:

• Σήμερα ως Αντιπολίτευση: να συγκροτήσουμε το πρόγραμμα της ΝΔ για όλους τους άξονες της κοινωνικής πολιτικής και τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής με εξειδικευμένες προτάσεις και πολιτικές, να δημιουργήσουμε τη «Χάρτα Αλληλεγγύης της Νέα Δημοκρατία», και

• Αύριο ως Κυβέρνηση: να προωθήσουμε με απόλυτη προτεραιότητα μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα ευνοούν την λειτουργία, διαχείριση, χρηματοδότηση και ανάπτυξη συνεργειών για τις δομές αυτές, με εξίσου σημαντικό ένα σύγχρονο και καινοτόμο θεσμικό πλαίσιο για τον εθελοντισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Στόχος μας να μπορούν οι δομές αυτές να ωφελήσουν ακόμη περισσότερους συμπολίτες μας και πιο αποτελεσματικά ώστε να μείνει «Κανένας στο περιθώριο». 

Προγραμματισμός

Η δράση «Κανένας στο περιθώριο» υλοποιείται από τις αρχές Ιουλίου και μέχρι σήμερα έχουν γίνει εκδηλώσεις και επισκέψεις σε 80 και πλέον δομές κοινωνικής αλληλεγγύης σε όλη την Επικράτεια.

Υπολογίζεται ότι οι μη κρατικές – εθελοντικές δομές κοινωνικής αλληλεγγύης ανέρχονται πανελλαδικά στις 2.500. Στόχος μας έως το φθινόπωρο να έχουν επισκεφθεί κλιμάκια της Νέα Δημοκρατία περίπου 800 - 1000 δομές σε όλη τη χώρα.

Η ευαισθησία δε σταματά όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας, ούτε φυσικά με την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών.

Να σημειώσουμε ότι την Παρασκευή διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από τη Γραμματεία Σχέσεων Κοινωνίας – Κόμματος με τη συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας και του Δημάρχου κ. Π. Νίκα, συναυλία για την ενίσχυση του Συλλόγου Γονέων Τριών Τέκνων Μεσσηνίας και του Δημοτικού Παντοπωλείου Καλαμάτας. 

Εχθές, Δευτέρα 11 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε Ποδοσφαιρικός Αγώνας μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και στελεχών των οργανώσεών μας στη Θεσσαλία με τους Παλαίμαχους της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λάρισας στο Δημοτικό Στάδιο Λάρισας και τα έσοδα θα διατεθούν στο Κρίκκειο Ορφανοτροφείο της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου . 

Συμπεράσματα από τις πρώτες επισκέψεις

• Η παροχή βοήθειας σε συμπολίτες μας αποτελεί πλέον μια διαρκή και αυξανόμενη ανάγκη παρά τα όσα ισχυρίζεται η Κυβέρνηση για το κοινωνικό της πρόσωπο και τις πολιτικές που προωθεί.

• Οι πολίτες που προστρέχουν στις δομές αυτές αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

• Οι δομές κοινωνικής αλληλεγγύης καλύπτουν την ανυπαρξία κράτους και την έλλειψη πραγματικής ευαισθησίας.

• Παρά το γεγονός ότι μειώνεται η καταναλωτική δύναμη των πολιτών παρατηρείται αύξηση των προσφορών σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι Έλληνες έχουν περίσσευμα ανθρωπιάς και αγάπης και το αποδεικνύουν οποτεδήποτε απαιτηθεί.

• Παρατηρούνται πολλά θεσμικά – νομικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και εμποδίζουν την απρόσκοπτη δράση τους.

• Η Εκκλησία τα τελευταία χρόνια έχει διαδραματίσει έναν εξέχοντα ρόλο με πλούσιο αυτοτελές κοινωνικό έργο σε όλη την Ελλάδα. Η σημαντικότερη βοήθεια που παρέχει η Εκκλησία μέσω του φιλανθρωπικού της έργου είναι τα οργανωμένα, καθημερινής λειτουργίας συσσίτια. Το 2015 επωφελήθηκαν από τις κοινωνικές δομές της συνολικά 1.300.000 άτομα. 

• Όσοι υιοθετούν αβίαστα ζήτημα διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας, δεν έχουν δει «ιδίοις όμμασι» το μέγεθος της προσφοράς στους συνανθρώπους μας και καλό θα είναι να το επανεξετάσουν.

• Έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό του πληθυσμού (ειδικά των ηλικιωμένων) που δηλώνουν αδυναμία ικανοποίησης των ιατρικών και φαρμακευτικών αναγκών λόγω οικονομικών προβλημάτων.

• Έχει αυξηθεί ραγδαία η αδυναμία των οικογενειών να στηρίξουν παιδιά με ειδικές ανάγκες (νοητική υστέρηση, βαριά αναπηρία κ.α.) και αναγκάζονται να απευθυνθούν σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση...

Σε μια σημαντική μεταρρύθμιση όλου του πλαισίου...

Επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΤΕΕ

Επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων...

Με κεντρικό μήνυμα «100 χρόνια ΤΕΕ: εκατό χρόνια...

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται  η εξαήμερη εργασία από τον Ιούλιο -Την ίδια στιγμή που σε κράτη-μέλη της ΕΕ πειραματίζονται  με εβδομάδα 4 ημερών εργασίας χωρίς μείωση των αμοιβών

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται η εξαήμερη εργασία από...

Μεγαλώνουν οι κοινωνικοοικονομικές αντιθέσεις μεταξύ...

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η...

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο,...

Παρουσιάστηκε χθες  το Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ -Μεταξύ των υποψηφίων και ο φυλακισμένος εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης

Παρουσιάστηκε χθες το Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ -Μεταξύ...

Το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάστηκε...

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης σε ηλικία 86 ετών

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης σε ηλικία 86...

Ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης, έφυγε από τη ζωή...

Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης των...

Σε πλήρη εξέλιξη από τις αρχές Απριλίου είναι το...

Συνάντηση της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου με τον  Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου

Συνάντηση της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου με...

Αντιπροσωπεία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...