ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Καρατάσιος και τα μουσουρικά. Γράφει ο Μανώλης Βαλσαμίδης

Καρατάσιος και τα μουσουρικά. Γράφει ο Μανώλης Βαλσαμίδης

Είμαστε στην εποχή του Όθωνα με πρωθυπουργό τον ανεκδιήγητο Κωλέττη και πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα τον ελληνικής καταγωγής Φαναριώτη διπλωμάτη Κωνσταντίνο Μουσούρο. Τα “μουσουρικά” έχουν σχέση με το όνομα του πρέσβη Μουσούρου και στάθηκαν αφορμή διακοπής των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για ένα χρόνο. 

Αφορμή για τα “μουσουρικά” στάθηκε η αίτηση του Τσάμη Καρατάσιου για θεώρηση του διαβατηρίου του, ώστε να επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη για οικογενειακούς λόγους. Η αίτηση υποβλήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1847 και η άρνηση του πρέσβη δόθηκε στις 25 Ιανουαρίου με το αιτιολογικό ότι ο Τσάμης Καρατάσιος υποκίνησε επανάσταση στη Μακεδονία. Προφανώς ο πρέσβης αναφέρεται στην επανάσταση του 1822 και όχι στην επανάσταση στη Χαλκιδική και στο Άγιο Όρος, στην οποία πρωτοστάτησε ο Τσάμης Καρατάσιος το 1854. 

Πιθανώς ο πρέσβης να γνώριζε τη συμμετοχή του Τσάμη Καρατάσιου στο κίνημα της Κρήτης του 1841. Στα πλαίσια της μεγάλης ιδέας σχεδιάστηκαν κινήματα όπου υπήρχαν ενεργές εστίες επαναστατικές, στην Κρήτη, στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία, τα οποία προκαλούσαν την παρέμβαση των ξένων δυνάμεων και δεν ευοδώνονταν. Η συμμετοχή των Ελλήνων οπλαρχηγών ήταν συνήθης. Ο Μακρυγιάννης γράφει: “Ο Μαυροκορδάτος μίλησε με τον βασιλέα και πήρε υπουργούς τον Μεταξά, τον Βαλέτα, τον Μελά. Πρόσταξαν εμένα και μου έδωσαν την “Αμαλία” και πήγα εις στα Βάτικα, όπου ήταν ο Ναύαρχος της Κρήτης, ο Γιάννη Κώστας με το στράτευμα και ο Τζάμης (ότι του παραγγείλαμεν ναρθή δια την Κρήτην και ήρθε). Τους είπα ότι το κίνημα της Κρήτης εχάθη και τους πήρα και τους ήφερα εις την Αίγινα και από εκεί διάλυσα αυτούς και τους Κρήτες τον καθέναν [να πάει] όθεν ήθελε με τα άρματά του”. 

Επιβεβαίωση των πληροφοριών του Μακρυγιάννη έχουμε από τα αρχεία του κράτους, όπου και τα σχετικά έγγραφα της κυβέρνησης προς τον Μακρυγιάννη με ημερομηνίες 8 Αυγούστου 1841 και 16 Αυγούστου 1841. 

Όπως και να έχει το θέμα, με δεδομένο ότι την περίοδο αυτή ο Τσάμης Καρατάσιος είναι υπασπιστής του Όθωνα, η πράξη του πρέσβη Μουσούρου αποτελούσε προσβολή προς το πρόσωπο του Όθωνα. 

Την 27 Ιανουαρίου 1847 ο Όθωνας δίνει δεξίωση στο παλάτι και έχει καλεσμένους και τους προξένους των ξένων χωρών. Ο Όθωνας συναντώντας τον πρέσβη στη δεξίωση αυτή του απηύθηνε στα γαλλικά την εξής φράση: “J’ esperais, monsieur le minister, que vous auriez eu plus d’ egards pour moi”, που σημαίνει: “Ήλπιζα, κύριε πρέσβη, ότι έπρεπε σε μένα περισσότερος σεβασμός” και του γύρισε την πλάτη. Ο πρέσβης αναχώρησε από τη δεξίωση και τί πεδίο λαμπρό ανοίγεται για τις παρεμβάσεις Γαλλίας και Αγγλίας στα ελληνοτουρκικά. 

Η Τουρκία έχει τις πλάτες της Αγγλίας, ενώ ο Κωλέττης είναι γαλλόφιλος. Οι επιρροές των ξένων μεγάλων δυνάμεων και στην Ελλάδα είναι γνωστές. Υπάρχει το αγγλικό κόμμα, του οποίου ηγείται ο Μαυροκορδάτος και το γαλλικό κόμμα, του οποίου ηγείται ο Κωλέττης. Αξίζει τον κόπο να πάει κανείς στον Μακρυγιάννη και να διαβάσει τα σχετικά με αυτά τα κόμματα. Παραπέρα αναφορά στα όσα γράφει ο Μακρυγιάννης δεν είναι του παρόντος. 

Η πρώτη φάση των “μουσουρικών” κλείνει με την ανάκληση, τον Αύγουστο του 1847, των πρέσβεων και προξένων της Τουρκίας από την Ελλάδα και των Ελλήνων από την Τουρκία. Ο Κωλέττης με τη “σθεναρή” στάση του απέναντι στην Τουρκία προσφεύγει σε εκλογές, τις οποίες και κερδίζει πανηγυρικά. Μετά όμως ολίγο πεθαίνει. Με την πρωτοβουλία της Αγγλίας και την ουδέτερη στάση της Γαλλίας υποχρεώνεται η Ελλάδα να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία για να αποκατασταθούν τα πράγματα. 

Για μας μένει, και εννοώ για την τοπική μας ιστορία, να ερευνηθεί, ποιοι ήταν αυτοί οι οικογενειακοί λόγοι, που ώθησαν τον υπασπιστή του βασιλιά Όθωνα Τσάμη Καρατάσιο να αποφασίσει να ζητήσει θεώρηση διαβατηρίου για να πάει στην Κωνσταντινούπολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Σάββατο 27 Απριλίου: Ρεσιτάλ βιολιού με τη Dominique Chiarappa  στη Δημόσια Βιβλιοθήκη  Βέροιας

Το Σάββατο 27 Απριλίου: Ρεσιτάλ βιολιού με τη Dominique Chiarappa...

Το Σάββατο 27 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα...

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε το 5ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε το 5ο...

Το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 η πόλη της...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ"...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο...

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση χαρακτικής από τον  Σύλλογο για τη Διάδοση των Εικαστικών Τεχνών

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση χαρακτικής από τον Σύλλογο για...

Το βράδυ του Σαββάτου 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν τα...

“Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου” του Γιάννη Καλπούζου με την Χρύσα Παπά στις 24 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας

“Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου” του Γιάννη Καλπούζου με...

«Θα σας διηγηθώ την ιστορία του πατέρα μου…γιατί...

Με επιτυχία το οδοιπορικό στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα από τον Σύλλογο Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως

Με επιτυχία το οδοιπορικό στην Αγία και Μεγάλη...

Tη Δευτέρα 22 Απριλίου το απόγευμα στο Μητροπολιτικό...

Με μεγάλη προσέλευση ολοκληρώθηκε το «Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών» από το 3o Γυμνάσιο Βέροιας

Με μεγάλη προσέλευση ολοκληρώθηκε το «Πανηγύρι...

Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, το 3o Γυμνάσιο Βέροιας...

Πενήντα χρόνια μετά, επανεκδόθηκε και παρουσιάστηκε η δίτομη «Ιστορία της Βέροιας», του Γιώργου Χιονίδη

Πενήντα χρόνια μετά, επανεκδόθηκε και παρουσιάστηκε η...

Πενήντα  περίπου χρόνια από την εξάντλησή της, η...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...