Η Μαίρη Δούτση μέλος ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ που παρουσιάζει στη ΔΕΘ καινοτόμα συσκευή ανίχνευσης της στεφανιαία νόσου στο... σπίτι!

Η Μαίρη Δούτση μέλος ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ που παρουσιάζει στη ΔΕΘ καινοτόμα συσκευή ανίχνευσης της στεφανιαία νόσου στο... σπίτι!

Συσκευή που ανιχνεύει τη στεφανιαία νόσο στο... σπίτι με διαστημική τεχνολογία ανέπτυξαν ερευνητές του ΑΠΘ, ανάμεσα στους οποίους και η Ημαθιώτισσα χημικός Μαίρη Δούτση από τη Νάουσα (φωτογραφία). Η καινοτόμος μη επεμβατική μέθοδος αναπτύχθηκε από την Eρευνητική Oμάδα Δυναμικής Πολυφασικών Συστημάτων του ΑΠΘ με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Χημείας Θοδωρή Καραπάντσιο και παρουσιάζεται στην 81η ΔΕΘ.

«Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να ανιχνεύσει τη στεφανιαία νόσο γρήγορα και με απλό τρόπο ακόμη και στο σπίτι, και αποτελεί εξέλιξη τεχνολογίας που αναπτύξαμε στο πλαίσιο έρευνας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για τη διάγνωση της νόσου αποσυμπίεσης στους αστροναύτες» αναφέρει στην εφημερίδα «Δημοκρατία» ο κ. Καραπάντσιος.

Εξηγεί ότι η συσκευή που κατασκευάστηκε στα εργαστήρια του ΑΠΘ έχει το μέγεθος ενός πιεσόμετρου και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να τη χρησιμοποιήσει μόνος στο σπίτι για να κάνει έγκαιρη διάγνωση.

«Πρόκειται για μια συσκευή που δεν υποκαθιστά τη στεφανιογραφία, αλλά προειδοποιεί τον ενδιαφερόμενο εάν υπάρχει πρόβλημα. Η χρήση της δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί από ηλικιωμένα άτομα και να τα ενημερώσει εάν κάτι δεν πάει καλά, εάν δηλαδή θα πρέπει να επισκεφθούν τον γιατρό τους για περαιτέρω εξετάσεις» τονίζει ο κ. Καραπάντσιος.

Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να καθίσει αναπαυτικά στον καναπέ του σπιτιού του, να περάσει γύρω από το χέρι του τα ειδικά καλώδια με τους αισθητήρες και σε διάστημα περίπου πέντε λεπτών να ενημερωθεί αυτόματα από το μηχάνημα εάν έχει στεφανιαία νόσο.

Για να δημιουργηθεί η εφαρμογή χρειάστηκε εργασία 10 ετών. «Στόχο έχουμε, όταν αναπτυχθεί τελείως, να είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και τα αποτελέσματα να είναι διαθέσιμα και μέσω κινητού τηλεφώνου στους γιατρούς» αναφέρει ο καθηγητής του ΑΠΘ. Προσθέτει ότι στην τελική φάση της έρευνας η ερευνητική ομάδα θα φτιάξει δύο συσκευές, μία που θα μπορεί να προμηθευτεί κάθε ενδιαφερόμενος και μία πιο εξειδικευμένη, που θα απευθύνεται σε γιατρούς. Η πρώτη εκτιμάται ότι θα κοστίζει περίπου 100 ευρώ και η δεύτερη περίπου 1.000 ευρώ.

«Αυτό το διάστημα αναζητούμε επενδυτές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου να μπορέσουμε να προωθήσουμε τη συσκευή στην αγορά» καταλήγει ο κ. Καραπάντσιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καταργείται το ΚΕΕΛΠΝΟ - Δημιουργείται Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας

Καταργείται το ΚΕΕΛΠΝΟ - Δημιουργείται Εθνικός...

Τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας των...

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Αυτό που αναζητάς, βρίσκεται ήδη μέσα σου…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Αυτό που...

Της Χρύσας Μπέκα , Ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια«Αυτή...

Η συμβολή της άσκησης στη υγεία των ανθρώπων

Η συμβολή της άσκησης στη υγεία των ανθρώπων

Δ.Κ. Στυλιανίδης,  Γεωπόνος, Επ.Δ/ντήΙνστιτούτου...

Πότε τα αναψυκτικά απειλούν την υγεία των νεφρών σας

Πότε τα αναψυκτικά απειλούν την υγεία των νεφρών σας

Η κατανάλωση αναψυκτικών όταν ασκείστε, αυξάνει τον...

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προληπτικά μέτρα για την εποχική γρίπη

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προληπτικά μέτρα για...

Το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Γενικής Διεύθυνσης...

Σε ποια νοσοκομεία μπορείτε να εξεταστείτε για ηπατίτιδα C

Σε ποια νοσοκομεία μπορείτε να εξεταστείτε για...

Λίστα νοσοκομείων στα ηπατολογικά ιατρεία των οποίων...

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Αυτοί που  σ’ αγαπούν,  σε δέχονται όπως είσαι…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Αυτοί που ...

Της Χρύσας ΜπέκαΨυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια  «Ο...

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι αποτελούν τροφή θρεπτική και υγιεινή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών, σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που θα αντικαταστήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ, σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών, Εθνικά...

Της Χρύσας Μπέκα , Ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια«Αυτή είναι η αληθινή ιστορία ενός Αφρικανού αγρότη, που επηρεάστηκε τόσο πολύ από ιστορίες άλλων αγροτών που έκαναν περιουσία ανακαλύπτοντας κοιτάσματα...

Δ.Κ. Στυλιανίδης,  Γεωπόνος, Επ.Δ/ντήΙνστιτούτου ΦυλλοβόλωνΔένδρωνΣε τίποτε δεν χρησιμεύουν όλου του κόσμου τα αγαθά, αν λείπει η υγείαΛουκιανόςΠριν περίπου 2.500 χρόνια, ένας ιατρός από τη Σηλυβρία της...