Δημιουργία “ανοιχτής αγοράς” στη Βέροια με πρόταση της ΕΣΕΕ

Δημιουργία “ανοιχτής αγοράς” στη Βέροια με πρόταση της ΕΣΕΕ

Η δημιουργία «ανοικτής αγοράς» (Οpen Mall) στο εμπορικό κέντρο της Βέροιας, στη βάση σχετικής πρότασης της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ήταν το αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης μεταξύ του δημάρχου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη και του γραμματέα της ΕΣΕΕ και προέδρου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κ-Δ Μακεδονίας Γιώργου Καρανίκας. Παρούσα στη συζήτηση και η πρέοδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Αθηνά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου.

Αναλύοντας την πρόταση της ΕΣΕΕ ο κ. Καρανίκας σημείωσε ότι η Βέροια έχει επιλεγεί μεταξύ άλλων 20 πόλεων στη χώρα για να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα ενισχύσουν το τοπικό λιανικό εμπόριο έναντι των εμπορικών πολυκέντρων, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η πόλη πληροί όλες τις προϋποθέσεις  ώστε να γίνει ο leader της δράσης σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Καρανίκας χαρακτήρισε το σχέδιο ως πρωτοποριακό και καινοτόμο σε παγκόσμιο επίπεδο και εστίασε στα οφέλη που θα αποκομίσει η τοπική αγορά από την πρωτοβουλία.

«Στόχος μας είναι η μεταφορά του καταναλωτικού ενδιαφέροντος από τα Malls στην τοπική αγορά, με την εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών που θα κεντρίσουν τους καταναλωτές να επισκεφθούν την αγορά της Βέροιας, όπως χώροι στάθμευσης, σήμανση καταστημάτων, δενδροφυτεύσεις, ιστοσελίδα και infokiosk, απ’ όπου οι καταναλωτές θα μπορούν να δουν όλα τα προϊόντα των συμμετεχόντων μαγαζιών, ασφάλεια, εύκολη πρόσβαση σε ΑμΕΑ και εκδηλώσεις σε στοχευμένες ομάδες καταναλωτών» τόνισε, επισημαίνοντας ότι η Βέροια διαθέτει εκτεταμένο πεζοδρομημένο εμπορικό κέντρο (ο χώρος παρέμβασης θα είναι ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο) καθώς και δρόμους που θα συνδέσουν τον πολιτισμό με την επιχειρηματικότητα (π.χ. Παλαιά Μητρόπολη, βυζαντινά μνημεία κ.ά.).

Ο κ. Καρανίκας επισήμανε τέλος τη συνεργασία της ΕΣΕΕ με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μελετητές του οποίου θα κάνουν τη σχετική αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία θα συνοδεύεται από αντίστοιχη μελέτη βιωσιμότητας του σχεδίου για διάστημα 3 τουλάχιστον χρόνων, ενώ το πόνημά τους θα αποτελέσει ένα χρήσιμο αναπτυξιακό εργαλείο για τον δήμο Βέροιας.

«Τα Malls είναι καταιγίδα για τη μικρή εμπορική επιχείρηση, ενώ κινδυνεύουν και οι εμπορικές αξίες των ακινήτων των μικρών πόλεων. Αξίζει να συμμετάσχει η Βέροια στην προσπάθεια. Η πιλοτική του εφαρμογή στην Αλεξανδρούπολη κατέδειξε ότι  υπήρξαν σημαντικές εκδηλώσεις, με χορηγίες μεγάλων ομίλων. Η εποχή που ο δήμος τα δίνει όλα έχει τελειώσει. Αξίζει να δώσουμε αξία στην τοπική αγορά, πείθοντας μεγάλες εταιρείες να επενδύσουν διαφημιστικά σ’ αυτήν» σημείωσε ο κ. Καρανίκας, καταθέτοντας τον φάκελο στον κ. Βοργιαζίδη.

Θετικός στο εγχείρημα στάθηκε ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, τονίζοντας ότι η Βέροια διαθέτει τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά συμμετοχής στο πρόγραμμα της ανοικτής αγοράς.

«Θα στηρίξουμε την πρόταση, μακάρι να γίνει βοηθός στην τοπική εμπορική δραστηριότητα» δήλωσε.

Στα θετικά του σχεδίου αναφέρθηκε και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Αθηνά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου, επισημαίνοντας ότι μέσα από αυτό θα μπορέσει να αναπλαστεί στοχευμένα το εμπορικό κέντρο της πόλης, προσδίδοντας κίνητρα επισκεψιμότητας και κατανάλωσης στους εμπόρους της Βέροιας.

 Η πρόταση στο ΠΕΠ μέσω ΣΕΣ

Η πρόταση θα κατατεθεί στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του ΣΕΣ 2014-2020.

Σημειώνεται ότι η πρώτη φάση της «ανοικτής αγοράς» εφαρμόστηκε πιλοτικά σε 4 πόλεις της Ελλάδας (μεταξύ τους και η Αλεξανδρούπολη, η οποία έχει κοινά χαρακτηριστικά με τη Βέροια) και στη δεύτερη φάση της συμμετέχουν 20 πόλεις, με τη Βέροια μοναδική σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, πλην Θεσσαλονίκης.

Τελικοί φορείς του μνημονίου που θα υπογραφεί θα είναι ο δήμος Βέροιας και ο Εμπορικός Σύλλογος, ενώ την υποστήριξη της διαχείρισης του σχεδίου θα έχει η ΕΣΕΕ.

Μετά την επίσκεψη στον κ. Βοργιαζίδη η κ. Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου ξενάγησε τον κ. Καρανίκα, στο εμπορικό πεζοδρομημένο κέντρο της Βέροιας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου της  Γ.Σ.Ε.Ε. στη Βέροια, ενόψει της Γενικής  Απεργίας στις 17 Απριλίου 2024

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη κλιμακίου της...

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας στη Βέροια

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα...

Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...