Στο επίκεντρο του φετινού Δεκαπενταύγουστου η Παναγία Σουμελά. Παρόντες Πρ. Παυλόπουλος και Τρ. Αλεξιάδης

Στο επίκεντρο του φετινού Δεκαπενταύγουστου η Παναγία Σουμελά. Παρόντες Πρ. Παυλόπουλος και Τρ. Αλεξιάδης

Με το βλέμμα στη μεγάλη γιορτή της Παναγίας, τον 15Αύγουστο, είναι όλοι οι Έλληνες και επίκεντρο του εορτασμού θα είναι φέτος η Παναγία Σουμελά, αφού στις εκδηλώσεις θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Το ίδρυμα Παναγία Σουμελά και η Ιερά Μονή ετοιμάζονται πυρετωδώς για να υποδεχθούν και φέτος πλήθος πιστών που θα προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα της Σουμελιώτισσας.

Μιλήσαμε με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Γιώργο Τανιμανίδη ο οποίος εξέφρασε τη μεγάλη χαρά και τιμή για την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στον φετινό εορτασμό. «Η συμβολή του κ. Παυλόπουλου που είναι ένας πολιτικός με χαμηλούς τόνους και προσφορά στον τόπο, είναι καθοριστική. Και στο παρελθόν έχει συμβάλλει ως υπουργός στο έργο μας και τον περιμένουμε όλοι με χαρά για να στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας και αγάπης στις δύσκολες εποχές της πατρίδας μας» τόνισε ο κ. Τανιμανίδης. Η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, ενώ την Παναγία Σουμελά θα τιμήσει με την παρουσία του και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας. «Η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική και ο Στρατός στηρίζουν πάντα τις εκδηλώσεις. Χωρίς όλους αυτούς δεν μπορείς να φέρεις σε πέρας μια τέτοια μεγάλη εκδήλωση», πρόσθεσε ο κ. Τανιμανίδης. 

Κατά τη διάρκεια του εορτασμού (14-15 Αυγούστου) θα τιμηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και η ΕΛ.ΑΣ., στο πρόσωπο του Αρχηγού της.

 

Εκατοντάδες εθελοντές

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν όπως πάντα με την συμπαράσταση πολλών ποντιακών σωματείων τα οποία θα παραστούν με τις νεολαίες τους. Πάνω από 40 νέοι θα βρίσκονται στην Ιερά Μονή με τις παραδοσιακές τους φορεσιές για να συνοδεύσουν στη λιτανεία της εικόνας αλλά και πάνω από 150 εθελοντές για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην εξυπηρέτηση των χιλιάδων πιστών που θα ανηφορίσουν από την παραμονή στην Καστανιά του Βερμίου.

 

Υποτροφία σε μαθητή του Λυκείου Μακροχωρίου με βαθμό 19,9

Και βέβαια θα δοθεί και φέτος η καθιερωμένη υποτροφία σε έναν μαθητή του Λυκείου Μακροχωρίου, στη μνήμη των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα των Τεμπών. Φέτος ο πρώτος μαθητής του Λυκείου, με βαθμό 19,9 ήταν ο Δημήτρης Αμανατίδης. «Είναι πολύ συγκινητικό το ότι πρόκειται για έναν μαθητή που η ζωή τον καθήλωσε σε αναπηρική καρέκλα εξαιτίας ενός προβλήματος με την υγεία του, που επικοινωνεί με το ποντίκι του υπολογιστή. Αντιλαμβάνεστε τον αγώνα ενός παιδιού που βγάζει αυτούς τους βαθμούς κι εμείς γκρινιάζουμε και δεν εκτιμούμε την υγεία μας και τη δυνατότητα που έχουμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Η περίπτωση του Δημήτρη Αμανατίδη μας συγκινεί όλους» υπογράμμισε ο κ. Τανιμανίδης.

 

Το πρόγραμμα του διημέρου

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, παρουσία τεσσάρων ακόμη Αρχιερέων, πολλών γερόντων από το Άγιο Όρος και σύσσωμου του κλήρου, ενώ καλεσμένοι είναι όλοι οι πολίτες της Βέροιας, της Ημαθίας και όλης της χώρας για να γιορτάσουν στο θρονί της Παναγίας Σουμελά το «Μεγάλο Πάσχα» της Ορθοδοξίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την παραμονή (Κυριακή 14 Αυγούστου) θα γίνει ο μέγας αρχιερατικός εσπερινός και θα μοιραστεί η πατροπαράδοτη νηστίσιμη σούπα σε όλους τους προσκυνητές, για τη διαμονή των οποίων θα φροντίσουν οι εθελοντές. Θα ακολουθήσει η λιτάνευση της εικόνας, ο εσπερινός και οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Ανήμερα της Παναγίας (Δευτέρα 15 Αυγούστου) στις 9.30 το πρωί θα προσέλθουν οι καλεσμένοι και οι προσκυνητές και στις 10.00 θα καταφθάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία θα γίνει η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας στο προαύλιο της Μονής και ο κ. Παυλόπουλος θα καταθέσει στεφάνι, εκπροσωπώντας όλους τους Έλληνες, στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Να σημειωθεί ότι για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας η Τροχαία θα λάβει περιοριστικά μέτρα, με μονοδρόμηση (κάθοδος) του κεντρικού δρόμου του χωριού και είσοδο από την επάνω πρόσβαση της παλιάς εθνικής οδού, τρία χιλιόμετρα μετά την πινακίδα για Καστανιά.

Σοφία Γκαγκούση

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ:  Πρόσκληση εκδήλωσης  ενδιαφέροντος για το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών  και Προσφύγων

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για...

Στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 79 του Ν. 4558/18 που...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Διανομή τροφίμων για τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Δήμος Αλεξάνδρειας: Διανομή τροφίμων για τους...

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Διεύθυνσης Κοινωνικής...

Πρόσκληση συμμετοχής εθελοντών στον ΔΕΗ – Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο της Ελλάδας

Πρόσκληση συμμετοχής εθελοντών στον ΔΕΗ – Διεθνή...

Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024 είναι...

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή  για την «άρση αδικιών σε βάρος των επιτυχόντων του Σώματος Αγροφυλακής το 1992»

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή για την «άρση αδικιών σε...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και...

Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: “To know us better”, με καφέ και κουβέντα στην «Ελιά», εν όψει Ευρωεκλογών

Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: “To know us better”, με καφέ και...

Οδεύουμε προς Ευρωεκλογές και οι υποψήφιοι...

Ημαθία - Συναγερμός για την εξαφάνιση 43χρονου από το Μακροχώρι

Ημαθία - Συναγερμός για την εξαφάνιση 43χρονου από το...

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομία Βέροιας, καθώς...

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ Ι....

Το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης σε...

5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας: 1ο Αθλητικό Φεστιβάλ Δημοτικών Σχολείων Βέροιας

5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας: 1ο Αθλητικό Φεστιβάλ...

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομία Βέροιας, καθώς εξαφανίστηκε ένας 48χρονος άνδρας. @@ads-588@@Πιο συγκεκριμένα, όλα συνέβησαν στις 18 Απριλίου, όταν εξαφανίστηκε από το Μακροχώρι ο Νικόλαος Καραπουναρλίδης,...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...