ΥΓΕΙΑ

Η Μαίρη Δούτση μέλος ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ που παρουσιάζει στη ΔΕΘ καινοτόμα συσκευή ανίχνευσης της στεφανιαία νόσου στο... σπίτι!

Η Μαίρη Δούτση μέλος ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ που παρουσιάζει στη ΔΕΘ καινοτόμα συσκευή ανίχνευσης της στεφανιαία νόσου στο... σπίτι!

Συσκευή που ανιχνεύει τη στεφανιαία νόσο στο... σπίτι με διαστημική τεχνολογία ανέπτυξαν ερευνητές του ΑΠΘ, ανάμεσα στους οποίους και η Ημαθιώτισσα χημικός Μαίρη Δούτση από τη Νάουσα (φωτογραφία). Η καινοτόμος μη επεμβατική μέθοδος αναπτύχθηκε από την Eρευνητική Oμάδα Δυναμικής Πολυφασικών Συστημάτων του ΑΠΘ με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Χημείας Θοδωρή Καραπάντσιο και παρουσιάζεται στην 81η ΔΕΘ.

«Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να ανιχνεύσει τη στεφανιαία νόσο γρήγορα και με απλό τρόπο ακόμη και στο σπίτι, και αποτελεί εξέλιξη τεχνολογίας που αναπτύξαμε στο πλαίσιο έρευνας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για τη διάγνωση της νόσου αποσυμπίεσης στους αστροναύτες» αναφέρει στην εφημερίδα «Δημοκρατία» ο κ. Καραπάντσιος.

Εξηγεί ότι η συσκευή που κατασκευάστηκε στα εργαστήρια του ΑΠΘ έχει το μέγεθος ενός πιεσόμετρου και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να τη χρησιμοποιήσει μόνος στο σπίτι για να κάνει έγκαιρη διάγνωση.

«Πρόκειται για μια συσκευή που δεν υποκαθιστά τη στεφανιογραφία, αλλά προειδοποιεί τον ενδιαφερόμενο εάν υπάρχει πρόβλημα. Η χρήση της δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί από ηλικιωμένα άτομα και να τα ενημερώσει εάν κάτι δεν πάει καλά, εάν δηλαδή θα πρέπει να επισκεφθούν τον γιατρό τους για περαιτέρω εξετάσεις» τονίζει ο κ. Καραπάντσιος.

Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να καθίσει αναπαυτικά στον καναπέ του σπιτιού του, να περάσει γύρω από το χέρι του τα ειδικά καλώδια με τους αισθητήρες και σε διάστημα περίπου πέντε λεπτών να ενημερωθεί αυτόματα από το μηχάνημα εάν έχει στεφανιαία νόσο.

Για να δημιουργηθεί η εφαρμογή χρειάστηκε εργασία 10 ετών. «Στόχο έχουμε, όταν αναπτυχθεί τελείως, να είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και τα αποτελέσματα να είναι διαθέσιμα και μέσω κινητού τηλεφώνου στους γιατρούς» αναφέρει ο καθηγητής του ΑΠΘ. Προσθέτει ότι στην τελική φάση της έρευνας η ερευνητική ομάδα θα φτιάξει δύο συσκευές, μία που θα μπορεί να προμηθευτεί κάθε ενδιαφερόμενος και μία πιο εξειδικευμένη, που θα απευθύνεται σε γιατρούς. Η πρώτη εκτιμάται ότι θα κοστίζει περίπου 100 ευρώ και η δεύτερη περίπου 1.000 ευρώ.

«Αυτό το διάστημα αναζητούμε επενδυτές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου να μπορέσουμε να προωθήσουμε τη συσκευή στην αγορά» καταλήγει ο κ. Καραπάντσιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μυστικά» για την βελτίωση της προσοχής και μνήμης  των παιδιών που μελετούν

«Μυστικά» για την βελτίωση της προσοχής και μνήμης ...

Το σχολείο άρχισε με κάποιες αγωνίες και έννοιες, και...

Τι τρώνε και τι θα έπρεπε να τρώνε τα παιδιά στο σχολείο!

Τι τρώνε και τι θα έπρεπε να τρώνε τα παιδιά στο...

Γράφει ο Τόπης ΑθανάσιοςΔιαιτολόγος - ΔιατροφολόγοςΗ...

Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… -« Οι λέξεις βλάπτουν   σοβαρά την αυτοεκτίμηση….»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… -« Οι λέξεις...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας«Ένας...

Επίκαιρα ζητήματα έθεσαν οι γιατροί στον Επίτροπο Υγείας της  Ευρωπαϊκής Ένωσης - Καίριες παρεμβάσεις από τον Αναστάσιο Βασιάδη

Επίκαιρα ζητήματα έθεσαν οι γιατροί στον Επίτροπο...

Στα πλαίσια  της πρόσφατης συνεδριακής διοργάνωσης ...

Παρουσίαση της εκστρατείας “LET’S ΠΑΠ: Κάντο για σένα” για την πρόληψη   του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Παρουσίαση της εκστρατείας “LET’S ΠΑΠ: Κάντο για σένα”...

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην 83η...

Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… - «Ο τρόπος που ταξιδεύεις στη ζωή, φέρνει την ευτυχία ένα βήμα πιο κοντά…»
Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… - «Κάθε φορά που επιλέγεις μια συμπεριφορά, επιλέγεις και τις συνέπειές της…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Κάθε φορά...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας«Ένας...

Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… - «Ο δρόμος χωρίς εμπόδια   συνήθως δεν οδηγεί πουθενά… »

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Ο δρόμος...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας«Μια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Το σχολείο άρχισε με κάποιες αγωνίες και έννοιες, και μεταξύ αυτών μπαίνει και το ερώτημα, τι κάνουμε όταν η μνήμη και η προσοχή του παιδιού μας δεν είναι από τις δυνατές….Ποια είναι τα κλειδιά για την...

Γράφει ο Τόπης ΑθανάσιοςΔιαιτολόγος - ΔιατροφολόγοςΗ σχολική τσάντα θα γεμίσει με καινούργια βιβλία, τετράδια και τόσα άλλα.... Μέσα σε αυτήν την τσάντα, αρκετοί γονείς θα βάλουν ένα ταπεράκι ή μια σακουλίτσα...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας«Ένας νεαρός μαθητής πήγε στο σπίτι του δασκάλου του, ενός σοφού φιλόσοφου, και του είπε:«¨Έρχομαι να σου πω κάτι σημαντικό, που δεν μπορώ να αποσιωπήσω. Κάποιος...