Εκεί που χάνεται η κοινή λογική

Εκεί που χάνεται η κοινή λογική

Του Χρήστου Αποστολίδη

*Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω 

Υπ. Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Α.Π.Θ  

Από το 2009 και μετά η καθημερινότητα στην πατρίδα μας άλλαξε δραματικά, προφανώς ανεπιστρεπτί. Κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, αλλεπάλληλες επιβαρύνσεις μέσω των άμεσων και έμμεσων φόρων στο πορτοφόλι των ελλήνων φορολογούμενων, σε συνδυασμό με συνεχείς περικοπές μισθών και συντάξεων, κατακόρυφη πτώση οικονομικών δεικτών και αναπόφευκτος αποκλεισμός από τις διεθνείς αγορές για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της χώρας. Είναι πλέον ορατό και εύκολα αντιληπτό ακόμη και από κάποιον που δεν έχει οικονομικές γνώσεις ότι η ακολουθούμενη θεραπεία για την αποκατάσταση των παθογενειών της ελληνικής οικονομίας δεν είναι η ενδεδειγμένη. 

Οι επιβαλλόμενοι δυσβάστακτοι φόροι, όχι μόνο δεν οδήγησαν σε αύξηση των φορολογικών εσόδων, αλλά αντίθετα το μόνο που πέτυχαν είναι η εξανέμιση των όποιων αποταμιεύσεων με κόπο είχε καταφέρει να συγκεντρώσει η μέση ελληνική οικογένεια. 

Παράλληλα, η υπερφορολόγηση μειώνει το ενδιαφέρον για εργασία, όλο και λιγότεροι θα θελήσουν να επιχειρήσουν, με αναπόφευκτη συνέπεια όταν το κράτος φτάσει να φορολογεί το 100 % των κερδών, τα έσοδα να είναι μηδέν ! 

Υιοθετώντας τις παραπάνω λογικές προσεγγίσεις ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν αναλαμβάνοντας την προεδρία το 1981 προχώρησε σταδιακά σε μείωση των ανωτάτων φορολογικών συντελεστών από το 70 % στο 28 % σε επτά χρόνια. Αρχικά η ανάπτυξη εκτινάχθηκε στο 8,5 % στα πρώτα πέντε τρίμηνα και στη συνέχεια διατηρήθηκε στο 3,5 % για το υπόλοιπο της θητείας του. Παρά τις εντυπωσιακές μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές, τα έσοδα του αμερικάνικου δημοσίου διπλασιάστηκαν την περίοδο 1981 – 1989 από 517 δις δολάρια σε 1 τρις δολάρια. 

Είναι τόσο δύσκολο να τολμήσουμε κάτι ανάλογο ; Όταν έχουμε δει κατ’ επανάληψη στην πράξη όλα αυτά τα χρόνια ότι οι αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας οδήγησαν σε κατάθεση χιλιάδων πινακίδων, η δε εξομοίωση των καυσίμων κίνησης και θέρμανσης είχε ως μοιραία συνέπεια την μείωση της κατανάλωσης, μέσω της αναζήτησης εναλλακτικών μορφών θέρμανσης. 

Όσον αφορά τέλος τον κλάδο των ακινήτων συνιστά την πλέον χαρακτηριστική περίπτωση εκμηδένισης της αξίας, συνεπεία της πολύπλευρης υπερφορολόγησης, μιας δραστηριότητας που άλλοτε αποτελούσε τη ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας, προσφέροντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ πλέον η κατοχή ακινήτου φαντάζει ως αυστηρή τιμωρία, τις συνέπειες της οποίας ο «δράστης» πρέπει να επωμίζεται σε ετήσια βάση. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ:  Πρόσκληση εκδήλωσης  ενδιαφέροντος για το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών  και Προσφύγων

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για...

Στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 79 του Ν. 4558/18 που...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Διανομή τροφίμων για τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Δήμος Αλεξάνδρειας: Διανομή τροφίμων για τους...

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Διεύθυνσης Κοινωνικής...

Πρόσκληση συμμετοχής εθελοντών στον ΔΕΗ – Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο της Ελλάδας

Πρόσκληση συμμετοχής εθελοντών στον ΔΕΗ – Διεθνή...

Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024 είναι...

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή  για την «άρση αδικιών σε βάρος των επιτυχόντων του Σώματος Αγροφυλακής το 1992»

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή για την «άρση αδικιών σε...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και...

Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: “To know us better”, με καφέ και κουβέντα στην «Ελιά», εν όψει Ευρωεκλογών

Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: “To know us better”, με καφέ και...

Οδεύουμε προς Ευρωεκλογές και οι υποψήφιοι...

Ημαθία - Συναγερμός για την εξαφάνιση 43χρονου από το Μακροχώρι

Ημαθία - Συναγερμός για την εξαφάνιση 43χρονου από το...

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομία Βέροιας, καθώς...

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ Ι....

Το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης σε...

5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας: 1ο Αθλητικό Φεστιβάλ Δημοτικών Σχολείων Βέροιας

5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας: 1ο Αθλητικό Φεστιβάλ...

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...