Η Μαίρη Δούτση μέλος ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ που παρουσιάζει στη ΔΕΘ καινοτόμα συσκευή ανίχνευσης της στεφανιαία νόσου στο... σπίτι!

Η Μαίρη Δούτση μέλος ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ που παρουσιάζει στη ΔΕΘ καινοτόμα συσκευή ανίχνευσης της στεφανιαία νόσου στο... σπίτι!

Συσκευή που ανιχνεύει τη στεφανιαία νόσο στο... σπίτι με διαστημική τεχνολογία ανέπτυξαν ερευνητές του ΑΠΘ, ανάμεσα στους οποίους και η Ημαθιώτισσα χημικός Μαίρη Δούτση από τη Νάουσα (φωτογραφία). Η καινοτόμος μη επεμβατική μέθοδος αναπτύχθηκε από την Eρευνητική Oμάδα Δυναμικής Πολυφασικών Συστημάτων του ΑΠΘ με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Χημείας Θοδωρή Καραπάντσιο και παρουσιάζεται στην 81η ΔΕΘ.

«Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να ανιχνεύσει τη στεφανιαία νόσο γρήγορα και με απλό τρόπο ακόμη και στο σπίτι, και αποτελεί εξέλιξη τεχνολογίας που αναπτύξαμε στο πλαίσιο έρευνας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για τη διάγνωση της νόσου αποσυμπίεσης στους αστροναύτες» αναφέρει στην εφημερίδα «Δημοκρατία» ο κ. Καραπάντσιος.

Εξηγεί ότι η συσκευή που κατασκευάστηκε στα εργαστήρια του ΑΠΘ έχει το μέγεθος ενός πιεσόμετρου και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να τη χρησιμοποιήσει μόνος στο σπίτι για να κάνει έγκαιρη διάγνωση.

«Πρόκειται για μια συσκευή που δεν υποκαθιστά τη στεφανιογραφία, αλλά προειδοποιεί τον ενδιαφερόμενο εάν υπάρχει πρόβλημα. Η χρήση της δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί από ηλικιωμένα άτομα και να τα ενημερώσει εάν κάτι δεν πάει καλά, εάν δηλαδή θα πρέπει να επισκεφθούν τον γιατρό τους για περαιτέρω εξετάσεις» τονίζει ο κ. Καραπάντσιος.

Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να καθίσει αναπαυτικά στον καναπέ του σπιτιού του, να περάσει γύρω από το χέρι του τα ειδικά καλώδια με τους αισθητήρες και σε διάστημα περίπου πέντε λεπτών να ενημερωθεί αυτόματα από το μηχάνημα εάν έχει στεφανιαία νόσο.

Για να δημιουργηθεί η εφαρμογή χρειάστηκε εργασία 10 ετών. «Στόχο έχουμε, όταν αναπτυχθεί τελείως, να είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και τα αποτελέσματα να είναι διαθέσιμα και μέσω κινητού τηλεφώνου στους γιατρούς» αναφέρει ο καθηγητής του ΑΠΘ. Προσθέτει ότι στην τελική φάση της έρευνας η ερευνητική ομάδα θα φτιάξει δύο συσκευές, μία που θα μπορεί να προμηθευτεί κάθε ενδιαφερόμενος και μία πιο εξειδικευμένη, που θα απευθύνεται σε γιατρούς. Η πρώτη εκτιμάται ότι θα κοστίζει περίπου 100 ευρώ και η δεύτερη περίπου 1.000 ευρώ.

«Αυτό το διάστημα αναζητούμε επενδυτές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου να μπορέσουμε να προωθήσουμε τη συσκευή στην αγορά» καταλήγει ο κ. Καραπάντσιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άσχημα τα νέα για τους «λάτρεις» των social media

Άσχημα τα νέα για τους «λάτρεις» των social media

Η υπερβολική ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής...

Ανάκληση νοθευμένου καφέ εσπρέσσο από τον ΕΦΕΤ

Ανάκληση νοθευμένου καφέ εσπρέσσο από τον ΕΦΕΤ

Ο ΕΦΕΤ διαπίστωσε έπειτα από δειγματοληψία και...

Δείτε πότε θα καθαρίσουν οι πνεύμονες αν κόψετε σήμερα το τσιγάρο

Δείτε πότε θα καθαρίσουν οι πνεύμονες αν κόψετε σήμερα...

Το κάπνισμα καταστρέφει τις μικροσκοπικές “τρίχες”...

Προσοχή! Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί πλαστική κουτάλα (ΦΩΤΟ)

Προσοχή! Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί πλαστική κουτάλα (ΦΩΤΟ)

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση...

Μία ώρα έκθεσης σ’ αυτό το φως ανοίγει την όρεξη για γλυκό

Μία ώρα έκθεσης σ’ αυτό το φως ανοίγει την όρεξη για...

Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι έστω και μια ώρα...

Άνοια: Σε ποιους ασθενείς ο κίνδυνος αυξάνεται κατακόρυφα

Άνοια: Σε ποιους ασθενείς ο κίνδυνος αυξάνεται...

Οι ενήλικες που πάσχουν από στεφανιαία νόσο...

Σε επιφυλακή για τον ιό του Δυτικού Νείλου: Επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα - Τι συμβουλεύει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας

Σε επιφυλακή για τον ιό του Δυτικού Νείλου:...

Ο ιός του Δυτικού Νείλου εμφανίστηκε ξανά στη χώρα μας....

Κουνούπια: Το κόλπο πριν βγείτε έξω για να μην σας τσιμπάνε

Κουνούπια: Το κόλπο πριν βγείτε έξω για να μην σας...

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τα τσιμπήματα των...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Η υπερβολική ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των εφήβων, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.Οι έφηβοι που αφιερώνουν πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής...

Ο ΕΦΕΤ διαπίστωσε έπειτα από δειγματοληψία και εργαστηριακή ανάλυση που διενεργήθηκε σε εξειδικευμένο εργαστήριο δοκιμών στη Γαλλία, ότι το προϊόν «Καφές espresso αλεσμένος 100%Arabica Gold, συσκευασμένος, με...

Το κάπνισμα καταστρέφει τις μικροσκοπικές “τρίχες” στους πνεύμονές σας στους ανώτερους αεραγωγούς. Η κύρια λειτουργία τους είναι να προστατεύσουν τους πνεύμονες από τις λοιμώξεις, είτε ιογενείς είτε...